Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308211 razy)

Offline stab

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1665 dnia: So, 10 Maj 2025, 10:34:14 »
W środę odpłaciłem zamówienie jeszcze sprzed neogildii i zamówienie zmieniło się na zrealizowane. Problem w tym że tam mam nowości Egmontu na czerwiec, wiec nie wiem co oni sobie tam zrealizowali 🤡

Offline drop

« Odpowiedź #1666 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:17:21 »
0. Dzień dobry, jako że po 3 miesiącach oczekiwania moje konto zostało zatwierdzone (sorry, że nowy gość od razu narzeka), to poniżej kilka pytań i przemyśleń na temat nowego sklepu Gildii.

1. Czy obecnie robienie tam zakupów jest w ogóle bezpieczne?

Jeśli strona jest dziurawa jak sito względem funkcjonalności (od 2 tygodni są problemy z działaniem, stabilnością, ciągłe błędy serwerów) - czyli po stronie którą widać, to zastanawiam się co z tzw. backendem - czyli stroną której nie widać.

Nie chciałbym wpłacić pieniędzy i nie wiedzieć czy w ogóle dostanę zamówienie.

Czy ktoś zrobił u nich już zamówienie (już po tym jak zmienili stronę) i dostał przesyłki?

Zastanawiam się nad ich stabilnością finansową - czy oni w ogóle coś teraz sprzedają (przez ostatnie 1,5 tygodnia miałem głównie "wewnętrzny błąd serwera" + koszy który się zawieszał), więc żeby jeszcze nie bylo tak, że zbankrutują.

2. Tak jak wiele osób powyżej pisało - zmiana jest tylko na gorsze

Dla mnie wygodne było właśnie to, że gildia miała duży wybór (wszystko w jednym miejscu), dobrą jakość pakowania (np. empik teraz książek nie pakuje w ogóle przy zamówieniu do sklepu!!!). Ceny nie były najlepsze (konkurencja była niższa), ale wygoda wygrywała.

Teraz na serio rozważam np. empik, gdzie można też płacić bonami benefit (gildia nigdy nie poszła po rozum do głowy i na to nie pozwalała...).

3. Przeglądanie sklepu
Dla mnie ogromną zaletą było to, że mogłem sobie przeglądać sekcje po dacie wydania.

Teraz jest to skrajnie niewygodne, bo opcja żeby pokazać więcej niż 12 kolejnych komiksów po prostu nie działa A, więc trzeba wielokrotnie naciskać przycisk "pokaż więcej" (mimo wyboru 48, nadal odsłania tylko po 12).

Jeśli karta przeglądarki czy sama przeglądarka zostanie zamknięta - to oczywiście tracę wszystko co rozwinąłem do tej pory - więc znowu trzeba 30 razy kliknąć "pokaż więcej" (co chyba w pewnym momencie zaczyna ukrywać to co bylo odsłonięte wyżej).
Jak to ma działać w tak bezsensowny sposób to powinna być opcja, żeby odsłaniać po 500 pozycji na raz.
Chociaż strona działa wolno przy odsłanianiu (pewnie z powodu tego, że okładki są ściągane w najwyższej rozdzielczości) już teraz - gdy odsłania się po 12 pozycji.
To nie problem z moim komputerem (gry działają), ani łączem.

Jeśli ktoś przychodzi nie widząc co chce kupić - to sklep w tym nie pomaga.
Ukrywa przed tobą produkty - klikaj 50 razy przycisk "pokaż więcej"..

Dawniej strona była podzielona na podstrony (paginacja), które co prawda się przesuwały (co możnaby rozwiązać przestawiając licznik w drugą stronę: nowe jest na ostatniej, a nie na pierwszej stronie - też nikt tam nie pomyślał) - ale przynajmniej nie trzeba bylo po razy klikać "pokaż więcej" - tylko zmienić numer strony w adresie.

Klikanie 50 razy "pokaż więcej" jak chcę zobaczyć co wyszło to jest porażka na całej linii.

4. Znikła możliwość wklikania się w imię i nazwisko autora - z "głównej" zakładki (przeniesione do innej) - ponownie niewygodne. MNIEJ KUPIMY.
To co jest w tej dodatkowej zakładce powinno być w głównej.

A może gildia to firma która ma po prostu za dużo pieniędzy?

5. Na ma już chyba możliwości wklikiwać się całe serie. Np. nie pamiętam który mam ostatni tom (bo czasem kupuję poza gildią) - więc muszę szukać przez wyszukiwarkę.

6. Problem inny: który akurat istniał w starej gildii (ale czy nowa nie powinna być lepsza?) to brak możliwości znalezienia mang jednotomowych, czy jakiegoś grupowania serii.

Chodzi mi o to, że jak przegląda się dział manga, to są tam dziesiątki pozycji typu "jakaś manga tom 23", "inna manga tom 5". A mnie często te serie nie interesują - chcę zobaczyć na wydania jednotomowe.
Przykładowo bardzo ciężko ustalić że manga taka jak "Reaktor 1F"  w ogóle istnieje, bo trzeba kliknąć ten guzik "pokaż więcej" z 50 razy (dawniej trzeba było się przebić przez 50 podstron - co i tak było lepsze, ale nadal kiepskie).
Któryś ze sklepów z mangą potrafi łączyć serie w całość, niestety nie pamiętam który.

