Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline freshmaker

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1215 dnia: Śr, 24 Lipiec 2024, 23:43:40 »
dzięki za prezentację! zdecydowanie nie dla mnie. pozdr

Offline Leyek

« Odpowiedź #1216 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 00:05:54 »
Bezsprzecznie jest to bardzo ciekawy projekt, jak dla mnie, jego największym plusem jest szeroki przegląd polskich rysowników.

Dla mnie po przejrzeniu listy nazwisk ten wybór nazwisk jest (do porzygu) bezpieczny. I mimo, że nie mam jeszcze tego albumu (ale sporo plansz już widziałem) jest to dla mnie jego największy minus.

Przede wszystkim większość z tych rysowników tworzy w podobnym cartoonowym stylu (który osobiście uwielbiam). Zmarnowana została szansa na naprawdę szeroki przegląd polskich rysowników i totalnie odjechane plansze. Brak i dużych (i mniejszych) "mainstreamowych" nazwisk - Stefaniec, Świdziński (to by było coś), Garwol, Kowalczuk, Falauke, Topor, Luko Czakowski jak i topu twórców niezależnych, np. Zvyrke, Babczyński, Ottoich itd.

Rozumiem, że Egmont próbuje promować "swoich" (masa nazwisk osób tworzących rzeczy w ramach ich dziecięcych serii), ale często są to twórcy z małym lub wręcz zerowym dotychczasowym komiksowym dorobkiem. Plus do tego jakiś gościu (już nie pamiętam nazwiska) co przez ponad 10 lat zrobił parę szortów, o pupilku Kijucu już wspominałem wcześniej. Albo robimy coś takiego dla idei i w najlepszej możliwej formie (i bierzemy najlepszych), albo jako prospekt reklamowy swojej "stajni". A tak wyszedł półśrodek.

Online michał81

« Odpowiedź #1217 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 05:08:37 »
Brak i dużych (i mniejszych) "mainstreamowych" nazwisk - Stefaniec, Świdziński (to by było coś), Garwol, Kowalczuk, Falauke, Topor, Luko Czakowski jak i topu twórców niezależnych, np. Zvyrke, Babczyński, Ottoich itd.
Może dostali zaproszenie, ale po prostu nie chcieli współpracować z Egmontem.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1218 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 07:20:58 »
Na pewno jedna z wymienionych przez Leyka osób odmówiła.

@Leyek - o kim Ty piszesz z tymi kilkoma szortami na koncie? Przypomnij sobie proszę, bo jak patrzę na tę listę, to nie ma tu nikogo kto by nie mial przynajmniej jednego albumu na koncie. Zaintrygowałeś mnie :)

Online michał81

« Odpowiedź #1219 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 07:52:52 »
Na pewno jedna z wymienionych przez Leyka osób odmówiła.
Dokładnie. Jak sama stwierdziła miała dużą satysfackję odmawiając Egmontowi udziału wzięcia w tym projekcie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1220 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 08:11:16 »
W sumie to mam w czterech literach kto odmówił i dlaczego ale tak na przyszłość jak już tak piszecie o czymś to pozbądźcie się tej maniery "wiem, ale nie powiem". "jedna z wymienonych" "jak sama stwierdziła" - cyrk, publiczne forum, a piszecie posty jakby dotyczyły tylko wtajemniczonych.

A co do albumu plansze średnio mi się podobają i go nie kupię, ale okładki są fajne, mogliby by je jakoś promocyjnie wykorzystać żeby się nie marnowały tylko w tym albumie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1221 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 08:54:08 »
@Leyek - o kim Ty piszesz z tymi kilkoma szortami na koncie? Przypomnij sobie proszę, bo jak patrzę na tę listę, to nie ma tu nikogo kto by nie mial przynajmniej jednego albumu na koncie. Zaintrygowałeś mnie :)

Chyba o A. Łaskiego mi chodziło, bo pamiętam, że dużo było u tego autora PCA Relaxu: https://alejakomiksu.com/autor/2252/Andrzej-Laski/   
ale widać pamięć zawodna, bo jest aż 1 2 komiksy o Wędrowyczu.

