Autor Wątek: Kajtek i Koko  (Przeczytany 30125 razy)

Offline deFranco

Odp: Kajtek i Koko
« Odpowiedź #135 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 14:46:39 »
Chwila, chwila.
Czy ty chciałbyś już totalnie zmasakrować i tak już pocięty komiks?
Co by powiedzieć, ale dzielenie pasków na pół i wydawanie jako 4 rzędy, to jest jako tako przyjęty standard w przedrukach starych pasków komiksowych w formacie pionowym, i Christa nie był pierwszym, który to wymyślił. Nie jest on idealny, ponieważ pierwotny pasek jest dzielony na 2 części i to lekko zaburza czytanie, ale jest to mniejsze zło.
A ty proponujesz układ, w którym paski byłyby na siłę przycinane do "frankofońskiego formatu" i ostatnie kadry poszczególnych pasków, które często były cliffhangerami, wypadałyby albo na końcu rzędu, albo w środku, albo na początku. To by naprawdę zaburzyło lekturę i całkowicie zatraciłby się paskowy rodowód komiksu.

Chwila chwila, a przeczytałeś uważnie co napisałem ?
- jak by się dało w poziomie to ok, ale nie jest mi to do szczęścia potrzebne
Można też wydać w pionie, ale tak poszerzyć stronę by zmieścić cały jeden pasek.
Tak by się czytało najlepiej. Tak kiedyś były wydawane niektóre Tytusy.
Wszystko lepsze od tego co jest teraz, czyli dwóch powiększonych kadrów w rzędzie.
Nie dość, że to się głupio czyta to jeszcze sztucznie zwiększa objętość komiksu.

Ale jeśli kiedyś pojawi się "Złota kolekcja" "Kajtka i Koka", to powinna ona być w formacie poziomym, tak samo jak najlepsze zagraniczne edycje z paskami gazetowymi.
Zakładam, że sam uważasz to za lepszy sposób
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Marzec 2025, 14:49:09 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Spiff

« Odpowiedź #136 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 14:58:03 »
Nic bardziej mylnego.
Tak jak wspomniałem wcześniej - dzielenie pasków na pół i wydawanie jako 4 rzędy, to jest jako tako przyjęty standard w przedrukach starych pasków komiksowych w formacie pionowym. I w taki sposób było wydawanych większość wydań "Fistaszków", zanim pojawiły się "Fistaszki Zebrane" dwie dekady temu i przywróciły oryginalny układ.

W przypadku Fistaszków przynamniej ma to jakiś wygląd.
W komiksach Christy, mimo starań Egmontu (przerabianie poszczególnych kadrów) wygląda to raz lepiej, raz gorzej.
W miękkich ekonomicznych albumach można na to przymknąć oko, ale wydania zbiorcze tylko w oryginalnym układzie poziomym! 8)

« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Marzec 2025, 15:05:24 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline deFranco

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 15:40:12 »
Pal licho układ pasków. Niech już będzie jak proponuje radef.

Ale czemu do licha ciężkiego nie wydadzą tego na twardo w integralach ?
Nie chcę kupować szajsu tylko, żeby przeczytać (nigdy nie czytałem Londyńskiego kryminału czy
Pitekantropa) i zaraz wystawić na sprzedaż .
Ktoś powie, poczekaj 10 lat, a będzie Złota Kolekcja.
Ale ja nie chcę czekać, chcę to teraz. Nie mam patentu na nieśmiertelność, a jestem już po drugiej stronie rzeki  :(
Skoro już robią, czemu nie robią tego porządnie jak uznana klasyka na to zasługuje.

Tak jak ktoś napisał, po co, skoro przez lata można ciągnąć kasę.
"Wilka" nie kupię bo znam, a takiego wydania na półkę nie chcę.
Tyle ode mnie. Kończę.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline parsom

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 18:38:21 »
Rozumiem czekanie na wydania w integralach czegoś co już znam i lubię, i co już było na rynku w innej formie. Ale w tym przypadku? Bez przesady, to żaden szajs.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 18:49:28 »

Bo Egmont ma wyjeb*ne na rodzimą klasykę i pomimo że zarabia na niej najwięcej (TOP 100 sprzedaży to głównie "nasze" komiksy) to woli hurtowo wypluwać opowieści o bohaterach co noszą majtki na spodniach.
I żadne pierd*olenie na forum tego nie zmieni. Wystarczy zobaczyć jak potraktował "jubileuszowe" wydanie Kleksa.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 16:31:48 »
Jak już mam Kajtka i Koka w kosmosie, Na tropach Piketantropa, W krainie baśni, Wśród piratów, Śladem białego wilka, Londyński kryminał i Zwariowaną wyspę to co zostaje wartego uwagi? Reszta to już tylko ciekawostki przyrodnicze?

