Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 309660 razy)

Gogo14, xanar i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Dalthon

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1770 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 21:42:40 »
Więc na bank nie pytali się Gildii o szczegóły techniczne co by chcieli, po prostu kupili nowy silnik sklepowy i kazali wszystkim swoim podmiotom go wdrażać.

Jasna sprawa (chyba nikt tego nie negował tutaj) ale chodzi o sposób tego "wdrożenia". To co zrobili w żadnym punkcie nie było wdrożeniem. Tak się po prostu nie robi wdrożeń. Amatorka, to delikatne określenie.

Offline komiks

« Odpowiedź #1771 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 21:51:43 »
Nie sądzę, aby mieli zamiar kopiować starą Gildię 1:1, z resztą nie bardzo ma to sens, bo stara Gildia też nie była idealna, po prostu wiele osób się do niej przyzwyczaiło. Chociażby wspomniany wyżej infinite scroll i sugerowanie, że w nowej Gildii został wyłączony, otóż na starej wersji było stronicowanie.

Powinni zlecić audyt użyteczności UX i od razu audyt Accessibility (to nawet pilniejsze), bo pod koniec czerwca wchodzi EAA, jeśli nie dostosują strony, zaraz będą płacili kary.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #1772 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 22:41:32 »
Albo to błąd nowej Gildii, albo Ongrys zrobił cichy dodruk Wydziału 7 (zwłaszcza okładek specjalnych) i blanków Żbika, bo jest tego wysyp w sklepie, a niektóre były już wyczerpane. Oczywiście możliwe jest, że przeprowadzono w lochach solidny remanent i stąd tyle tego dobra.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline burberry

« Odpowiedź #1773 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 12:04:03 »
Na stronie schowka był infinite scroll :) chyba że ktoś miał tyle pozycji, że włączyło mu się stronicowanie, to niech potwierdzi, ale wątpię. Co do pozostałych miejsc to zgoda - wyświetlano maks. po bodajże 48 pozycji.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1774 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 15:06:41 »
No schowek fakt i to akurat mogliby przywrócić, bo teraz niewygodnie to działa.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1775 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 15:17:29 »
Właśnie dostałem odpowiedź, że nie mogą dodawać żadnych produktów do zamówień już opłaconych i wygląda na to, że nie przejściowe trudności, tylko nowy feature ;)

To była moja główna metoda wydawania tam pieniędzy. Kiedy wisiało mi zamówienie z komiksem wychodzącym za 1,5 miesiąca albo z takim, który opóźniał się o kilka dni czy tygodni, to nieraz doładowywałem do zamówienia produkty niejednokrotnie przewyższające jego pierwotną wartość. Ale sklep chyba bardzo nie chce, żebym tam wydawał więcej pieniędzy. Widać mniej znaczy lepiej ;)

Offline nekro

« Odpowiedź #1776 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 15:22:00 »
A w Komiksiarni mogą dodawać do siebie zamówienia jak kiedyś w gildii?

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1777 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 15:39:59 »
Właśnie dostałem odpowiedź, że nie mogą dodawać żadnych produktów do zamówień już opłaconych i wygląda na to, że nie przejściowe trudności, tylko nowy feature ;)

Jedyna opcja (sprawdzona empirycznie) to wybieranie opcji płatności przelew - wtedy mogą dodawać nowe pozycje (aż nie zapłacisz) tylko ma to taki "feature" że nie widzisz tych nowych dodanych pozycji w sklepie :D

Żeby było śmieszniej, wystawiają fakturę tylko na to co było pierwotnie na zamówieniu, pomimo że wysyłają więcej pozycji. Chociaż raz dostałem fakturę na to co było pierwotnie + cześć (bo nie całość!) dodanych - i te dodane miały złe ceny: zamiast wartości po rabacie, były pełne kwoty ;)

Coś czuję że tam księgowość zwolni się cała - jak już się nie zwolniła :D

Offline nori

« Odpowiedź #1778 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 17:37:49 »
Dopiero niedawno wszedłem na neogildie, czekałem, aż nieco załatają, i widzę, że sporo poprawili, ale nowy system jest dla mnie pod wieloma względami porażką. Do tego silnik ewidentnie jest wadliwy, choćby schowek, można zmodyfikować ilość pozycji przez edycję url, i fajne efekty są po przeskoku na kolejne strony - ot, wyświetlamy 200 pozycji, a przeskakujemy po 10.

