Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 18890 razy)

Offline amsterdream

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #121 dnia: So, 15 Listopad 2025, 08:45:48 »
Ciekawe co oni sie tak na to uparli bo średnio co dwa lata wraca ten temat. A niech wprowadzają to już całkowicie przestanę kupować nowe komiksy a po roku to na większość przejdzie mi ochota  ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #122 dnia: So, 15 Listopad 2025, 09:49:57 »
Bo brak konkurencji gwarantuje zyski klice ktòra jest już na rynku. Dzięki tej niekonstytucyjnej ustawie grupa księgarzy zapewniłaby sobie pewne zyski. Znaczy oni tak uważają, bo moim zdaniem i tak zwykli księgarze stacjonarni zostaliby wycięci przez duże korpo. Tak jak stało sie to z taksöwkarzami, ktòrzy twardo blokowali rynek - do czasu.

Skok cen komiksöw rownież by spowodował, że przestalbym tyle kupować.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #123 dnia: So, 15 Listopad 2025, 10:51:45 »
Tylko do tej pory zawsze jck było na etapie konsultacji, rozważań. Z artykułu booklips wynika że klamka już zapadła i w niedalekiej przyszłości zostanie to wprowadzone. Rok 2026 początkiem końca rynku komiksowego w Polsce?

Online xanar

« Odpowiedź #124 dnia: So, 15 Listopad 2025, 11:15:02 »
Tamto to chyba było jeszcze za poprzedniej władzy.

Nazwa teraz jest lepsza "ustawa o ochronie rynku książki w Polsce."  :) Co nie chcesz, żeby książki w Polsce były chronione, pewnie jesteś onucom  ;D

Prezydent im nie podpisze  ;D
« Ostatnia zmiana: So, 15 Listopad 2025, 11:19:25 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Kadet

« Odpowiedź #125 dnia: So, 15 Listopad 2025, 11:45:54 »
Tylko do tej pory zawsze jck było na etapie konsultacji, rozważań. Z artykułu booklips wynika że klamka już zapadła i w niedalekiej przyszłości zostanie to wprowadzone. Rok 2026 początkiem końca rynku komiksowego w Polsce?

Teraz też jest na razie na etapie "prac legislacyjnych" przed "konsultacjami wewnątrzresortowymi", a gotowe są dopiero "założenia projektu". W przeszłości ta ustawa zachodziła znacznie dalej, kiedyś miała nawet numer projektu, ale skasowano ją, bo nie zdążyli z pracami do końca ówczesnej kadencji.

To, co martwi, to to, że dawniej to była inicjatywa jakichś grup posłów z mniejszości, a tym razem wydaje się to projektem rządzących. Cóż, jak zauważył xanar, w obecnym klimacie politycznym jest duża szansa, że prezydent tego nie podpisze - choćby z samej przyczyny, że to inicjatywa rządu, a po części dlatego, że protest można by ubrać w szatki "obrony wolności rynku przed zakusami regulatorów", a to jest chyba narracja, której politycznie jest bliski.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #126 dnia: So, 15 Listopad 2025, 12:44:28 »
Sporo o jednolitej cenie książki w kontekście rynku komiksowego mówił Marcin Martyniuk z Wydawnictwa Lost in Time w tym wywiadzie (temat zaczyna się ok. 1h 30 min. rozmowy):

Offline amsterdream

« Odpowiedź #127 dnia: So, 15 Listopad 2025, 12:55:30 »
A ja sądzę że podpisze bo jak usłyszy "ratowanie rynku książki" to nie będzie chciał wyjść na jakiegoś anty książkowego nieuka. A w szczegóły nawet nie będzie się zagłębiał.

Online xanar

« Odpowiedź #128 dnia: So, 15 Listopad 2025, 13:34:37 »
Na razie to to jeszcze do sejmu nie doszło.

Offline Dracos

« Odpowiedź #129 dnia: So, 15 Listopad 2025, 13:59:27 »
Tylko ot nie jest ratowanie rynku książki bo ten ma się przyzwoicie tylko ratowanie rynku księgarskiego który i tak i tak zdechnie jakich fikołków by nie robili, nie ma odwrotu od zakupów przez net.

Online xanar

« Odpowiedź #130 dnia: So, 15 Listopad 2025, 14:03:33 »
Zawsze można zakazać sprzedawania książek przez internet  :)

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #131 dnia: So, 15 Listopad 2025, 15:29:26 »
Prezydent im nie podpisze  ;D

Jedyna nadzieja.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #132 dnia: So, 15 Listopad 2025, 15:31:04 »
Tylko ot nie jest ratowanie rynku książki bo ten ma się przyzwoicie tylko ratowanie rynku księgarskiego który i tak i tak zdechnie jakich fikołków by nie robili, nie ma odwrotu od zakupów przez net.

Problem polega na tym, że rynek księgarski już dawno w Polsce zdechł i ta ustawa nijak tego nie odwróci, skoro już jest tak źle.

Online Xmen

« Odpowiedź #133 dnia: So, 15 Listopad 2025, 15:40:57 »
Próbują reanimować trupa.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #134 dnia: So, 15 Listopad 2025, 15:48:22 »
Jeśli ceny książek i komiksów po ustawie jednolitej ceny spadną powiedźmy o 30%. Co jest standardowym upustem aktualnie to spoko. Tylko jakimś dziwnym trafem jestem przekonany, że ceny zostaną na poziomie aktualnych okładkowych i wtedy ja bardzo mocno ograniczę swoje zakupy.