Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256311 razy)

Offline freshmaker

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1230 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 18:09:29 »
wyjątkowo zgadzam się z leykiem, że produkt to prehistoria. jeżeli ktoś się interesuje komiksem np od 10 lat to praktycznie nie ma szans znać autora. trochę ten album to promocja autorów z katalogu egmontu - tak jak ten rysownik z konkursu o którym nie słyszałem.

patrzę na te plansze i autorzy których normalnie lubię wypadają wg mnie fatalnie - szlapa, budziejewski, tomaszewski. sztywne to do bólu i bez tła. no i te niektóre strony i okładki praktycznie przerysowane? zdecydowanie nie dla mnie.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #1231 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 18:11:44 »
Ciekawostka jedynie a nie coś co warto mieć jak Relaxy czy Kasprzaka. Po co to brać jak ma się oryginał?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1232 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 18:26:19 »
@freshmaker

Nie obraź się proszę, ale zabawne jest to, że wracasz do tego tematu co chwilę, żeby za każdym razem powtórzyć, że ten album jest nie dla Ciebie  :D Myślę, że każdy kto śledzi ten temat zdążył już to zanotować :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1233 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 18:28:59 »
powtarzam to bo właśnie uważam to za zabawne.  a wracam do tematu bo w necie jest coraz więcej plansz do wglądu i jestem coraz bardziej rozczarowany np plansza budziejewskiego.

Online michał81

« Odpowiedź #1234 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 18:41:25 »
Dziś w końcu dostałem swój egzemplarz. Pomysł na sam album zdecydowanie ciekawy. Rysunkowo bardzo zróżnicowany miks. Nie każdemu podejdzie. Najgorsza plansza od Jakuba Kijuca. Wypada on bardzo słabo w porównaniu do reszty twórców. Nawet uważam, że Egmont powinien dać szanse zaproszonym twórcom na stworzenie epizodów do Opowieści z Mirmiłowa. Scenariuszowo zero zaskoczeń. Natomiast dla mnie wielkim rozczarowaniem jest brak dziada Rosińskiego na pokładzie tego projektu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1235 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 20:16:06 »
Po co to brać jak ma się oryginał?

Noo... lepiej tak, niż brać to, nie mając oryginału :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline turucorp

« Odpowiedź #1236 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 21:21:34 »
Po co to brać jak ma się oryginał?

Jakiś czas temu, wiedząc co się święci, popełniłem taki wpis http://turucorp.blogspot.com/2024/05/kazdemu-inny-raj.html , w którym pochyliłem się nad podobnym projektem. Nie widziałem nigdzie w sieci, żeby ktokolwiek darł, z powodów tamtej realizacji, szaty. Ba, te współcześniejsze wersje (w hołdzie), są nader często przypominane z entuzjazmem.
Co jest z tą polską mentalnością nie tak?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1237 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 21:29:29 »
Nie widziałem nigdzie w sieci, żeby ktokolwiek darł, z powodów tamtej realizacji, szaty.

Ty to lubisz skrajności. Jakby istniały tylko czerń i biel, nic pomiędzy. A kto tu drze szaty? Ktoś napisał, że to nie dla niego, paru napisało, że fajne, ok. Normalny rozkład wśród iluś tam osób co się wypowiedziały. I tyle.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1238 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 21:39:06 »
ja nie drę szat - rocznicowy album asteriks i przyjaciele też mi się nie podobał a w nim był rosinski. żeby zaraz ktoś mi nie wyskoczył - bardzo lubię pin-upy, fanarty, wersje bohatera innych autorów jak np hellboy. forum dyskusyjne jest chyba od dyskusji?

ja wymiękłem już jakiś czas temu przy opowieściach mirmilowa. na początku kibicowałem tej inicjatywie i bezsprzecznie najlepsze były szorty kielbusa i bedyka - u tego drugiego szczególnie podobała mi się paleta barw. ostatnie opowieści były wg mnie tragiczne i rysunkowo - meago i co gorsza scenariuszowo. zresztą albumy nowych przygód też już odpuszczam ze względu na kura właśnie, który miał dobry start i właściwie na tym koniec.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1239 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 21:47:03 »
A kto tu drze szaty?
Ta „drama” odbywa się nie tylko tutaj.

ja nie drę szat - rocznicowy album asteriks i przyjaciele też mi się nie podobał a w nim był rosinski. żeby zaraz ktoś mi nie wyskoczył - bardzo lubię pin-upy, fanarty, wersje bohatera innych autorów jak np hellboy. forum dyskusyjne jest chyba od dyskusji?

