Autor Wątek: Kajtek i Koko  (Przeczytany 30228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Kajtek i Koko
« Odpowiedź #45 dnia: Pn, 12 Sierpień 2024, 12:42:04 »
No po prostu cudownie! Tylko KIEDY je wydali? 2001, 2007 i 2012. Czyli nie było wznowienia od 12 lat. A z tymi poprawkami, to też nie do końca bo III wydanie nadal nie jest kompletne.
co zostało już poprawione przy wydaniu kolorowym
Zgadza się - tyle tylko że nie pamiętasz jakie cyrki były z opóźnieniami? A że część zeszytów nie jest dostępna bo od 4 (6 - zależy od którego zeszytu liczyć) lat nie było dodruków? A! tego że mając pod ręką ludzi którzy potrafią rysować bardzo podobnie do Christy, biorą z zagranicy kopistów Disneya do tworzenia brakujących okładek, to nawet komentować nie będę.
właśnie było widać przy jubileuszowym wydaniu Szkoły Latania jak się ludziom podoba jak za to biorą się polscy twórcy, więc może i dobrze że poszło to do twórców zagranicznych ;)

- Tytus Zero i 80-lecia: dramat to za mało powiedzieć. Dopiero Ongrys pokazał jak powinna wyglądać obróbka grafiki przed wydaniem. Jasne były wznowienia ale ostatnie w 2007 roku, więc Tytus leżał odłogiem ponad 15 lat! Tak Egmont dba o marki które posiada w portfolio :)
trochę popłynąłeś, ta marka jest podzielona na kilku wydawców obecnie, dziwne że nie masz pretensji do Prószyńskiego który też nic nie robi z tą marką tylko ciągłe dodrukowuje zeszyty
- Kajko i Kokosz: tłukli zeszytówki na potęgę a temat integrali był zbywany latami (jak nie dekadami), dopiero przy okazji rocznicy się pojawiły.
tylko to było planowane od kilku lat i pewne przesłanki były, że coś takiego nastąpi, po prostu było za wcześnie o tym informować czytelników, Egmont niektóre rzeczy planuje z dużym wyprzedzeniem

ps. to tylko tak z naszego podwórka. Z początkiem 2021 roku gdy Disney kupił Fox'a prawa do Alien i Predatora przeszły do Egmontu. Zgadnij ile tytułów z tego uniwersum wydali do dzisiaj? :D :D :D
teraz to popłynąłeś, marka nie przeszła do Egmontu, każdy wydawca może spróbować kupić prawa, tylko że przy warunkach jakie stawia licencjodawca się im nie opłaca, zresztą Egmont kiedyś podjął się wydawania komiksów z tych serii i jak widać, raczej czytelnicy nie dopisali, że tego nie kontynuował, to nie jest przypadek DC

Offline freshmaker

« Odpowiedź #46 dnia: Pn, 12 Sierpień 2024, 13:07:07 »
wg mnie kik w kosmosie jest cały czas obecny na rynku, rozumiem że integral ostatni się pojawił w 2012 ale wydrukowali go bardzo dużo. był na wyprzedażach w sklepach internetowych, pamiętam bo kupowałem na prezent. widocznie takie ilości się im opłacają a pozostałe czb-integrale kajtka to nisza. zresztą teraz kolorowali w londynie, za chwilę będzie w krainie baśni.

to że nie ma dodruków poszczególnych tomów - sorry ale taki mamy rynek / ryneczek. widocznie nie kalkuluje się dodrukowywać skoro juz tyle tego puszczali wcześniej. może to byc też zwiastun kolejnej złotej kolekcji ale wydaje mi się że na to za wcześnie.

odnośnie złotej kolekcji - tu znowu była wykonana tytaniczna praca, prawdopodobnie samych hobbystów. wcześniejsze wydania albumowe / zeszystowe były kolorowane, pionizowane itd więc widocznie opłacało się to wydawać i wznawiać, szczególnie że cena była niska i był popyt.

odnośnie księgi zero - nie mam tytusopedii, bo to jest za duża ramota dla mnie - ale w tamtym czasie te wydania to był duży strzał w mordę (pozytywny) bo to były rzeczy do których nie było łatwego dostępu. do tego wydane w hc - co też było mocnym punktem w tamtym momencie - i zbiorczo jak np integral funky kovala. z dzisiejszej perspektywy faktycznie te wydania mogą wydawać się śmieszne, chociaż uważam że integral w kosmosie nadal daje radę.

