Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 528740 razy)

Offline OokamiG

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #1125 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 20:23:37 »
W takim razie warto się zapoznać z tą serię. Mi spasowały bardzo przygody batrodziny w wykonaniu Tyniona.

Offline Global

« Odpowiedź #1126 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 21:53:48 »
@Global dobry to omniak ? Wydaje mi się że większość w pl wyszła i chyba zachwytów nie było.
Tymiona czytałem tylko to co wydał egmont i było słabiej niż w głównej serii o Batmanie od snydera, która tez wybitna nie była.
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Styczeń 2021, 21:55:47 wysłana przez Global »

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1127 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 22:02:15 »
@Global Czyli kupiłeś omniaka na ślepo na dodatek po kiepskich doświadczeniach z autorem ? Szanuje, życie na krawędzi :D.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline xanar

« Odpowiedź #1128 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 22:14:19 »
Tymiona czytałem tylko to co wydał egmont i było słabiej niż w głównej serii o Batmanie od snydera, która tez wybitna nie była.
To są jedne z lepszych rzeczy jakie stworzyli w tym DC, to co ci się podoba Harley Quinn albo pewnie Batman Kinga  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1129 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 11:12:18 »
Ja od tego Detective Comics Tyniona IV się odbiłem. Średnia ocen na goodreads nieco lepsza niż Kinga, więc się skusiłem, ale jakoś nie kupuję tego drużynowego Batmana akcji. Ale widziałem, że ludzie chwalili za ukazanie relacji w drużynie.

Offline gashu

« Odpowiedź #1130 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 11:51:17 »
Czyli "Batvengers" ciąg dalszy? Dobrze, że odpuściłem sobie w takim razie...

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1131 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 12:35:09 »
Czyli "Batvengers" ciąg dalszy?

Dokładnie.

Offline Global

« Odpowiedź #1132 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 14:28:36 »
@Global Czyli kupiłeś omniaka na ślepo na dodatek po kiepskich doświadczeniach z autorem ? Szanuje, życie na krawędzi :D.
Nie. Zamienilem wydania tpb na omnibusa.

To są jedne z lepszych rzeczy jakie stworzyli w tym DC, to co ci się podoba Harley Quinn albo pewnie Batman Kinga  :)
Ostatnia naprawde dobra rzecza, ktora przeczytalem z DC bylo Gotham Central. 15 lat temu.

Offline xanar

« Odpowiedź #1133 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 14:32:59 »
No to ja na twoim miejscu dałbym sobie spokój z tymi komiksami.

Offline Global

« Odpowiedź #1134 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 14:48:53 »
No to ja na twoim miejscu dałbym sobie spokój z tymi komiksami.
Zycie bez komiksow to nie zycie.

Offline xanar

« Odpowiedź #1135 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 14:50:27 »
Znaczy uzależnienie :) nie poradziłbyś sobie bez komiksów  :)

Offline Global

« Odpowiedź #1136 dnia: Śr, 06 Styczeń 2021, 15:09:34 »
Znaczy uzależnienie :) nie poradziłbyś sobie bez komiksów  :)
Na to wyglada. Mialem rozne "fazy" w zyciu, ale zawsze mi przechodzilo. Z komiksami jest inaczej. Zawsze czytalem i bede czytac. Do tego dochodzi mania zbieractwa, ktora na pewno ma dodatkowy wplyw na moje hobby.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1137 dnia: So, 09 Styczeń 2021, 20:49:06 »
Tak, miałam już nic nie kupować przez dłuższy czas. :-[ Ale pewne nieprzewidziane okoliczności sprawiły, że małe zakupy się jednak pojawiły:

A oto i owe okoliczności...

Spoiler: PokażUkryj

...manifestujące się obecnie na moich głównych półkach na amerykany i inne grubaski:

Spoiler: PokażUkryj

Na samym wierzchu kładę to, co obecnie czytam. I tak, jestem okropna i prawie nie eksponuję grzbietów (wtedy mieści się więcej tomów).

A nowe frankofony już przeczytane, podobał mi się zwłaszcza Tintin. :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #1138 dnia: So, 09 Styczeń 2021, 21:15:07 »
Bardzo się cieszę za każdym razem, gdy widzę przychylne słowa o "Tintinie", bo to jedna z moich ulubionych serii. Niektórzy krytykują ją za trochę staroświeckie i rozbudowane dialogi, a moim zdaniem w tym leży jej urok. Cóż, może to kwestia smaku :)

"Berło Ottokara" jest w czołówce mojego rankingu albumów "Tintina" - zachwyca mnie zwłaszcza wysiłek, jaki Herge włożył w opracowanie drobiazgowego opisu historii, kultury i geografii całkowicie fikcyjnego państwa swojego pomysłu. Jeśli mogę coś polecić na następny raz, to przepadam też za "Czarną Wyspą" - ta opowieść ma ciekawą detektywistyczną intrygę, a do tego Herge przerysował jej wcześniejszą wersję w czasie, gdy miał znacznie bardziej dopracowany warsztat, przez co strona graficzna jest niezwykle bogata, krajobrazy bardzo szczegółowe, a brytyjskie scenerie obecne w komiksie - zgodne z ówczesnymi realiami :)

PS "Lucky Luke'a" także uwielbiam :) :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1139 dnia: So, 09 Styczeń 2021, 21:39:38 »
Oj tak, ta duża broszurka o wymyślonym państwie w Tintinie to było coś pięknego! Zwłaszcza ilustracje udające średniowieczne malunki, ale też zaskakująco szczegółowy zarys historii kraju oraz dbałość o w miarę spójne brzmienie języka państwa.

I mnie osobiście dialogi w tym albumie bardzo się podobały, bo były niesamowicie płynnie i fajnie przetłumaczone. Miło było czytać zwłaszcza te naturalnie brzmiące jednokadrowe rozmowy telefoniczne, gdzie dana postać mówi zawsze sporo więcej niż tylko suche "Dzień dobry. Tak? Rozumiem, do widzenia", i dzięki temu lepiej oddane zostają różne charaktery bohaterów.

Dziękuję za rekomendację! :) Zwłaszcza, że polecasz od strony graficznej, a już "Berło..." było niesamowite z tymi wszystkimi wnętrzami pałaców. Ogólnie to z Tintina czytałam wcześniej tylko "Tintina w Ameryce", który to odcinek nie wywarł na mnie dużego wrażenia - ale byłam świadoma tego, że to bardzo wczesny album.

Co do Lucky Luke'a, to był mój pierwszy album w życiu i chociaż opowieść była lekka i przyjemna, to jednak jakoś lepiej oglądało mi się serial animowany "Nowe przygody Lucky Luke'a" z 2001 roku. Chociaż może to kwestia tego, że w tym akurat komiksie nie było moich ulubionych Daltonów. Także kreska wydawała mi się troszkę zbyt szkicowa jak na moje gusta.

PS. Moja ulubiona frankofońska seria to zdecydowanie Asteriks. Komiks dzieciństwa, razem z Kaczorami Donaldami.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Styczeń 2021, 21:44:11 wysłana przez Lavender Blue »