Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 477708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rrudy102

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #2610 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 19:55:07 »
Oooo, to interesujące.

Po doświadczeniach z gildią nie wziąłem pod uwagę, że może być to problem...

No ale na maile, to mogliby odpowiadać.
I zaktualizować godziny pracy infolinii, bo na stronie podane inne (8-18), a jak się dzwoni, to krócej pracują (10-16).

Online Bushiken

« Odpowiedź #2611 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 22:45:51 »
Zamówienie z Taniejksiążki same HC od Egmontu 3 różne zamówienia , w każdym Tintiny, Asteriksy i Corto Maltese w różnych kombinacjach. Każde z zamówień wysłane jedynie w kartoniku ala Amazon gdzie rogi kartonu połamane i bez żadnego wypelniacza, odpukać tylko 1 zarysowanie okładki a grzbiety i rogi całe.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2612 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 22:05:09 »
Dzisiaj dotarło moje pierwsze zamówienie ze Skup Szop - pakowanie to totalne dziadostwo, jeszcze gorsze niż w Taniej Książce, nawet im się nie chciało sklejać tych skrzydełek, które powinny zabezpieczać zawartość paczki, żeby nie latała a taśmy dali tak mało, że komiksy prawie z niej wypadły. Rogi oczywiście wszystkie delikatnie poobijane ::)

Jak była akcja z tymi kodami InPost to wypróbowałem kilka nowych sklepów i te wszystkie Matfele, Skup Szopy, Tanie Książki to jeden wielki i ten sam szajs, każdy z nich prześciga się w zawodach na jak najgorsze zapakowanie. To już lepiej zapłacić trochę więcej żeby potem się nie wqurwiać. W sumie z dyskontów to jeszcze tylko Smak Liter pakuje jako tako i oficjalne sklepy wydawców mangowych (Mangastore, Mangarden, Yatta, Sklep Waneko) mają dobre pakowanie, całą resztę lepiej omijać szerokim łukiem ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Koalar

« Odpowiedź #2613 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 00:48:18 »
Ja z tych dyskontów staram się brać jak najmniej komiksów w paczce. Najlepiej jeden w miękkiej okładce. Ale to trudne, bo zwykle progi darmowej wysyłki są wysokie. Ale teraz można coś wziąć w TK czy w weekend w Matfelu, póki jeszcze są te kody InPost Pay.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2614 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 07:54:11 »
W tej paczce od Skup Szopu były tylko dwa komiksy, ale takiego dziadostwa i partactwa to ja jeszcze nigdy w swoim życiu nie widziałem. Szkoda że nie zrobiłem fotek. Mam wrażenie że większość sklepów oszczędza na pakowaniu jak idzie paczka przez inpost a nie jest zamawiana bezpośrednio od nich.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline parsom

« Odpowiedź #2615 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:37:05 »
Maftel. Próbuję reklamować wadliwy komiks. I korzystając z ich szablonu wpisuję wadę itd. Pierwsza rzecz - wysyłka:
"Skorzystam z przesyłki zwrotnej oferowanej przez sklep - InPost Paczkomaty Szybkie Zwroty
Koszt przesyłki zwrotnej zostanie odliczony od zwracanej mi kwoty do zwrotu."
Jaja sobie robią? Przysłali mi bubla i mam płacić za odesłanie? Inne opcje to samodzielne opłacenie przesyłki. I nie ma też opcji wymiany na produkt bez wad.
Coś mi się zadaje, że jeżeli to okaże się prawdą, to szybko zakończmy naszą znajomość. A przy okazji chętnie złożę donos do jakiegoś rzecznika.

Offline bfg

« Odpowiedź #2616 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:52:46 »
No właśnie, czy ktoś już reklamował coś w matfelu i wie jak przebiega tam ten proces? :-)

Offline Lobo

« Odpowiedź #2617 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:57:12 »
No właśnie brak możliwości wymiany na nie uszkodzony egzemplarz, tylko zwrot na własny koszt..
Wysłałem im 3 maile że chcę wymienić egzemplarz, bez odezwu. 3x od nich wziąłem i przy każdym jakaś wada, albo zbity róg albo walnięty grzbiet.
Chyba jednak wolę dopłacić i mieć komiks w stanie idealnym

