Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 527428 razy)

Offline KubciO

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #1665 dnia: Śr, 16 Luty 2022, 14:39:27 »
Dobry masz gust! Swietne zakupy  8)
Zgadzam się! W końcu mam z tego 11 pozycji  8) A jeszcze Malarza nie mam. 😅

Offline Murazor

« Odpowiedź #1666 dnia: Śr, 16 Luty 2022, 18:59:55 »
Przejrzałem topki i Mandioca poszła hurtowo, bo dominuję na listach :)

Offline KzT

« Odpowiedź #1667 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 22:10:11 »

Zwykłych nabytków nie wrzucam (bo w sumie wiele nie kupuję), ale niedawno przyszło kilka zamówień zagranicznych (używki i nowe). Czasy przyszły wojenne, więc komiksy też. A bardziej serio, to po przeczytaniu "To była wojna okopów", czyli arcydzieła Jacquesa Tardi, postanowiłem podrążyć temat komiksowo. Kupiłem wydaną w 2014 roku antologię "To End All Wars: The Graphic Anthology of the First World War", eksperyment Joe Sacco "The Great War: July 1, 1916: The First Day of the Battle of the Somme" z 2013 oraz "Enemy Ace: War Idyll" George'a Pratta (oryginalnie z 1990 roku). Do tego doszły dwa klasyki wojenne z USA wydane pięknie przez Fantagraphics: "Bomb Run And Other Stories" Johna Severina oraz antologia "Blazing Combat". No i jedyna rzecz niewojenna (choć nie do końca), czyli kupiony okazyjnie na ebayu (tzw. zakup impulsowy) "Wally Wood's EC Comics Artisan Edition". Wszystko na razie przejrzałem, więc to tylko opis pierwszych wrażeń. Komiksy są (poza Prattem) czarno-białe.

"To End All Wars..." wygląda na zbiorówkę prac różnej jakości. Bardzo różne style rysowania i odmienne perspektywy. Do poziomu Tardiego to się nawet zapewne nie zbliży, ale kilka prac wygląda bardzo ciekawie.
https://www.goodreads.com/book/show/18617597-to-end-all-wars

"The Great War..." Sacco to rozrysowany w ciągu pierwszy dzień bitwy pod Sommą. To niemy komiks będący ponad siedmiometrową panoramą pokazującą wojnę od tyłów do frontu. Robi wrażenie. O rozłożeniu całości w małym mieszkaniu można zapomnieć.
https://www.goodreads.com/book/show/17573665-the-great-war

"Enemy Ace..." Pratta kupiłem po zobaczeniu kilku plansz gdzieś w sieci. To jest komiks malowany (w stylu Moonshadow). Bardzo klimatyczny. Po przejrzeniu czuję, że mi się spodoba.
https://www.goodreads.com/book/show/899476.Enemy_Ace

"Bomb Run..." to jeden z tomów wydawanej przez Fantagraphics serii zbierającej komiksy wydawane przez EC Comics. Te historie przedrukowane z magazynów Frontline Combat i Two-Fisted Tales, a więc z pierwszej połowy lat 50., są bardzo klasycznie narysowane, scenariuszowo zupełnie niedzisiejsze, ale ma to swój urok. Czasowo historie są od Wojny secesyjnej do Wojny koreańskiej.
https://www.fantagraphics.com/products/bomb-run-and-other-stories

"Blazing Combat" to absolutna klasyka. Wydawany przez Warren Publishing magazyn o tym tytule wychodził w latach 1965-1966. I po czterech numerach został zawieszony, ponieważ był za bardzo antywojenny dla dystrybutorów. Tematycznie to są historie od Wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych do Wojny wietnamskiej. I te ostatnie chyba wzbudziły najwięcej kontrowersji. Hmm... po przejrzeniu rysunkowo bardziej odpowiada mi "Bomb Run...", ale scenariuszowo pewnie tu będzie lepiej. Chociaż rysunkowo de facto robiła to częściowo ekipa z EC Comics czyli John Severin, Wally Wood...
https://www.fantagraphics.com/products/blazing-combat-hardback

