Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 307312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtast

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1200 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 11:22:31 »
Ja do ostatniej chwili czekałem cierpliwie, myśląc, że to tylko kwestia czasu, jak ogarną stronę. Skończyło się totalną porażką. Beznadziejna jest ta nowa pseudo-funkcjonalność. Do tej pory poza źródłem zakupów Gildia była bogatym źródłem informacji o seriach i autorach. To wszystko wyleciało. Tragedia.

+1
Bardzo lubię obecny layout i formę sklepu.
Zwłaszcza cenię sobie bardzo przejrzyste info odnośnie ceny, obliczonego rabatu nim się w ogóle wejdzie w produkt. Wszystkie czcionki i inne szczegóły też są świetnie dopasowane, a strona konkretnego produktu jest bardzo czytelna i świetnie kompiluje i zbiera do kupy różne istotne szczegóły o pozycji.
Dodać do tego często dostępne plansze lub opinie/recenzje i dzięki temu Gildia często dla mnie jest nie tylko sklepem, ale też fajnym portalem na sprawdzenie różnych informacji odnośnie danej pozycji.
Jedyne co mnie wkurza to 'hoverable menu'. Nienawidzę takich rozwiązań, ale w dzisiejszych czasach chyba to jest 'trendi' i nie zdziwiłbym się jakby akurat ten paskudny feature został.

Boję się, że Gildia może skończyć jak Rebel.pl
Kiedyś Rebel.pl to był nie tylko sklep ale też wręcz pewnego rodzaju baza danych odnośnie gier planszowych oferowanych przez Rebel kiedykolwiek w sprzedaży/imporcie.
Po zmianie, stali się dla mnie nieczytelnym portalem, usunęli i usuwają większość pozycji których już nie mają w ofercie.
Przestałem mieć jakąkolwiek potrzebę sprawdzania tam czegokolwiek i przestałem też być ich klientem, bo odrzuca mnie ich obecny sklep.

Nie wiem, może ja jestem już takim dziadersem, który nie lubi żadnych zmian, ale z mojej perspektywy to są przykłady zmian, których ja nie potrzebuję i o które nie proszę.

Niestety to się jednak zadziało.
Z Gildią się stało to co kilka lat temu stało się z Rebelem.
Kompletnie zignorowali, że mieli jeden z najpotężniejszych atutów nad konkurencją.
Mianowicie byli nie tylko sklepem, ale ludzie korzystali z Gildii też w celach czysto poglądowych, czy wręcz encyklopedycznych.

Obecnie zaorali ten aspekt skupiając się tylko na sklepie i do tego zaimplementowali standardowe, beznadziejne, syfiaste współczesne rozwiązania. Stali się pierwszym lepszym dyskontem, jeśli nawet nie mniej intuicyjnym i mniej funkcjonalnym niż konkurencja...
A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

Nie wieszczę im porażki, bo np Rebel dalej funkcjonuje pomimo tego kroku.
Nie życzę im źle, bo to część mojego komiksowego świata i jeden z największych sentymentów (około 700 zakupionych pozycji) :'( ale mam nadzieję, że w jakiś drobny sposób dostaną małego tyci pstryczka i da im to do myślenia.
Nie chcę mówić, że się obrażam i że będę bojkotował zakupy u nich, ale niestety zakupy u nich w obecnej formie to katorga, a nie chcę się męczyć. Dodatkowo rodzi to niesmak i tęsknotę za starym, rewelacyjnym portalem w porównaniu do obecnego.
Wiem też, że się do tego nigdy nie przyzwyczaję, bo mam już z tym doświadczenie z innych portali. Nawet za kilka lat gówno nie zmieni się w złoto i smród nie przestanie przeszkadzać.
Najprawdopodobniej będę robił już u nich tylko jakieś najbardziej potrzebne zakupy i z ograniczonymi alternatywami, głównie SL, może coś ze Screamu i sporadycznie Mandioci czy LiTu, ale ogólnie pewnie nie będzie to już pierwsze miejsce do sprawdzania, przeglądaniu czy zakupów.

