Autor Wątek: Multiversum.pl - opinie o sklepie  (Przeczytany 400417 razy)

Online PawelC

Odp: Multiversum.pl - opinie o sklepie
« Odpowiedź #1935 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 19:14:12 »
Jak koledzy napisali. Preorder to po prostu zwykły preorder. PPS to zapis do listy użytkowników którzy mogą zamawiać i opłacać dopiero kiedy towar jest fizycznie na miejscu. Mega wygodne bo nie trzeba kombinować z zamówieniami żeby później na wszystko nie czekać rok :). Raz w miesiącu trzeba opłacić co się uzbierało i tyle.

A sklep jest pro i nie ma się czego bać. Niepotrzebnie dalej mają te regulaminy o stanie bo jak widać, co chwilę ktoś nowy się nad tym zastanawia.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1936 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 19:36:39 »
Tak dokładnie to raz w miesiącu masz obowiązek opłacić  koszt dostawy (chyba że masz możliwość dołączenia do jakiejś wcześniejszej dostawy albo do póżniejszej jak wiesz że wkróce "wjedzie" coś co kiedyś już opłaciłeś wraz z przesyłką) i odebrać przesyłkę (sporadycznie można się dogadać indywidualnie), a wpłaty masz obowiązek dokonać za każdym razem jak coś z nowej dostawy (są częstsze niż raz w miesiącu) pochodzi z twojego zamówienia pps (otrzymujesz e-mail), lista dostaw na dany rok jest podana na stronie sklepu
W praktyce: dostajesz e-mail i musisz na niego odpowiedzieć, zarazem dokonując jakiejś czynności (wpłata, opłacenie kosztu wysyłki, jakieś indywidualne ustalenia o ile to możliwe, dokupienie komiksów "do rachunku" itd.).

Offline stab

« Odpowiedź #1937 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 20:53:03 »
Ja w atomie zostawiam co miesiąc okrągła sumkę, (500-1000 zł, w tym miesiącu bliżej 2k) i już kilka razy przymierzałem się do przejścia do azylu, bo jednak ceny mają lepsze. Jednak te wszystkie ich komplikacje, a jednocześnie świetna elastyczność atomu skutecznie mnie zniechęca. Może w przyszłości.

Offline marcing

« Odpowiedź #1938 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 12:48:26 »
Dotarła do mnie paczka z pierwszym większym (11 komiksów) preorderem z Azylu. Wcześniej robiłem kila razy mniejsze zamówienia, zwykle rzeczy z wyprzedaży, i raz czy dwa były zwroty, ale tutaj bez zastrzeżeń. Komiksy w stanie idealnym, wszystkie w foliach (ComiCare albo podobne), pakowanie podobne jak w Atomie.

Nie wiem jak będzie kiedy w dostawie trafią się komiksy z uszkodzeniami. W Atomie w takiej sytuacji zwykle sami robią zwroty i zamawiają kolejne egzemplarze, aż nie dostaną komiksu w stanie idealnym (albo do wyczerpania się mojej cierpliwości ;) ). Jakoś nie spodziewam się tego po Azylu, jednak przy tak dużej różnicy w cenach kolejne preordery biorę od nich.

Online xanar

« Odpowiedź #1939 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 22:22:32 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online xanar

« Odpowiedź #1940 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 15:15:29 »
Ktoś wie o co chodzi z tym katalog - PREORDER 2023-04 (do 23.04.2023) !EKSPOZYCJA!, to już ten Pingwin tak pakuje, że trzeba taki preorder robić, może kierownik sklepu się wypowie.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1941 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 16:01:09 »
Podbijam pytanie, domyśla się ktoś czemu katalog preorder jest w wariancie zwykłym i ekspozycyjnym...?

Online PawelC

« Odpowiedź #1942 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:19:25 »
Może dostają na tyle dużo uszkodzonych egzemplarzy przy dostawach, może oryginalny dystrybutor wprowadził jakąś taką ofertę dla retailerów na egzemplarze z defektami bo mają tego na tyle dużo. Trzeba by pytać u źródła, tutaj raczej nikt nie będzie wiedzieć, zwłaszcza, że nowość.

Online xanar

« Odpowiedź #1943 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 21:15:16 »
Źródło jest tam na filmiku u góry i ma tu konto chyba, że to jakaś tajemnica handlowa.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1944 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 12:46:25 »
Z postu na profilu fb wychodzi że i jeden i drugi preorder to nówki, tylko ten tańszy zniknie ze sklepu szybko i nie wróci juz w tej cenie :)

Online xanar

« Odpowiedź #1945 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 12:52:23 »
Gdzie ty to widzisz ?

Ja widzę to:

katalog PREORDER 2023-04 (do 23.04.2023)
"nowy z defektami - zapewniany stan bardzo dobry"

katalog PREORDER 2023-04 (do 23.04.2023) !EKSPOZYCJA!
"używany - zapewniany stan dostateczny"

https://azylkomiksu.pl/zapewniany-stan

Dziwne żeby nie były to rzeczy nowe, skoro jeszcze nie zostały wyprodukowane.

« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Kwiecień 2023, 12:55:40 wysłana przez xanar »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1946 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 13:03:38 »
Podejrzewam, że siadły im zamówienia w preorderze, skoro ceny "ekspozycyjne" są niższe. Po co kupować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem i blokując środki, skoro po premierze można zapłacić mniej?
Więc zamiast obniżyć ceny całego preordera do ekspozycyjnych, stworzyli nową kategorię "preordera ekspozycyjnego". Sensu w tym wielkiego nie widzę, no ale może eksperymentują z różnymi opcjami.

Online xanar

« Odpowiedź #1947 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 13:17:16 »
Ja nie wiem czy tu jest jeszcze co obniżać, widziałeś jak ten ceny wyglądają w Europie.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1948 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 13:23:42 »
Nie przeczę, że ceny są atrakcyjne. Chodzi mi o to, że w tym momencie przelicznik dla preorderów wynosi zdaje się ok 1:2,8 a dla ekspozycyjnych 1:2,52. Tym samym nie opłaca się nijak zamawiać w preorderze. Sam teraz czekam na dostawę i dopiero wtedy zamawiam, choć kiedyś zdarzało mi się brać w preorderze.

Pewnie właściciel nie chce zrównać cen preordera z ekspozycyjnymi, więc stworzył podkategorię, żeby choć po części zachęcić do zamawiania z wyprzedzeniem.

Online xanar

« Odpowiedź #1949 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 13:24:48 »
Jak nie ma znaczenie w jakim stanie chcesz to kupić, to faktycznie.