Chciałbym zaproponować utrzymanie obecnych barw w logo forum, dopóki za naszą wschodnią granicą będzie trwała brutalna wojna, która nie powinna nam spowszednieć: giną w niej bowiem niewinni ludzie, w tym cywile, włączając kobiety, starców i dzieci. Chciałbym też zaapelować, by żadne kwestie polityczne ani przepychanki na górze nie przesłoniły nam tego zimnego, bezlitosnego faktu i nie ochłodziły naszej chęci pomocy dla bezbronnych zabijanych w wyniku bestialskiego najazdu brutalnego reżimu ani solidarności z cierpiącymi Ukraińcami - bez polityki ani kłótni, po prostu ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
To wcale nie są "kwestie polityczne". Kult Bandery, Szuchewycza i innych zbrodniarzy jest na Ukrainie mocny, a wypowiedzi ukraińskich oficjeli (nie mam tu na myśli wyłącznie Kułeby, bo ten temat pojawia się co jakiś czas i zawsze z tą samą narracją) są jedynie tego konsekwencją. Zarówno z powodów poglądów wypowiadających, jak i budowania przez nich kapitału politycznego, bo zwykli Ukraińcy tę narrację po prostu lubią. A tolerowanie tego jest splunięciem w twarz ofiarom ukraińskich ludobójstw i ich rodzin - wciąż żyjących.
+1
To nie chodzi o to że musimy kochać Ukrainę czy coś w tym stylu tylko ją wspierać (nawet tylko ich kolorami w logo forum) bo tam giną ludzie, kropka
A w jaki sposób ich wspieramy kolorami na forum?
A to kiedyś było inaczej ?
Nie, Ukraina zawsze była państwem nieprzyjaznym Polsce. Tym bardziej rozczarowujący jest fakt, że to się nie zmieniło, pomimo całej tej otrzymanej przez nas pomocy. Finansowej, militarnej i humanitarnej.
Nie chcę otwarcie deklarować swojego poparcia dla którejkolwiek z postaw, ale jeśli już jesteśmy ponownie w dyskusji nad logo, to sądzę, że sprawiedliwym byłoby zrezygnowanie z jakichkolwiek barw narodowych.
Popieram. To forum skupiające ludzi interesujących się komiksami, a nie sprawami narodowymi. A te kolory w żaden sposób nie komponują się z estetyką strony.
Podpisuję się też pod wypowiedziami death_birda, w zasadzie tymi wszystkimi w temacie ukraińskim

A w szczególności w temacie ankiety. Bądźmy cywilizowanymi demokratami, niech zwycięży wola większości

P.S. Z tego co widzę to turucorp "wrócił" z barwami banderowskimi. Coraz ciekawszy cyrk zaczyna się tutaj odbywać.
Wysyłam do administracji PW z prośbą o dane do procesu sądowego