Do tego ogromny minus, że nie pokazuje, co mam już w koszyku. Przez to parę pozycji dodałem do koszyka wielokrotnie, i system wtedy zwiększa ilość sztuk, przypisana do danej pozycji w koszyku. Jak dodajemy ze schowka pozycję do koszyka, i nie zwrócimy na to uwagę, nagle w koszyku mamy po parę egzemplarzy jednego tytułu. Warto mieć to pod rozwagą.

Nadal Gildia ma plus w postaci asortymentu, tutaj kupię bez problemu choćby giganty. Inaczej naprawdę nie widzę powodu, by trzymać się tego sklepu, Smak Liter ma w wielu przypadkach lepsze ceny, obecnie darmową wysyłkę a pakowanie jest zazwyczaj spoko. Gildię bardzo lubiłem, ale ta operacja plastyczna nie wyszła jej na zdrowie. Obecnie Gildia stała się mało przyjazna, przyjemna i nadal ją lubię, ale nie wiem, na ile mi tego uczucia wystarczy, tym bardziej, że obiekt moich uczuć robi wszystko, by te uczucia zweryfikować. Szkoda...

Offline nori

« Odpowiedź #1779 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 19:26:56 »
UZUPEŁNIENIE:

Wczoraj zmieniłem adres dostawy, skądś Gildia wzięła adres  który już parę lat temu wykasował. No nic, zaktualizowałem, wysyłka do roboty.

Zauważyłem nieaktualny numer telefonu, więc chciałem go zaktualizować. Próbuję... i nie da się, bo pole NIP jest wymagane. Nie chce podawać NIPu, bo po co, to tylko adres do wysyłki. Tknęło mnie, że może zmieniam adres rozliczeniowy, to zmienię adres do wysyłki. W rozliczeniowym fakt, jak wpisałem nazwę firmy NIP jest wymagany. Gdzie tam, adres do wysyłki tez wymaga NIPU. Więc nie zmienię telefonu.

Offline Death

« Odpowiedź #1780 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 08:49:59 »
Pokaż więcej
Pokaż więcej
Pokaż więcej
Pokaż więcej
Pokaż więcej
Gildia pokaż więcej kropka pl

Offline JanJ

« Odpowiedź #1781 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 09:16:10 »
Nie wchodzę na Gildię tak często, ale czy oni tam nadal coś ulepszają wsłuchując się w głos klientów (nasze narzekania), czy po dodaniu schowka nic więcej generalnie już nie zmienili?

Ponieważ ja jeszcze nie narzekałem, napiszę, że mnie najbardziej boli brak daty wydania komiksów w przedsprzedaży. Te informacje typu "dostępność za 49 dni" są zupełnie bez sensu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Maj 2025, 09:21:24 wysłana przez JanJ »

Offline stab

« Odpowiedź #1782 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 10:12:29 »
W nowych zamówieniach też nie ma odnośników do pozycji z zamówienia? Myślałem że to tylko z tych co przenieśli ze starego sklepu. UX leży tam i kwiczy, bo wszystko zajmuje 10 razy więcej kliknięć niż wcześniej. W ogóle co mam zrobić z fakturą co przysyłają po opłaceniu zamówienia? Odpisać im że potwierdzam czy co?

Offline Koro

« Odpowiedź #1783 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 10:16:24 »
Ja próbuje złożyć zamówienie, od czasu spawna. Kółko dalej się kręci i kręci.
Oni serio nie poprawili tego??!!

Offline LukCook

« Odpowiedź #1784 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 10:28:25 »
Poza specjalnymi przypadkami jak wysyłka za granicę czy przedsprzedaże Studia Lain, dlaczego zamawiacie dalej w gildii i pływacie w tym syfie?