Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Leyek

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1620 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 15:03:20 »
Bartosz Bereszyński:

Nie wiedzieliśmy, co mamy robić i jak przesuwać się po boisku. A zespół Mołdawii biegał, stwarzał sytuacje, posyłał piłki do przodu.

My byliśmy zagubieni, straciliśmy kontrolę nad tym spotkaniem.

Szybko grają na zwolnienie trenera :) Ale fakt jest taki, że za Cześka wiedzieli co mają robić. Stoimy pod bramką i laga na Robercika. Prostackie, ale wyniki były :)

Jeszcze mógł Zielu Mołdawian prosić, żeby tak szybko nie biegali ;)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1621 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 15:11:37 »
Panowie, Santos wygrał Euro 2016 i to jest fakt.
Otto Rehagel wygrał Euro 2004 i daje sobie ręce uciąć, że gralibyśmy taką samą męczybułe jak jego Grecja.
A jak grała Portugalia Santosa? Zawsze na miarę potencjału?
Ale dano mu czas. A przecież doskonale znał ligę, w której sam zresztą pracował. Ustawienie z reguły ofensywne, ale czy nastawienie na boisku też takie było? Powiedziałbym, że grali podobną piłkę do Michniewiczowej i Probierzowej. Ile razy sam Ronaldo ratował mu tyłek...

On naprawdę naszych zawodników nie zna, zresztą co miałby zmienić? Skreślił najstarszych. Ma skreślić kolejnych, czyli Bednarka i kogo tam jeszcze? Ziela, bo nie daje tego co daje w Napoli? Tylko weźmy pod uwagę, że w zespole mistrza Włoch Piotrek wcale nie jest głównym rozgrywającym, nie dorzuca co mecz 3-5 piłek meczowych jak Bruno Fernandes ze swojego prime'u. Ale i tak pomógł dorzucając aż 9 asyst w tym sezonie, tylko tam piła chodzi, nie to co u nas.
Mnie nie przekonują obaj panowie Szymańscy. O ile z tego, co gra w Grecji naprawdę lekką ręką bym zrezygnował, tak Sebastian grający w Feyenordzie (z którym wygrał ligę) dobrze rokuje. Jest już w wieku, w którym od piłkarza się wymaga... Ale Zielu ma lat 31 a ile miał mocnych meczów w kadrze, 10? Na 80.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1622 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 18:30:08 »
Z Portugalią raczej nie ma co porównywać, tam mógł stworzyć drużyną praktycznie taką, jak chciał, bo miał po kilku graczy na jedną pozycję na światowym albo europejskim poziomie. Euro 2016 wygrał, wielkie brawa (chociaż mogliśmy ich puknąć), wygrał też Ligę Narodów 2018/2019, a tak to na trzech kolejnych mistrzowskich turniejach przy tym potencjale wyniki poniżej oczekiwań i możliwości (2 razy 1/8, raz 1/4). U nas niestety trzeba rzeźbić z tego, co jest. Z Grecją sobie dobrze radził, więc jest szansa, że jeszcze zbuduje dobrą drużynę. Co nie zmienia faktu, że póki co jest słabo.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online Leyek

« Odpowiedź #1623 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 18:32:22 »
Ostatni selekcjonerzy reprezentacji Polski po trzech pierwszych meczach o punkty:

Adam Nawałka- 7 pkt
Jerzy Brzęczek- 9 pkt
Paulo Sousa- 4 pkt
...
Fernando Santos- 3 pkt

^^^^
To pokazuje skąd powinien być trener, a nie jakieś wymysły najpierw z gościem co pół roku nie umie zagrzać w miejscu pracy i miał/ma zero sukcesów, teraz ze spełnionym trenersko dziadkiem.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1624 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 11:24:53 »
Pozwolę sobie nawiązać do słów Tomasza Ćwiąkały z ostatniego filmiku na temat sytuacji w PZPN.