Tyle, że dyskusja powinna mieć jakieś konstruktywne i racjonalne ramy, inaczej jest bez sensu.
Tak jak bez sensu jest zestawianie tego projektu z wszelkiego rodzaju fanartami czy pin-upami, bo tutaj ramy zostały ściśle określone, ten sam scenariusz co w oryginale, zachowanie kolorystyki i ciągłości narracyjnej (co raczej nie miało szans się udać), przy okładkach zachowanie kompozycji i ustawienia wszystkich elementów.
To nie był „konkurs” na to, kto lepiej naśladuje Christę. Nie jest to też żaden zbiór fanartów, ani tym bardziej próba kontynuacji.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1240 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 22:00:00 »
Dziś w końcu dostałem swój egzemplarz. Pomysł na sam album zdecydowanie ciekawy. Rysunkowo bardzo zróżnicowany miks. Nie każdemu podejdzie. Najgorsza plansza od Jakuba Kijuca. Wypada on bardzo słabo w porównaniu do reszty twórców. Nawet uważam, że Egmont powinien dać szanse zaproszonym twórcom na stworzenie epizodów do Opowieści z Mirmiłowa. Scenariuszowo zero zaskoczeń. Natomiast dla mnie wielkim rozczarowaniem jest brak dziada Rosińskiego na pokładzie tego projektu.

Po co starszego człowieka znowu obrażasz ? W stodole się chowałeś że nikt cię kultury i szacunku do starszych nie nauczył?  Na żywo pana Rosińskiego zwyzywaj od dziadów jak taki jesteś bohater.

A co do tematu to świetna akcja z tym albumem, na swój egzemplarz poczekam do września ale zapowiada się ciekawy artystyczny misz-masz. Może jak się dobrze przyjmie to Egmont pójdzie za ciosem i będzie kontynuował takie akcje. 

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1241 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 22:00:46 »
nie zestawiam tego albumu z fanartami.  za głęboko wchodzisz. nie chce po prostu żeby mi ktoś wyjechał ze jestem ortodoksem. uwielbiam christe, wiadomo, ale kibicowałem kontynuacjom. ten album wpisuje się wg mnie niestety w stylistykę nowych przygód / opowieści gdzie poziom zaczął lecieć w dół. szczególnie w opowieściach poziom graficzny był „nierówny” - mówiąc wprost na niektóre rzeczy nie mogłem patrzeć. dobilo je dla mnie równy-niski poziom scenariuszowy.

widzę tu dużo opinii, że ten album rocznicowy jest nierówny ale mało krytyki. czyli ok ludziom się podoba. ja np na początku byłem podhypeowany okładka gawrona ale jak zobaczyłem przykładowe plansze to wymiękłem. zdecydowanie nie dla mnie.

Offline PJP

« Odpowiedź #1242 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 01:11:40 »
Czytam wasze wypowiedzi i w sumie chętnie pooglądałbym (poczytał też) fanarty tematyczne czy powiązane z seriami. Takie coś jak hołdy czy inne antologie, ale na innym poziomie - większa swoboda twórcza i dobór autorów. Wtedy można poszaleć ;)
Btw, ukazał się artbook: https://www.gildia.pl/komiksy/609009-kkk-27-artbook-30-lat-z-kkkomiksem-okladka-c i jest tam sporo różnych autorów (w kontekście wydania urodzinowego).
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Lipiec 2024, 01:48:24 wysłana przez PJP »

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #1243 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 16:42:20 »
Noo... lepiej tak, niż brać to, nie mając oryginału :)

Ale lepszy byłby 7 tom kolekcji, który by pozbierał wszystkie te nowe przygody.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1244 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 19:38:27 »
Czytam wasze wypowiedzi i w sumie chętnie pooglądałbym (poczytał też) fanarty tematyczne czy powiązane z seriami. Takie coś jak hołdy czy inne antologie, ale na innym poziomie - większa swoboda twórcza i dobór autorów. Wtedy można poszaleć ;)

Przespałeś?
Raz: https://www.gildia.pl/komiksy/201171-antologia-memoria-janusza-christy
Dwa: https://www.gildia.pl/komiksy/331322-komiksownia-2-w-holdzie-januszowi-chriscie