7. Gdy otworzę listę na "komiksy" to pierwsze 50-70 pozycji to coś czego nie można jeszcze kupić?

8. Z ciekawości wszedłem w (nową?) kategorię z gadżetami - pierwsze kilkanaście "pokaż więcej" pokazuje mi skarpety. Nie wiedziałem, że gildia to teraz sklep ze skarpetami.
Nawet chciałem zobaczyć co tam jest.. więcej... niż te skarpety, ale konieczność klikania cały czas mnie zniechęciła.
Ciekawe co oni tam w ogóle mają. Ale wyfiltrować skarpet się nie da.

9. Mam nadzieję, że osoby za to odpowiedzialne zostały zwolnione dyscyplinarnie.

10. Jeśli "klkniesz nie tak jak autorzy zamierzali" tzn. otworzysz jakiś komiks - i chcesz wrócić do listy, to wszystko znika. Więc naciskaj "pokaż więcej" ponownie 50 razy.

11. Wyświetlanie przykładowych rysunków jest niewygodne - bo zrobione przez jakiś skrypt.
Skoro to jest skrypt, to czemu nie może pokazać obrazków na pełnym oknie?
Przykładowe strony są niewielkie i nic na nich nie widać.
Sklep próbuje zniechęcić do zakupów, zamiast zachęcić.

12. Powtórzę poprzedni punkt - jeśli nie wiesz co chcesz kupić, to w sekcji "gry" nic nie znajdziesz, bo zostaniesz zalany jakimś badziewiem (kto to kupuje?).

« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Maj 2025, 11:18:56 wysłana przez drop »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1667 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:29:27 »
Nie można zwolnić dyscyplinarne firmę outsourcingową ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #1668 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:09:31 »
Zastanawiam się nad ich stabilnością finansową - czy oni w ogóle coś teraz sprzedają (przez ostatnie 1,5 tygodnia miałem głównie "wewnętrzny błąd serwera" + koszy który się zawieszał), więc żeby jeszcze nie bylo tak, że zbankrutują.

Sprzedali jakieś 1500 komiksów w cenie 300 zł za sztukę w ciągu 2 dni.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline drop

« Odpowiedź #1669 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:20:10 »
Bez danych porównawczych ile normalnie sprzedają trudno mi powiedzieć, czy to dużo, czy mało :-)

Offline komiks

« Odpowiedź #1670 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:32:53 »
Wystarczy sprawdzić numery zamówień, które odpowiadają złożonym zamówieniom.
Każdy kto u nich zamawiał, ma je na mejlu.

Po wyciągnięciu z mojego mejla, akurat w maju 2024 roku miałem 2 zamówienia blisko siebie:
13 maj: 864606
16 maj: 865305

699 zamówień.

Offline drop

« Odpowiedź #1671 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:50:00 »
Dziękuję. Swoją drogą każdy poważy sklep robi losowe numery zamówień...

Offline LukCook

« Odpowiedź #1672 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:50:51 »
W środę odpłaciłem zamówienie jeszcze sprzed neogildii i zamówienie zmieniło się na zrealizowane. Problem w tym że tam mam nowości Egmontu na czerwiec, wiec nie wiem co oni sobie tam zrealizowali 🤡

Ja opłaciłem Gunslingera, mam potwierdzenie z Przelewy24, że Gildia zaksięgowała wpłatę. Na stronie gildii, status: Oczekiwanie na płatność z możliwością ponownej zapłaty. Wielka komedia.

Offline dinogal

« Odpowiedź #1673 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 13:46:24 »
a pytanie do osób które zamawiają z odbiorem osobistym, czy dostajecie teraz powiadomienie o dostarczenie towaru do punktu Odbioru? Bo od zmiany przestałem otrzymywać takie maile... Np na STONE nie wiem czy mam jechać odbierać czy nie...

Offline Kandor

« Odpowiedź #1674 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 14:20:00 »
a pytanie do osób które zamawiają z odbiorem osobistym, czy dostajecie teraz powiadomienie o dostarczenie towaru do punktu Odbioru? Bo od zmiany przestałem otrzymywać takie maile... Np na STONE nie wiem czy mam jechać odbierać czy nie...
Ja zamówiłem na paczkomat InPost Stone'a ale dostałem tylko e-mail bez smsa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1675 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 14:30:10 »
Dziękuję. Swoją drogą każdy poważy sklep robi losowe numery zamówień...
;D ;D

Ciekawe, że przez 10 lat nikomu nie przeszkadzało.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1676 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 15:41:52 »
Sprzedają raczej całkiem sporo, wystarczy poczytać ten wątek.
Mimo takich problemów, zamówienia ciągle rosną. Co się dziwić, w końcu jedyny sklep który sprzedaje komiksy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #1677 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 15:47:52 »
BTW SmakLiter też ma numer zamówienia zdradzający liczbę zamówień. 14 kwietnia stuknęło im 1584917.

Offline Ty_draniu

« Odpowiedź #1678 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 16:11:32 »
Podobnie jak taniaksiazka, matfel czy tantis. Same niepoważne sklepy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1679 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 18:44:16 »
Jak już ludzie nie będą wiedzieli, do czego kolejnego się przywalić, to pewnie przeczytamy, że poważny sklep nie umieszcza loga na białym tle ;D