Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1335 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 21:16:11 »
Ale jak to tak można było znaleźć artystę co kontynuuje Kajtka i Koka rysunkami 1:1 a do Kajka i Kokosza trzeba było nająć Kiełbusa co robi po swojemu?

Oj Fijał jako Christa 1:1 to jest moim zdaniem dosyć odważna teza. Moim zdaniem ma tak samo swój charakterystyczny styl rysując te Kajkosze, jak i Sławek. Oczywiście, są to stylówki orbitujące w okolicach tego co robił Pan Janusz, ale ani jeden ani drugi nie podrabiają pierwowzoru tak dokładnie jak to jest w przypadku np. kontynuatorów Asterixa czy Lucky Luka. Najbliżej był Derkacz, którego Krzysztof Janicz prezentował na Naplasterkach:

https://na-plasterki.blogspot.com/2010/12/zbigniew-derkacz-christa-wydawa-sie.html

Online Pestak

« Odpowiedź #1336 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 06:34:57 »
Nikt nie zastąpi Christy bo był to artysta niepowtarzalny, który zresztą sam dopracowywał swój styl przez kilkadziesiąt lat. Jasne, niektórzy mogą skopiować jakąś postać i pozę 1:1, ale czy ktoś potrafiby stworzyć pełnometrażowy komiks na jego poziomie? Wątpię.

Kiełbus jako wybór na kontynuację nie był zły. Rysuje po swojemu, ale w sposób pasujący do konwencji.

Natomiast pytanie kto wybrał rysunek na okładkę tej najnowszej planszowki?

https://egmont.pl/Kajko-i-Kokosz.-Porwanie-Milusia-101292320.html

Powiem nieskromnie, że nawet ja chyba dałbym radę stworzyć coś lepszego.
Poza tym mogli wybrać jakiś rysunek samego Christy z Milusiem. P. Kołodziejczak coś wspominał na swoim panelu że zasób z rysunkami Christy nie jest nieograniczony. To oczywiste, ale jednak stworzył on dziesiątki tysięcy rysunków i na pewno coś by się jeszcze znalazło (pewnie nawet rysunek ze związanym Milusiem).
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Październik 2025, 06:38:19 wysłana przez Pestak »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1337 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 11:26:50 »

Dawaj. Chętnie zobaczę.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #1338 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 11:30:01 »
Poza tym mogli wybrać jakiś rysunek samego Christy z Milusiem. P. Kołodziejczak coś wspominał na swoim panelu że zasób z rysunkami Christy nie jest nieograniczony. To oczywiste, ale jednak stworzył on dziesiątki tysięcy rysunków i na pewno coś by się jeszcze znalazło (pewnie nawet rysunek ze związanym Milusiem).
Dziesiątki tysięcy rysunków można użyć jako np. niewielką ilustrację w tle, ale dużych rysunków z Kajkiem i Kokoszem, które nadają się na okładkę gry, nie ma wiele. A w większości już zostały użyte wcześniej przez Egmont przy innych komiksach i grach.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Pestak

« Odpowiedź #1339 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 11:36:36 »
Wielu właśnie to powtarza, że kłopot z wielkością czy formatem. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że przy dzisiejszej technice przerobienie małoformatowego rysunku w duży to nie byłby jakiś wielki problem.

@ Kadet - prześlij mi honorarium (może być w połowie takie jak dostała ta Pani od okładki tej planszówki) a ochoczo zabiorę się do pracy :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Październik 2025, 11:38:55 wysłana przez Pestak »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1340 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 11:48:27 »
W umowie o dzieło honorarium przelewa się z reguły po jego wykonaniu... kiedy zamawiający oceni, czy dzieło spełnia oczekiwania wyrażone w umowie. Chciałbyś dostać z góry kasę za niezrobione jeszcze dzieło?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Pestak

« Odpowiedź #1341 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 11:54:27 »
Hmm, czy mnie pamięć nie myli, ale chyba w Łodzi artyści dostawali kasę z góry za swoje wrysy (cześć już płaciła im w cenie biletu).

Offline starcek

« Odpowiedź #1342 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 11:57:48 »
Zaraz Egmont podrzuci AI wszystkie materiały Christy, ze szkicami włącznie, i skończy się dywagowanie na temat podobieństw. Skoro już pojawiła się pierwsza całkowicie wygenrowana cyfrowa aktorka to nie będzie problemu z generowaniem rysuneczków i problem podobieństwa się rozwiąże.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1343 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 12:05:35 »
Hmm, czy mnie pamięć nie myli, ale chyba w Łodzi artyści dostawali kasę z góry za swoje wrysy (cześć już płaciła im w cenie biletu).

