Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 18859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #150 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:25:53 »
z 700 do 500 metrów

niesamowita zmiana ::) ::) ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online Kadet

« Odpowiedź #151 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:26:38 »
Nie mieszajmy może wiatraków do tej dyskusji, bo nam się zrobi off-top; ja w każdym razie nic do nich nie mam, wiecznie przecież nie będziemy na tym węglu jechać.

Jeśli chodzi o projekt ustawy, to według tego, co piszą na booklips, chyba czymś się różni od wcześniejszych: wprowadza jakiś limit rabatu dla hurtowników i dystrybutorów, więc im też może przytrzeć rogów. Nie znam się jednak na tyle na biznesie wydawniczym, by stwierdzić, czy to jest realna zmiana, czy może jakiś listek figowy. Przydałby się ktoś z branży, kto mógłby powiedzieć, czy to coś zmienia w całym tym pomyśle.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline jahred666

« Odpowiedź #152 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:45:45 »
Jeśli ta ustawa przejdzie w takim kształcie, to stworzy się kolejna patologia - nowości będą na rynku, ale liczba ich odbiorców drastycznie spadnie. Książki może jeszcze tak bardzo tego nie odczują, natomiast rynek komiksowy dostanie mocno po dupie. Nowe komiksy przez rok czasu będą zalegać w magazynach. Wielu czytelników (w tym ja) na pewno bardzo mocno ograniczą zakupy premier. Oczywiście tak będzie w przypadku, gdy utrzymają się obecne okładkowe ceny (albo nie daj bóg wzrosną). Jeśli natomiast rynek zostanie prawidłowo doszacowany i okładówki pójdą chociaż te kilkanaście procent w dół, wtedy może czarny scenariusz okaże się tylko chorą fantazją i rynek jakoś sam się poprawnie ustabilizuje w czasie.

Offline Koalar

« Odpowiedź #153 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:51:40 »
Jak czytam takie głupoty ze strony rządowej jak niżej, to już wiem, że to się opiera na kłamstwie lub pracują tam ludzie odklejeni:
Nowe przepisy sprawią, że książki przestaną być jedynym towarem, który już od pierwszego dnia sprzedaży może być oferowany w obniżonej cenie. Rozwiązanie to ma na celu wyrównanie szans na rynku, by małe księgarnie i niezależni dystrybutorzy nie byli wypierani przez duże sieci handlowe.

No tak, bo płyt muzycznych albo filmów z ceną okładkową nie można od pierwszego dnia sprzedawać z rabatem ;D Wszędzie są w tej samej cenie ;D
Kiedyś przerobiłem projekt poprzedniej głupiej ustawy o JCK tak, żeby była jednolita cena cebuli. Tam można wstawić cokolwiek - pasztety, telewizory albo storczyki. Małe sklepy też mają ciężko przy wielkich sieciach. I co, może trzeba zabronić rabatów na wszystko? Potem jeszcze kartki na mięso, a w sklepach tylko ocet :D
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Dracos

« Odpowiedź #154 dnia: So, 15 Listopad 2025, 22:06:03 »
@jahred666 Cena nie spadnie nawet kilka procent będzie taka okładkowa jak teraz tylko nikt z niej nie spuści przez rok czasu.

@Koalar Bo to są debile którzy słuchają lobbystów, nie od dziś wiadomo że nasz poseł jeśli już jakąś książkę kupił to chyba jak zatoczył się do Empiku i potrzebował na gwałt prezentu. Bo przecież ktoś kto ma minimalne rozeznanie w rynku by takich monstrualnych bzdur nie mógłby firmować

Offline xanar

« Odpowiedź #155 dnia: So, 15 Listopad 2025, 23:10:39 »
Porównałem trzy kraje, w których to wprowadzono i jaki to miało wpływ na małe księgarnie
Włochy - 2005
Hiszpania - 2008
Holandia - 2005

W UK wprowadzili to w 1991 r., ale tak dobrze "działało", że wycofali w 1995r. pewnie było taniej kupić wydanie amerykańskie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #156 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 08:31:48 »
Chyba nikt nie ma złudzeń, że ceny zostaną na obecnym poziomie. Jeśli trzeba będzie kupować po okładkowej, to nie będzie to wzrost o 30 tylko o ponad 50 procent. Plus, ciekawe jak to się odbije na komiksie dziecięcym.

Offline kv

« Odpowiedź #157 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 10:04:33 »
Problemem w tej ustawie jest 45% rabatu dla hurtowni/dystrybutora. To będzie miało największy wpływ na cenę.

