Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 309423 razy)

Online zarombisty

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1830 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 13:43:28 »
Też z nich rezygnuję, bo pojawiło się więcej minusów niż plusów:

Plusy:
- limitki

Minusy:
- ciągłe reklamacje (10 w zeszłym roku, 5 w tym roku, co dwa lata temu nie miało wogóle miejsca).
- kontakt po przeprowadzce to dno, a właściwie to nie ma kontaktu.
- losowe kupowanie przy przedsprzedażach limitek np od SL, nawet jak się jest pierwszym w kolejce.
- wszystko zrobiło się wadliwe i nieczytelne w tym sklepie.
- kiedyś były rabaty przy dużych zakupach powyżej 1500 zł dla stałych klientów, potem to znieśli.
- DROGO !

Ogólnie podsumowując komiksy stały się towarem ekskluzywnym - coraz droższym, przez co też ograniczam kupno komiksów.
Nie dziwne, że zaczyna powstawać coraz więcej wydawnictw, każdy tam widzi kasę do zbicia.
Taka gruba książka od Vespera potrafi kosztować 40-50 zł a komiksy nawet cienkie kosztują już powyżej 100 zł, grubsze 200 zł.
(taki Bastion z Albatrosa potrafi jakoś kosztować 50 zł a np Tardi ze Scream niewiele większy formatem już 150 zł)
Mucha też ma niezłe ceny, nie tylko Scream.

Zawsze kupowałem ok 30 komiksów miesięcznie (i grube i cienkie), teraz kupuję już 2-3 miesięcznie.
A taki PolishComicArt to już odjechał z cenami do innej galaktyki :D

Dlatego mam nadzieję, że w końcu te drogie studia zaczną padać, może te ceny znormalnieją.
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Maj 2025, 14:11:22 wysłana przez zarombisty »
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1831 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 13:54:16 »
Ja z Gildią zakończyłem współpracę, miłe to były lata ale czas się pożegnać. Kropką nad i było oczywiście zmiana designu, nie mam już ochoty poznawać tego sklepu od nowa. Generalnie niezrozumiałe było dla mnie to że jako sklep specjalistyczny nigdy nie wprowadzili żadnego programu lojalnościowego, może też dzięki temu łatwiej powiedzieć sobie "Do widzenia" . 

Dopóki będą mieli limitowany towar to znajdą się kupujący, pytanie czy wydawcy nie zaczną rezygnować z gildii po takiej inbie. A co do programu lojalnościowego - Sedeńko zmieniał wystrój swojego esefu bodajże trzy razy za mojej kadencji i za każdym razem "nie dało się" przenieść zgromadzonych na kontach użytkowników punktów lojalnościowych do nowej odsłony księgarni. No ale co poradzisz skoro esef jest wyłącznym dystrybutorem wydawnictwa stalker i ich książek nie znajdziesz nigdzie indziej. Gównoburzy nie było bo nie mają swojego forum :)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #1832 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 14:47:00 »
Gównoburzy nie było bo nie mają swojego forum :)

Gównoburzy nie było, ale część klientów odeszła. Na przykład ja. :)

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1833 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 14:49:51 »
A co do programu lojalnościowego - Sedeńko zmieniał wystrój swojego esefu bodajże trzy razy za mojej kadencji i za każdym razem "nie dało się" przenieść zgromadzonych na kontach użytkowników punktów lojalnościowych do nowej odsłony księgarni.

Co jest kosmiczną bzdurą bo to jest max godzina roboty przy przenoszeniu danych pomiędzy wersjami sklepu. No ale można nie zapłacić za ten import i można lojalnym klientom kazać się pałować ;) No i taką opcję wybrała też Gildia :D Może nie świadomie ale jak najbardziej realnie.

Online PabloWu

« Odpowiedź #1834 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 15:23:53 »
Dopóki będą mieli limitowany towar to znajdą się kupujący, pytanie czy wydawcy nie zaczną rezygnować z gildii po takiej inbie. A co do programu lojalnościowego - Sedeńko zmieniał wystrój swojego esefu bodajże trzy razy za mojej kadencji i za każdym razem "nie dało się" przenieść zgromadzonych na kontach użytkowników punktów lojalnościowych do nowej odsłony księgarni. No ale co poradzisz skoro esef jest wyłącznym dystrybutorem wydawnictwa stalker i ich książek nie znajdziesz nigdzie indziej. Gównoburzy nie było bo nie mają swojego forum :)

