Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 988586 razy)

Offline Piterrini

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #1665 dnia: So, 13 Czerwiec 2020, 23:49:23 »
Jednej rzeczy z mojego zamówienia nie było i zwrócili mi kasę za nią, a resztę realizują normalnie.
Dzięki, to już jest konkret. Czyli przypuszczalnie nie traktują tej promocji jako "specjalne warunki" uniemożliwiające standardową realizację ewentualnej reklamacji.
Przypomniał mi się przykład z odzieżówki, który ilustruje moje wątpliwości - promocja w stylu "dodatkowy rabat" przy zakupie kolejnej rzeczy, a dopiero przy kasie napisane, parafrazując: "produkty zakupione z wykorzystaniem tej promocji nie podlegają zwrotowi"...

Przy okazji odnośnie innych odpowiedzi:

Regulaminy przeczyłeś ?
Regulaminu promocji "3za2" nie widzę, proszę podeślij jeśli możesz. Regulamin sklepu przeczytałem, ale jw. często sklepy rozpatrując reklamacje podchodzą indywidualnie do każdego przypadku, nie zawsze tak, jak jest to wyspecyfikowane w regulaminie (ale przeważnie z korzyścią dla klienta). Dla przykładu - w elektronice x-kom czy morele procedura jak w regulaminie, ale markety agd czy właśnie komiksy często "przeskakują" rozwiązania (zakładam że celem szybszego rozwiązania sprawy), takie moje doświadczenia.

Smyk to duży sklep, reklamacje będą uznawane bez problemu.
No tak, ale warunki promocji mogłyby wpłynąć na warunki reklamacji...

Wołanie jednak o dodatkowy rabat, za uszkodzenia komiksów, to według mnie już Januszerka. :/
W regulaminach zwykle o rabatach nic nie ma (dlatego nie ma sensu "wołać" o rabat, bo się go nie dostanie), ale sklepy same proponują gdy jest to dla nich mniejszy koszt niż logistyka zwrotu/wymiany.
Dla mnie z kolei kupowanie uszkodzonego produktu w cenie pełnowartościowego jest niepojęte (pomijając uszkodzenia w przesyłce, komiksy są pakowane do zamówień losowo, do jednego zamówienia idą normalne, a do innego np. obite, zdarza się, a mało kto reklamuje...).

Offline maxim1987

« Odpowiedź #1666 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 00:09:31 »
Dla mnie z kolei kupowanie uszkodzonego produktu w cenie pełnowartościowego jest niepojęte
W sumie rozumiem, ale czas i energia, jaką trzeba poświęcić na zwrot/reklamację, mnie osobiście skutecznie do tego zniechęca. Inna sprawa, że jestem bardzo liberalny jeśli chodzi o niewielkie wady (zagniecony róg, mikroryski na okładce) - byle dało się komiks czytać. Ale na wszelki wypadek preferuję jednak odbiór osobisty. Dlatego mój sklep nr 1 to bonito, pomimo, że nie jest najtańsze.
Co do samej promocji Smyka - jeśli zwrot towaru wynika z jego wady, to nie mogą robić problemu ze zwrotem tylko części zamówienia.

Offline kenji

« Odpowiedź #1667 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 08:33:33 »
W skrócie ktoś może wytłumaczyć jak działa Cashback w smyku? Dzieki

Offline martinus100

« Odpowiedź #1668 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 09:21:09 »
Jeśli kupowałeś przez neta zawsze można odstąpić od umowy w ciągu 14 dni i dostać zwrot kasy.
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/

Offline nayroth

« Odpowiedź #1669 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 11:48:07 »
Nie kupowałem księgarni smyka nigdy.

Czy płacąc przy odbiorze osobistym mogę wcześniej zajrzeć do paczki i sprawdzić czy towar i stan się zgadzają?

Czy muszę odebrać "w ciemno" i dopiero potem ew. reklamować? Oraz czy taką reklamację przyjmą na miejscu? 

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #1670 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 11:50:21 »
Mnie tam w Smyku pozwalali zajrzeć.

martinezpl

• Gość
« Odpowiedź #1671 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 11:53:54 »
TLDR:
Konkludując - mamy uszkodzony komiks, zamówienie odebraliśmy i chcemy reklamować, nie możemy wymienić na inny egzemplarz bo nie ma na magazynie, sklep proponuje zwrot uszkodzonego komiksu, na jakich warunkach przebiega zwrot części zamówienia z tym dodatkowym rabatem i "puzzlami" itp. (czy te czynniki nie utrudniają zwrotu części zamówienia)?

Tak, rozważam czarny scenariusz, może niepotrzebnie, ale "przezorny (...)".

Jak będą musieli zwrócić za jeden, to odliczą jeden. Przy 3 pozycjach w koszyku jest cena za poszczególną pozycję, więc wiadomo ile Ci zwrócą. W Empiku była podobna promocja, ale tam za 3-cią pozycję naliczało 2 gr i miałem taki przypadek, że 2 pozycje były uszkodzone, a akurat ta za 2 gr była nieuszkodzona, więc jeden tom Kaznodziei miałem za 2 gr. Nie przemyśleli tego, ale Smyk zabezpieczył się

Offline martinus100

« Odpowiedź #1672 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 13:49:05 »
W skrócie ktoś może wytłumaczyć jak działa Cashback w smyku? Dzieki
Zakładasz konto w portalu cashbackowym np. planetplus lub goodie, później po zalogowaniu na stronie tego portalu klikasz w linka prowadzącego do sklepu i normalnie kupujesz. Po zakupie na portalu cashbackowym pojawia ci się kwotą cashbacku. Na początku jako oczekująca a później po jakimś czasie jako zatwierdzona. Jak nazbiera Ci się określona kwota np. w planetplus jest to 20 zł, możesz ją wypłacić.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1673 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 14:53:01 »
...po zalogowaniu na stronie tego portalu klikasz w linka prowadzącego do sklepu i normalnie kupujesz. ...

Czyli albo cashback albo Ceneo?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline zombie001

« Odpowiedź #1674 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 15:57:54 »
Nie no, obniżasz sobie ceny linkiem z Ceneo, tworzysz koszyk zakupowy, a na końcu możesz robić trik z goodie i cashbackiem. Po prostu z goodie przekieruje Cię do gotowego koszyka na stronie sklepu i tyle.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline death_bird

« Odpowiedź #1675 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 16:02:18 »
Polak potrafi.
Czyli albo cashback albo Ceneo.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #1676 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 16:40:04 »
Co do tego cashback, to mnie to jakoś dziwnie policzyło. Wam też? Niby 3% na goodie jest ze smyk.com, ale mnie po przeliczeniach wyszło coś ok. 4,2%   :/   

Patrzę u siebie i mam kwoty zamówienia w goodie inne niż wynikało z koszyka. Prawdopodobnie nalicza cashback nieuwzględniając zniżki na 3 pozycję.

Ograniczyłem się do 14 zamówień. I to w większości nadrabiając braki w tasiemcach (Garfield, Fistaszki, Usagi, Rick & Morty), tańszych pozycjach czy książkach.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1677 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 17:15:02 »
Polak potrafi.
Czyli albo cashback albo Ceneo.

No nie. zombie001 dobrze to opisał. Ja pisałem o tym tutaj:
@vision2001
To nie jest żadna kombinatoryka. Przecież sam korzystasz z Ceneo żeby obniżyć ceny w Tantis czy innej księgarni.
Tak jak wyżej napisał Dracos dodajesz do koszyka komiksy, które chcesz kupić, czy to przez link z Ceneo czy dodając końcówkę do linku, bez różnicy. Gdy już masz w tym koszyku wszystko co chcesz to odpalasz w nowej karcie Goodie, wyszukujesz sklep (który współpracuje z Goodie) np. wspomnianą TaniąKsiążkę (6% cashbacku) i klikasz "przejdź do sklepu", otwiera Ci się główna strona tej księgarni i na tej zakładce przechodzisz do koszyka i płacisz. Nie ma tu żadnej kombinatoryki czy omijania zabezpieczeń tylko zwykłe skorzystanie z cashbacku.
A ten punkt regulaminu, który cytujesz odnosi się głównie do innych cashbacków typu Planet Plus żeby nie korzystać z innych tego typu serwisów przy transakcjach. Bo kody rabatowe w sklepach nie stanowią problemu. Np. swego czasu w Ravelo były kody rabatowe na 40% od ceny okładkowej lub 7% od wartości koszyka i Goodie normalnie przy tym naliczało mi ten cashback. Albo ostatnio kupowałem TV w Media Expert z kodem rabatowym i też naliczyło. Wszystko automatycznie rejestruje mi się na koncie w Goodie, a po mniej więcej 2 miesiącach zatwierdzają i mogę wtedy wypłacić (na jakieś 40 transakcji tylko 2 razy zgłaszałem ręcznie gdy mi czegoś nie naliczyło, bo prawdopodobnie miałem otwartych za dużo zakładek i Firefox zgłupiał).

Dodatkowo kilka moich ostatnich wypłat z Goodie, jeśli gdzieś się dało to korzystałem z Ceneo i nie mieli z tym żadnych problemów:

Patrzę u siebie i mam kwoty zamówienia w goodie inne niż wynikało z koszyka. Prawdopodobnie nalicza cashback nieuwzględniając zniżki na 3 pozycję.

Podczas ostatniej promocji 3za2 było tak samo i Goodie i tak zatwierdziło cashback z tej wyższej kwoty. Teraz będzie pewnie podobnie
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Czerwiec 2020, 17:21:19 wysłana przez Konrad »

Offline R~Q

« Odpowiedź #1678 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 17:47:17 »
Wszystko, co najlepsze, już ze Smyka wykupione hehe

Offline xanar

« Odpowiedź #1679 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 18:33:00 »
Nie wiem czy najlepsze, może najbardziej popularne. Ja przed chwilą złożyłem 7 zamówień.
Twój komiks jest lepszy niż mój