Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 527111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Archie

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #2145 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 17:26:23 »
Skąd taki fajny sweter?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Juby

« Odpowiedź #2146 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 10:07:16 »
Black Friday'owe zdobycze:

Jeśli nie znajdę nic pod choinką, to są ostatnie komiksy, które trafiły na moją półkę w tym roku.

PS
Dołączam do pytania o pochodzenie swetra + czy jest na forum jakiś wątek, w którym podajemy podsumowania (ile komiksów kupiliśmy/ przeczytaliśmy w danym roku)? Nie chcę dublować, a nie mogę znaleźć takiego tematu.

Offline greg0

« Odpowiedź #2147 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 10:24:08 »
czy jest na forum jakiś wątek, w którym podajemy podsumowania (ile komiksów kupiliśmy/ przeczytaliśmy w danym roku)? Nie chcę dublować, a nie mogę znaleźć takiego tematu.
Ktoś musi założyć nowy wątek na ten rok.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/rachunek-sumienia-2022/
Ważne żeby narzekać...

Offline isteklistek

« Odpowiedź #2148 dnia: Cz, 14 Grudzień 2023, 09:49:57 »
Thalamus: The Art of Dave McKean Slipcased Set (nie spodziewałem się, że to będzie takie wielkie 2 tomy, niesamowita rzecz). Trochę Sienkiewicz rozczarowuje formatem, trochę małe. Somna okładka regularna + okładka +18

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2149 dnia: Cz, 14 Grudzień 2023, 21:05:08 »
Skąd taki fajny sweter?

Tyle co mi się udało dowiedzieć - podobno Amazon i podobno ciężko go dostać.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2150 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 10:20:38 »
   Miałem już nic nie kupować a tu nagle kolega donT napisał że Bomba to zajebisty komiks, gdzieś pan Holcman napisał że nakład się kończy i sami wiecie jak jest, poszedł impuls, a do tego każdy wie że komiksy w paczkach nie lubią samotności i musi być ich przynajmniej kilka w kartonie i cóż...tym sposobem kilka zacnych pozycji znalazło nowy dom  ;)

Pierwszy raz zamawiałem że Smaku Liter i jestem zadowolony z jakości pakowania oraz bardzo atrakcyjnych cen.
Pozdro.

Online donT

« Odpowiedź #2151 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 10:56:37 »
   Miałem już nic nie kupować a tu nagle kolega donT napisał że Bomba to zajebisty komiks, gdzieś pan Holcman napisał że nakład się kończy i sami wiecie jak jest, poszedł impuls

Nie bedziesz zalowal, to genialny tytul. Mysle, ze bedzie wysoko w top 2023.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #2152 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 16:33:55 »
Jeśli miałeś przyjemność obejrzenia Oppenheimera to z czytania Bomby będziesz mieć dodatkową radość.
A jeśli nie miałeś okazji oglądać, to nabierzesz chęci.
KG w tym przypadku podjęła zdecydowanie bombową decyzję o wydaniu tego tytułu przy okazji premiery filmu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Grudzień 2023, 16:35:28 wysłana przez Eyeless »

Offline 79ers

« Odpowiedź #2153 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 19:36:55 »
Co was zachwyca w Oppenheimerze - postaci historycznej bądź filmie? Dla mnie to laurka dla ludzi, którzy współtworzyli narzędzie masowej zagłady. Pochwała Oppenhaimera i Einsteina - dwóch niemieckich żydów, których największym osiągnięciem było dzieło zniszczenia, a których świat nazwał geniuszami - gdzie tu logika, gdzie w anihilacji to piękno?

Offline volker

« Odpowiedź #2154 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:22:28 »
Jaki niby udział miał Albert Einstein w budowie bomby atomowej?
Na jakiej podstawie piszesz że, współtworzył narzędzie masowej zagłady?
Od kiedy to jego największym osiągnieciem było dzieło zniszczenia, jakie osiągnięcie masz konkretnie na myśli?
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:28:55 wysłana przez volker »

Offline death_bird

« Odpowiedź #2155 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:38:06 »
Co was zachwyca w Oppenheimerze - postaci historycznej bądź filmie? Dla mnie to laurka dla ludzi, którzy współtworzyli narzędzie masowej zagłady.

To co napiszę będzie pisane z pozycji sympatyka Japonii: bomby atomowe zrzucone na Hiroszimę i Nagasaki skróciły wojnę na Pacyfiku pewnie o jakiś rok. W wersji hard może i dwa lata. Biorąc pod uwagę, że nawet po ich zrzuceniu armia cesarska nadal chciała i nadal była w stanie walczyć a zakończenie wojny wymusiła administracja cywilna to należy założyć, że ofiara tych dwóch miast uratowała życie stu tysięcy(?) dwustu tysięcy(?) Jankesów i być może miliona/dwóch Japończyków. To po pierwsze.
Po drugie: fakt istnienia broni nuklearnej skutkował bezprzykładnie długim okresem pokoju i stabilności w Europie (i nie tylko).
Zaś biorąc pod uwagę, że państwa posiadające atomówki nie bywają obiektem agresji to sam nie obraziłbym się gdybyśmy posiadali tak minimum ze dwadzieścia sztuk tego "narzędzia masowej zagłady".
Podsumowując: co dał Oppenheimer światu? Bezprecedensowy okres pokoju na wybranych terytoriach. Doceniajcie go, póki jeszcze go mamy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:39:54 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline perek82

« Odpowiedź #2156 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:42:57 »
To tak w punktach:
1) co jest większą plamą na honorze? Zbudowanie bomby atomowej czy urodzenie się w Niemczech w żydowskiej rodzinie? Btw Oppenheimer urodził się w NY.
2) volker trafnie ujął temat tego drugiego niemieckiego Żyda.
3) Film bym powiedział nie jest żadną laurką. Oppenheimer nie jest w nim jednoznaczną postacią. Nie wszystkie zachowania czy decyzje są zrozumiałe. I nie wiem czy zbudowanie bomby przyniosło mu taką chwałę jakiej pragnął.
4) Oppenheimer był jedynym filmem jaki widziałem w tym roku w kinie i w ogóle pierwszym filmem od Pewnego razu w Hollywood (więc już od ładnych paru lat - mam alergię na kino i tysiąc reklam przed filmem). Nie żałuję, bo film był bardzo sprawnie zrobiony, wciągający ale wcale niełatwy. Wymagający skupienia przez prawie 3 godziny. Bez pościgów, mordobicia, strzelanin i ogólnie oparty o grę aktorską. Nie jest w żadnym moim topie ale złego słowa powiedzieć nie mogę.
5) a czy ktoś zachwyca się życiem samego Oppenheimera? To chyba nieliczni fani😀 Umiał zbudować bombę i trafił na czasy, gdy mu pozwolono to zrobić. Gdyby nie on, to zrobiłby to kto inny. Zaczynali, gdy była obawa, że zrobi to Hitler. Później to zagrożenie minęło ale logika została. Ktoś inny prędzej czy później by to zrobił. Albo Amerykanie albo Stalin. Oczywiście, zbombardowanie Japonii można oceniać różnie (albo i nie, bo mi trudno zrozumieć zabicie tysięcy przypadkowych ludzi) ale ostatecznie to nie on wydał taki rozkaz (chociaż miał swój udział i musiał z tym żyć). I film to pokazywał, tak jak i "wdzięczność" narodu po wojnie.
I tak jak death bird napisał, że oprócz tych 2 bomb w Japonii nikt później nie zginął z tego powodu. A gdyby Stalin miał taką bombę pierwszy?
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **

Offline death_bird

« Odpowiedź #2157 dnia: Pt, 15 Grudzień 2023, 20:49:29 »
Jeszcze taki P.S. do tego co naskrobałem wcześniej: m.in. dzięki Oppenheimerowi jako pionierowi niektóre cywilizowane państwa mają tanią i czystą energię biorącą się z rozbijania atomów. Daj Boże żeby Niemcy nam nie zakazali i żebyśmy również dorobili się tych cudów techniki.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kadet

« Odpowiedź #2158 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 21:41:37 »
To co napiszę będzie pisane z pozycji sympatyka Japonii: bomby atomowe zrzucone na Hiroszimę i Nagasaki skróciły wojnę na Pacyfiku pewnie o jakiś rok. W wersji hard może i dwa lata. Biorąc pod uwagę, że nawet po ich zrzuceniu armia cesarska nadal chciała i nadal była w stanie walczyć a zakończenie wojny wymusiła administracja cywilna to należy założyć, że ofiara tych dwóch miast uratowała życie stu tysięcy(?) dwustu tysięcy(?) Jankesów i być może miliona/dwóch Japończyków. To po pierwsze.

Ja jednak zawsze będę się zastanawiał, czy nie można było najpierw zademonstrować niszczycielskiej mocy tych bomb na jakichś niezamieszkanych terenach, aby dać Japończykom szansę do zreflektowania się i kapitulacji, zamiast zrzucać je od razu na miasta pełne cywilów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline volker

« Odpowiedź #2159 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 22:14:04 »
Po pierwszym  użyciu Japonia nie skapitulowała, potrzebne  było  drugie użycie.