Sedno sprawy jest takie, że Gildia jako specjalistyczny, nie najtańszy sklep nigdy czegoś takiego nie oferowała. Według mnie taki program lojalnościowy wytwarza pewną więź pomiędzy kupującym a sprzedającym. Nikogo nie zachęcam ani nie zniechęcam do robienia tam zakupów, każdy jest dorosły i wie doskonale gdzie i na co wydawać swoje ciężko zarobione pieniądze.
Pozdro.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1835 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 15:59:32 »
Ta więź działa tylko do czasu gdy się opłaca kupującemu. Nigdy nie miałem wyrzutów sumienia wybierając tańszy sklep. Trochę podobnie jak te wszystkie aplikacje do płacenia po podczepieniu karty, które ludzie używają dopóki generują jakieś zniżki a potem odinstalowują bo w sumie po co to mieć w dobie blika. Dlatego przyznam bez bicia, że od bardzo dawna w gildii kupowałem jedynie to co było tam tańsze albo dostępne na zasadzie wyłączności a głównie służyła mi jako źródło informacji o nowościach i zapowiedziach, które dodawałem do schowka.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1836 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 18:32:02 »
Robiłem dziś zakupy w gildi. Komiksy z Scream Comics (limitki), z Mucha Comics, nowy Conan Labrum i nowy Love Boat. W trakcie składania zamówienia i opłaty żadnych problemów. Jedynie musiałem skrócić moją standardową formułkę o dobrym pakowaniu i zwróceniu uwagi na stan komiksów, tak by zmieścić się w 200 znakach.
Powiadomienie o wysłaniu paczki (w nim m.in. Urm) również przyszło dziś prawidłowo i pewnie będzie za 1 lub 2 dni.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1837 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 13:21:32 »
Widzę, że są tu jakieś dyskusje, więc pewnie nie ja jeden, ale co się dzieje z Gildią? Zgaduję, że ma to jakiś związek z tą całkowicie zbędną zmianą strony, ale zamówiłem już coś dawno i cisza. Na maile nie odpowiadają, telefonów nie odbierają.

Tylko miałem kupione coś w przedsprzedaży od Lain, a chyba nakład już poszedł, ciekawe czy to w ogóle na oczy zobaczę.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Maj 2025, 13:23:24 wysłana przez arczi_ancymon »

Online Wintermute

« Odpowiedź #1838 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 13:50:21 »
Widzę, że są tu jakieś dyskusje, więc pewnie nie ja jeden, ale co się dzieje z Gildią? Zgaduję, że ma to jakiś związek z tą całkowicie zbędną zmianą strony, ale zamówiłem już coś dawno i cisza. Na maile nie odpowiadają, telefonów nie odbierają.

Tylko miałem kupione coś w przedsprzedaży od Lain, a chyba nakład już poszedł, ciekawe czy to w ogóle na oczy zobaczę.

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/komiksowe-(*)/270/
Tutaj kolega Zarombisty podsumował ta dyskusję  :) Przykro mi,to już koniec, nie ma ratunku :)

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1839 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 16:17:33 »
Widzę że nie tylko strona im leży. Właśnie otworzyłem przesyłkę z Gildii - na 3 komiksy wszystkie (!) mają obity róg. Dwa dość poważnie (w tym Yragaël!) a jeden na tyle że można by było przymknąć oko. Oczywiście nie stało się to w transporcie bo dość dobrze (ale nie tak jak zawsze! brak dodatkowego kartonu w środku) zabezpieczone.

Tyle lat kupowałem i tylko jeden raz miałem uszkodzony komiks - a teraz wszystkie z przesyłki. Żenada.

Offline Liarus

« Odpowiedź #1840 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 13:26:53 »
Jest sens pisać do nich maile? Pisze na temat zamówień i ich anulowania ale bez odzewu. Czy trzeba dzwonić?

Offline komiks

« Odpowiedź #1841 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 13:36:05 »
Ja pisałem, kiedy namieszali z zamówieniami, gdzie część była sprzed zmian, a część po zmianach łączone. Odpisali i sprawę szybko wyjaśniliśmy. Staram się robić tak, żeby nie dokładać im roboty i sobie nie robić problemu. Czyli od razu płacę za zamówienie, bez żadnego łączenia, bez zmian w zamówieniu, nie dopytuję kiedy wyślą, zakładam, że wciąż mają tam zamieszanie. Jak na razie działa i nie mam żadnych problemów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline volker

« Odpowiedź #1842 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 15:37:53 »
Jak mam opłacone i oczekujące zamówienie  i jak dziś coś nowego dokupię to połączą jeszcze zamówienia, są jeszcze na tyle elastyczni jak kiedyś?

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1843 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 16:04:21 »
Jak mam opłacone i oczekujące zamówienie  i jak dziś coś nowego dokupię to połączą jeszcze zamówienia, są jeszcze na tyle elastyczni jak kiedyś?

Mnie mailowo na takie zapytanie twardo odpowiedzieli że nie, nie są elastyczni ;)

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #1844 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 16:18:04 »
Mnie mailowo na takie zapytanie twardo odpowiedzieli że nie, nie są elastyczni ;)

Bo to już nie jest osiedlowy warzywniak, tylko platforma sprzedażowa z ambicjami  ;)