Obecnie kupujemy z ok. 60% ceny okładkowej i w tej cenie zarabiają wszyscy od wydawcy do księgarni (zakładam, że nikt nie sprzedaje ze stratą). Zmniejszenie ceny okładkowej do tych 60% nie zmieni modelu i zysków wszystkich. Także wg mnie to lobbują hurtownie i pośrednicy  :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #158 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 11:04:29 »

Piszesz tak, bo nikt nie stawia Ci tego 500 metrów od okna domu. :)

ja w każdym razie nic do nich nie mam, wiecznie przecież nie będziemy na tym węglu jechać.

Nie ma bardziej niestabilnego źródła energii i nie ma droższej energii niż ta z wiatraków.
Z mojej strony EOT.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline amsterdream

« Odpowiedź #159 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 14:16:50 »
Sam mam wiatraki niedaleko domu i nie narzekam  8)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #160 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 23:31:51 »

Faktycznie, to mogli jednak dać 300 metrów zamiast 500. Albo od razu tak z 5 i po kłopocie.

Offline nayroth

« Odpowiedź #161 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 00:10:30 »
Nie mieszajmy może wiatraków do tej dyskusji, bo nam się zrobi off-top; ja w każdym razie nic do nich nie mam, wiecznie przecież nie będziemy na tym węglu jechać.

Oddychać też kiedyś przestaniemy, ale to nie powód żeby sobie wycinać lewe płuco.

Co do eksperymentów z cenowym jednoliceniem to życzyłbym sobie żeby zaczęli to testować na innych frontach kulturowych. Jednolita cena biletu do kina - czemu nie. Albo za muzykę niech sie wezmą.
Albo za rynek reklamowy - jednolita cena za powierzchnię reklamową czy tam za spot. Kto głupiemu zabroni?

Offline JakubM

« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 08:30:36 »
Wydaje mi się że jak ceny książek znacząco wzrosną, to jak grzyby po deszczu pojawią się  "pirackie" wersje ebookowe nowości. Każdy sobie za darmo ściągnie i przeczyta na czytniku.

Książka papierowa powoli stanie sie "przedmiotem" - tak jak płyty CD, DVD :-/

Online radef

« Odpowiedź #163 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 09:27:09 »
Co do eksperymentów z cenowym jednoliceniem to życzyłbym sobie żeby zaczęli to testować na innych frontach kulturowych. Jednolita cena biletu do kina - czemu nie. Albo za muzykę niech sie wezmą.
Pewnie wiesz, o co naprawdę chodzi, ale kompletnie tego nie czaisz. "Stała cena książki" ma polegać na tym, że jak wydawca ustala  cenę X, to ta cena X zgodnie z zasadami ma być utrzymywana w innych punktach sprzedaży.
Porównując to do kin czy teatru. Polegałoby to na tym, że właściciel kina czy teatru ustala cenę X i nie może jej obniżyć niezależnie od tego, czy bilety się sprzedają, czy nie. Oczywiście to jest pewnego rodzaju ograniczenie, ale nie takie, jak próbujesz zaprezentować w przykładzie. I tego typu argumenty nie pomagają w dyskusji, ponieważ zaciemniają obraz sprawy.

Wydaje mi się że jak ceny książek znacząco wzrosną, to jak grzyby po deszczu pojawią się  "pirackie" wersje ebookowe nowości. Każdy sobie za darmo ściągnie i przeczyta na czytniku.
A ich nie ma? Oczywiście, że są i w wielkich ilościach, od wielu, wielu lat.

Wracając do tematu - naszym problemem tu na forum jest to, że komiksy są w większości kolorowe i najczęściej wydawane w mniejszych nakładach niż książki, przez co są o wiele droższe.
Więc tak na przykład - 3 książki kosztujące po 40 zł. okł. są najczęściej cięższe i o wiele większe objętościowo niż jeden komiks o cenie okładkowej 120 zł. Czyli księgarz zarabia tyle samo, ale de facto wszystkie inne koszty ma mniejsze.

I tak naprawdę jedyną opcją, którą na ten moment widzę, to wprowadzenie innych zasad dla książek o, powiedzmy, cenie okładkowej do 80 zł, a innych powyżej. Każde inne rozwiązanie według mnie doprowadzi do tego, że komiksy droższe znikną z powszechnego obiegu i poza pojedynczymi wyjątkami będą dystrybuowane w sposób przypominający obecnego Laina, czyli przez wybrane kanały sprzedaży, które pozwalają na niższy rabat hurtowy, a przez to finalna cena okładkowa nie jest aż tak oderwana od rzeczywistości.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline JakubM

« Odpowiedź #164 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 09:43:52 »

A ich nie ma? Oczywiście, że są i w wielkich ilościach, od wielu, wielu lat.

Wiem że są, ale wyższa cena książek spowoduje większe zainteresowanie takim rozwiązaniem - zamiast płacić będę miał za darmo. A że w ebooku no cóż kwestia czasu i wszyscy się przyzwyczaimy.