Autor Wątek: Kapitan Żbik  (Przeczytany 63292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Kapitan Żbik
« Odpowiedź #285 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 11:08:31 »
No i bach, mamy numer drugi. A tam rysunki Polcha (późniejszy rysownik "Wiedźmina") i nakoksowani niemieccy żołnierze. :)

Offline greg0

« Odpowiedź #286 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 11:27:58 »
Plansze znamy na pamięć.
Wrzuć kilka kilkadziesiąt fotek z dodatków.
Tylko dobrze pofotkuj żeby dało się czytać. :D
Ważne żeby narzekać...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #287 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 12:22:45 »
@UP
Dla mnie seria jest nowością, chociaż pasuję do profilu wąsatego, brzuchatego Janusza dla którego jest przeznaczona. ;) Dlatego wrzuciłem też plansze. Ale wpisz Blog 8azyliszka w google i tam jest już szybki post z zawartością wnętrza i wszystkich dodatków.

Online radef

« Odpowiedź #288 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 12:32:47 »
Przecież wszyscy już mają Żbika, kupili za 10 zł od Ongrysa. ;)
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline starcek

« Odpowiedź #289 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 12:42:49 »
Nie psuj Bazylowi humoru, on nakupił tego w Zamościu i liczy na interes życia.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #290 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 12:54:20 »
radef - zgadzam się. Też nie rozumiem fenomenu. Ale najwyraźniej większy format, plakat, grafiki, panorama, twarda okładka robią robotę. Hachette umie zachęcać do dubli.

@starcek
Jak przy każdej poprzedniej Kolekcji. Teraz już jestem takim krezusem, że służący przewraca mi kolejne strony na złotej podstawce do czytania komiksów. XD

To jest jeszcze dobre, że na testowej stronie kolekcji jest napisane, że prenumeraty wysyłają w ciągu miesiąca. Tylko mniej zorientowani ludzie nie wiedzą, że tak nie będzie. Raczej nie w tym roku. Hachette wysyła komiksy dopiero po restarcie w całym kraju. A on może być dopiero za kilka miesięcy, lub nawet rok (jak MMH). A ci biedni ludzie będą tak czekać, jak ja do dzisiaj na moje LL. ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Listopad 2025, 13:10:56 wysłana przez Bazyliszek »

Online adamarluk

« Odpowiedź #291 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 13:18:17 »
radef - zgadzam się. Też nie rozumiem fenomenu. Ale najwyraźniej większy format, plakat, grafiki, panorama, twarda okładka robią robotę. Hachette umie zachęcać do dubli.
Nie, nie umie. Potrafi jedynie niczym Polishcomicart łowić frajerów oferując im dostępny już towar wielokrotnie drożej mamiąc wyimaginowaną ekskluzywnością.
A ja myślałem, że to treść jest najważniejsza.

Offline michał81

« Odpowiedź #292 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 17:42:49 »
Jedyną pozytywną rzeczą jaka wynikła z tej kolekcji to są grafiki, które tworzą współcześnie polscy twórcy. Szkoda tylko, że "znafcy" Żbika już wyrazili swoje uwagi co do tych grafik wysyłając je twórcą z "życzeniami śmierci". Co do dodatków w komiksie to było już tyle opracowań książkowych żbika, że wątpię aby wnosiły coś nowego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #293 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 18:29:42 »
@UP
Dobrze, że tylko wątpisz, bo twoja opinia po rzeczywistym przeczytaniu byłaby bardzo cenna.
To są głównie ciekawostki historyczne - o epoce, o ówczesnej popkulturze, kalendarium, biosy twórców oraz ich inne prace, omówienie elementów treści komiksu - samochody, postacie itp.Na koniec notka o autorze grafiki z bieżącego numeru. Zresztą wszystkie dodatki sfociłem i wrzuciłem na bloga. Każdy sam oceni czy mu to pasuje jako ten wypełniacz do 50 stron, czy nie. Dla mnie może to być.

Nie, nie umie. Potrafi jedynie niczym Polishcomicart łowić frajerów oferując im dostępny już towar wielokrotnie drożej mamiąc wyimaginowaną ekskluzywnością.
A ja myślałem, że to treść jest najważniejsza.

Zgadzam się - treść jest najważniejsza. To jest raptem druga taka Kolekcja Hachette, która jest w pełni dublem (po Thorgalu). Dlatego tutaj wydawnictwo się stara dodawać nowe elementy - format, grafiki, dodatki. To jest ich ryzyko czy rynek wchłonie kolejne wydanie tego samego, czy nie. Każdy kupujący po trochu o tym zdecyduje.