kleksa nie czytam, jakoś mi się z niego wyrosło.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Sierpień 2024, 13:09:28 wysłana przez freshmaker »

Offline Dalthon

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 13:33:39 »
co zostało już poprawione przy wydaniu kolorowym

Czy my piszemy o tym samym? Czarno-biały integral =/= kolorowe zeszyty
Nie męczy cię ta naciągna ekwilibrystyka by obronić ruchy Egmontu nie do obronienia? Nie ma ciepłej wody przez cały tydzień! Ale jest przecież jest zimna we wtorki i czwartki! 

co zostało już poprawione przy wydaniu kolorowym właśnie było widać przy jubileuszowym wydaniu Szkoły Latania jak się ludziom podoba jak za to biorą się polscy twórcy, więc może i dobrze że poszło to do twórców zagranicznych ;)

i kolejny szpagat logiczny w Twoim wykonaniu!

Co innego jest "zrób okładkę w stylistyce Christy", co innego "zrób okładkę Christy w SWOJEJ interpretacji". Wydawało mi się że na tym forum nie trzeba tłumaczyć rzeczy oczywistych ale najwyraźniej tkwiłem w błędzie.

trochę popłynąłeś, ta marka jest podzielona na kilku wydawców obecnie, dziwne że nie masz pretensji do Prószyńskiego który też nic nie robi z tą marką tylko ciągłe dodrukowuje zeszyty

Czy ty czytasz tekst który komentujesz? Pisałem o opowieściach TRiA ze ŚM które Egmont wydał w jakości co najwyżej 'kserowanej' (i nie robił od dekad dodruków) i dopiero Ongrys pokazał że można to zrobić dokładniej i jakości prawie perfekcyjnej. A ty mi wyjeżdżasz z zeszytami. Zaczynam podejrzewać że twoja wiedza na temat TRiA zakończyła się w 2 klasie podstawowej po przejrzeniu na przerwie (i to krótkiej) jednego zeszytu pożyczonego od kolegi.

tylko to było planowane od kilku lat i pewne przesłanki były, że coś takiego nastąpi, po prostu było za wcześnie o tym informować czytelników, Egmont niektóre rzeczy planuje z dużym wyprzedzeniem

Wiesz jak wygląda planowanie z wyprzedzeniem Egmontu rodzimych wydawnictw? Głównie "nie teraz". Takie rzeczy robi się 2-3 lata a nie 20 więc skończ opowiadać bajki o jakiś dalekosiężnych planach bo chyba tylko nowonarodzone dziecko daje się na nie nabrać.

teraz to popłynąłeś, marka nie przeszła do Egmontu, każdy wydawca może spróbować kupić prawa

Zdajesz sobie sprawę że "nie mam żadnej merytorycznej wiedzy ale tak mi się wydaje" to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości? Sorry jeśli zburzyłem twój świat, tym jakże odważnym stwierdzeniem ;)
Poprzednio Scream Comics wydawało tą markę i właśnie nie może przejąć/kontynuować wydawanie bo PRZESZŁO do Egmontu i tylko oni mają do niej prawa

tylko że przy warunkach jakie stawia licencjodawca się im nie opłaca, zresztą Egmont kiedyś podjął się wydawania komiksów z tych serii i jak widać, raczej czytelnicy nie dopisali, że tego nie kontynuował, to nie jest przypadek DC

Egmont podjął się wydawania tych serii? Przepraszam bardzo, czy chodzi ci czasem o (porzuconą jak wiele innych przedtem i potem) serię "Komiksowe hity"? Bo jeśli nazywasz "wydawaniem komiksów" jednego Obcego i jednego Predatora w identycznej formie zeszytów jakie wypuszczało TM-Semic 10 lat wcześniej - to nie mam więcej pytań. Po prostu nie jesteś w stanie mi na żadne pytanie odpowiedzieć poza "nie znam się ale wydaje mi się".

A propo's "nie opłaca się". Jakimś cudem (no bo kto by się spodziewał, skoro taki potentat jak Egmont poległ po 2 zeszytach na papierze toaletowym!) Scream od 2016 potrafiło wydać dwie serie na miękko: Life and Death i Fire and Stone a już rok później wystartować z kolejnymi tytułami ale już na twardo. Do końca 2020 roku (kiedy to stracili licencję bo przeszła do Egmontu) wydali dodatkowo 15 (sic!) integrali w jebitnym formacie.

