Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 566021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GoNzO

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #2670 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 02:20:32 »
chodnikliteracki.pl/matras.pl pakowanie słabe, ale reklamacja uszkodzonych egzemplarzy bez problemu.
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.

Offline Thorgal

« Odpowiedź #2671 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 17:16:34 »
Taka przykra sprawa - myślałem, że wśród komiksowej braci nie ma nieuczciwych cwaniaków ...

Kupiłem na Allegro lokalnie zestaw komiksów Vae Victis za 450 zł.

W opisie aukcji "Jak nówka - raz czytane" , "Stan bardzo dobry".

Po otwarciu paczki okazało się, że dwa tomy mają uszkodzone okładki.  Jeden z zadziorami na brzegu ale drugi z głębokimi rysami (do białego kartonu ).

Błyskawicznie złożyłem reklamację i najpierw dowiedziałem się, że przecież wyraźnie napisano, że komiksy używane dlatego skąd moje zdziwienie, później, że przecież on dostał takie komiksy z Gildii a na koniec stwierdził, że od niego komiksy wyszły w stanie idealnym i nie odpowiada za to co ja z nimi zrobiłem ...

Sprzedający nazywa się Piotr a nik na Allegro to braciab

OSTRZEGAM PRZED ZAKUPEM U TEGO ALLEGROWICZA

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2672 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 04:37:32 »
OSTRZEGAM PRZED ZAKUPEM U TEGO ALLEGROWICZA

Masz Allegro Protect, wezwij na pomoc ekipę i zwrócą Ci kasę :).

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2673 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 11:01:07 »

Taka przykra sprawa - myślałem, że wśród komiksowej braci nie ma nieuczciwych cwaniaków ...

Czarna owca zawsze się trafi, na to lekarstwa póki co nikt jeszcze nie wymyślił. Ty jako kupujący i tak jesteś 100% zabezpieczony, czy na alle, czy olx. W temacie nie do końca uczciwych transakcji to i tak chyba nie do przebicia jest vinted i dramy przy sprzedaży kilku bluzek za parę złotych. Komentarze na setki postów, screeny z rozmów, grupy wsparcia i co tylko jeszcze można sobie wyobrazić. Emocje większe jak w finale podwodnego hokeja.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2674 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 11:20:23 »
Na Allegro tak, ale na OLX nie jestem przekonany, czy by się tym przejęli, że komiks dotarł w gorszym stanie niż deklarowany. Mnie kiedyś odpisali, że ten ich cały pakiet ochronny nie obejmuje takich rzeczy. Czyli generalnie dopóki ktoś ci nie wyśle sterty kamieni zamiast książki, to nie ma cię przed czym chronić.

Offline xanar

« Odpowiedź #2675 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 11:28:31 »
Jak ktoś wstawia jedno zdjęcie i daje opis tego czego nie widać bo nie może wstawić więcej zdjęć. "To wiedź, że coś się dzieje"  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Thorgal

« Odpowiedź #2676 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 12:33:42 »
Jak ktoś wstawia jedno zdjęcie i daje opis tego czego nie widać bo nie może wstawić więcej zdjęć. "To wiedź, że coś się dzieje"  :)

Mądry Polak po szkodzie :-/

Co do Allegro Lokalnie jak na razie mam wrażenie, że im też średnio zależy.

Sprawę zgłosiłem tydzień temu Allegro pogroziło sprzedającemu palcem "Że jest zobowiązany do rzetelnego opisywania przedmiotu"  A on w ostatniej odpowiedzi stwierdził, że wysłał w stanie idealnym i nie ma pojęcia co ja z tymi komiksami zrobiłem ...  W pierwszych dwóch twierdził, że jeśli to przedmiot używany to ma prawo być "przytarty" (rysy milimetrowej głębokości do białego wnętrza okładki). Potem, że przecież on takie dostał z Gildii ... :-)

Dam znać jak się to zakończyło.

Offline xanar

« Odpowiedź #2677 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 13:57:53 »
No, ale to słowo przeciwko słowu. Na OLX i Vinted masz jeszcze oceny sprzedawcy, to po tym patrz, na allegro nie wiem jak jest bo mi zbanowali tam sprzedaż  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2678 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 15:30:35 »
Jak masz początkowe wiadomości, to zespół Allegro też ma do nich dostęp - na zasadzie wykazania niekonsekwencji sprzedawcy może uda się przekonać, że to on kręci... W każdym razie odpisuj na jego wiadomości jak najszybciej, bo ma 24h na odpowiedź. Prawdopodobnie będzie przeciągał ile da radę. Ale o ile będziesz nieustępliwy powinno się udać.

Kiedyś miałem w pracy sytuację, że wnerwiłem sprzedawcę z Allegro (odsyłałem wadliwy towar i uparłem się, że nie skorzystam z darmowego zwrotu - bo ten jest przeznaczony na odstąpienie od umowy - tylko odeślę na koszt sprzedawcy), więc w odwecie kupił największą pierdołę jaka była u nas w asortymencie. Opłacił przedmiot i przesyłkę. Następnie nadał zwrot, ale nie przez Smarta, tylko normalnie generując etykietę i ją opłacając. Gdy towar dotarł z powrotem do nas i zwróciliśmy mu kasę (za towar i przesyłkę w jego stronę), zgłosił reklamację, że jakoby towar był uszkodzony (co było bzdurą, bo dotarł i tam, i z powrotem nienaruszony; już mógłby dla pozoru go uszkodzić i dopiero wtedy odesłać ::) ), a my nie zwróciliśmy kosztów odesłania. Chyba z tydzień się przerzucaliśmy wiadomościami: ja - on - Allegro. Stanęło na tym, że mam rację, ale żeby ułagodzić typa i w ramach dobrej dalszej współpracy Allegro przyznało mu 10 Smart Monet.