Przecież gdy ktoś w Portugalii spyta Fernando Santosa po zakończeniu kontraktu z PZPN jak mu się pracowało to nikt mu nie uwierzy. Fizjoterapeuta pozwany przez członka starszyzny (były już), skorumpowany działacz lata sobie na mecze kadry narodowej, afera premiowa z udziałem premiera, kapitan dementuje memy internetowe, a jeszcze wcześniej na zgrupowaniach towarzyszył mu chuligan, podobno jako "ochroniarz".

Nie będę się nabijać z transferu Ziela do Arabów, bo nie dość, że zarobi tam rocznie trzykrotnie więcej niż teraz, to na dobrą sprawę w Europie brakowało mu realnej alternatywy, aby kontynuować tu karierę. Chłopak odłoży kasę dla kilku pokoleń i odbije się po ostatnim, podobno dość mocnym, włamaniu do jego domu pod Neapolem.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1625 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 11:59:21 »
Ja bym nie powiedział, że czasy się zmieniły i jest więcej afer ... jest więcej mediów, większa konkurencja i więcej rzeczy wychodzi i jest większe przebicie, bo w każdym programie o tym się rozmawia, a że dużo programów, to ciągle się powtarza. Afery w PZPN były zawsze np. mundial w Korei i pożarli się mocno o kasę, a tu nie obiecaną, ale już przyznaną. Po prostu na stanowisku ludzi, którzy powinni to i owo przykrywać są osoby, które totalnie do tego się nie nadają.

Nie mówię, że wszyscy, ale dziennikarze działający w latach 90 tych i imprezujący z piłkarzami i działaczami mają doskonałe rozeznanie w sprawach korupcyjnych i inną wiedze za kulisowa. Niestety jedni na drugich pewnie mają brudy. Mnie to zastanawia np. taki Włodarczyk, który gada o aferach, pouczeniach, a sam był uwikłany w niemały skandal obyczajowy i prawie wszyscy się na niego wypieli. Jedynie Stanowski w swoim programie Stan Futbolu go przemycił na jakiś czas i jakoś mu się udało wrócić do łask.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1626 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 12:20:27 »
Włodarczyk musi mieć dobry warsztat i kontakty, bo jednak często podaje sprawdzone niusy i jest pierwszym nazwiskiem, które przychodzi mi do głowy, gdy myślę o redakcji Meczyków.
Do skandalu się przyznał, przeprosił. Dalej jest w dziennikarstwie, podczas gdy koleżanka, która go oskarżyła (chyba tylko słownie, nie pamiętam żadnych pozwów) nie wiem, czy cokolwiek robi w mediach. Pamiętam ją praktycznie tylko z prowadzenia quizu, który obnażał brak wiedzy topowych "mejwenów" kanału sportowego (głównie).

Offline Koalar

« Odpowiedź #1627 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 13:50:26 »
Boniek trzymał to wszystko pod względem piarowym i sam też dobrze wypadał w mediach (choć miał swoje odpały). I bardziej profesjonalnie ogarniał kadrę. Teraz wróciły rządy leśnych dziadków i mentalność, że praca w PZPN-ie to jest dobra okazja do kręcenia lodów, a mecze kadry są świetne na spotkanie się i uchlanie wódą. A przynajmniej teraz to wszystko wychodzi.

Jak do tego doszły mierne wyniki naszych grajków, to chyba zaczął się kolejny okres smuty w polskim futbolu.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline perek82

« Odpowiedź #1628 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 17:10:57 »
Ja bym nie powiedział, że czasy się zmieniły i jest więcej afer ... jest więcej mediów, większa konkurencja i więcej rzeczy wychodzi i jest większe przebicie, bo w każdym programie o tym się rozmawia, a że dużo programów, to ciągle się powtarza. Afery w PZPN były zawsze np. mundial w Korei i pożarli się mocno o kasę, a tu nie obiecaną, ale już przyznaną. Po prostu na stanowisku ludzi, którzy powinni to i owo przykrywać są osoby, które totalnie do tego się nie nadają.

