Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308633 razy)

Online OokamiG

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1695 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:36:11 »
Teraz też rozumie - silnik sklepu zwyczajnie przypomina ten z allegro.

Nie no na allegro kiedy wpiszę Thor, to co prawda podpowiada Thorgala, ale przynajmniej rozpoznaje spacje w wyszukiwarce. Tu Spacja nie istnieje.

Offline komiks

« Odpowiedź #1696 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:36:18 »
@OokamiG ma rację, aktualnie w Gildii nie da się wylistować wszystkich komiksów z Thorem.
Można wybrać serię Thor, ale wtedy jest tylko 11 pozycji, brakuje np WKKM.

Teraz też rozumie - silnik sklepu zwyczajnie przypomina ten z allegro.
Nie do końca, na Allegro możesz pisać wykluczenia:
thor -thorgal
na Gildii to nie działa.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Brvk

« Odpowiedź #1697 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:36:42 »
Kiedyś kliknięcie np. w nazwę wydawcy na podstronie jakiegoś komiksu dawało wyniki tylko odnoszące się do tej nazwy - kliknięcie w Kurc wyrzucało całą ofertę Kurca. Teraz po kliknięciu w nazwę Kurc wyszukiwarka dodatkowo pokazuje wszystkie nazwy z tymi literami w tytule, zatem można zapoznać się z wszystkimi KURCzakami, będącymi w ofercie sklepu  ::)

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1698 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 14:47:30 »
No bo to przecież ułatwienie dla klienta! Teraz już nie musisz wpisywać w wyszukiwarkę "kurczak", możesz wpisać "kurc" i inteligentny, funkcjonalny, AI powered algorytm wywali też kurczaki, oszczędzając Ci jakieś 0,75 sekundy potrzebne na wpisanie pozostałych literek i zabierając dodatkowe pół godziny na przebijanie się przez niepotrzebne kurczaki. Czego nie rozumisz? :)

Trochę żałuję, że nie wywali wszystkich pozycji z literkami "k", "u", "r" i "c". Może w następnej wersji Gildii :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Maj 2025, 14:51:08 wysłana przez Pocztar »

Offline bjeń

« Odpowiedź #1699 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 15:09:37 »
Myślę, że każdy korzystający z Gildii zdążył już ponarzekać na utraconą możliwość łatwego filtrowania po seriach, autorach czy wydawnictwach.

Nie byłoby to aż tak dotkliwe, gdyby wyszukiwarka zwracała wystarczające wyniki. Niestety, mam wrażenie, że to w dużej mierze problem niepełnego lub błędnego przypisania atrybutów i relacji między produktami. W efekcie nigdy nie mam pewności, że lista wyników faktycznie zawiera wszystkie dostępne pozycje.

Przykład: gdy wpisuję Bedu, pojawia się Smocza krew, ale już nie Hugo. Żeby znaleźć Hugo, muszę wyszukiwać po Bernard Dumont. To mocno utrudnia korzystanie ze sklepu i stworzenie sobie pełnego katalogu.

Na początku chciałem wierzyć, że zmiana platformy będzie z korzyścią dla obu stron – dla zarządzających i dla nas, użytkowników. Ale coraz bardziej widzę, że nowa wersja Gildii ma po prostu mniej funkcjonalności.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1700 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 15:57:34 »

Przykład: gdy wpisuję Bedu, pojawia się Smocza krew, ale już nie Hugo. Żeby znaleźć Hugo, muszę wyszukiwać po Bernard Dumont.

Jestem na 95% pewien, że w starej Gildii wyszukiwarka działała w takich przypadkach tak samo.

Offline komiks

Offline misiokles

« Odpowiedź #1702 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 16:32:41 »
Miałem na myśli przypadek Bedu/Durmont. Teraz sobie nie przypomnę, ale miałem przypadki, że jeden komiks był otagowany pseudonimem a drugi nazwiskiem i wyszukiwarka nie wyrzucała wszystkich wyników.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1703 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 16:42:00 »
Z Bedu było cały czas to samo, pamiętam, bo sam kiedyś szukałem.

