Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 526677 razy)

Offline LordDisneyland

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #510 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 21:40:39 »
Pamiętacie w ogóle amberowską okładkę ,,Hyperiona" :) ? Obrazek z jednego z tanich wydań anglojęzycznych upstrzony przez gościa odpowiedzialnego w Amberze za czcionki ;) ?

Ech, łza się w oku kręci  8)

Za to horrory i Amber, i Phantom Press miały czasem naprawdę niezłą szatę graficzną.
Czasem, bo i tu lubiał poszaleć mistrz czcionek:

Musiałem   ;D  ....ale już kończę OT.

« Ostatnia zmiana: So, 25 Kwiecień 2020, 21:44:21 wysłana przez LordDisneyland »
,, - Eeeeech.''

Online Castiglione

« Odpowiedź #511 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 21:45:33 »
1. Wydanie Amberu miało bardzo ładną, klimatyczną okładkę. Niestety, nowe nawet się do niej nie umywa.

2. Kolejne części nie są nawet w połowie tak dobre jak pierwsza, dlatego wydaje mi się, że Vesper nie pociągnie tego dalej. O niebo lepiej, gdyby skupili się na wydawaniu horrorów Dana Simmonsa ("Abominacja" podobno w czerwcu) :)
Innych części niestety nie czytałem (za to zaliczyłem inną powieść Wilsona "Miraż"), więc się nie wypowiem, ale zdaje się, że to dosyć powszechna opinia, że dalej to już nie to samo. No i jedną cześć z tego cyklu u nas pominęli.

Kiedyś Twierdza mi się bardzo podobała, za to film pamiętam, że był strasznie badziewny i strzelali się tam jakimiś różowymi promieniami.

Online PJP

« Odpowiedź #512 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 21:51:24 »
Phantom wrócił w nieco innej formie ;) Przeczytałem kilka i uważam powrót za udany (np. Nienasycony, i książka i okładka):

https://www.facebook.com/Wydawnictwo-Phantom-Books-608481312540765/
Wydawnictwo IX również ciekawe rzeczy ma w ofercie:
https://wydawnictwoix.pl/
---
Okładki: https://tzzad.wordpress.com/2012/12/11/60-13-najgorszych-okladek-phantom-press/
Pamięta ktoś kraby? ;)
Ps. Planecie spisek (bardzo zacnej pozycji) zrobili krzywdę okładką ale... sensownie oddaje klimat książki. Nie mówiąc o Wagnerze i jego cyklu z Kane'em - taki ulepszony Conan i mądrzejszy - polecam!

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #513 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 22:01:49 »
To zerknij może na okładki "Fungusa" [co Audrey miała z grzybami wspólnego?!]   i "Żon ze Stepford" ;)
https://lubimyczytac.pl/seria/15334/horror-phantom-press
,, - Eeeeech.''

Offline asx76

« Odpowiedź #514 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 22:17:24 »
Okładka "Miasteczka Salem" wydania Amber była bardzo klimatyczna. Łysy wampir prezentuje się idealnie :)

Cykl o Krabach pamiętam. Kicz straszny, lecz w tamtym okresie łykało się każdy horror i to bez popitki ;)
Guy Smith pisał też cykl o M. Sabacie, egzorcyście, jeśli mię pamięć nie myli ;)

"Planeta spisek" - oczywiście mowa tu o książce Orsona Carda? ;) Zaiste, bardzo zacna i konkretna :)

Skoro o "Fungusie" mowa, to najlepszym horrorem H.A. Knighta był bez wątpienia "Gen" :)

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #515 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 22:31:22 »
Okładka "Miasteczka Salem" jest właściwa, tyle że błyszcząca tęczowa folijka na czcionce zabijała efekt ghrozy ;)
,, - Eeeeech.''

Offline Kielo

« Odpowiedź #516 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 22:36:40 »
Przenioslem sie do przeszlosci  wlasnie  :D

Kupowalem wiekszosc horrorow z Amberu i Phantom Pressu. Te tragiczne ksiazki Guy N. Smitha 😁  mam jeszce czesc z nich gdzies w piwnicy w Polsce.

