Autor Wątek: LEGO - Zestawy kolekcjonerskie. Klasyki i inne geekowskie gadżety  (Przeczytany 88099 razy)

Yossarian

• Gość
Odp: LEGO - Zestawy kolekcjonerskie. Klasyki i inne geekowskie gadżety
« Odpowiedź #120 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 21:53:00 »
Na czym to polega, ktos z Lego prezentuje czy jacys fani a oni wezma projekt czy jak?

Fani. Każdy może zgłosić swój projekt. Potem zarejestrowane osoby mogą na niego głosować.
Jak w odpowiednim czasie zdobędzie 10,000 głosów to jest rozpatrywany przez LEGO.
Jeśli rozpatrzą pozytywnie, to projekt idzie do realizacji i wchodzi do sprzedaży jak normalne, regularne zestawy.

Tu masz dla przykładu aktualnie rozpatrywane: https://ideas.lego.com/search/global_search/ideas?idea_phase=idea_in_review&query=&sort=top

Zatwierdzone, a wśród nich ten, który wrzucał dziś @nori: https://ideas.lego.com/search/global_search/ideas?idea_phase=idea_idea_approved&query=&sort=top

Odrzucone. Tu niestety mamy ten zamek, który wrzucałem. Bardzo czekałem na ten zestaw: https://ideas.lego.com/search/global_search/ideas?idea_phase=idea_idea_not_approved&query=&sort=top

Wydane: https://ideas.lego.com/search/global_search/ideas?idea_phase=idea_on_shelves&query=&sort=top

Offline parsom

« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 21:54:48 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 22:18:43 »
Ten fort zolnierzy mega ale cena by byla chyba z 2tys?

Trochę by przycięli, poza tym sporo tam też wolnych przestrzeni, pewnie w 1200, a może i w 1000 zł "okładkowo" by się zmieścili. Więc za jakieś 800-900 byłby do wyrwania.

W tej chwili najbardziej czekam na to:

Oryginalnego Carribean Clippera dostałem na komunię. Jak to wydadzą, to dla mnie must-have.

Zazdrość, ja z pirackich miałem tylko te 3 skromne seciki, z czego jeden był chyba jeszcze siostry:

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Wt, 02 Luty 2021, 00:09:19 »
Te trzy to też klasyka. Ci piraci to moje dzieciństwo i moje ulubiona seria wszech czasów!

Pamiętam, że jak to wyszło w 1989, to była zupełnie nowa jakość.
Po raz pierwszy inne twarze niż standardowy uśmiech, drewniane nogi, haki zamiast dłoni, rekiny i małpy!
Wszystko to, co 8-latek lubi najbardziej :)
Do dziś moje ulubione serie to te z przełomu lat 80/90 – Pirates, Castle i Space Blacktron :)
Piękne czasy. I to przeglądanie katalogów po tysiąc razy! ;)

Ale ostatnio "dorosłem" i przerzucam się na Star Warsy...
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Luty 2021, 01:19:51 wysłana przez Yossarian »

Offline Antari

« Odpowiedź #124 dnia: Wt, 02 Luty 2021, 14:04:08 »
Brałbym bez zastanowienia jakby wydali ponownie.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Wt, 02 Luty 2021, 16:05:06 »
Ja sobie powoli kompletuje cala serie piratow, glownie z zagranicy bo taniej. Na komunie  chcialem piratow a dostalem sredni zamek...

Widze ze kazdy mientolil po tysiace razy  katalogi :D

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Wt, 02 Luty 2021, 23:21:41 »
Dzisiaj premierę ma bardzo urokliwy zestawik Średniowieczny, niestety, nie otrzymamy całej serii, a jedynie ten rodzynek.

