Autor Wątek: Artist Edition  (Przeczytany 7508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Artist Edition
« dnia: So, 05 Listopad 2022, 22:04:37 »
Dlaczego w Polsce nie wydaje się komiksów w wersji artist edition? Czyli albumów zawierających skany oryginalnych plansz w pełnym formacie?

Zdaje sobie sprawę z licencji, dlatego mam na myśli głównie polskie komiksy, lub takie, które mogłyby być w zasięgu naszych wydawców. Artist edition nie musi być kompletnym tytułem, wydaje się także przekrój prac danego artysty.

Dla osób niezorientowanych, artist edition wygląda np. w ten sposób:
https://aeindex.org/reviews/jim-lees-x-men-artists-edition/
https://aeindex.org/reviews/todd-mcfarlanes-spider-man-artists-edition/

Nie wiem czy to zasługuje na osobny wątek, ale nie znalazłem żadnego, który by pasował.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online misiokles

Odp: Artist Edition
« Odpowiedź #1 dnia: So, 05 Listopad 2022, 22:31:35 »
W większości europejskich krajów nie wydaje się Artist Editions.

Offline Megatron

« Odpowiedź #2 dnia: So, 05 Listopad 2022, 22:50:04 »
Nic bliżej jeszcze nie wiadomo, ale planowany szkicownik Christy może będzie pod to podpadał.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3 dnia: So, 05 Listopad 2022, 22:59:21 »
Pokusze sie o przypuszczenie, ze nasz rynek w obecnej postaci nie przeswoilby tego typu oferty.

Offline Takesh

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 10:37:16 »
To są wydania, które z największą przyjemnością bym kupił, tym bardziej polskich autorów.

Cortes chyba najbliżej tego, ale ciągle nie to.

Kto tak wydać dałby radę? Ongrys? KG?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #5 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 10:42:09 »
językowa lokalizacja takich wydań jest bez sensu. maja zmieniać teksty w dymkach oryginalnych plansz na polskie? te wydania są normalnie dostępne.

co do polskich autorów to coś w tym stylu zaczynaja nam po woli serwować. czb funky to nowe skany oryginalnych plansz. prapradziadka baranowskiego w czb tez można czytać, tu plansze są od dawna niedostępne wiec lepszego wydania nie będzie. no i swego czasu pca wspominało o czb wiedźminie.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 11:49:58 »
Idąc dalej tym tropem to powinno się jeszcze wydawać Artist Edition Deluxe jako zbiór luźnych kartek z rysunkami 1:1 w teczce oraz Artist Deluxe Hardcore jako czyste kartki + piórko i tusz. U nas pierwsze kroki już poczyniła KG wydając w formie zwartej brudnorysy Baranowskiego - i tu apel do KG, prawdziwemu fanowi nie starcza mały formacik, czekamy na full size w hc.

Offline Leyek

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 11:54:06 »
@NuoLab jeśli piszesz o Rysowanie na kolanie, a pewnie tak to wydał to Ongrys. To on "wyciska" co się da z Baranowskiego. O ile jeszcze wydania z oryginalnymi wrysami, kadrami, kolorowaniami kadrów itp. rozumiałem i uważałem za świetne to wydawanie byle tylko duży format już mniej do mnie trafia.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 12:24:13 »
KG dorzucała do "Do bani z takim komiksem" szkicownik, a Ongrys do "Naukowa to jest kwestia, znowu się zjawiła bestia".

Offline komiks

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 13:09:25 »
językowa lokalizacja takich wydań jest bez sensu. maja zmieniać teksty w dymkach oryginalnych plansz na polskie? te wydania są normalnie dostępne.
Jeżeli wyszedłby Szninkiel AE z dymkami w języku francuskim, to bym kupił, dla mnie to byłby sztos.

Idąc dalej tym tropem to powinno się jeszcze wydawać Artist Edition Deluxe jako zbiór luźnych kartek z rysunkami 1:1 w teczce oraz Artist Deluxe Hardcore jako czyste kartki + piórko i tusz. U nas pierwsze kroki już poczyniła KG wydając w formie zwartej brudnorysy Baranowskiego - i tu apel do KG, prawdziwemu fanowi nie starcza mały formacik, czekamy na full size w hc.
Nie wiem czy kpisz, ale na zachodzie takie coś nazywa się Unwrapped  :D
https://aeindex.org/reviews/asterix-et-latraviata-lalbum-des-crayonnes/
https://aeindex.org/reviews/batman-hush-unwrapped/

Offline NuoLab

« Odpowiedź #10 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 13:23:30 »
Jeżeli wyszedłby Szninkiel AE z dymkami w języku francuskim, to bym kupił, dla mnie to byłby sztos.
Nie wiem czy kpisz, ale na zachodzie takie coś nazywa się Unwrapped  :D
https://aeindex.org/reviews/asterix-et-latraviata-lalbum-des-crayonnes/
https://aeindex.org/reviews/batman-hush-unwrapped/