Jak szukałem powyższego to jeszcze taki kwiatek:
https://alejakomiksu.com/autor/186/Rafal-Gosieniecki/
jeden album z 2004 roku

A u tej Pani np. kompletna pustka:
https://alejakomiksu.com/autor/14474/Urszula-Szerszen/

No ale może na Łódź coś wyjdzie:

Rozstrzygnięto piątą edycję ogólnopolskiego Konkursu na komiks dla dzieci im. Janusza Christy. Jury w składzie: Berenika Kołomycka, Agnieszka Wielądek, Tomasz Kołodziejczak, Maciej Kur oraz Tomasz Leśniak po długich obradach postanowiło przyznać dwa drugie miejsca oraz dwa trzecie miejsca. Nie przyznano pierwszej nagrody. Laureaci konkursu, oprócz nagrody pieniężnej, otrzymają od wydawnictwa Egmont propozycję narysowania i wydania pełnometrażowych komiksów dla dzieci. Partnerami konkursu są Fundacja Kreska im. Janusza Christy oraz Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi.

Miejsce drugie przyznano ex aequo Wiktorowi Taladze (scenariusz) i Aleksandrze Machoń (rysunki) za komiks „Cząberek” oraz Urszuli Szerszeń (scenariusz i rysunki) za komiks „Bati i Elmo: Małe problemy”.

@Jaszczu, @michal81 zdaję sobie sprawę, że ktoś mógł poodmawiać, ale nie wierzę, że wszyscy istotni twórcy zostali zaproszeni, a twórców komiksów dziecięcych Egmontu jest nadreprezentacja. A takie osoby jak powyżej wymieniłem dla polskiego komiksu (powiedzmy, dla spokoju, że na razie) nie znaczą praktycznie nic.

EDIT. A jeszcze z ważnych nazwisk nieobecnych, istotnych i mogących stworzyć coś odmiennego, fajnego to zapomniałem o M. Pałce  (i pewnie jeszcze kilku(nastu) nazwiskach jakby dlużej i na spokojnie pomyśleć).
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Lipiec 2024, 08:58:41 wysłana przez Leyek »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1222 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 09:22:46 »
No spoko, ja rozumiem Twoje preferencje i kierunek pójścia w autorów nieoczywistych.

Ale przecież tu ewidentnie widać, że Kołodziejczak (bo to on zapraszał autorów) miał taką koncepcję, że w pierwszej kolejności poszedł listą wszystkich polskich autorów z Egmontu, a na wolne miejsca, których nie zostało wiele, zaprosił autorów, których z sobie znanych powodów chciał. Jest opiekunem franczyzy Kajko i Kokosz, ten album był jego autorskim pomysłem i miał prawo dokonać selekcji według własnego widzimisię.

Każdy dokonałby innego wyboru. Ja np. wybrałbym też inną ekipę i też mogę tu sypać kolejnymi nazwiskami, których mi brakuje - Fil, Ania Krztoń, Bele, Judyta Sosna, Marek Lachowicz, Łukasz Mazur, Kamila Król, Jakub Rebelka, Marcin Podolec, Xulm, Piotrek Marzec, Michał Rzecznik itd. itd. Można by całą serię Kajkoszy zapełnić, bo jest kim :) Może zorganizujemy taki album na dwudziestolecie Misia Zbysia :)

Swoją drogą bardzo mi się podobają Twoje typy, tylko boję się, że od popkornu, który bym zjadł obserwując inby wokół Świdzińskiego, Luko Czakowskiego czy Maćka Pałki  rysujących Kajkosze mógłbym się poważnie rozchorować.

W sumie to mam w czterech literach kto odmówił i dlaczego ale tak na przyszłość jak już tak piszecie o czymś to pozbądźcie się tej maniery "wiem, ale nie powiem". "jedna z wymienonych" "jak sama stwierdziła" - cyrk, publiczne forum, a piszecie posty jakby dotyczyły tylko wtajemniczonych.

Przepraszam, faktycznie bez jest sensu robienie z tego bóg wie jakiej tajemnicy, skoro sam autor napisał to publicznie. Chodzi o Łukasza Kowalczuka.

Edit. Co do Gosienieckiego się z Tobą nie zgodzę. Autor może ma jeden album na koncie, ale publikował regularną serię w "Produkcie" "Phantasmata"), magazynie, który dla polskiego komiksu znaczy bardzo, bardzo dużo (jeśli już podnosisz taki argument).
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Lipiec 2024, 09:29:09 wysłana przez Jaszczu »

Offline Alienus66

« Odpowiedź #1223 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 09:57:13 »
Ale Wy na tym forum potraficie prawie każdy komiks obrzydzić. Chyba czas ograniczyc te forum do minimum

Offline nori

« Odpowiedź #1224 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 10:18:40 »
Ale Wy na tym forum potraficie prawie każdy komiks obrzydzić. Chyba czas ograniczyc te forum do minimum

Jeżeli mogę offtop:

Alienus66, poruszyłeś ciekawą kwestię, do tego, wydaje mi się, z dodatkowym dnem. Dwa aspekty: po pierwsze na forum rzeczywiście dość mocno wypomina się różne wpadki wydawców. I akurat uważam to za ogromny plus. Cytując Wilqa, tu nie chodzi o to by miziać się (...), ale o normalny towar który proponuje wydawca, za który klient płaci, obecnie niemałe pieniądze. To że Mucha ostatnio spierniczyła parę albumów, nie spowoduje, że zrezygnuję z kupowania ich komiksów, ale z pewnością poczekam na opinię i nie kupie na premierę. By wiedzieć po prostu na co się piszę. Kuriozum wydaja mi się sytuacje, jak np.: wydawnictwo Scream które jawnie obrażało swoich czytelników (Tomb Raider i Borgia), a Ci i tak łykają wszystko bez popity. Wychodzę jednak z założenia, że jeżeli traktujesz mnie jak debila, to się p***l, obrażać się nie dam, mojej kasy nie zobaczysz. Ale jak widać, niektórzy chyba lubią.

Druga kwestia: obrzydzenie. Alienus66 to nie do Ciebie personalnie, żeby nie było. Jak dla mnie, właśnie super jest poczytać różne, często bardzo skrajne, opinie. Sam zaznaczyłem parę postów wcześniej, że jakaś plansza dla jednej osoby będzie badziewiem totalnym a ta sama plansza dla kogoś będzie arcydziełem. Gusta po prostu. Wychodzę z założenia, że lepiej jest poznać opinię, ale ostateczna decyzja należy tylko i wyłącznie do mnie. Momentami można odnieść wrażenie, że jakakolwiek opinia niezgodna z "moją" jest traktowana jako coś złego. A absolutnie tak nie powinno być. Warto poznać inne spojrzenie na dane zagadnienie, ale ostateczną decyzję wysnuwa się samodzielnie! No kurcze, ludzie chyba coraz częściej chcą żeby za nich myśleć, i nie chce im się / nie potrafią podejmować / wysnuwać własnych decyzji / wniosków.

Choćby zakres autorów - dla mnie atutem jest, że jest tutaj dużo najróżniejszych twórców. Leyek uświadomił mnie, że dla niego to wręcz minus. I bardzo dobrze, ciekawe jest takie spojrzenie, tym bardziej, że Leyek uzasadnił, i co najważniejsze, podał parę nazwisk, które chętnie sobie sprawdzę. Mój plus, okazał się jego minusem, ale dzięki temu będę miał możliwość poszerzenia wiedzy o współczesnych twórcach. Reasumując, same plusy!

Koniec offtopu.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1225 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 10:50:04 »
pałka kiedyś popełnił fajny fanart z kajkoszami na grzybach. zbyt mroczny chyba jak na ten album.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1226 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 14:51:12 »
No to np. na yt masz sporo takich kanałów, wg których wszystko, co się ukazuje, jest super.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1227 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 15:15:47 »
Swoją drogą bardzo mi się podobają Twoje typy, tylko boję się, że od popkornu, który bym zjadł obserwując inby wokół Świdzińskiego, Luko Czakowskiego czy Maćka Pałki  rysujących Kajkosze mógłbym się poważnie rozchorować.

