Autor Wątek: Egmont.pl  (Przeczytany 283084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline glutamiluta

Odp: Egmont.pl
« Odpowiedź #555 dnia: Pt, 27 Listopad 2020, 08:06:55 »

Offline Shinue

« Odpowiedź #556 dnia: Pt, 27 Listopad 2020, 15:32:10 »
Czy mogę prosić o dodanie do sklepu Authority oraz Joker Lemiera? Dziękuję

Offline zombie001

« Odpowiedź #557 dnia: Pt, 27 Listopad 2020, 16:42:42 »
@glutamiluta
Jakieś szanse, że wróci rychło ten pierwszy tom Batmana Noir Black&White?
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #558 dnia: Pt, 27 Listopad 2020, 18:47:48 »
noir to zagadka :)

Offline zombie001

« Odpowiedź #559 dnia: Pt, 27 Listopad 2020, 20:27:33 »
@glutamiluta
Trochę średnio :)
Cóż, zawsze jak  przymierzałem się kupić te 2 tomy, to coś mnie powstrzymywało. Można to znak ostateczny, żeby nie kupować...

Offline Gazza

« Odpowiedź #560 dnia: So, 28 Listopad 2020, 00:02:23 »
Żałuj...

Offline zombie001

« Odpowiedź #561 dnia: So, 28 Listopad 2020, 00:17:14 »
Nie no, nie rozmyśliłem się jeszcze. Tylko na razie jestem wypompowany z kasy. No, to raz. A dwa, że i tak wolałbym te B&W w nieco mniejszych wydaniach, np. Deluxowych. Mam Husha i Długie Halloween tylko w tych Noirowych, ładnie wyglądają na półce, to fakt, ale czytać to jakoś, to koszmar  :)

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #562 dnia: So, 28 Listopad 2020, 01:52:59 »
Jeszcze kilka dni temu było tego kilkadziesiąt sztuk na allegro. Na szczęście w porę się zorientowałem, że znika i wziąłem jeden z ostatnich. Dwuznaczna wypowiedź Gluty sugeruje jakieś limitowane dodruki do tego limitowanego wydania.

Sprzedaż pierwszej serii Noir Kołodziejczak ocenił na średnio udaną i do dziś część tomów pozostaje dostępna. Wypowiadałem się o tamtym wyborze jako o nietrafianym, ale tutejsi znawcy wiedzieli lepiej, że po prostu to nie ja jestem targetem. No to chyba ten target okazał się mniejszy niż limitowany nakład. Druga seria znacznie lepiej pomyślana i schodzi pięknie.

Przyznaję rację co do nieporęczności takiego wydania. Jeśli kupiło się je dla przyjemności czytania a nie dla pozerstwa to niewygodny format wpłynie negatywnie na tę przyjemność. Na marginesie tej uwagi - to już któreś wydanie powiększone jakie kupiłem i nie widzę sensu tych powiększeń. Jeśli ktoś ma problem ze wzrokiem powinien zainwestować w okulistę a nie w wydania powiększone. Rysunki na tym powiększaniu nic nie zyskują a nawet wręcz przeciwnie - to co było szczegółowe przestaje takie być, bo staje się duże. Komiksy najlepiej sprawdzają się w takim formacie do jakiego zostały przewidziane.
Batman returns
his books to the library

Offline Teli

« Odpowiedź #563 dnia: So, 28 Listopad 2020, 08:48:05 »
No nie wiem...
O ile się orientuję to średnia wielkość oryginalnej planszy oscyluje w granicach formatu A3 na stronę. Więc w typowym komiksie mamy do czynienia z pomniejszaniem obrazu, co często zabija niuanse i szczegóły. Duże formaty takie jak u nas noir, lub amerykańskie gallery, artist czy inne absolute pozwalają oglądać plansze zbliżone do oryginalnego 1:1. Moim zdaniem im reprodukcja bliższa formatowi oryginalnego dzieła tym lepszy odbiór. Dlatego albumy z malarstwem warto kupować w jak największym formacie choć i tak nie zastąpi to wizyty w muzeum, tam to dopiero wiszą nieporęczne płótna dla mających problemy ze wzrokiem ;)

A na serio...takie formaty ciężko czyta się trzymając w ręku dlatego już w średniowieczu używano zaawansowanej technologii zwanej pulpitem na książki. Można go wykonać samemu lub kupić za psie pieniądze w internetach. Przy odrobinie wprawy czyta się na tym bardzo przyjemnie nawet największe cegły w formatach płyty osb :) Ale jako bibliotekarz pewnie o tym wiesz, a ja jak zwykle błaznuję i się wymądrzam.