Nawet zwykła stylistyka karty produktu wygląda beznadziejnie i nie wiem jak można uznać że to, gdzie było tak wiele pracy włożonej w stylistykę:

warto zamienić na to, gdzie wszystko się zlewa, pisane jedną czcionką na białym tle:

Minimalizm niby jest spoko, ale są pewne granice.

Kogo też obchodzą recenzje. Ukryjmy je pod dodatkowym przyciskiem, za to wyeksponujmy 'numer katalogowy' bo to najważniejsze info dla przeglądających.

Online radioblackmetal

« Odpowiedź #1201 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 11:24:43 »
Na telefonie nie działała mi ikonka konta. Nie mogłem więc zmienić hasła by móc się zalogować. Zmieniłem w ustawieniach na "wersja na komputer" i pomogło. Przycisk stał się aktywny; teraz działa normalnie w trybie komórkowym. Może komuś to pomoże...

Ciągle trzeba kombinować  8)

W schowku miałem jakieś ponad 100 pozycji ale mam większość z nich także w schowku na bonito (to nauka wyniesiona z przeszłości). Przy zamówieniach staram się też kupować stopniowo starsze pozycji które mnie interesują i doszedłem chyba do września lub października ubiegłego roku) więc z odtwarzaniem zawartości nie miałem większego problemu.
Funkcjonalność nowego schowka mi nie odpowiada, brak możliwości pokazania wszystkiego na jednej stronie. Mogliby dać taką możliwość.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Death

« Odpowiedź #1202 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 11:25:38 »
Informatycy Gildii próbują odpalić sklep po przerwie technicznej. Koloryzowane.

Offline stab

« Odpowiedź #1203 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 11:45:40 »
Idealnie pasujący mem

Offline licinus

« Odpowiedź #1204 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 11:49:32 »
Odrzuca mnie totalnie ta nowa gildia, dramat. Powstał potworek jakich wiele w internecie. Ostatnio kupowałem u nich głównie komiksy Studia Lain i dobierałem jeszcze pozycje by załapać się na darmową przesyłkę. Teraz to już chyba przestane w ogóle.

Offline greg0

« Odpowiedź #1205 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:08:01 »
Mam nadzieję, że Smak Liter przewidział ten bajzel w Gildii i zatrudnił dodatkowych ludzi do przyjmowania zamówień i pakowania.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:15:43 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1206 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:26:55 »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline burberry

« Odpowiedź #1207 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:27:17 »
Udało mi się odpalić sklep i złożyć zamówienie, uff. Trzeba było:

- spróbować się zalogować
- zresetować hasło
- zalogować się ponownie
- zmienić adres dostawy (miałem adres sprzed 10 lat)
- zmienić adres rozliczeniowy

Nie poszło im to dobrze  :P nie będę się już dłużej znęcał nad nimi, ale wdrożenie porażka. Przebieg wdrożenia nieakceptowalny - sklep nie działal przez trzy dni! Utrata największych atutów nie wróży dobrze przyszłości Gildii. Korzystałem z nich, bo byli katalogiem komiksu wydanego w Polsce. Z komentarzy wynika, że nie ja jeden tak myślałem.

Offline perek82

« Odpowiedź #1208 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:31:26 »
Rzeczywiście można się zalogować z komórki po wyświetleniu strony jak na komputerze.
Niby trzeba zrobić reset hasła, ale poprzednie też przyjął. Są adresy do wysyłki. Nie ma zamówień ani schowka.
Wyglądem nie odbiega od jakiś dyskontów. Ma migać, przesuwać się, reklamować wybrane pozycje. W mojej opinii bezguście w czystej formie.
Ale najbardziej irytujące jest że po kliknięciu pokaż wszystkie, nie pokazuje wszystkich tylko trzeba dalej klikać żeby wczytywał kolejne pozycje. Edit: jednak nie ma opcji pokaż wszystko, tylko "więcej". Logika niby jest ale nic to w sumie w funkcjonalności nie zmienia.
No zobaczymy jak zadziała w poniedziałek. Budzik już mam ustawiony.
Od dawna nie był to już mój sklep pierwszego wyboru i w sumie nie ma na mnie to zamieszanie żadnego wpływu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:36:19 wysłana przez perek82 »
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1209 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:35:23 »
ja oczywiscie przygladam sie temu co sie dzieje bo gildia to nasz najwiekszy partner