Co do zawartości tomu 2. Rozwalił mnie ten list - apel Żbika na początku Mauritiusa, opowiadający jak dzięki znajomości dżudo rozłożył trzech bandytów na raz, a dwóch pozostałych uciekło. Genialna agitka z epoki, o tym jak należy wspierać i podziwiać kochaną Milicję Obywatelską. :) No i ta ramka opisująca "Mieszkanie szefa grupy bandyckiej". Padłem ze śmiechu jak to przeczytałem. Widać że Krupka był stereotypowym oficerem ze swojej "ludowej" formacji. :)

« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Listopad 2025, 19:59:42 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #294 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 18:42:00 »
Dobrze, że tylko wątpisz, bo twoja opinia po rzeczywistym przeczytaniu byłaby bardzo cenna.
To są głównie ciekawostki historyczne - o epoce, o ówczesnej popkulturze, kalendarium, biosy twórców oraz ich inne prace, omówienie elementów treści komiksu - samochody, postacie itp.Na koniec notka o autorze grafiki z bieżącego numeru.
Mówisz o rzeczach które już dawno opisał Maciej Jasiński w swojej książce, wydanej kilka lat temu. Bazyl ty naprawdę jesteś smarkacz, bo takim ignorantem to nie można być.

A tu masz konkretne opracowania dotyczące Żbika

Teczka personalna. O komiksie "Kapitan Żbik"

Kapitan Żbik. Portret pamięciowy

A tu masz o rysownikach Żbika
Jerzy Wróblewski okiem współczesnych artystów komiksowych

Polch. Kowal od komiksów

zdecydowanie przyda się dokształcić

Kolejny raz popmyli imię autora opracowanych dodatków. Żałosne. Kamil Śmiałkowski już raz musiał przepraszać, widzę że czeka go ciężka przeprawa z tym wydawnictwem.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Listopad 2025, 18:45:33 wysłana przez michał81 »

Offline Midar

« Odpowiedź #295 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 19:25:52 »
Kolejny raz popmyli imię autora opracowanych dodatków. Żałosne. Kamil Śmiałkowski już raz musiał przepraszać, widzę że czeka go ciężka przeprawa z tym wydawnictwem.
Pewnie mają już wydrukowane wszystkie numery testowe i teraz idzie tylko dystrybucja. Myślę, że jeśli dojdzie do startu kolekcji, ten błąd poprawią.

Offline michał81

« Odpowiedź #296 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 05:31:17 »
Pewnie mają już wydrukowane wszystkie numery testowe i teraz idzie tylko dystrybucja. Myślę, że jeśli dojdzie do startu kolekcji, ten błąd poprawią.
Znając właściwe starty kolekcji to najczęściej błędy zostawały z tych 4 tomów testowych.

Offline greg0

« Odpowiedź #297 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 08:43:29 »
Przecież wszyscy już mają Żbika, kupili za 10 zł od Ongrysa. ;)
:o
radef napisał:   
Thorgal" czy "Asteriks" to są na tyle popularne serie w Polsce, że mogą być jednocześnie wydawane dwie czy nawet trzy edycje skierowane do innych grup odbiorców.
To trochę tak jakby np. za 2 czy 3 lata wystartowała kolekcja Barksa, ale w formacie "Giganta" (...). Czyli dostalibyśmy 100% tych samych komiksów, ale w innym formacie i cenie. Wówczas, choć kolekcja składałaby się w 100% z reprintów, to nikt tutaj by nie narzekał, że coś takiego istnieje.
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/komiksy-disneya/msg326918/#msg326918
Ważne żeby narzekać...

Online radef

« Odpowiedź #298 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:40:45 »
Nie zauważyłeś ważnego elementu, czyli ;) na końcu wypowiedzi, oraz do kogo ta wypowiedź była kierowana.

Oczywiście, że ja widzę miejsce na rynku na drugą wersję "Żbika" wydawaną równolegle, choć nie jestem przekonany, czy forma, którą Hachette proponuje, się przyjmie.
Natomiast ta wypowiedź miała pokazać hipokryzję Bazyliszka, który w wielu podobnych sytuacjach krytykowałby wydawnictwo za to, że "wydaje duble". A co gorsza, wydaje duble, które kosztują więcej niż wcześniejsza wersja!
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline greg0

« Odpowiedź #299 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:56:00 »
Nie zauważyłeś ważnego elementu, czyli ;) na końcu wypowiedzi, oraz do kogo ta wypowiedź była kierowana.
Zauważyłem. :)
Nie piłem do Ciebie tylko do gderaczy.
W pełni się zgadzam się z tym co napisałeś w temacie Disneya, dlatego zapamiętałem ten wpis, odszukałem i wrzuciłem.

Ważne żeby narzekać...