No ale kartki są zszyte a nie luzem. To wygląda prawie dokładnie jak to co KG dorzuciła do "Do bani z takim komiksem" tylko że ten Asterix jest na twardo. Oczywiście, że kpię bo dla mnie to jest ten krok za daleko. O ile rozumiem jeszcze jakoś chęć posiadania powiększonych wydań czy nawet wersji czarnobiałych (chociaż nie w przypadku komiksów Baranowskiego w których kolor jest według mnie równie ważny jak rysunek) to sprzedaż kompletnych szkicowników jest dla mnie już żerowaniem na komplecistach i kolekcjonerach. Serio jest tutaj ktoś kto przeczytał od deski do deski ten zeszycik Baranowskiego mając w zasięgu ręki kompletny komiks ?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 13:36:37 »
No ja na przykład. I ciężko to nazwać przeczytaniem, mnie to ciekawi ze względu na możliwość poznania procesu twórczego i zobaczenia jak wygląda wersja szkicowana.

Offline komiks

« Odpowiedź #12 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 14:06:36 »
Serio jest tutaj ktoś kto przeczytał od deski do deski ten zeszycik Baranowskiego mając w zasięgu ręki kompletny komiks ?
Przecież nikt nie kupuje wersji AD albo jakiegoś Unwrapperd do czytania XD
W ogóle nie rozumiesz idei takich wydań. To się kupuje, żeby poznać warsztat rysownika lub żeby mieć namiastkę oryginalnych plansz, do których nie masz dostępu. To jest dla fanów i kolekcjonerów, dla osób interesujących się sztuką komiksową. Naprawdę trzeba to tłumaczyć na takim forum jak to?

Offline Mruk

« Odpowiedź #13 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 14:35:36 »
sprzedaż kompletnych szkicowników jest dla mnie już żerowaniem na komplecistach i kolekcjonerach.

Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie jesteś komplecistą i kolekcjonerem. Ja jestem (kolekcjonerem, komplecistą nie do końca), więc coś ci powiem. To nie jest żerowanie, tylko stwarzanie możliwości. Ja, jako kolekcjoner, w każdym takim przypadku jestem wdzięczny, że jakiś wydawca zaproponował mi nową opcję, z której mogę skorzystać lub nie. Jeśli nowe wydanie mi się podoba, to korzystam i z radością kupuję. Jeśli mnie nie przekonuje, to bez żalu rezygnuję i nie mam bólu dupy, że jakiegoś wydania nie mam.

Mam prośbę do ciebie i autorów innych podobnych wypowiedzi - przestańcie zachowywać się jak pies ogrodnika, przestańcie stawać w obronie komplecistów i kolekcjonerów, którym w waszym pojęciu dzieje się krzywda, bo jakiś wydawca (w waszej opinii) chce zbić majątek ich kosztem. Jeśli nie jesteś komplecistą i kolekcjonerem, to po prostu olej tego typu wydania, nie komentuj i nie pisz insynuacji. Chcesz wyrazić swoją opinię? Proszę bardzo, napisz "mnie takie coś nie interesuje" i już. Bez insynuacji, że "żerowanie" i "skok na kasę".

Ja nie czytam superhero i też pod każdym postem na ten temat mógłbym pisać, że publikowanie kolejnych trykotów to żerowanie na biednych ludziach, które zafascynowały się filmami MCU i postanowiły sięgnąć po jakiś komiks. I że po co im tyle tych komiksów sh, jakieś odrodzenie, now i inne. Wystarczyłoby wydać po jednym najlepszym albumie z każdym bohaterem i tyle, po co więcej, reszta to żerowanie i skok na kasę. Ale tak nie piszę, bo jak coś jest nie dla mnie, to nie krytykuję, ani czytelników, ani wydawców.

Byłbym wdzięczny, gdybyś nie stawał w mojej "obronie" i nie wyrażał niepochlebnych opinii o publikacjach, które z założenia w ogóle cię nie interesują, bo jeśli jest choć ułamek szansy, że wydawca to przeczyta i zrezygnuje z kolejnej takiej publikacji, to byłbym naprawdę wkurzony (choć pewnie nigdy byśmy się o tym nie dowiedzieli).

Offline NuoLab

« Odpowiedź #14 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 15:55:41 »
Byłbym wdzięczny, gdybyś nie stawał w mojej "obronie" i nie wyrażał niepochlebnych opinii o publikacjach, które z założenia w ogóle cię nie interesują, bo jeśli jest choć ułamek szansy, że wydawca to przeczyta i zrezygnuje z kolejnej takiej publikacji, to byłbym naprawdę wkurzony (choć pewnie nigdy byśmy się o tym nie dowiedzieli).

Jestem komplecistą i kolekcjonerem ale skończonych komiksów w formie jakiej były zaplanowane do konsumpcji przez twórców a nie półproduktów. I nie stoję w Twojej obronie a w obronie własnego interesu - obligatoryjne dołączenie pozostającego poza moim zainteresowaniem zeszytu szkiców Baranowskiego do interesującego mnie komiksu na pewno podniosło jego cenę. Tak samo potencjalne wydania tych Artist Editions zajmowałyby "sloty wydawnicze" zwykłych wydań.