Czasy się jednak zmieniły ale mentalność osób w kierownictwie PZPN niestety nie.
Nie zgodzę się jednak, że ich zadaniem jest ukrywać coś. Ich zadaniem jest wytyczać cele, zapewniać środki i know-how do ich osiągania. Wiadomo, że piłkarze to nie szkółka niedzielna tylko młodzi, często prymitywni, przepłacani i oderwani od rzeczywistości ludzie. Ktoś zachla, ktoś skoczy na panienki, ktoś komuś naubliża, albo da po mordzie. I tak jest wszędzie, ale u nas dodatkowo są leśne dziadki, podejrzane typy, interesiki na boku, małostkowość, brak wyobraźni i szacunku dla kibica.
Nie dość że grają żałośnie to nawet poza boiskiem jest syf. Normalnie jak w latach 80/90.
Chciałbym, żeby akcja bojkotu następnego meczu się udała.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Online Leyek

« Odpowiedź #1629 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 19:19:39 »
"Calciomercato": UEFA rozważa przyznanie wybranym klubom z Ligi Saudyjskiej "dzikich kart" na grę w Lidze Mistrzów!

Na pewno nie chodzi w tym o pieniądze, a tylko i wyłącznie o poziom sportowy ;)

Online Leyek

« Odpowiedź #1630 dnia: Cz, 20 Lipiec 2023, 23:44:49 »
Sonny Kittel w Rakowie to chyba najlepszy zagraniczny piłkarz co do naszej ligi przyszedł od czasów Ljuboji (bo dziadka Poldiego to nie ma co liczyć).

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1631 dnia: Pt, 21 Lipiec 2023, 00:09:17 »
Nie liczysz Podolskiego - dziwne, ale ok. A czemu nie Ishak, czemu nie Vadis, a może Marcelo?

Offline perek82

« Odpowiedź #1632 dnia: Pt, 21 Lipiec 2023, 09:07:52 »
Czytam, że viaplay się ewakuuje z Polski. Jako kibica angielskiej piłki i w mniejszym stopniu F1 trochę mnie to dotknie.
Początki były trudne. Mam stary tv, musiałem się uzbroić w tv stick (Amazon fire tv). Mecze się zacinały. Byłem wkurzony. Gdzieś na jesieni składałem reklamacje i problem się już nigdy nie powtórzył. Jakość obrazu jest (niby) niższa niż w tradycyjnych programach tv, ale u siebie na szczęście tego nie dostrzegam. 4K to dla mnie dopiero pieśń przyszłości.
Później moja kablówka dodała aplikację do dekodera i korzystanie stało się jeszcze wygodniejsze. Stick został i jeździ ze mną na wakacje, gdzie jak tylko wifi pozwoli, to oglądam co i gdzie chcę (są tam i inne apki, jak Netflix, Amazon, Disney, NBA; chyba tylko z HBO jest jakiś problem, ale na necie są instrukcje, jak sobie poradzić).
Szybko przyzwyczaiłem się do sportu z streamingu. Większy wybór transmisji (z Anglii były do wyboru wszystkie mecze, nawet ileś rozgrywanych jednocześnie), możliwość odtwarzania w dowolnej chwili (nie każdy program na to pozwala), swobodne przewijanie, sporo dodatkowych materiałów jak skróty, czy dokumenty. Wymusiło to też na mnie unowocześnienie się: stick, apka na telefonie, druga apka kablówki, żeby móc oglądać i tradycyjne programy, nawet Netflix (dopiero pod wpływem viaplay zajrzałem do tej platformy, wcześniej nie miałem i rodzina to obsługiwała😀).
Nie bez znaczenia była cena - miałem to za 10 zł. Wiadomo, że to by się kiedyś skończyło, ale co oszczędziłem to moje. Po wielu latach odłączyłem C+, co mnie bardzo ucieszyło, że przestałem łożyć na polską piłkę, która mnie nie interesuje.
Teraz trochę się obawiam zmian. Ktokolwiek przejmie prawa ( no tak zakładam, że ktoś je weźmie, bo viaplay spróbuję część strat zmniejszyć), to odpowiednio zwiększy ceny, a już przecież płacę i za Polsaty i za eleven. A podejrzewam, że tak szerokiej oferty już nie będzie. No chyba, że C+ czy Polsat mają swoje streamingi, ale tego jeszcze nie wiem.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