Miłego dnia :)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #564 dnia: So, 28 Listopad 2020, 09:23:42 »
Komiksy najlepiej sprawdzają się w takim formacie do jakiego zostały przewidziane.

Dokładnie. Komiksiarze rysują na powiększonych formatach, bo tak im łatwiej, mogą sobie pozwolić na brak precyzji. Po zmniejszeniu kreska się wygładza i nie widać kiksów. Jeśli ktoś koniecznie chce zobaczyć niedoskonałości, to niech idzie na wystawę oryginałów.

Takiej rady Christa udzielił kiedyś Mietkowi Fijałowi:

« Ostatnia zmiana: So, 28 Listopad 2020, 09:35:32 wysłana przez Kapral »

Offline Leyek

« Odpowiedź #565 dnia: So, 28 Listopad 2020, 10:53:12 »
rabaty 35%-45%
https://egmont.pl/cyberweek

Glutamiluta zadbaj tylko, żeby na magazynie pozabezpieczali te paczki z promocji dobrze ;) bo żal byłoby patrzeć na poobijane grubasy Animal Mana czy Potwora z Bagien, które po zwrocie pójdą na przemiał (??) - zawsze mnie zastanawiało co się z nimi dzieję, ale jakoś w stanie outletowym rzadko się komiksy trafiają, więc obawiam się, że nie powracają już do żywych te zmasakrowane w transporcie.

Offline R~Q

« Odpowiedź #566 dnia: So, 28 Listopad 2020, 13:20:39 »
Lepiej żeby dodrukowali te BB&W bo to idealny prezent na święta

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #567 dnia: So, 28 Listopad 2020, 14:17:50 »
A na serio...takie formaty ciężko czyta się trzymając w ręku dlatego już w średniowieczu używano zaawansowanej technologii zwanej pulpitem na książki. Można go wykonać samemu lub kupić za psie pieniądze w internetach. Przy odrobinie wprawy czyta się na tym bardzo przyjemnie nawet największe cegły w formatach płyty osb :) Ale jako bibliotekarz pewnie o tym wiesz, a ja jak zwykle błaznuję i się wymądrzam.
Mam sobie kupić jeszcze dodatkowo pulpit i zabierać do czytania w fotelu albo na łóżku nie tylko wielgachną księgę, ale jeszcze pulpit do niej? Dziękuję, postoję.

Dokładnie. Komiksiarze rysują na powiększonych formatach, bo tak im łatwiej, mogą sobie pozwolić na brak precyzji. Po zmniejszeniu kreska się wygładza i nie widać kiksów.
Też swego czasu rysowałem i właśnie tak to wygląda - rysunek zyskuje przy pomniejszeniu a nie powiększeniu. To co było w dużym formacie z grubsza zarysowane przy pomniejszeniu zyskuje efekt WOW! Nagle staje się nadzwyczaj szczegółowe.
Rysownik wie w jakim formacie będzie to drukowane i do takiego się dostosowuje. Widoczność szczegółów to kwestia jakości druku - jeśli jest dobry to nie ma z nimi problemu. Nie kojarzę żadnego komiksu, gdzie w dobrej jakości miałbym jakiś problem z rozpoznaniem szczegółu.
Batman returns
his books to the library

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #568 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 19:37:47 »
Informacyjnie - dziś ostatni dzień rabatów 35%-45%
Weszła jeszcze dodatkowa dostawa - ostatni moment by coś złapać w tych cenach

Offline adamarluk

« Odpowiedź #569 dnia: Wt, 01 Grudzień 2020, 18:45:15 »
Czy ktoś mierzył się już z reklamacjami od Egmont.pl (Azymut)?
W sensie czy proces reklamacji to również wymiana, czy tylko zwrot środków jak np. w empiku