Offline Dalthon

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 17:04:26 »
Reszta to takie same ciekawostki przyrodnicze które już masz ;)

Kajtek i Koko - Opowieści Koka:
- Arktyczna wyprawa Koka
- Na wakacjach
- Przemytniczy szlak

Kajtek i Koko - Kajtek, Koko i inni:
- Opowieści Koka

Kajtek i Koko - Profesor Kosmosik

Kajtek i Koko - Poszukiwany Zyg-Zak:
- Latający Holender
- Profesor Kosmosik i Marsjanie
- Poszukiwany Zyg-Zak

Offline greg0

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 17:23:14 »
Jeśli po Białym wilku Egmont faktycznie wyda Na tropach pitekantropa, to kolejne powinny być Opowieści Koka z cz-b integrala .
Możliwe, że całą resztę odpuszczą w albumach i zaczną wreszcie klepać [poziome?] zbiorczaki.

Ważne żeby narzekać...

Offline greg0

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 17:43:08 »
Nie chcę kupować szajsu tylko, żeby przeczytać (nigdy nie czytałem Londyńskiego kryminału czy
Pitekantropa) i zaraz wystawić na sprzedaż .
Ktoś powie, poczekaj 10 lat, a będzie Złota Kolekcja.
Ale ja nie chcę czekać, chcę to teraz.
jest wydane na twardo w integralach, tyle że bez kolorów, ale za to na matowym papierze.
Ja sobie chwalę te cz-b wydania.

Ważne żeby narzekać...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 19:29:24 »
Możliwe, że całą resztę odpuszczą w albumach i zaczną wreszcie klepać [poziome?] zbiorczaki.

Egmont i poziome integrale??? Prędzej straci prawa do marki.

Ja sobie chwalę te cz-b wydania.

Bo to bardzo zacne wydania, tyle że niedostępne a jak jakiś tom się pojawia to nerek brakuje.
Żeby nie było, udało mi się zebrać całość w miarę normalnych cenach ale to było dawno temu i teraz nie ma na to szans najmniejszych.

Offline greg0

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 19:52:57 »
Egmont i poziome integrale??? Prędzej straci prawa do marki.
W sumie racja.
Nie po to pocięli oryginalne paski do pionowych wydań żeby teraz drukować w układzie poziomym.
Podobnie z Kleksem.
Nie po to wcześniej pomniejszyli plansze w zeszytach żeby później w Wydaniu jubileuszowym wypuścić je w normalnym rozmiarze.
Oni po prostu szanują swoją robotę. :D
Ważne żeby narzekać...

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 04 Kwiecień 2025, 22:07:33 »
Zwariowana wyspa

Pamiętam, że za dzieciaka fascynowała mnie ta fabuła. Nie dokończyłem bo było wydane w dwóch częściach i drugiej nie miałem. Teraz, po latach, w końcu doczytałem. Więc i Christa, jeszcze przed posłaniem Kajtka i Koka w kosmos, uległ czarowi fantastyki naukowej. I UFO. Herge rok potem wyda 22 Tintina i on też spotka się z UFO. Ten temat jarał wtedy wszystkich. Daniken zbił na tym temacie kapitał. Czy naprawdę Kajtek i Koko w kosmosie to wszystko na co było stać Christę w temacie s-f? Czy mógłby wymyślić coś więcej zanim zrobił klon Asteriksa i przerobił na Kajka i Kokosza?

Offline Pestak

« Odpowiedź #147 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 14:16:33 »
Kajtek zadebiutował szybciej niż Asterix więc to żaden klon Asteriksa. Jakby tak patrzeć tylko na parę gruby i chudy to równie dobrze możemy powiedzieć, że Asteriks i Obeliks to klony Filipa i Flapa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #148 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 16:12:40 »
Kajtek może nie, ale Kajko? Nie wiem, czy czytałeś dodatki np. do pierwszego tomu "Złotej kolekcji"...

EDIT: choć więcej o tym jest w dodatkach w tomie piątym.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Kwiecień 2025, 17:47:34 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pestak

« Odpowiedź #149 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 16:58:05 »
Kajtek może nie, ale Kajko? Nie wiem, czy czytałeś dodatki np. do pierwszego tomu "Złotej kolekcji"...

Przecież Kajtek to protoplasta Kajka więc co za roznica?. Dodatki czytałem jak najbardziej plus artykuły w np. „Na plasterki” oraz czytałem wszystkie wczesne prace Christy i mam własne zdanie w tym temacie. Jak ktoś sugeruje, że mistrz Christa kopiował postaci z Asteriksa to mnie krew zalewa. Owszem, później nawet konkretne sceny zapożyczył, ale jeśli chodzi o samych głównych bohaterów to w życiu nie dam się przekonać. Czy ktoś naprawdę wierzy że na przełomie lat 50-tych i 60-tych Christa siedząc w trojmiescie miał dostęp do frankofońskich magazynów gdzie debiutował Asteriks?