21325 Medieval Blacksmith
2164 klocków, cena: 7 stówek

Średniowieczne, osadzone w cudownym klimacie fantasy, w tym jakże zaściankowym świecie zestawy LEGO, jak widać, prezentują się... mega bombastycznie... Co by nie było wyglądają one naprawdę rewelacyjnie! Wzrok jakby sam automatycznie zawiesza się na tak skomponowanych klockach, tworzących tak wyrazisty, jak ten, zestaw! Jedno wielkie soczyste WoW! I pomyśleć, że kompania LEGO, dziesiątki lat temu zaczynała podbój rynku zabawek od tworzenia prostych drewnianych zabawek dla dzieci. Obecnie dzięki tej marce mamy gigantyczny wręcz wybór jej tworów; to nie są już tylko proste, surowe klocki. To przede wszystkim zestawy urozmaicone tematycznie i gatunkowo, gdzie potrafią one sięgać głęboko do serca popkultury. Musiałbym sobie oddzielny pokój na ,,kolekcje LEGO" kupić - gdzie doświadczałbym w całej ich okazałości tego co w nich najlepsze: składanie i kolekcjonowanie... i kto wie, być może: przekazanie swojej pasji przyszłemu pokoleniu!
... Ależ tego jest... ,,Łej, Panie!" :-* :-* ;D

Offline death_bird

« Odpowiedź #127 dnia: Śr, 03 Luty 2021, 00:10:32 »
Widze ze kazdy mientolil po tysiace razy  katalogi :D

A niektórzy to sobie teraz rekompensują. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline PawelC

« Odpowiedź #128 dnia: Śr, 03 Luty 2021, 19:46:55 »
Wow, niezłe cudeńka, za dzieciaka "rycerze" i piraci" to były moje ulubione motywy Lego.

Zerknąłem aż na Allegro i mam pytanie, gdzie kupuje się w obecnych czasach Lego? Jest jak z komiksami, że można dorwać je gdzieś zniżkami albo coś? To co zobaczyłem na Allegro to jakiś kosmos, już lepiej zbierać komiksy :P.
Pytam oczywiście z czysto teoretycznej ciekawości :).

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 03 Luty 2021, 20:22:42 »
Jest taka stronka:
https://promoklocki.pl/
To takie klockowe ceneo.

A gdzie jest najtaniej, to trudno powiedzieć, bo te ceny są dość płynne.
Nie da się tego porównać za bardzo z komiksami.
Raz jest najtaniej w Smyku, innym razem na allegro, jeszcze innym, jeszcze gdzie indziej...

Generalnie jak chcesz jakiś zestaw, to po prostu musisz sprawdzać co jakiś czas i czekać na dobrą promocję.
Jak polowałem na Sokoła Millennium to sprawdzałem ceny przez jakieś 6 miesięcy i najtaniej w tym czasie był w Empiku, bo akurat wyprzedawali stany magazynowe. Także nie ma reguły.

A co do cen, to faktycznie drogie hobby. Chyba nawet droższe niż komiksy. I zajmuje więcej miejsca :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #130 dnia: Śr, 03 Luty 2021, 20:46:27 »
Swoją szosą to skoro mamy komiksowe galerie kolekcji to moglibyście założyć klockową wersję do chwalenia się zbiorami.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline jsm

« Odpowiedź #131 dnia: Śr, 03 Luty 2021, 20:52:13 »
tyle lat broniłem się przed skompletowaniem kosmicznych pojazdów z serii Ideas/Creator Expert i chyba tymi linkami i informacjami mnie złamaliście, niedobrzy ludzie... :)

Offline nori

« Odpowiedź #132 dnia: Cz, 04 Luty 2021, 07:53:19 »
O tak, zbieranie klocuszków to fajne hobby, ale fakt, zajmuje to sporo miejsca, i niestety, niektóre zestawy mają chore ceny. Do tego szukanie używanych to prawdziwa loteria, można trafić na egzemplarze w idealnym stanie, ale zdarzają się straszne szroty. A jak jeszcze za hobby ma się kolekcjonowanie klocków, komiksów i gier, to dopiero zaczyna być problem, gdzie znaleźć miejsce na to wszystko. :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Cz, 04 Luty 2021, 08:27:37 »
Ja wiekszosc sciagam z zagranicy bo taniej niz na allegro wychodzi, mowie o piratach z lat 90tych.

Offline nori

« Odpowiedź #134 dnia: Cz, 04 Luty 2021, 14:49:39 »
Dzisiaj mają być upublicznione decyzje, które zestawy z ideas trafia do sprzedaży (oczywiście po odpowiednim przemodelowaniu przez LEGO) Lista pretendentów: