Autor Wątek: Róbmy dobrze  (Przeczytany 50836 razy)

Offline komiks

Odp: Róbmy dobrze
« Odpowiedź #90 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:20:15 »
Żadnym argumentem nie jest to, że komiksy przychodzą w stanie idealnym, bo w innych księgarniach, jak Gildia, Incal, czy Komiksiarnia jest to standard.
Dla mnie jest, tym bardziej że z Gildii zdarzyło się z raz albo dwa, ale nie winię ich, bo sprzedają tego masę, wiec może się coś omsknąć od święta. RD pakuje samodzielnie każdą paczkę, więc oczekuję, że będzie to zrobione dobrze i jak do tej pory jest.

Jeśli ktoś chce zamawiać z RD, żeby nie bylo monopolu, to nikt mu tego nie broni. Jeśli mu zależy, to jest tam przy zamówieniu opcja napiwku, więc może wspierać RD. Niech podchodzi do sklepu, jak do organizacji charytatywnej. Ale wątpię, żeby brak RD spowodował czyiś monopol.
Napiwków sklepom nie daję, nie widzę w tym sensu. Zniknięcie RD nie spowoduje monopolu Gildii, ale jeśli wszyscy zaczną kupować tylko na Gildii, to już może się stać.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline hansior

« Odpowiedź #91 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:27:49 »
Dla mnie stan idealny nie jest argumentem. Uważasz, że powinienem kupować w sklepie w którym obsługa zamówienia jest gorsza niż w innych sklepach, bo komiksy przychodzą w takim stanie, jak w tych z lepszą obsługą?

Nie tylko Gildia sprzedaje komiksy. Poza nią wymieniłem jeszcze dwie księgarnie, a jest ich więcej. Sam przyznajesz, że zniknięcie RD nie spowoduje monopolu, więc sam wytrąciłeś sobie argument o tym, żeby tam kupować w obawie przed monopolem.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Maj 2023, 23:30:51 wysłana przez hansior »

Offline komiks

« Odpowiedź #92 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:29:42 »
Ja robię wiele rzeczy, które nie są dla mnie najkorzystniejsze, ot tak już mam że kieruje się w życiu nie tylko zyskiem i korzyścią, ale też przekonaniami i zasadami.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline hansior

« Odpowiedź #93 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:33:31 »
Czyli w RD warto kupować tylko dlatego, żeby je wspierać. Mimo gorszej obsługi zamówienia. Dla mnie sklep komiksowy to nie organizacja charytatywna.

Online bibliotekarz

« Odpowiedź #94 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:38:52 »
Z jednoosobowymi biznesami zawsze tak będzie. Każdy ma ograniczoną wydajność w ciągu doby. Po prostu RóbmyDobrze nie może robić swoim klientom za dobrze, bo jak będzie ich za dużo to nie da rady ich obsłużyć na bieżąco.
Batman returns
his books to the library

Offline parsom

« Odpowiedź #95 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:40:28 »
Kupowanie tylko tam gdzie taniej i szybciej prędzej czy później kończy się zdziwieniem - jak ci Chińczycy zdołali nas tak niepostrzeżenie wyr...?

Offline hansior

« Odpowiedź #96 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 06:30:47 »
W sumie racja. Trzeba uważać na tych Chińczyków z Gildii  :D

Nie ma sensu już się spierać, bo nikt nie potrafił zbić moich argumentów. Zostaje już powtarzanie o monopolu Gildii mimo że sklepów jest więcej. Obecnie z Waszej strony to już jest zwykła gównoburza. Znamienne, że wykłócała się też osoba, która sama przyznała, że na RD kupuje tylko wtedy, gdy tam jest komiks niedostępny nigdzie indziej.

Myślę, że jeśli ktoś zastanawiał się, czy tam kupować, to po moim poście już wie.

Offline Popiel

« Odpowiedź #97 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 08:58:56 »
Czekaj czekaj, czy ja dobrze rozumiem?

Zrobiłeś zamówienie w sklepie, gdzie jest drożej i z dłuższym terminem realizacji, a teraz narzekasz, że jest tam drożej i mają dłuższy termin realizacji?

To po co tam kupowałeś?

Offline hansior

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 09:22:56 »
No właśnie. Po co ja to robiłem?  Teraz mam nauczkę.

Offline Popiel

« Odpowiedź #99 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 09:32:31 »
No właśnie. Po co ja to robiłem?  Teraz mam nauczkę.

Hm, takie pytanie to można zadawać sobie w skacowany niedzielny poranek, a nie psiocząc na kontrahenta po transparentnej i uczciwej transakcji towarowo - pieniężnej.

Offline hansior

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 09:41:36 »
No i znowu zaczyna się gównoburza.