I wreszcie album Wally'ego Wooda. Bardzo lubię tego rysownika. Wydanie to takie bieda-Artist's Edition, ale i tak świetnie się to ogląda. Dominują historie sf i grozy, ale trafia się też wojna. Jest też trochę fantastycznie zrobionych oładek.
https://www.idwpublishing.com/product/wally-wood-ec-comics-artisan-edition/

Offline LukCook

« Odpowiedź #1668 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 12:40:53 »
Podsumowanie lutego, najbardziej wyczekiwana pozycja - Shankar 2 z mega klimatyczną zakładką.

Miłym zaskoczeniem jest dla mnie Świat Dryftu, czyta i ogląda się bardzo przyjemnie. Nie sądziłem, że ten tytuł przyniesie mi tyle frajdy.

Btw moje pierwsze zakupy w sklepie https://robmydobrze.pl - polecam, szybka wysyłka i świetnie zabezpieczone paczki.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1669 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 20:43:52 »
Zakupy z lutego:

Offline Kadet

« Odpowiedź #1670 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 20:20:11 »
Prezenty urodzinowe :)

Mam chyba czytania na najbliższe pięć urlopów (i składania na drugie tyle :) ). Kocham moją rodzinę ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline LukCook

« Odpowiedź #1671 dnia: Nd, 27 Marzec 2022, 10:10:01 »
Marcowe zakupy. Z przeczytanych i nieoczywistych, polecam Legendę o Szkarłatnych Obłokach. Pięknie namalowana historia osadzona w uniwersum wykorzystującym motywy średniowiecznej Japonii z mocną domieszką elementów fantastycznych. Historia wciąga i nie pozwala przerwać lektury, oprawa graficzna 10/10 (jeżeli lubicie malowane komiksy i krwawe sceny walk).

Offline death_bird

« Odpowiedź #1672 dnia: Wt, 29 Marzec 2022, 14:39:02 »
Podsumowanie zakupów za I kw 2022.  8)

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #1673 dnia: Śr, 30 Marzec 2022, 22:02:42 »
Nabytki z fantastycznej promki Gildii, już się od dłuższego czasu zbierałem, żeby wziąć te Alieny, ale wcześniej rabaty nie zachęcały :) Przy okazji okazało się, że 1 tom (już wyprzedany) kiedyś zamówiłem :) (leży od dawna w kartonie i zapomniałem o tym). Predatory też kuszą, ale chyba odpuszczę, bo tamto uniwersum dużo mniej mnie kręci. A ta jubileuszowa seria to lekki przerost formy nad treścią.

A tak się prezentują Aliensy (+ wcześniejsze marcowe nabytki) na moim naistotniejszym tegorocznym nabytku:

Zrobiłem sobie takiego "frankensteina" z 6 Kallaxów z Ikei :)
Wersja robocza jeszce przed skręceniem ze sobą:

Trzy w wersji 4x2 + trzy 2x2 - połączone z tyłu (dolny z górnym) płaskimi "teownikami" + dolne przykręcone do ściany.

Wreszcie będę mógł rozpakować ostatnie kartony co zostały jeszcze z przeprowadzki (jak się wrzuca na bieżąco i upycha to tradycyjnie więcej się zmieści ;) ) i troszkę miejsca powinno jeszcze zostać (zamierzam pakować tak jak już od dawna praktykuje "na 2 rzędy").
Zakup zupełnie wcześniej nie planowany, z racji umiejscowienia stołu w innym miejscu niż był planowany zostało trochę "wolnej" ściany i jakoś tak pomyślałem o regałach co o dziwo zupełnie bezboleśnie przeszło u mej lubej (widać 1,5 roku z zawalonymi papierami komodami i z kartonami w salonie każdego potrafi zmiękczyć ;) ).
Połaziłem po sklepach, ale nic ciekawego nie znalazłem, jeden uczciwy sprzedawca stwierdził, że to wszystko co jest to się nie nadaje na książki itd.,  bo to dziadostwo. No to wziąłem jeszcze większe dziadostwo ikeowe ;) - w środku papierowy "plaster miodu" itd., które jednak dzięki budowie wydaje się całkiem solidne (kolega z forum potwierdził, pełno tez zdjęć z neta tych regałów u komiksiarzy, winylarzy, fanów planszówek). Pierwotnie planowany regał w wersji 5x5 odrzuciłem na rzecz takiego składaka, który powinien być mocniejszy. No i jest 6x6 :)