To takie podsumowanie twoja "wiedza" vs. rzeczywistość.

Szach i mat. A właściwie to dostosowując do poziomu: makao i po makale :P

Offline Dalthon

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 14:11:00 »
wg mnie kik w kosmosie jest cały czas obecny na rynku, rozumiem że integral ostatni się pojawił w 2012 ale wydrukowali go bardzo dużo. był na wyprzedażach w sklepach internetowych, pamiętam bo kupowałem na prezent.
a pamiętasz może KIEDY to było? i to że 3 wydania szybko zniknęły z rynku? Argumentu o wyprzedaży to już nie łapię zupełnie. Czyli co? Nie ma danego tytułu dostępnego na rynku od około 10 lat i to jest w porządku bo był na jakiejś wyprzedaży? No litości.

widocznie takie ilości się im opłacają a pozostałe czb-integrale kajtka to nisza.

No chyba coś jest nie tak że tytuły które są w topce najlepszej sprzedaży (w przeciwieństwie do masowo wypluwanych trykociarzy) nie są wznawiane? Gdzie mają się sprzedawać przygody KiK (w obu odmianach) jak nie u nas? No i się bardzo dobrze sprzedają - TYLKO że nie ma gdzie ich kupić bo od dekady nie są wznawiane! I oto właśnie chodzi. A co do pozostałych integrali b&w - to polecam zainteresować się jak szybko znikają oferty sprzedaży, jak ich jest niewiele i po jakich cenach to chodzi. Na niszy też można zarobić bo jak widać jest zapotrzebowanie. No ale trzeba promować rodzime komiksy a TEGO WŁAŚNIE EGMONT nie robi. Nie mam pojęcia jak jeszcze bardziej to podkreślić. 

zresztą teraz kolorowali w londynie, za chwilę będzie w krainie baśni.

Noż kurka wodna! Kolejny! Ja mówię że nie ma ciepłej wody przez cały tydzień a ten mi wyjeżdża że  przecież jest zimna we wtorki i czwartki!

to że nie ma dodruków poszczególnych tomów - sorry ale taki mamy rynek / ryneczek. widocznie nie kalkuluje się dodrukowywać skoro juz tyle tego puszczali wcześniej. może to byc też zwiastun kolejnej złotej kolekcji ale wydaje mi się że na to za wcześnie.
Jasne poczekajmy jeszcze 20 lat - chętnych będzie jeszcze więcej bo ludzi po 100 lat żyją przecież.
A rynek nie będzie lepszy jak będzie mniej tytułów dostępnych. Biorąc pod uwagę sprzedaż tych tytułów to finansowo się bardzo opłaca - tylko wydawca musi CHCIEĆ to wydawać a jak widać nie chce.

odnośnie złotej kolekcji - tu znowu była wykonana tytaniczna praca, prawdopodobnie samych hobbystów. wcześniejsze wydania albumowe / zeszystowe były kolorowane, pionizowane itd więc widocznie opłacało się to wydawać i wznawiać, szczególnie że cena była niska i był popyt.

Czekaj, czekaj. Na złotą kolekcję był popyt i opłacało się wydać ale już na integrale KiK czarno-białe już nie?
Fakt że sprzedały się całkowicie 3 wznowienia to oznaka że 4 się nie sprzeda wcale pomimo że od 10 lat nie można ich normalnie kupić i ceny są absurdalne? To nawet nie jest szpagat logiczny - to jest brak logiki.

odnośnie księgi zero - nie mam tytusopedii, bo to jest za duża ramota dla mnie - ale w tamtym czasie te wydania to był duży strzał w mordę (pozytywny) bo to były rzeczy do których nie było łatwego dostępu.

Ok, skoro to za duża ramota DLA CIEBIE, to faktycznie nie ma sensu tego wydawać. Można się rozejść.
No ale dość (nieśmiesznych) żartów bo tutaj trzeba na poważnie: 17 lat temu nie było łatwego dostępu i teraz bym powiedział był jeszcze trudniejszy dostęp. A jednak dało się TERAZ zrobić to porządnie. Egmont miał prawa do TRiA ze ŚM a nie dość że wydał tylko część (i nie wznawiał - chociaż rozumiem że teoretycznie winien się ich wstydzić. Tylko co stało na przeszkodzie wydać je porządnie? A już wiem! Niechęć do rodzimego komiksu!) to jeszcze w skandalicznej jakości. Ja wiem że z racji niewielkiego nakładu w stosunku do zainteresowania nie każdy miał okazję się zapoznać z tym wydaniem. Ale polecam pogooglować - zdjęcia TRAGICZNYCH całych stron są dostępne w necie.

do tego wydane w hc - co też było mocnym punktem w tamtym momencie - i zbiorczo jak np integral funky kovala. z dzisiejszej perspektywy faktycznie te wydania mogą wydawać się śmieszne, chociaż uważam że integral w kosmosie nadal daje radę.

Wydanie integrali w HC (od samego pomysłu integrali na miękko to aż zęby bolą) to chyba powinien być standard, nie tylko kiedyś ale i teraz. Na całym świecie serie wychodzą w różnych wydaniach, w zeszytach, w integralach, w wersjach kolekcjonerskich. Tylko u nas: macie taką (ch*jową) wersję i innych nie będzie. A nawet wznowień do czasu aż stracimy prawa do marki/wydania.

I nie, tamte wydania nie wydają się śmieszne. TRiA są (a nie się wydają) tragicznie źle wydane pod względem technicznym, Funky się akurat broni do dziś a KiK w kosmosie (intergal B&W) jasne że daje radę. Tylko co z tego jak NIE JEST do 10 LAT z hakiem nigdzie dostępny.

kleksa nie czytam, jakoś mi się z niego wyrosło.

Proponuję zrobić ankietę dla wydawców (czyt. Egmontu) z jakich tytułów ludzie wyrośli by mogli tego nie wydawać wcale albo jak już to w ch*jowych wersjach (mały rozmiar, kolory jak po LSD, niepełne wydanie itd. itp.) bo jeden czy drugi czytelnik tym się już nie intersują.

I powinni być z tego rozliczani (wydawcy)! Niech nie mają prawa wydawać danego tytułu bo taki freshmaker czy inny już z tego wyrośli! Pod karą finansową! A co!!!!!!!!!111jeden

Offline freshmaker

« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 14:25:07 »
zabawne są te twoje agresywne posty. jak były dostępne kajtki to trzeba było brać. nikt ci nie zapewni że dane wydanie komiksu będzie non-stop dostępne. 10 lat go nie wznawiali i nie wznowią skoro teraz puszczali kolorowe. w kosmosie jest dostępne od 20 lat na rynku w różnych formach i jak ktoś chce poznać treść to ma taką możliwość. casus incala - też jest na rynku ale w mnogości wydań, do starych wydań się nie wraca tylko puszcza nowe - i dla nowych czytelników i dla komplecistow. jak chcesz znać treść kik w kosmosie to masz taka możliwość a że nie kupiłeś czb integrala? kto się długo telepie ten sam sobie trzepie.

pozostałe integrale kik to widocznie nie jest aż taki świetny interes - wyprzedawały się na prawdę długo a ze jest kilka sztuk na allegro w dobrej cenie no to chyba normalne dla komiksów oop.

kleksa i tytusa nie czytam, więc nie komentuję. swoje płaczliwe posty o tych komiksach możesz wrzucić do innego topiku.

Offline 79ers

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 18:33:52 »
Nie czytałeś Złota Alaski, ani Porwania księżniczki, ani Smoczego jaja?  :o :o :o

Offline freshmaker

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 22:08:16 »
oczywiście że czytałem jak się kiedyś ukazywały. nie chce mi się do niego wracać po prostu. jak miałem 5 lat to się jarałem kleksem a teraz jak patrzę na ten komiks to mi się nie chce go czytać wogole. dlatego nie komentuje nowych wydań, formatu itd.

Offline 79ers

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 22:15:46 »
chrzanić format itd, te historie starzeją się znacznie wolniej niż taki Asteriks, Cedryk, Gaston, Smerfy i im podobne śmieszki ....

Offline NuoLab

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 22:30:23 »
chrzanić format itd, te historie starzeją się znacznie wolniej niż taki Asteriks, Cedryk, Gaston, Smerfy i im podobne śmieszki ....

Bo się starzejemy razem z nimi, dla młodszego pokolenia są już w dużej części niezrozumiałe.
A do tych Asteriksów i innych nie mamy sentymentu bo dostaliśmy je jako dorośli ludzie.
Kleks do tego bardzo źle się zestarzał na poziomie graficznym, jako dzieciak lubiłem a teraz to paździerz i nie zamierzam kupować tego nowego wydania. Podobnie mam z Tajfunem, takie było fajne a przecież to taki Funky dla ubogich.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 09:27:05 »
Z początkiem 2021 roku gdy Disney kupił Fox'a prawa do Alien i Predatora przeszły do Egmontu. Zgadnij ile tytułów z tego uniwersum wydali do dzisiaj?
obstawiam, ze na tegorocznym MFKiG ogłoszą wejście w przyszłym roku w te marki. Egmont wielokrotnie powtarzał, że nowości wydają 2-3 lata po premierze w USA
Inna sprawa, że przespali dobry moment jakim jest premiera najnowszego aliena w kinach

Offline Takesh

« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 10:02:39 »
A tak wogóle to E ma co wydać z Aliena i Predatora sprzed Marvela, czy Scream wydał wszystko?

Jakby nie było to z chęcią kupiłbym wreszcie porządne wydanie AVP oraz Labirynt. Ale patrząc na posty powyżej, to chyba dalej zostanę przy wersji TM-Semic i oryginalnej...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 11:50:06 »
A tak wogóle to E ma co wydać z Aliena i Predatora sprzed Marvela, czy Scream wydał wszystko?

Wszystkiego nie zdążył - jest jeszcze co wydawać.

Jakby nie było to z chęcią kupiłbym wreszcie porządne wydanie AVP oraz Labirynt. Ale patrząc na posty powyżej, to chyba dalej zostanę przy wersji TM-Semic i oryginalnej...

Zarówno AVP i Labirynt wydał Scream lecz teraz do dostania tylko z drugiej ręki.

https://www.gildia.pl/komiksy/421896-aliens-labirynt
https://www.gildia.pl/komiksy/434990-aliens-vs-predator-30th-anniversary-edition

Offline Takesh

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:55:40 »
Wiem, że wydał.... Dlatego pisałem o porządnym wydaniu...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #58 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 12:58:12 »
Wiem, że wydał.... Dlatego pisałem o porządnym wydaniu...

To fakt, tłumaczenie/edycja to raczej na kolanie robione :( Nie mniej, to i tak lepiej/więcej niż Egmont w tym temacie :D A poprzeczka bardzo nisko powieszona ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #59 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 13:37:07 »
Zdajesz sobie sprawę że "nie mam żadnej merytorycznej wiedzy ale tak mi się wydaje" to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości? Sorry jeśli zburzyłem twój świat, tym jakże odważnym stwierdzeniem ;)
Poprzednio Scream Comics wydawało tą markę i właśnie nie może przejąć/kontynuować wydawanie bo PRZESZŁO do Egmontu i tylko oni mają do niej prawa

Nie no, to raczej tak nie działa. Scream straciło prawo do serii, zgoda - bo stracił ją dotychczasowy wydawca oryginalny, od którego Scream je kupował. Prawo do wydania serii ma konglomerat Disneya (przez którąś tam swoją spółkę zależną), zgoda - ale to chyba raczej nie jest tak, że przez to automatycznie wyłączność na wydanie polskie w jakiś sposób poszła do Egmontu.

Różne marki mają różne zasady licencji. Na komiksy Disneya Egmont ma w Polsce wyłączność. Na Marvela ma prawo pierwokupu, dlatego część może wydawać Mucha. Jeśli chodzi o Star Wars, to Egmont wydaje komiksy, Olesiejuk książki... (dawniej, jak Egmont jeszcze miał dział książkowy, to mieli prawa do przewodników i książek dla młodszych odbiorców, a Uroboros do książek "standardowych", potem to się pozmieniało...).

Można też zauważyć, że gdy zmieniał się oryginalny wydawca jakiejś serii (Conan, Usagi Yojimbo), to zawsze taka seria w Polsce zaliczała przerwę, bo trzeba było na nowo uzgodnić umowę z nowym właścicielem praw - co wskazuje, że takie rzeczy raczej nie dzieją się automatycznie. Oczywiście to tylko moje domysły, bo nie mam żadnych wewnętrznych wiadomości na ten temat.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!