Offline Death

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 10:12:16 »
Kto sieje gównem, burzę będzie zbierał.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 10:32:04 »
19 kwietnia czyli ponad miesiąc temu złożyłem po raz pierwszy zamówienie w sklepie i to będzie już ostatnie. Ta księgarnia ma cztery duże wady. Po pierwsze brak darmowych kosztów wysyłki, po drugie brak strony z podsumowaniem zamówienia, po trzecie brak niektórych komiksów bezpośrednio w sklepie, po czwarte problemy z kontaktem.
Braku darmowych kosztów wysyłki nie trzeba komentować.
Brak strony z podsumowaniem zamówienia, to niewygodna sprawa, bo w trakcie oczekiwania na zamówienie, w którym dodawano lub odejmowano komiksy pozostaje tylko pamiętać to, jak ono obecnie wygląda.
Najgorszą sprawą jest brak niektórych komiksów bezpośrednio w sklepie. W innych księgarniach zamówienie jest realizowane tego samego dnia. Tutaj trzeba czekać od 2 do 14 dni roboczych czyli może być nawet trzy tygodnie na tytuł, który wszędzie indziej dostępny jest od ręki. Mi się trafiła dodatkowa sytuacja. Na początku maja właściciel księgarni umieścił posta na Facebooku, który jak sam przyznał, spowodował, że został zasypany zamówieniami. Czekałem trzy tygodnie na komiksy i nie dostałem paczki, co oznacza, że pomimo, że złożyłem zamówienie przed tym postem, jest ono realizowane później. Dołożyłem kolejny komiks i dalej muszę czekać.
Ostatnia sprawa to problemy w kontakcie. Właściciel nie ogarnia ilości maili, które dostaje. Sam mi napisał: "Przy takiej ilości mejli i zamówień do spakowania idzie się zakićkać." Gdy chciałem anulować jakiś komiks z zamówienia, musiałem pisać dwa, w skrajnym przypadku, trzy maile.
Dostanę zamówienie i podziękuję tej księgarni.

1) Michał pisał kiedyś czemu zlikwidował darmowe przesyłki - ogólnie: ma na tyle małą i zróżnicowaną marże oraz niski obrót, że musiałby dopłacać do części zamówień. Jest małym, autorskim sklepem. Akceptujesz to albo nie - nie wylewaj żalów na forum. Każdy potencjalny klient to widzi i nie trzeba go informować.

2) Prawy górny róg -> najeżdżasz na ikonkę ludzika -> wybierasz zamówienia z listy która się rozwinie -> znajdujesz zamówienie na liście zamówień (w twoim przypadku to nie powinno być problematyczne :) ) -> klikasz ZOBACZ -> Voilà.

3) Znowu, specyfika małego sklepu. Zostałeś o tym poinformowany przed złożeniem zamówienia. Z tego co piszesz dodałeś kolejną pozycję... po tych 3 tygodniach... Po co? I jeszcze może powiedz, że i ona miała termin realizacji 2-14 dni... To nie dziw się, że czekasz dodatkowo >_<
To nie gildia, że piszesz kiedy chcesz i dowolnie edytujesz zamówienie.

4) Tu masz rację. Kontakt jest trudny. Można to wyjaśniać specyfiką działalności jednoosobowej, ale klient nie jest o tym nigdzie informowany i można się zrazić. Jednak gdy ciągle piszesz z jakimiś modyfikacjami i nie jesteś jedyny, to rzeczywiście idzie się "zakićkać".

Offline hansior

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 11:06:38 »
1) Michał się tłumaczył, ale jakie ma to dla mnie znaczenie jako dla klienta?
2) Nie mam konta, więc nie widzę podsumowania zamówienia.
3) Cały czas to piszę - to nie Gildia ani inna księgarnia. Dla mnie jako klienta to jest wada. Jeśli mam do wyboru czekać trzy tygodnie lub dostać zamówienie następnego dnia, to którą opcję wybiorę?
Ja bym się cieszył, gdyby Michał mi anulował całe zamówienie, ale tyle się napracował przy nim, że mu tego nie zrobię.

@Death Od kiedy konstruktywna krytyka jest gównem?

Offline donT

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 11:08:19 »
Ja Cie hansior rozumiem, tez kiedys w innym sklepie, kupilem raz na probe i sie sparzylem. Wypunktowales co poszlo nie tak, a tu zonk, bo koledzy staraja Ci sie wmowic "stary nie pierdol, wszystko jest gites". Lekcja dla Ciebie, kupuj gdzie kupowales wczesniej, a marudy zignoruj. At the end of the day - to Twoj hajs i Twoje nerwy.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.