Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 549338 razy)

Offline amsterdream

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #2655 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 10:31:34 »
Kupiłem raz, nigdy więcej. Sklep tragedia.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2656 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 15:32:10 »
No ta ich autorska naklejka to porażka totalna. Niezły mózg to musiał wymyślić. Za to jeśli byś chciał coś im sprzedać ze swojej kolekcji, to mają to nawet nieźle rozwiązane, ale kokosów w ten sposób nie zarobisz. No i tylko nowsze tytuły.

Online xanar

« Odpowiedź #2657 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:42:46 »
Jest tu może sprzedawca z Ebay - d_o_m_p_l, albo może ktoś go zna i ma jakiś kontakt do niego.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2658 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 22:16:58 »
Trochę kupowałem w Matfelu, ale coś się tam ostatnio popsuło, a po ostatnim zakupie zalecam ostrożność.

Kupiłem zestaw oznaczony jako "Trylogia Ryfterów Tom 1- 3 Peter Watts Rozgwiazda+ Wir + Behemot - Peter Watts". Tak samo jest w potwierdzeniu zamówienia i na fakturze. Finalizowałem zakup "na skróty" przez koszyk Inpost, najpierw przekroczyli termin wysyłki za co przeprosili, potem dostałem paczkę... z dwoma pierwszymi tomami (Rozgwiazda i Wir). Oczywiście w lichej tekturowej kopercie.

Po reklamacji odpisali, ze wyjaśnili sprawę, oznaczenie jest błędne, czego powinienem się domyślić z obrazka, bo na nim Behemota nie ma. Brakującego tomu nie doślą choć mają, masz pan rabat 10% na przyszłe zakupy albo pisz pan na Berdyczów.

Co ciekawe, ten zestaw jest oferowany już od dłuższego czasu i mimo mojej interwencji nadal wisi z takim samym oznaczeniem jak wcześniej, pewnie po to by pozycjonowało ich ofertę w porównywarkach jako najtańszą. Przy okazji zauważyłem że "najniższa cena z ostatnich 30 dni" jest u nich fałszywa, bo ja kupiłem taniej.

A zatem, uważnie analizujcie co tak naprawdę od Matfela zamawiacie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2659 dnia: Cz, 17 Kwiecień 2025, 00:00:43 »
Żenujący jest ten sklep.

Offline zarombisty

« Odpowiedź #2660 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 14:03:58 »
Mam taki problem:
- gdzie najlepiej kupować komiksy ?

Kupuję już od wielu lat, ale jakość wysyłania i zabezpieczeń spadła drastycznie.
Jakoś od 2 lat jest ten problem i jest z tym coraz gorzej.
W zeszłym roku na ok 30 zamówień było 10 reklamacji.
W tym roku na 14 zamówień jest już 10 reklamacji, a minęło dopiero pół roku !
Dodam że około 3 lata temu i wcześniej nie było reklamacji albo zdarzyła się jedna przy dużo większej ilości zamówień.
Sklep już obojętnie czy Tantis, Allegro, Gildia czy co innego, zawsze jest to samo.
Co z tego że w Gildii dają dużo folii jak to jest tylko w jednym kartonie ?
Możliwe że oni pakują też uszkodzone.
Zdarzyło mi się też już 3 raz, że okładka jest szersza (np przednia od tylnej).
Ostatnio Hachette - 3 reklamacje pod rząd - tu prześlę 1 zdjęcie.
Dziś dostałem jeden komiks za 180 zł i oczywiście uwalony i włożony tylko do cienkiego kartonu w którym latał jak chciał (Światksiążki.pl)

Podsumowując: jak kupuję używki od ludzi to są zdecydowanie lepiej zabezpieczone i nie ma reklamacji.

Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Dracos

« Odpowiedź #2661 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 14:55:22 »
Spróbuj smakliter, jak tam będziesz niezadowolony z jakości to pozostają już chyba tylko sklepy firmowe wydawnictw, ale to się tyczy tylko kilku wydawców, względnie odbiór osobisty jeśli którąś księgarnię masz blisko siebie.

Offline James88

« Odpowiedź #2662 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 11:08:51 »
Ja też miałem takie problemy i ostatecznie przerzuciłem się na empik z dostawą do salonu - zero uszkodzeń a jak już coś się trafi (ale rzadko) to od razu reklamacja. Jeśli chodzi o ceny to trzeba często sprawdzać - cena potrafi się zmienić o kilkanaście złotych w ciągu 1 dnia. Do tego dochodzi jakiś cashback, tańsze karty podarunkowe i mamy całkiem fajne ceny.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2663 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 12:09:19 »
Mam taki problem:
- gdzie najlepiej kupować komiksy ?

Ja od jakiegoś roku kupuję w Multiszopie (ten sam właściciel co smakliter - czyli Esse z Łodzi). B. dobre rabaty i pakowanie, z którego jestem zadowolony. Na ponad 10 zamówień raz miałem jakiś róg ubity (ale to raczej taki już wyszedł z magazynu) i wywalczyłem jakiś rabat za to.
Tylko, że ja robię tam większe zamówienia, ponad 10 pozycji na raz, raz na jeden-dwa miesiące. Wtedy pakują po 3-4 komiksy rozmiarowo zbliżone w folię bąbelkową i dodatkowo takie "paczuszki" jak włożą do kartonu to boki zabezpieczają folią/papierem.
Mogę potem wrzucić fotkę wczorajszej paczki.

Offline PJP

« Odpowiedź #2664 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 16:39:25 »
Ciekawe z tym multiszopem, bo ja zrezygnowałem jakiś czas temu z ich usług przez katastrofalną wręcz obsługę. W smaku w porządku a to ten sam właściciel... Podobnie miałem z zooplusem (karmy dla zwierzaków), bardzo brzydko się zachowali; przeskoczyłem więc na bitibę, a to w zasadzie tożsame ;)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2665 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 14:15:11 »
Pewnie to nie jest właściwy temat, ale daje cynk. W Auchan na Jubilerskiej w Warszawie jest Pan z płytami winylowymi, książkami i... komiksami. Tylko Hachette. Conan, Transformers, MO, BiZ, WKKDC, SBM. Wybieram się tam ponownie o 15 więc jesli ktos bardzi chce to niech napisze do mnie priv.
Przy czym raczej zadne rarytasy. z Biz na pewno mial tomy 2-6, jakieś 1x, z MO pierwszą i drugą dychę jeśli dobrze pamiętam, z SBM 8x (beta ray bill, runaways, squirell girl, quasar) a z WKKDC nie pamietam.
Na koszu było napisane, że wsyzstko 20 zł.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2666 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 20:47:21 »
Czyżby doszło do wycieku bazy danych ze Świata Książki?
Dziś od nich dostałem kilka podobnie wyglądających maili.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #2667 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 23:36:16 »
Przy dobrej konfiguracji serwera nadawcy w pole "from" możesz wcisnąć cokolwiek. Tego typu phishing nie jest przesadnie trudny.
Ciekawe, że użyli tego świata książki w treści z cloudem, jakieś to chaotyczne, chyba na zmylenie odbiorcy.

Offline starcek

« Odpowiedź #2668 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 07:53:13 »
Też dostałem takiego maila, ale nie ze świata książki. Zarzucają sieci szeroko.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Łosiek

« Odpowiedź #2669 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 20:50:36 »
Czyżby doszło do wycieku bazy danych ze Świata Książki?
Dziś od nich dostałem kilka podobnie wyglądających maili.

Phishing jak się patrzy.
Zgłoś do CERT
Ja tak zazwyczaj robię
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus