Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 154825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Tytus
« Odpowiedź #420 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 14:44:01 »
Szkoda tylko, że nie ma opcji ze slipcasem, bez innych dodatków.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #421 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 15:46:13 »
Przyznam, że zadziwia mnie ta afera i ilość pretensji, jaka wylała się na Ongrysa.

I nie jestem żadnym krezusem: przecież nie dalej jak tydzień temu sam tu uprawiałem ból-dupienie o 70 złotych za Ixbunietę (czego dziś się już nawet troszkę wstydzę).

W tym przypadku to są chyba skargi ludzi głównie spoza grupy codziennych komiksiarzy - pomijam ludzi z "na plasterki".

Bo kto siedzi w komiksach, ten w cyrku się nie śmieje. Mieliśmy Thorgala za 5 stów, książkę Ruska, za chwilę CE od Studia Lain, potem ta cegła "Nemezis" czy jak mu tam - tanie to to nie będzie. Kurde, głupie "Injustice 5" kosztuje okładkowo 200 pln! A tu nagle szum, że 3 tomy i 1000 stron Tytusa za drogie.

Może faktycznie marketing póki co nienajlepszy (brak info o papierze itd), może pakiety powinny być bardziej elastyczne (wziąłbym same albumy+slip), ale to jest Ongrys. Za nimi stoi długoletnia tradycja produktów dobrej jakości z poszanowaniem dla twórców. Nie dostaniemy zielonego kleksa w małym formacie jak było od Egmontu czy pikselozy wczesnego Rosińskiego jak od Marszanda.

Ok, jestem w stanie uszanować argumenty, że nie dotrze to do ludu i po tylu latach dalej cała masa ludzi będzie spod tego wyłączona. Ale też nie wierzę w nagłe masowe branie Tytusopedii, gdyby wychodziła w formacie, dajmy na to, wznowień Wróblewskiego z Wieczorów Wybrzeża.

Jestem pewien, że mimo braku pewnych szczegółów na dzisiaj, Ongrys dołoży starań o dobre wykonawstwo końcowe i że te 5 stów tutaj akurat jest warte tematu.

Offline PJP

« Odpowiedź #422 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 17:16:25 »
Dyskusja odnośnie ceny w zasadzie mi wisi, bo dodatki luzem lubią się zawieruszyć, więc chyba będę minimalistyczny :) Ale zastanawia mnie coś innego. Akurat ten komentarz o modelu crowdfundingowym jest trafny, tym bardziej że śledziłem hajp na Tytusopedię i odniosłem wrażenie, że autorzy rzucili pomysłem licząc na odzew, żeby jeszcze uzupełnić publikację. Nie mówię, że to złe, ale w pewnym sensie przypomina kupowanie kota w worku. Tyle uwag 8)

Offline misiokles

« Odpowiedź #423 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 17:26:07 »
KG z antologią w hołdzie Baranowskiemu zrobiła ostatnio to samo. Wcześniej Kurc z czarno-białym Funkym. A jeszcze wcześniej... Czyż nie?

Offline PJP

« Odpowiedź #424 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 17:50:40 »
Chyba jednak nie, bo antologia była praktycznie gotowym materiałem do popchnięcia, pomijam selekcję, redakcję, kolory itd. Z Kurcem nie śledziłem sprawy. Antologia była hajpowana mocno na forum Czwartej ściany. Nie kojarzę, żeby KG nakręcała klimat na to jak w przypadku Tytusopedii.
Wracając do meritum, sądzę, że Ongrys wyda wersję skróconą dla marudzących 8) Ich oświadczenie to sugeruje ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Wrzesień 2023, 17:53:35 wysłana przez PJP »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #425 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 23:03:34 »
Jeszcze tylko nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że księgi będą o 59% grubsze. Jak zwiększymy liczbę stron ZK (1288 stron) o 59%, to wyjdzie aż ok. 2047 stron, a Tytusopedia jest reklamowana jako ponad 1000 stron (to się zgadza, tylko wtedy lepiej by by było reklamować jako ponad 2000 stron). Chyba że ja się gdzieś machnąłem (tudzież wydawca) albo chodzi o grubość papieru (że na półce będą o 59% szersze niż ZK).
To chyba chodzi o porównanie jeden tom KiK vs jeden tom Tytusa.

Wg mnie ogólnie cena jest ok, tzn. tyle, ile wychodzi za pojedynczy tom - bo pewnie później, jak trafi do sprzedaży, nie trzeba będzie brać od razu całości. Przynajmniej taką mam nadzieję, bo wolałbym sobie rozbić ten koszt.

Aczkolwiek aż tak duży format mi chyba niepotrzebny, nie mam nawet regału na takie giganty.

Offline michał81

« Odpowiedź #426 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 05:51:23 »
Aczkolwiek aż tak duży format mi chyba niepotrzebny, nie mam nawet regału na takie giganty.
Ja bym się nie zgodził. Choć nie pamiętam jak Tytus wyglądał w Świecie Młodych, to patrząc jak wyszedł Mały Nemo w Krainie Snów, który też był komiksem gazetowym, to mniejszy format spowodował wg mnie nieczytelne dymki dialogowe.

Offline Megatron

« Odpowiedź #427 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 11:34:16 »
Przeczuwam, że trafią też wszystkie na raz do sprzedaży indywidualnej, gdyż wszystkie i tak będą już gotowe. Wtedy też będzie lipa, kupisz jeden dla rozbicia kosztów, a za dwa miechy okaże się że nakład pozostałych się wyprzedał. Mam nadzieję, że na MFGiK nie pokaże się dużo niezapowiedzianych premier.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #428 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 15:25:08 »
Ależ skąd! Kapral jest znany z poprzednich forów komiksowych. "Ten typ tak ma" i za niczym i nikim się on nie kryje. A że co poniektórzy mogą nie wiedzieć, że Kapral i naplasterki.pl to on...

Jak chce buraczyć (ma do tego pełne prawo;) to powinien pod swoją xywką to robić a nie chronić się pod (nie tylko swoją) marką.

Inna sprawa że chyba spadł z rowerka wczoraj (albo ktoś mu w tym pomógł) bo teraz jego komentarze mają "nostalgia.pl" (ha! znowu się tchórz chowa pod marką:P) a ostatni post na grupie NaPlasterki został całkowicie usunięty (wraz z jego naprawdę żałosnymi i wręcz chamskimi komentarzami (widać że chłopak ma krótki lont bo odpala się buraczenie błyskawicznie jak ktoś (trafnie) z niego pociśnie)).

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #429 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 16:39:24 »
Ten "chłopak" to jest sześćdziesięcioletni facet...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #430 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 18:46:17 »
Ten "chłopak" to jest sześćdziesięcioletni facet...

A to nie wiesz że faceci zatrzymują się w rozwoju tak w okolicach 7-10 lat a potem tylko rosną (najpierw do góry a potem wszerz)? ;)

Poza tym nigdy się nie jest za starym na naukę chociaż podstaw kultury.

Offline parsom

« Odpowiedź #431 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 19:30:13 »
W sklepie przy ladzie też marudzisz że flaszka na szczurach za droga?

Offline vision2001

« Odpowiedź #432 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 12:46:35 »
🚨 FAQ 🚨

❓- Czy poszczególne tomy "Tytusopedii" będą sprzedawane osobno?
✔️ Tak, gdy “Tytusopedia” trafi do regularnej sprzedaży każdy tom będzie można kupić osobno.

❓- Czy w przedsprzedaży będą dostępne same albumy, bez dodatków?
👉 W pierwotnych założeniach najmniejszy zestaw za 499 zł miał się składać tylko z samych trzech książek, a pocztówki, plakaty i zakładki miały być w zestawach Extra i droższych. Po skalkulowaniu kosztów produkcji postanowiliśmy dokładać pocztówki także do zestawu Standard bez zwiększania jego ceny, bo pomyśleliśmy, że te kilka drobiazgów nie zwiększy nam specjalnie kosztów, a będzie miłym dodatkiem dla kupujących. Tak więc proszę traktować zestaw Standard jako same albumy bez dodatków.

❓- Czy jest opcja zakupu na raty?
❌ W przedsprzedaży nie ma takiej możliwości.. Po premierze poszczególne tomy będą dostępne oddzielnie, co może być formą zakupu na raty.

❓- Czy albumy mogłyby być o 1 cm mniejsze? Moje półki są właśnie tyle za
małe...
❌ Format “Tytusopedii” dopasowaliśmy do albumów "Z Tytusem przez historię", chcąc żeby były one jak najbliższe formatowi “Świata Młodych”, gdzie większość komiksów była oryginalnie publikowana. Założyliśmy, że miłośnicy Tytusa mają w swoich kolekcjach serię “Z Tytusem przez historię” i półkę mieszczącą takie albumy.

❓- Czy jest możliwość wysyłki za granicę?
👉 Aktualnie sklep przyjmuje tylko zamówienia z wysyłką do Polski. Proszę napisać maila na adres sklep@tytusopedia.pl z podaniem wybranego zestawu i miejsca wysyłki. Każdą taką  wiadomość potraktujemy indywidualnie i postaramy się zrealizować zamówienie.

❓ - Czy planujecie dodać płatność kartą?
👉 Opcje płatności są uzależnione od naszego operatora - przelewy24.
Sprawdzimy, czy jest taka możliwość.

❓ - Czy jest możliwość zamówienia "Tytuspedii" do domu kurierem, a nie tylko do punktu odbioru?
✔️ Dodaliśmy możliwość wysyłki na adres domowy. Jeśli ktoś chce zmienić sposób dostawy w złożonym już zamówieniu - prosimy o wiadomość mailową na adres sklep@tytusopedia.pl

❓ - Mam problem z zamówieniem / płatnością / adresem do wysyłki...
👉 Każde opłacone zamówienie powinno zostać potwierdzone automatycznym e-mailem ze sklepu o złożeniu zamówienia. Jeśli po drodze były jakiekolwiek kłopoty i zamówienia nie udało się wysłać, proszę napisać na adres sklep@tytusopedia.pl z podaniem wybranego zestawu, sposobu wysyłki, adresu i krótkim opisem problemu. Postaramy się pomóc.

❓ - Czy są jakieś limity ilościowe na poszczególne zestawy?
❌ Nie, produkcja jeszcze się nie rozpoczęła, właśnie po to jest przedsprzedaż, żeby określić wielkość zapotrzebowania. W czasie przedsprzedaży przyjmujemy nielimitowaną liczbę zamówień plus doliczymy pewien zapas na sprzedaż po premierze. Każdy chętny ma co najmniej trzy miesiące, żeby zdecydować czy chce kupić “Tytusopedię”, czy nie - to powinien być wystarczający czas.

❓ - Czy jest dostępny spis treści poszczególnych tomów?
👉 Zawartość każdego z trzech tomów wkrótce ujawnimy na naszym profilu Facebookowym.

❓ - Czy wszystkie trzy tomy będą wysyłane jednocześnie, czy pierwszy w grudniu, a kolejne w 2024?
✔️ Wszystkie trzy tomy zakupione w przedsprzedaży trafią do odbiorców w tym samym czasie.

❓ - Czy można osobno dokupić dodatki (np. koszulkę, skarpetki)?
❌ Wyprodukowane przez nas dodatki są dostępne tylko w zestawach z "Tytusopedią", nie można zamawiać ich osobno.

❓ - Czy zostaniemy powiadomieni, że nasze zamówienie jest w pierwszej 400 i zostanie wysłane w pierwszej kolejności?
👉 Poinformujemy na naszym profilu, kiedy liczba zamówień w przedsprzedaży przekroczy liczbę 400, natomiast nie będziemy informować o tym indywidualnie.

❓ - Czy możecie dookreślic w odpowiednich miejscach rozmiarówke koszulek? Nie zawsze XL = XL.
👉 Podaję rozmiary podane ze strony aktualnie wybranego producenta i modelu koszulek, przy czym nie możemy zagwarantować, że producent czy model się nie zmienią.
ROZMIARY - SZEROKOŚĆ / DŁUGOŚĆ
S - 48,5 / 69,5
M - 53,5 / 72
L - 56 / 74,5
XL - 61 / 77
XXL - 66 / 78,5
XXXL - 71 / 80

❓ - Na jakim papierze zostanie wydrukowana “Tytusopedia”, jaka będzie okładka i czy blok będzie szyty czy klejony?
✔️ Twarda oprawa szyta nićmi, papier offsetowy. Nie robi się książek tej wielkości i objętości w oprawie twardej klejonej.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #433 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 16:37:58 »
Czy albumy mogłyby być o 1 cm mniejsze? Moje półki są właśnie tyle za
małe...
Serio ktoś napisał do wydawnictwa, żeby zmienili format, bo on ma inne półki? ;D ;D

Offline PJP

« Odpowiedź #434 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 16:42:19 »
Nie ma lekko 8) Trochę się rozjaśniło, chociaż niektóre odpowiedzi mogą nie być satysfakcjonujące dla fanów.