Po co to piszę - żeby pokazać, że jak się wie czego się chce i zna swoje prawa (i ogólnie prawo; zawsze warto zerknąć w regulamin oraz  Kodeks Cywilny, by się podeprzeć paragrafem) można bardzo dużo zdziałać cierpliwością/uporem/zacietrzewieniem. Byle pisać na chłodno, nie otwarcie agresywnie.

Offline Pyrovatis

« Odpowiedź #2679 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 17:47:55 »
Ostatnimi czasy wystestowałem kilka sklepów:

https://waltscomicshop.com - przy małej ilości zaboli przesyłka (bo do darmowej to trzeba nabić za 150 EUR). Duży wybór, stety ceny trochę zawyżone, no ale jak ciężko znaleźć niektóre rzeczy w innych sklepach to trzeba to przełknąć. Szybka wysyłka i naprawdę dobre pakowanie - wszystko przyszło w stanie idealnym. Zeszytówki niestety nie są zakoszulkowane, znaczy się są tak po 3-4 ale to taka koszulka bardziej na zabezpieczenie samej przesyłki. Jeśli chcemy mieć każdy osobno (jak np z atoma) to trzeba doliczyć dodatkową dopłatę.

https://shopcomics.eu/ - sami się określają alternatywą dla waltscomicshop. I fakt, ceny mają lepsze, darmowa przesyłka już od 15 EUR. Ja na swoje zamówienie musiałem akurat poczekać (jak na atomie), bo akurat dopiero to musieli ściągnąć do siebie. W każdym razie bardzo dobry kontakt z nimi - szybko odpisują, a jak okazało się, że jednak czegoś nie ma już dostępnego to albo zwrot kasy albo można było zamienić na coś innego. Pakowanie też bardzo dobre i każdy komiks w koszulce bez dodatkowych opłat za to.

https://www.herocomics.cz/ - fajne ceny, szybka wysyłka. Pakowanie odpowiednie, nic nie zostało uszkodzone. Z racji, że mam blisko do granicy, to korzystałem z ichniejszego paczkomatu, ale jak widzę to przesyłają też bez problemu do Polski i to w normalnej cenie. Ale nie kojarzę czy każdy komiks był zakoszulkowany czy nie.

https://www.ebay.pl/str/andiscomicexpress - szybka wysyłka, każdy komiks zakoszulkowany i z tekturką. Pakowane odpowiednio żeby nic się nie zniszczyło w transporcie.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2680 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 18:20:35 »
Walt's Comicshop to sklep Niemiecki, mają swój sklep stacjonarny w Berlinie. Być może stąd wyższe ceny.
Polecam tańszą alternatywę ze Słowacji bodajże czyli Comicsbugle.com
Wysyłka za free w Unii Europejskiej bez ceny minimalnej, ogólnie ceny dużo lepsze niż u Niemca.
Ponadto bardzo częste promocje w stylu im większy zakup tym większy rabat, obecnie 2+1.
Plus w dużo niższej cenie komiksy w stanie "używanym" gdzie faktycznie to stan jaki deklaruje Azyl Komiksu dla "nówek". Rzadko zdarzają się większe uszkodzenia.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 18:26:24 wysłana przez Bushiken »

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2681 dnia: Pn, 02 Luty 2026, 04:46:36 »
www.matras.pl Moja druga podwójna reklamacja, dopiero za 2 razem dostałem komiks bez wad. Reklamacja bez problemu - mail -> kurier/paczkomat. Pakowanie - sam karton, ale książka nie lata w środku.

Offline Crono

« Odpowiedź #2682 dnia: Pt, 27 Marzec 2026, 15:44:51 »
Parę postów wyżej użytkownik Thorgal opisywał swoje zakupy na Allegro. Ja miałem ostatnio niemiłą sytuację na OLX. Brakuje mi kilku tomów z kolekcji Marvel Origins (przerwałem w pewnym momencie prenumeratę, by potem ją przywrócić - nie pytajcie). W każdym razie, widzę na OLX ogłoszenie, komiksy w przyzwoitej cenie, jeszcze w folii, w opisie że nowe. Ok, myślę, kupię trzy brakujące numery. Standardowo napisałem zaraz po zakupie do sprzedającego żeby dobrze zabezpieczył przesyłkę i tyle.
Jakie było moje zdziwienie, jak z paczkomatu odebrałem komiksy owinięte w zwykłą, czarną folię stretch! Komiksy oczywiście ubite, niektóre to miały rozwaloną okładkę.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ten sprzedający, jak mu wysłałem zdjęcia komiksów, stwierdził że wymyślam, że to nic takiego i że tak zawsze pakuje 🤷 w sumie to mnie wyśmiał. Na szczęście program ochrony na OLX zadziałał i kasa zwrócona.
Tyle rzeczy w internecie kupiłem i jeszcze więcej sprzedałem, ale niektórzy to wciąż potrafią mnie zaskoczyć. Dramat.

Offline BAROL

« Odpowiedź #2683 dnia: Nd, 05 Lipiec 2026, 18:27:37 »
Witam. Niedługo będę w Trójmieście - są tam jakieś komiksowe sklepy/stoiska? Przed laty, pamiętam, był np w Sopocie, zaraz po wyjściu z kolejki... Jak sytuacja wygląda teraz?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2684 dnia: Wt, 07 Lipiec 2026, 20:45:04 »
Działa tam jeden ziomeczek z dużym zapasem antykwarycznym:
https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytkownika-6946960
Raz będąc na wakacjach podjechałem do niego i zrobiłem drobne zakupy.