Offline 79ers

« Odpowiedź #517 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 22:40:58 »

Offline Kielo

« Odpowiedź #518 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 22:45:26 »
:o

Nie wiem co w tym szokujacego... nie mieszkam od wielu lat w Polsce, ale czesc rzeczy zostala u rodzicow, tesciow itd.

Sporo bym dal zeby jeszcze raz przeczytac niektore z nich :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #519 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 23:13:11 »
My tutaj o horrorach ... a tu piwnica  ;)
GNSmitha najznośniejszy jak dla mnie był Las, nie lubiłem historii o krabach i kajmanach - z filmowych horrorów również nie przepadałem za tymi o plagach robactwa czy zwierzętach. Mistrzostwo dziadostwa filmowego to Ślimaki ::), a filmem który przekonał mnie do gatunku była Studnia i wahadło.

Offline asx76

« Odpowiedź #520 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 23:16:46 »
Okładka "Miasteczka Salem" jest właściwa, tyle że błyszcząca tęczowa folijka na czcionce zabijała efekt ghrozy ;)

Mnie w tamtym okresie rajcowały także te błyszczące folijkowe bajerki, a gdy jeszcze dawało się wyczuć wypukłości literek pod palcami to już w ogóle był szał... ;)

Amberowską okładkę "Hyperiona" pomnę, takoż i tę od "Zagłady..." - swego czasu polowałem na tę drugą pozycję na Allegro w bardziej przystępnej cenie i w końcu udało mi się ją dorwać, ale to dawno temu było ;)

Panie 79ers -> co jak co, ale piwnica pasuje do horroru ;)

A skoro o filmowych horrorach mowa, najlepsze to: "Rzecz" J. Carpentera i "Dziedzictwo" ("Hereditary") A. Astera :)
« Ostatnia zmiana: So, 25 Kwiecień 2020, 23:19:06 wysłana przez asx76 »

Offline 79ers

« Odpowiedź #521 dnia: Nd, 26 Kwiecień 2020, 18:13:33 »
Niektórzy mówią, że najlepszy jest 8 pasażer Nostromo  :-X
Moim ulubionym horrorem jest Towarzystwo wilków - lekki horror fantasy, który odpowiada mojemu wyobrażeniu jak powinna wyglądać dobra bajka dla dzieci. Jak dowodził Italo Calvino i bracia Grimm taka wizja świata jest bliższa "rzeczywistości" niż cokolwiek innego. Z biegiem czasu otrzymaliśmy cukierkowe wizje Disneya i drętwe współczesne dobranocki, które zabijają człowieka w ludziach  :(  Do zestawu dodałbym Opowieści bajarza Jima Hensona(fantasy) i na odmóżdżenie kiczowata Armię ciemności i jestem happy.

Juby

• Gość
« Odpowiedź #522 dnia: Nd, 26 Kwiecień 2020, 18:29:33 »

Ostatni miesiąc zakupów. Trójca (już przeczytana) i Sprawiedliwość (jestem po trzech rozdziałach) z okazji Allegro. Pozostałe w promocji z Gildii -30%. Będzie na dwa tygodnie czytania. 8)

Offline PawelC

« Odpowiedź #523 dnia: Nd, 26 Kwiecień 2020, 19:20:45 »
Kwiecień w domu... lekko wymknął się spod kontroli... a jeszcze czekają kwietniowe nowości :).

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #524 dnia: Nd, 26 Kwiecień 2020, 20:20:35 »
@PawelC
Baaardzo ładny zakup. Zupełnie nie pamiętałem o istnieniu komiksu CyberForce, a tu proszsz- nawet crossover :)

Dużo osób zakupiło "Zywą stal", czy ktoś mógłby napisać ze dwa słowa o scenariuszu?
,, - Eeeeech.''