« Odpowiedź #1633 dnia: Pt, 21 Lipiec 2023, 10:26:53 »
  Przeinwestowali, dyrektor główny podał się do dymisji. Jeszcze nie wiadomo jak to ma wyglądać, na 100% wycofują się z krajów bałtyckich. Nie wiadomo co z Polską, USA, Kanadą i WB. Czy sprzedadzą cały serwis czy tylko prawa czy znajdą jakichś wspólników i zachowają część praw. Canal + podobno wykupił już jakieś udziały u nich, więc wydaje się że to wróci do nich. Najlepiej w systemie łączonym by było czyli tv + internet, na Viaplay było fajnie bo Premier League leciała calutka kolejka.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1634 dnia: Pt, 21 Lipiec 2023, 13:14:42 »
Ciekawe, że w Polsce liczba subskrypcji rosła, mimo wzrostu cen.
Ja się cieszę. Ile można oglądać mecze w 720p w takiej cenie. Ile razy można oglądać studio przedmeczowe na stojaka, co to w ogóle za zwyczaj. Ile razy można było narzekać, że mecz Lecha jest opakowany, a inne hity LE/LKE traktowane po macoszemu.
Inne sporty mnie nie interesowały. Jeśli chodzi o liczbę meczów - nigdy nie pominęli tego, co naprawdę chciałem obejrzeć.
Na plus, że ta ekipa reporterska naprawdę jeździła na te mecze i wielokrotnie komentowano mecze na żywo ze stadionu. Canal plus i Eleven już z tym zwolnili, co zaczynało mnie irytować. Ale zdaje sobie sprawę, że w kraju takim jak nasz, nigdy nie powstanie koncern na miarę SKY, gdzie ekipa wszystko komentuje ze stadionu, bo zwyczajnie to się nie bedzie kalkulować, chyba że kosztowałoby 200 zł.
Jak wrócę wspomnieniami do Canal plus to modlę się, aby NIC nie dostali. To był dramat. Liga włoska raz w tygodniu albo i w miesiącu, mecze Juve-Inter (na szczycie wówczas) transmitowane na jakimś czwartym kanale albo i w ogóle olane. Brak studia jakiegokolwiek, dopiero Premier League coś otrzymała gdy potwierdzono, że kontrakt zostanie zakończony.
Eleven nie przejmie niczego - przecież już przykręcili kurek z pieniędzmi, skoro stracili Bundesligę oraz F1. Nie wiem, z czego to wynika, ale pewnie Polsat nie chcę dokładać do biznesu (jest właścicielem Eleven).
Sam polsat też nic nie kupi, bo nawet ta LM nie przynosi im takiej kasy, jaką mogłaby przynieść.
Niby Polacy tak zyją tą piłką nożną, a oglądalność jest naprawdę coraz gorsza. W otwartej TV LM ogląda 1 mln osób (też nie zawsze). KSW miało wyższą oglądalność w Viaplay niż jakikolwiek inny mecz (przebiło dotychczasowego rekordzistę, Barcelona - United z LE). Nie odważę się oszacować wyników oglądalności hitów ligowych z angielskiej, włoskiej czy hiszpańskiej (z wyjątkiem GD), ale mecze Ekstraklasy jeszcze do niedawna oglądało najwięcej osób, bo około 200-250k. Tyle samo GD. Jak zbudować biznes, skoro widz dziś chce mieć dostęp do wszystkiego, płacić jak najmniej, mieć wszystko w 4k, skoro prawa są z roku na rok coraz droższe?