Autor Wątek: OLX  (Przeczytany 73513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ainam102

Odp: OLX
« Odpowiedź #135 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 15:34:25 »
Sytuacja patowa, OLX zawsze będzie po stronie kupującego i słusznie bo to nie on odpowiada za przesyłkę i zabezpieczenie, Ja bym spytał się kupującego czy zrobił zdjęcie paczki, takie uszkodzenie/zalanie powinno być widoczne na paczce.

Offline Lipa

« Odpowiedź #136 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 20:17:53 »
Byłem w takiej sytuacji, tylko byłem kupującym.

Mialem zdjęcia paczki, folii w jakiej przyszło (dość dobrze zabezpieczony), ale jeden róg był obity.

Prawdopodobnie ktoś tak wysłał, bo faktycznie w tej przesyłce ciężko było o takie uszkodzenie w tym miejscu.

Całą dokumentację zdjęciową wysłałem do olx (przyznali mi rację) i od tego czasu cały proces od odpakowania do wyciągnięcia przedmiotu nagrywam.

Nie ma tego dużo, bo na olx kupuje rzadko, ale nie ma na to innego sposobu.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #137 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 21:11:33 »
Współczuję takich sytuacji ale pamiętajcie że do tego typu Januszo-chujków karma prędzej czy później wróci.

Online Xmen

« Odpowiedź #138 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 21:39:40 »
... i dobrze ,żeby tak na tekturkę do x mieczy się nie załapali, kurw* jeban*  ;)
A tak serio- strasznie krzywa akcja.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline perek82

« Odpowiedź #139 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 22:37:53 »
Obity róg, hehe. To się może zdarzyć. Ale czegoś takiego to zupełnie nie rozumiem:

Aż mi przypomina coś takiego z internetów
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Koalar

« Odpowiedź #140 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 23:12:28 »
Masakra. Już przy odbieraniu paczki powinno być widoczne jej zniszczenie. Jest jednak jeszcze możliwość, że dostawca zniszczył przesyłkę, a potem ją przepakował tak, że przy odbieraniu z paczkomatu wszystko wyglądało OK.

Robienia zdjęć nie uważam za wystarczający dowód. Można porobić zdjęcia, a wysłać właśnie taki poobijany komiks. Trzeba by filmować cały proces pakowania i zanoszenia paczki do paczkomatu, co jest jednak bardzo mocno problematyczne.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online Castiglione

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 07:03:55 »
Żeby tak uszkodzić komiks, to trzeba go chyba włożyć w imadło.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 08:34:44 »
Ja rozumiem, że okładka może pęknąć i rozpaść się na łączeniu z grzbietem w momencie uderzenia, ale co trzeba zrobić, żeby wygiąć tak blok i to w trwały sposób.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline eyesore

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 09:10:35 »
Masakra. Już przy odbieraniu paczki powinno być widoczne jej zniszczenie. Jest jednak jeszcze możliwość, że dostawca zniszczył przesyłkę, a potem ją przepakował tak, że przy odbieraniu z paczkomatu wszystko wyglądało OK.

Miałem taką sytuację że inpostowi się odkleiła naklejka, razem jeszcze z innymi paczki. Dość dziwne to było bo zadzwonili do mnie z pytaniem o zawartość paczki bo otworzyli wszystkie i pytali co w niej jest żeby potwierdzić gdzie ma to iść. Kupujący nic nie dał mi znac że było coś uszkodzone/zniknęło no ale mimo wszystko dziwna sytuacja.

Offline bosssu

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 11:26:34 »
Pytanie czy kurier nie przytrzasnął jej w drzwiach, raczej nic innego by go tak nie zniszczyło. Ja ostatnio miałem pudełko do połowy rozmoczone totalnie, dobrze że przesyłka była szczelnie owinięta folią bąbelkową

Offline Koalar

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 12:23:05 »
Możliwe, że kurierowi paczka wyleciała przy paczkomacie i przejechał po niej jakiś samochód.

Miałem taką sytuację że inpostowi się odkleiła naklejka, razem jeszcze z innymi paczki. Dość dziwne to było bo zadzwonili do mnie z pytaniem o zawartość paczki bo otworzyli wszystkie i pytali co w niej jest żeby potwierdzić gdzie ma to iść. Kupujący nic nie dał mi znac że było coś uszkodzone/zniknęło no ale mimo wszystko dziwna sytuacja.

Też coś takiego miałem z InPostem, jak pracowałem w sklepie. Dzwonili i pytali, co było w paczce. Jest w ustawie Prawo pocztowe opisana kwestia przesyłki niedoręczalnej, a za taką należałoby uznać paczkę bez etykiety. Trochę niefajne, jak komuś grzebią w paczce, no ale przy komiksie to chyba lepiej, że dojdą, do kogo ta paczka miała iść. Można by też wrzucać dodatkową etykietę do środka paczki, wtedy nie powinni grzebać w zawartości.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #146 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 17:49:18 »
Przypomniała mi się sytuacja jakich na pewno wiele w dowolnej chwili czasu codziennie - jadę główną, do ruchu włącza się kurier w typowym dostawczaku - z tyłu drzwi otwarte, raz na kilka sekund wypada jakaś mała paczka... Pokazałem mu przez szybę jak mogłem że "coś się dzieje" z tyłu, ale nie patrzyłem czy zjechał sprawdzić... Także paczki są generalnie w dobrych rękach :D

Offline ainam102

« Odpowiedź #147 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 18:44:55 »
Tak uszkodzony komiks mógł zostać na sortowni, utknął w rolkach podajnika i paczka się złamała, ale kupujący powinien zrobić zdjęcia paczki po wyjęciu z paczkomatu, ułatwił by to wysyłającemu złożenie reklamacji, bez tych zdjęć sprzedający nic nie zdziała.  Oczywiście możliwe tez że paczka została uszkodzona po wyjęciu, ja tak kiedyś sobie zrobiłem, wyjąłem paczkę z komiksem i bez zastanowienia rzuciłem go do bagażnika auta, po wyjęciu patrzę a tam ładne wgniecenie i uszkodzona okładka i kilka pierwszych stron :) , ale oczywiście reklamacji nie składałem.

Offline perek82

« Odpowiedź #148 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 19:25:41 »
Ja mam wątpliwości co do czystych intencji kupującego. Generalnie były pretensje, że źle zapakowałem, a sam opis niezgodny z prawdą. Poza tym dość oczywiste jest że przed tego typu uszkodzeniem żadne opakowanie (no może poza metalową walizką) nie ochroni. Zgłoszenie w apce że zdjęciami pojawiło się w 10 minut po odebraniu z paczkomatu... Opakowania nie ma na zdjęciach. To tylko poszlaki oczywiście. Ale nawet bez żadnego opakowania komiks powinien lepiej przetrwać podróż. No chyba chodzi o dowiezienie towaru w możliwie najlepszym stanie.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline xanar

« Odpowiedź #149 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 20:23:26 »
Opakowanie nie powinno istnieć jak tak wygląda ta książka.
Żeby tak to złamać to już naprawdę trzeba chcieć, to nie jest takie proste - dwie grube tektury i ok. 500 stron i to nawet na środku nie jest złamane (najbardziej).
Twój komiks jest lepszy niż mój