Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308719 razy)

Offline overseer

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #615 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 12:05:57 »
W Gildii dzisiaj dzień darmowej dostawy - dotyczy zamówień od 50 zł.

Offline starcek

« Odpowiedź #616 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:25:35 »
Gildia chyba nie potrafi się wykopać z czarnego czwartku, dnia darmowej dostawy, paru innych promocji, a tu jeszcze były Mikołajki i zaraz święta. [...]

Świete słowa. Niemal 2 tygodnie temu - gdy wszystko z zamówienia miało dostępność 24 h zrobiłem przelew, a po jego zaksięgowaniu wszystko się posypało i czekam, i czekam...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Gazza

« Odpowiedź #617 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:47:07 »
Swego czasu sklep działał wzorowo. Obecnie coraz więcej problemów. Drobnych ale kiedyś tego nie było.

Offline misiokles

« Odpowiedź #618 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:48:53 »
Widocznie zwolnili kilku pracowników, by obniżyć koszty działania. Każdy radzi sobie z inflacją jak może.

Offline Dracos

« Odpowiedź #619 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:54:55 »
Do mnie dziś, przyjdzie paczka z dnia darmowej dostawy, więc chyba zawał rozładowali. A co do ruchomych dni dostępności to co zrobić oni tez współpracują z hurtownikami/dostawcami i wydawnictwami zawsze ktoś może nawalić, a oni muszą świecić oczyma.

Offline Death

« Odpowiedź #620 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 11:07:00 »
Akurat od rana wszystkie albumy z mojego innego zamówienia (jedno będzie dzisiaj w paczkomacie) mają 24h, wczoraj taki Jonathan był jeszcze niedostępny. Ciekawe czy jakbym zamówił teraz dokładnie taki zestaw, to by wysłali w 24h. :)

Offline Death

« Odpowiedź #621 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 20:23:06 »
Powiedzcie mi czy dobrze rozumuję. To topka sprzedaży z ostatnich dwóch tygodni. Nie ma w niej westernu z Lain, który prawie się wyprzedał w kilka dni, w tym nie ma już obu limitowanych okładek, które miały nakład po 200. Powiedzmy, że trochę odłożyli na reklamacje, ale też sprzedali trochę zwykłych. Więc sprzedali pewnie ok 450 egzemplarzy tego komiksu. A western nie jest w top 5. Komiksy w Polsce mają niby nakład 800-1200 egzemplarzy, KG powiedzmy trochę więcej, Egmont ze 2000. To jaki udział w rynku komiksów ma Gildia, skoro w 2 tygodnie sprzedali ponad 400 egzemplarzy każdego z tych albumów na zdjęciu? :O Przecież są jakimś hegemonem. Kilkadziesiąt procent nakładu niektórych albumów w 2 tygodnie? W jednym sklepie? :O

Offline Castiglione

« Odpowiedź #622 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 20:51:44 »
No ale te warianty okładek liczą pewnie jako osobne pozycje.

Offline Death

« Odpowiedź #623 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 21:03:58 »
Uuu, możliwe. Wtedy są kapralem, a nie hegemonem. :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #624 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 08:47:21 »
Przecież taki Knightfall to ma nakład z 10 000. Saga też pewnie bliżej 5k niż dalej. Warianty liczą osobno więc te komiksy powyżej sprzedały się w przedziale między 200 a 300 egzemplarzy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #625 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 09:17:09 »
Poza tym topka ma zachęcić do kupowania - po co reklamować coś czego już nie ma?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #626 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 09:25:50 »
Poza tym topka ma zachęcić do kupowania - po co reklamować coś czego już nie ma?

Ale czego nie ma? Catamount jest. A po drugie topka nie ma zachęcić do kupowania, tylko ma być topką tego, co się najlepiej sprzedaje. Ewentualne zachęcenie do kupowania to funkcja wtórna.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #627 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 09:38:03 »
Po co sklep ma się chwalić co się najlepiej sprzedaje, jeżeli nie po to by zachęcić jeszcze większą ilość osób by kupiły? Jasne to tylko moja "teoria spiskowa", ale (w moim odczuciu) rzeczywiste TOP5 nie musi się pokrywać z serwowanym nam TOP5.
A Catamount jest tylko okładka podstawowa, nie ma więc sensu reklamować pozostałych, które zeszły na pniu. Podstawowa sama w sobie nie została tyle razy kupiona by wejść do TOP5, limitowanych nie ma sensu tam umieszczać bo się wyprzedały. Ja tak to widzę.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #628 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 10:12:16 »
Przecież taki Knightfall to ma nakład z 10 000. Saga też pewnie bliżej 5k niż dalej. Warianty liczą osobno więc te komiksy powyżej sprzedały się w przedziale między 200 a 300 egzemplarzy.

Nie wiem czy nie przeszarżowałeś tych liczb, ale dobrze by było, gdyby tyle drukowali i sprzedawali 80-90% w ciągu pierwszych miesięcy od premiery.

Offline misiokles

« Odpowiedź #629 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 12:31:27 »
Po co sklep ma się chwalić co się najlepiej sprzedaje, jeżeli nie po to by zachęcić jeszcze większą ilość osób by kupiły? Jasne to tylko moja "teoria spiskowa", ale (w moim odczuciu) rzeczywiste TOP5 nie musi się pokrywać z serwowanym nam TOP5.
Twoje rozumowanie jest bez sensu, gdyż np. dzień po opublikowaniu Top5 jakiś jeden z tytułów może się wyprzedać. Owe topki są tylko informacyjnej, jakie tytuły były najpopularniejsze w danym okresie w danym sklepie.