Czyli de facto potwierdzasz to co napisałem, że wybór autorów był megabezpieczny ;)

Chodzi o Łukasza Kowalczuka.

To ja stawiałem, że chodzi o Stefańca, a do Kowalczuka się w ogóle nie odezwali ;) Szkoda chętnie bym zobaczył bohaterów jako jaszczurów czy cyborgów ;)

Edit. Co do Gosienieckiego się z Tobą nie zgodzę. Autor może ma jeden album na koncie, ale publikował regularną serię w "Produkcie" "Phantasmata"), magazynie, który dla polskiego komiksu znaczy bardzo, bardzo dużo (jeśli już podnosisz taki argument).

Ok, przyjmuję. Choć wg mnie Produkt to już trochę prehistoria i jeśli autor nie stworzył nic od 2007 (z wyjątkiem okazyjnego KKK25) i pewnie jest już w zupełnie innym miejscu kariery/życia to nie powinien "blokować" miejsca młodym (lub starszym) gniewnym w tego typu publikacji.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1228 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 15:38:53 »
Czyli de facto potwierdzasz to co napisałem, że wybór autorów był megabezpieczny ;)

Skutnik, Falkowska, Michalski, Gonzales, Surma, Śledziński, Truściński… no nie wiem, czy to taki „megabezpieczny” wybór.
Większość autorów potraktowała temat dosyć zachowawczo, ale to raczej wynika z jakiejś ich wewnętrznej, mentalnej blokady.

To ja stawiałem, że chodzi o Stefańca, a do Kowalczuka się w ogóle nie odezwali ;) Szkoda chętnie bym zobaczył bohaterów jako jaszczurów czy cyborgów ;)

Mając z tyłu głowy, że musi być zachowany scenariusz, a w przypadku okładek, układ i kompozycja, te „jaszczury i cyborgi” i tak byłoby podporządkowane oryginałowi. Za bardzo poszaleć się nie dało.

Ok, przyjmuję. Choć wg mnie Produkt to już trochę prehistoria i jeśli autor nie stworzył nic od 2007 (z wyjątkiem okazyjnego KKK25) i pewnie jest już w zupełnie innym miejscu kariery/życia to nie powinien "blokować" miejsca młodym (lub starszym) gniewnym w tego typu publikacji.

Ale skąd wiesz, że Rafał nie stworzył nic od 2007? Od wielu lat siedzi w Japonii, kontakty z Polską ma sporadyczne, ale to nie oznacza, że nic tam nie robi.
Argument, że „zabrał komuś miejsce” jest zwyczajnie słaby.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1229 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 16:29:10 »

Większość autorów potraktowała temat dosyć zachowawczo, ale to raczej wynika z jakiejś ich wewnętrznej, mentalnej blokady.

Wiesz co, mogę mówić tylko za siebie, ale gdzieś z tyłu głowy miałem, że ten komiks mimo wszystko ma się też czytać. Co do strony wizualnej, dostaliśmy nawet próbniki kolorów tych głównych postaci, więc mimo tego, że organizator zamieszania oczywiście zachęcał żeby rysować we własnym stylu i nie próbować naśladować Christy, to choćby te kolory czy konieczność zachowania absolutnie wszystkich tekstów był jednak jakimiś ramami. Np. wstawienie przez Michalskiego wannolotu zamiast kufra to fajny żarcik, ale mi do głowy by nie przyszło, że aż tak tam sobie można pozmieniać. Czy np. kowal, który u Marty ma wygląd zbliżony do oryginału a Kajetan na następnej stronie robi z niego rudego brodacza :) A że Christa kadrował gęsto, europejsko, w każdym niemal kadrze jest tłumek postaci, to trudno było tu nawet poszaleć ze zmianą kadrowania. To tak tylko w ramach bycia nożycami parę zdań ode mnie :)