Nabytki z fantastycznej promki Gildii, już się od dłuższego czasu zbierałem, żeby wziąć te Alieny, ale wcześniej rabaty nie zachęcały

Przy okazji okazało się, że 1 tom (już wyprzedany) kiedyś zamówiłem

(leży od dawna w kartonie i zapomniałem o tym). Predatory też kuszą, ale chyba odpuszczę, bo tamto uniwersum dużo mniej mnie kręci. A ta jubileuszowa seria to lekki przerost formy nad treścią.

A tak się prezentują Aliensy (+ wcześniejsze marcowe nabytki) na moim naistotniejszym tegorocznym nabytku:

Zrobiłem sobie takiego "frankensteina" z 6 Kallaxów z Ikei

Wersja robocza jeszce przed skręceniem ze sobą:

Trzy w wersji 4x2 + trzy 2x2 - połączone z tyłu (dolny z górnym) płaskimi "teownikami" + dolne przykręcone do ściany.

Wreszcie będę mógł rozpakować ostatnie kartony co zostały jeszcze z przeprowadzki (jak się wrzuca na bieżąco i upycha to tradycyjnie więcej się zmieści

) i troszkę miejsca powinno jeszcze zostać (zamierzam pakować tak jak już od dawna praktykuje "na 2 rzędy").
Zakup zupełnie wcześniej nie planowany, z racji umiejscowienia stołu w innym miejscu niż był planowany zostało trochę "wolnej" ściany i jakoś tak pomyślałem o regałach co o dziwo zupełnie bezboleśnie przeszło u mej lubej (widać 1,5 roku z zawalonymi papierami komodami i z kartonami w salonie każdego potrafi zmiękczyć

).
Połaziłem po sklepach, ale nic ciekawego nie znalazłem, jeden uczciwy sprzedawca stwierdził, że to wszystko co jest to się nie nadaje na książki itd., bo to dziadostwo. No to wziąłem jeszcze większe dziadostwo ikeowe

- w środku papierowy "plaster miodu" itd., które jednak dzięki budowie wydaje się całkiem solidne (kolega z forum potwierdził, pełno tez zdjęć z neta tych regałów u komiksiarzy, winylarzy, fanów planszówek). Pierwotnie planowany regał w wersji 5x5 odrzuciłem na rzecz takiego składaka, który powinien być mocniejszy. No i jest 6x6
Na razie prezentuje się to tak (powrzucane co się walało podczas porządkowania pokoju), na porządne układanie (upychanie) przyjdzie czas w weekend.

A tak te grubsze ścianki prezentują się w środku, jakby ktoś nie wiedzial

Jak te ciensze są zbudowane wolę nie wiedzieć

Każda z półek ma wg instrukcji udźwig 13 kg, więc sądzę, że ok. 20 wytrzymają bez problemu.