No ale wyszukiwanie po serii to faktycznie zrąbali. Po autorze też czasem ciężko, bo wyszukiwarka teraz rozgranicza scenarzystów i rysowników, więc jak ktoś działa na obu polach, to czasem nie wyświetla wszystkich pozycji jednocześnie.

Offline bjeń

« Odpowiedź #1704 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 16:58:47 »
Miałem na myśli przypadek Bedu/Durmont. Teraz sobie nie przypomnę, ale miałem przypadki, że jeden komiks był otagowany pseudonimem a drugi nazwiskiem i wyszukiwarka nie wyrzucała wszystkich wyników.

W takim razie zwracam honor, mój błąd. Wierzyłem, że stara gildia wyszukiwała po tagach/atrybutach, w podobny sposób gdy wchodziło się poprzez serie albo autora.

W ramach ostrzeżenia mam jeszcze jedną sytuację dotyczącą przedsprzedaży. Wcześniej przy zakupie w przedsprzedaży wybierałem odbiór osobisty, żeby uniknąć kosztów przesyłki. Gdy potem uzbierałem większe zamówienie (już z wysyłką), pisałem z prośbą o przeniesienie komiksu z przedsprzedaży do tego większego – i wszystko było OK. Teraz robiąc zamówienie w nowej Gildii dostałem odpowiedź: "Niestety nie możemy dokonywać takich zmian w zamówieniach już opłaconych."

Jeśli więc dziś zamówisz komiks w przedsprzedaży, a potem chcesz go dorzucić do większej paczki – zapomnij.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1705 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 19:19:35 »
No to po prostu musisz wybrać płatność przelewem i nie opłacać go od razu.

Offline drop

« Odpowiedź #1706 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 19:45:50 »
Podobnie jak taniaksiazka, matfel czy tantis. Same niepoważne sklepy.

Jakby Ford zapytał ludzi czego chcą, to by powiedzieli, że szybszych koni ;-)

Jak prowadzisz sklep internetowy i nie chcesz się ujawniać konkurencji, to robisz losowe numery zamówień.
A sklepy chyba jakoś szczególnie ze sobą nie rozmawiają ani o sprzedaży, ani o wielkości rynku.

Dla nas brak losowych numerów zamówień jest dobry, bo można próbować coś szacować.
Ale z perspektywy prowadzenia biznesu, to jest jakiś żart, skoro w światku nakłady są tajne przez poufne.

Zawsze mnie zastanawiało, czy właściciele tych sklepów mogliby wyrać jakąś zaufaną firmę, czy osobę, dostarczyć im dane na temat sprzedaży po tytułach i raz na zawsze ustalić wielkość rynku.
Ciekawych rzeczy możnaby się dowiedzieć - co się sprzedaje, jak mocno manga bije komiks (w USA chyba 20 razy większa sprzedaż?) + trochę trendów.

Ale z drugiej strony taka sprzedaż, nawet zanonimizowana tylko pokazywałaby konkurencji co trzymać na magazynie, a czego nie. Zresztą pewnie osoby prowadzące te sklepy wiedzą co im nie schodzi miesiącami, czy latami. (samemu też można nieco zobaczyć po dacie wydania)

Zresztą dobre pytanie czy gdyby wziąć sprzedaż gildii, yatty + paru innych mangowych sklepów, to czy z tego nie dałoby się już oszacować całego rynku.

Offline komiks

« Odpowiedź #1707 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 19:53:15 »
Ludzie z branży to wiedzą, więc nie muszą robić takich inwestygacji.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1708 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 20:12:13 »
Poza tym, no umówmy się, to nie jest tajemnica wagi państwowej, że CBŚ ci wjedzie na chatę, jak oszacujesz na oko, ile się sprzedało "Spawna".

Offline mappy

« Odpowiedź #1709 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 00:44:46 »
Lipa z tą Gildią.
Zero odpowiedzi na maila z prośbami o połączenie zamówień. Kiedyś to tego samego dnia odpowiedź była.
Numery zamówień się pozmieniały. Wpłaty już zrealizowane z numerami starych zamówień ale zero wysyłki od trzech tygodni. Wszystko stoi. Do tego jakieś mylące adnotacje, że zrealizowane...
Powysyłałem dzisiaj maile i zobaczymy czy jutro ktoś odpowie, jak nie to telefon trzeba będzie zrobić.