Offline starcek

« Odpowiedź #2618 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 21:33:16 »
U mnie Jeż Jerzy zeszytowy wygląda jakby mistrzowie z Matfela na początku złożyli jego część w pół, a potem zmienili zdanie i wepchnęli do kartonu rozłożony. To faktycznie jest inna jakość pakowania. Zabawa dla ryzykantów. Z czystej ciekawości napiszę do nich wysyłając zdjęcia i poproszę o opinię, czy aby tak na pewno powinien wyglądać komiks po wyjęciu z tekturowej koperty. Gdybym go kupił w innych celach niż zdobywanie odznaki początkującego introligatora, to byłbym lekuchno wkurzony, choć to oczywiście jakieś śmieszne pieniądze były. Z Wydziałem 7 już tak nie robili, tylko róg zagięli.  ;D

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline perek82

« Odpowiedź #2619 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 21:50:02 »
Wczoraj odebrałem paczkę z Matfel. Za duży, dziurawy już karton. Zero folii, zero wypełniaczy. Nic. Ale opatrzność nade mną czuwała i nic się nie obiło. Ale mam jeszcze 3 paczki w drodze, niektóre idą przez Mikołaja i nie wiem, czy Mikołaj zechce zerknąć, czy wszystko ok. Kiedyś pod choinką był karton z Gildii, bo Mikołaj tak właśnie ogarnia tematy...
Kolejne paczki zawierały komiksy LiT i karton inny, gruby. I nawet jakieś pseudo wypełnienie. Stan igła. Zobaczymy czy Mikołaj będzie miał szczęście
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Takesh

« Odpowiedź #2620 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 10:57:05 »
Najpierw czytam o tych wspaniałych promocjach. Komiksy za pół ceny. A ja, frajer, nie kupuje...

A za chwilę czytam powyższe przygody ze zniszczonymi zamówieniami i problemami z reklamacją...

Wolę jednak dać trochę więcej i mieć spokój. Jedyne uszkodzone komiksy jakie dostałem to z takiej właśnie promocji. I reklamacji mi nie uznali... A np. z Gildii jedyne reklamacje to źle wydrukowane komiksy i zwrot bez problemu.

Dlatego wielkie dzięki za te historie. Upewniłem się w swoim podejściu do sposobów zakupu komiksów.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2621 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 12:32:05 »
W Matfelu dziś i jutro darmowa wysyłka do paczkomatu Inpost dla zamówień od 29 zł.
Dobra okazja do wykorzystania InCoinów na komiksową drobnicę.

Offline balech

« Odpowiedź #2622 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 17:33:15 »
Najpierw czytam o tych wspaniałych promocjach. Komiksy za pół ceny. A ja, frajer, nie kupuje...

A za chwilę czytam powyższe przygody ze zniszczonymi zamówieniami i problemami z reklamacją...

Wolę jednak dać trochę więcej i mieć spokój. Jedyne uszkodzone komiksy jakie dostałem to z takiej właśnie promocji. I reklamacji mi nie uznali... A np. z Gildii jedyne reklamacje to źle wydrukowane komiksy i zwrot bez problemu.

Dlatego wielkie dzięki za te historie. Upewniłem się w swoim podejściu do sposobów zakupu komiksów.
Dzisiaj odebrałem z taniejksiazki, głównie miękkie. Jest gorzej niż myślałem, a opinie są przesadzone. No niestety nie są - Jeremiahy pogięte, o rogach nie wspomnę.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2623 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 17:37:49 »
Tak w nawiązaniu akurat dzisiaj czytałem artykuł:

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-12-13/pracujesz-w-tym-zawodzie-mozesz-zapomniec-o-wyzszej-pensji-szokujace-statystyki-gus/

Zawody związane z handlem oraz pracą fizyczną należą do jednych z najgorzej opłacanych w Polsce. Jak podaje portal Business Insider, według danych udostępnionych przez firmę doradczą Sedlak&Sedlak, dozorcy i portierzy zarabiają średnio 4 783 zł brutto, a osoby zajmujące się pakowaniem towarów (tzw. konfekcjonerzy i pakowacze) otrzymują 4 811 zł brutto.

Chyba w tym wypadku jaka płaca, taka praca...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #2624 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 18:03:59 »

9 paczek z Matfel, 4 z Taniej Książki zero problemów a brałem i te grubasy z Egmontu i również te ciężkie krowy z Lost in Time. Ogólnie mam wrażenie, że sporo panów tutaj pań również chociaż pewnie w mniejszym stopniu to chyba lepiej się czuje z literami niż z cyframi :) To są promocje z gatunku im mniej tym taniej. Naprawdę musiałby stać się jakaś katastrofa żeby uszkodzić komiks wrzucony w tę kartonową "kopertę" nawet jeżeli nie byłby zabezpieczony w jakikolwiek sposób. BTW mój Toppi z Matfel nie ma pomylonych stron więc to chyba jakaś pechowa część nakładu.