I podpisywali umowy, takie jak te, które podpisuje się przy biznesowym zamówieniu grafiki na produkt?

W umowie zlecający może zapłacić wykonawcy z góry, jeśli mu ufa, ale nie jest to w żadnym wypadku regułą i decyzja zawsze należy do niego.

Prawda jest taka, że o ile w sekrecie nie jesteś profesjonalnym (czy chociaż amatorskim) grafikiem albo jakimś sawantem, to za Chiny Ludowe nie narysujesz czegoś zbliżonego poziomem technicznym do tej okładki. Ja zresztą też. Po prostu nie mamy praktyki i wyszkolenia. No chyba że poprosisz AI, żeby Ci coś wygenerowała, ale ja za takie coś podziękuję.

Zresztą ja naprawdę nie widzę na tej okładce niczego, co by uzasadniało takie darcie szat.

Dziękuję z całego serca!

Online Pestak

« Odpowiedź #1344 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 12:24:17 »
Ja natomiast nie widzę niczego co choćby by było zbliżone do poziomu Christy.
Widzę za to że autorka ma chyba małe pojęcie o perspektywie (na co patrzą główni bohaterowie i na co wskazuje palcem Kokosz? W założeniu pewnie na zbojcerzy i Milusia. Niestety z rysunku to nie wynika)

Online misiokles

« Odpowiedź #1345 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 12:37:22 »
Nie zmienia to faktu, że Kadet pokazał ci, że nie masz pojęcia o podpisywaniu umów, więc na razie w meczu Pestak - Meago jest 1:1.

Online Pestak

« Odpowiedź #1346 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 13:01:05 »
Wiesz , za dużo mi nie pokazał:) zbicie jego argumentów z racji wykonywanego przeze mnie zawodu to byłaby igraszka. Przygotowałem w życiu setki o ile nie tysiące różnych umów. O ile faktycznie rysownikiem zawodowym nie jestem to akurat na polu prawnym raczej jestem pewny wygranej:) nie chce jednak zaśmiecać jednego z moich ulubionych tematów prawniczym bełkotem. Więc niech mu będzie że wygrał:)

Offline michał81

« Odpowiedź #1347 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 17:39:30 »
O ile faktycznie rysownikiem zawodowym nie jestem
To jesteś wstanie zrobić taką grafikę (bez użycia SI) bo już się pogubiłem?

Offline Kadet

« Odpowiedź #1348 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 18:02:54 »
Wiesz , za dużo mi nie pokazał:) zbicie jego argumentów z racji wykonywanego przeze mnie zawodu to byłaby igraszka. Przygotowałem w życiu setki o ile nie tysiące różnych umów. O ile faktycznie rysownikiem zawodowym nie jestem to akurat na polu prawnym raczej jestem pewny wygranej:) nie chce jednak zaśmiecać jednego z moich ulubionych tematów prawniczym bełkotem. Więc niech mu będzie że wygrał:)

No patrz, a ja od 10 lat tłumaczę umowy i zdarzyło mi się też kilkadziesiąt umów o dzieło podpisać. Więc orłem Temidy nie jestem, ale wiem, że co do zasady wynagrodzenie za dzieło jest płatne w chwili jego oddania, chyba że umowa stanowi inaczej. Do wprowadzenia zapisu o zapłacie z góry trzeba jednak zgody obu stron, a ponieważ - jak sam zaznaczyłeś - nie jesteś profesjonalnym rysownikiem, Twoja pozycja negocjacyjna w zakresie przekonania mnie do zapłaty z góry w ramach hipotetycznej umowy o dzieło nie przedstawia się niestety najmocniej :)

Dziękuję z całego serca!

Online Pestak

« Odpowiedź #1349 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 18:35:33 »
To jesteś wstanie zrobić taką grafikę (bez użycia SI) bo już się pogubiłem?

No właśnie w tym sęk. Mimo, że jestem amatorem to uważam, że jestem nie tylko w stanie  zrobić taką grafikę, ale jestem w stanie stworzyć lepszą. Co więcej sądząc po pracach które wrzucają tutaj czasem niektórzy forumowicze myślę, że większość amatorów zrobiłaby to jeszcze lepiej niż ja (mimo że moja praca i tak już byłaby lepsza niż to co dał nam Egmont na okładce tej gry:)