pamietam poprzednia zmiane tez mi sie nie podobala ;)

ale teraz smigam po tej stronie i jak sie czlowiek nauczy to calkiem okej
pewne rzeczy wizualnie przydaloby sie poprawic

na telefonie nie moge sie zalogowac - poki co jedyny defekt jaki znalazlem

wprowadzaja kolejne zmiany - schowek itp
wiec gaszenie pozaru chyba idzie okej :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #1210 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:43:36 »
Obecnie zaorali ten aspekt skupiając się tylko na sklepie i do tego zaimplementowali standardowe, beznadziejne, syfiaste współczesne rozwiązania. Stali się pierwszym lepszym dyskontem, jeśli nawet nie mniej intuicyjnym i mniej funkcjonalnym niż konkurencja...
A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?
Co zaorali? Przecież funkcjonalność jest ta sama.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline JohnDee

« Odpowiedź #1211 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:44:15 »
Kompletnie nie rozumiem tego jadu i hejtu. Sklep sie zamknal i otworzyl w nowej odslonie. Nowa strona jest o lata swietlne lepsza od poprzedniej. Stara strona podchodzila pod wizualne webapoplexy. Teraz wreszcie jakos to wyglada, nad typografia (np w menu) mozna by jeszcze popracowac, ale ogolnie to jak porownywac starego Opla do nowego Audi. Nie wspomne juz o masie udogodnien w wyszukiwarce i wprowadzeniu wreszcie e-bookow.

Az sobie zalozylem konto tam (dotychczas, od jakis 4-5 lat, kupowalem tam bez konta).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1212 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:48:20 »
No jest trochę problem z przejrzystością i widocznością pewnych elementów
ale możliwe, że nasz mózg musi się przyzwyczaić

generalnie testuje i odkrywam sporo fajnych, być może nie potrzebnych nikomu, bajerów :)

tragedia bym tego nie nazwał

też mnie przeraża jak ludzie łatwo zapalają pochodnie
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Wintermute

« Odpowiedź #1213 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:48:50 »
Kompletnie nie rozumiem tego jadu i hejtu. Sklep sie zamknal i otworzyl w nowej odslonie. Nowa strona jest o lata swietlne lepsza od poprzedniej. Stara strona podchodzila pod wizualne webapoplexy. Teraz wreszcie jakos to wyglada, nad typografia (np w menu) mozna by jeszcze popracowac, ale ogolnie to jak porownywac starego Opla do nowego Audi. Nie wspomne juz o masie udogodnien w wyszukiwarce i wprowadzeniu wreszcie e-bookow.

Az sobie zalozylem konto tam (dotychczas, od jakis 4-5 lat, kupowalem tam bez konta).
To klikajmy ten magiczny przycisk Pokaż więcej. Bądźmy zadowoleni. Zmiana na lepsze.
Zresetuj hasło, ciesz się, szanujemy twój czas.
Nie działa na telefonie, przecież masz kompa, ciesz się.

Offline m4rkiz

« Odpowiedź #1214 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:50:09 »
Kompletnie nie rozumiem tego jadu i hejtu. Sklep sie zamknal i otworzyl w nowej odslonie. Nowa strona jest o lata swietlne lepsza od poprzedniej.
Ja rozumiem że DGCC, ale bez przesady. Strona wygląda teraz jak zrobiona 20 lat temu na proporcje 4:3 i pod rozdzielczość 1280x768.

A dodatkowo - myli Ci się zwykła konstruktywna krytyka z "hejtem" i "jadem". Nikt ich tu raczej nie obraża ani nie wyzywa, tylko przedstawia swoją opinię o kompletnie amatorskich zmianach na znacznie gorsze.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:54:25 wysłana przez m4rkiz »