Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 154720 razy)

Offline misiokles

Odp: Tytus
« Odpowiedź #480 dnia: So, 14 Październik 2023, 13:10:02 »
6 tekstów publicystycznych kontra zbiorcze 8 lat pasków gazetowych. Zgaduję, że komiksy będą zawierać tak gdzieś 5/6 pierwszego tomu.

Offline Megatron

« Odpowiedź #481 dnia: So, 14 Październik 2023, 14:13:29 »
Co za różnica. Paski będą wszystkie, liczba i cena tomów jest znana.

Offline greg0

« Odpowiedź #482 dnia: So, 14 Październik 2023, 14:28:31 »
6 tekstów publicystycznych kontra zbiorcze 8 lat pasków gazetowych.
Nie wiedziałem, że TRiA był w drukowany w formie pasków gazetowych .  :o
Ważne żeby narzekać...

Offline misiokles

« Odpowiedź #483 dnia: So, 14 Październik 2023, 15:42:37 »
Miało być historyjek, zamiast pasków, mój błąd! Kajam się!!

Offline Midar

« Odpowiedź #484 dnia: So, 14 Październik 2023, 19:20:10 »
Pytanie brzmi - jaką część tomu będzie zajmowała ta część publicystyczna?
W Łodzi, w tomie sygnalnym majæcym 274 strony (docelowo ma być ok. 300) był prawie sam komiks, bez publicystyki. Sądzę więc, że teksty nie będą dominować, a ciekawie uzupełniać.

« Odpowiedź #485 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 12:39:28 »
Info o 150 "nowych" odcinkach, których nie było w "Księdze Zero" i "Księdze 80-lecia":

Wydane przez Egmont na początku lat dwutysięcznych zbiory "Księga Zero" i "Księga 80-lecia" były dla wielu czytelników pierwszą okazją do zapoznania się z gazetowymi przygodami Tytusa, Romka i A'Tomka. Albumy te jednak pominęły blisko 150 (!) odcinków z różnych lat. 🤯
W "Tytusopedii" nie tylko uzupełniamy te braki, ale dodajemy też inne komiksy prasowe, które Papcio tworzył dla innych gazet na przełomie lat 90. i 2000. Oprócz opisywanych już wcześniej dodatków, w naszej publikacji przypomnimy również zbiór reportaży "W odwiedziny do rodziny" ozdobiony oryginalnymi ilustracjami z lat 60., ich przerysowanymi wersjami z 2005 roku oraz zdjęciami i prywatnymi szkicami Papcia, co powinno stanowić prawdziwą gratkę dla wszystkich fanów jego twórczości! 😍
📸 Ilustracja: jeden z odcinków pominiętych przez wydawnictwo Egmont.

Offline komiks

« Odpowiedź #486 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 13:29:28 »
Jaki to będzie miało format?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #487 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 13:33:15 »
Jaki to będzie miało format?

Duży format (355x250mm) - jak w serii "Z Tytusem przez historię".

Offline komiks

« Odpowiedź #488 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 14:26:28 »
Tutaj https://tytusopedia.pl/ jest wszystko opisane, ciekawe czy będzie na gildii w slipcase?

Offline kenji

« Odpowiedź #489 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:03:30 »
zostały 2 dni przedsprzedaży. ciągle się waham...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #490 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 14:24:08 »
Ja już wziąłem, nie piję, nie palę, nie gram w karty, nie wydaję na panienki - gdzieś trzeba zaszaleć bo się człek udusi ;)
Tylko, że zanim jeszcze tego Tytusa wydali ja już odczuwam boleść, że klasyczne książeczki nie mają podobnego wydania deluxe...

Offline starcek

« Odpowiedź #491 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 14:44:09 »
Ciekawe jaki w końcu będzie miał nakład.
W przedsprzedaży - patrząc na tempo osiągnięcia granicy szybkiej wysyłki - pójdzie pewnie poniżej 500 sztuk.                             
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline tuco

« Odpowiedź #492 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:10:09 »
Ja już wziąłem, nie piję, nie palę, nie gram w karty, nie wydaję na panienki - gdzieś trzeba zaszaleć bo się człek udusi ;)
Tylko, że zanim jeszcze tego Tytusa wydali ja już odczuwam boleść, że klasyczne książeczki nie mają podobnego wydania deluxe...
a ja palę i piję, i gram,, i takdalej, czy to znaczy, że ten Tytus jest nie dla mnie?
[może i tak być, ale mam na niego chrapkę.. jak-rzyć?]

Offline komiks

« Odpowiedź #493 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 20:10:08 »
Nie mam żadnego sentymentu do Tytusa Romka i Atomka, nawet nie specjalnie lubiłem ten komiks za dzieciaka, ale kusi mnie. Od niedawna zbieram polskie klasyki w kolekcjonerskich wydaniach, a to wygląda świetnie no i Ongrys lipy nie robi, jak wydają kolekcjonerkę to na pełnej.

Online nori

« Odpowiedź #494 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 23:04:55 »
To ja tak pozwolę sobie wypisać na szybko plusy i minusy, oczywiście subiektywnie, według mnie:

PLUSY
+ prawdziwa klasyka polskiego komiksu,
+ zebrane wszystkie komiksy ze Świata Młodych oraz innych publikacji prasowych,
+ po raz pierwszy wszystko zebrane razem, wcześniejsze wydania były niekompletne i pełne błędów,
+ zebrane prawie wszystkie dodatkowe obrazki itp.,
+ duży format, który pozwala odpowiednio zaprezentować oryginalne plansze praktycznie bez skalowania,
+ brak cięć czy modyfikacji, poza paramo przypadkami, zachowano oryginalny układ kadrów
+ patrząc na cenę pojedynczego tomu, cena nie jest może superatrakcyjna, ale z pewnością nie jest przesadzona, biorąc pod uwagę format i sposób wydania.,
+ komiksy zostały odrestaurowane,
+ sporo przypisów, odwołań do nowszych historii, ciekawostek.

MINUSY
- klasyka, ale szczególnie najstarsze historie mogą być mocno ciężkostrawne,
- trzeba od razu zapłacić za trzy tomy, a to już niemała kwota do wydania "na raz", ale później ma być drożej,
- sposób odrestaurowania niekoniecznie może się spodobać, stare wydania miały swój klimat, zamienienie ręcznie nakładanych kolorów na jednobarwne komputerowe obszary może nie dawać lepszego efektu
- strony przyozdobione są kolorowymi paskami i przypisami, ozdobniki te niekoniecznie muszą się podobać.
- okładki nie prezentują się zbyt dobrze

Na pewno można coś jeszcze dodać. ;)