Na razie prezentuje się to tak (powrzucane co się walało podczas porządkowania pokoju), na porządne układanie (upychanie) przyjdzie czas w weekend.

A tak te grubsze ścianki prezentują się w środku, jakby ktoś nie wiedzial :) Jak te ciensze są zbudowane wolę nie wiedzieć ;)
Każda z półek ma wg instrukcji udźwig 13 kg, więc sądzę, że ok. 20 wytrzymają bez problemu.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1674 dnia: Śr, 30 Marzec 2022, 22:18:51 »
Tylko nie kładź gorącego żelazka obok komiksów  ;D ;)

EDIT:
Leyek a jak Ci się sprawuje ten LABO KIT do Switcha? Da się tego używać, czy przy każdym ruchu boisz się, że się rozleci? Przed zakupem zawsze powstrzymywał mnie dylemat dotyczący wytrzymałości tych zestawów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Marzec 2022, 22:25:42 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #1675 dnia: Śr, 30 Marzec 2022, 22:30:44 »
To jest Vehicle Kit :) Kierownica + pedał gazu i jeszcze nie złożone manetka do samolotu i jakiś sterownik do łodzi podwodnej. Kierownica jest jak na tekturę super, mały szarpał jak to dzieciak i wszsytko się trzyma, jak się normalnie użytkuje to już w ogóle bez problemu. Pedał gazu to jeszcze bardziej pancerny jest. I przy sterowaniu jest to o dziwo całkiem precyzyjne.
Mam jeszcze Robot Kit (czy jak to się tam zwie), ale czeka na szafie jako prezent na jakąś okazję.
Labo nie brałem, najnudniejsze mi się wydało i trzeba Switcha wkładać w tektury a to już ryzykowne ;)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1676 dnia: Śr, 30 Marzec 2022, 22:40:25 »
No to dzięki za recenzję z pierwszej ręki  :) Cała ta seria z tekturkami nazywa się Nintendo Labo. Rozróżnia się je po nazwach zestawu - tak jak napisałeś, Twój to Vechicle Kit. Robo Kit też jest fajny. Dla dzieciaka to pewnie będzie świetna zabawa.

EDIT - te zestawy gdzie chowasz switcha do tektury to chyba wszystkie VR Kit.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Marzec 2022, 22:46:24 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1677 dnia: Pt, 01 Kwiecień 2022, 11:11:49 »
@death_bird, wicej się nie dało? Czyste szaleństwo! Gdzie ty to zmieścisz?! XD
A tak na serio: zazroszczę wysublimowanego gustu/samozaparcia ;)

@Leyek, koniecznie pochwal się efektami weekendowego upychania :D

Offline death_bird

« Odpowiedź #1678 dnia: Pt, 01 Kwiecień 2022, 11:14:36 »
O różne rzeczy można mnie oskarżać, ale wysublimowany gust zdecydowanie jedną z tych rzeczy nie jest. ;)
A gdzie to mieścić to faktycznie jest już problem niejaki, który ma istotny wpływ na listy zakupowe.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline perek82

« Odpowiedź #1679 dnia: Pt, 01 Kwiecień 2022, 15:28:19 »
Ostatni kwartał.

Makulatury przybywa ale czytanie się zepsuło.
W międzyczasie pojawiło się i zniknęło:
Opowieść podręcznej, snowpiercer, szeryf Babilonu, załoga promienia
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****