Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256318 razy)

Offline Pawel.M

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #720 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 11:50:50 »
Też uważam, że Kiełbus może być, ale Kur powinien wylecieć z tego projektu.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #721 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 11:51:46 »
 a kto waszym zdaniem mógłby go zastąpić? skarzycki?

Offline Szekak

« Odpowiedź #722 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:05:18 »
Kur nie wyleci, bo TK jest jego wielkim fanem, przynajmniej takie wrażenie można odnieść słuchając jego opinii na temat Maćka.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online misiokles

« Odpowiedź #723 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:10:36 »
To, że starcekowi humor Tura nie podszedł, nie oznacza, że od razu powinien wylecieć. Mnie ostatni album się podobał bardzo, że skupił się na fabule a nie na gagach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #724 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:11:30 »
A ja jestem w miarę zadowolony z obu. Można iść albo w kopiowanie oryginalnych rozwiązań (jak próbują robić w Asteriksie, wiadomo z jakim skutkiem, geniuszu nie da się skopiować) albo próbować zrobić coś swojego. Kur i Kiełbus wybrali tę drugą drogę i robią to według mnie naprawdę nieźle, tylko trzeba zapomnieć o Chriście.

Online michał81

« Odpowiedź #725 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:27:46 »
Po pierwsze to jest 3 muszkieterów zajmujących się nową wersją KiKów - Kur, Kiełbus i Bednarczyk.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #726 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:33:36 »
Kur jeszcze długo nie wyleci bo przewagę bardzo pozytywnych opinii ciężko ukryć, zwłaszcza w przypadku "Zaćmienia"
https://www.empik.com/zacmienie-o-zmierzchu-kajko-i-kokosz-nowe-przygody-tom-4-kur-maciej-kielbus-slawomir,p1267185194,ksiazka-p

https://www.gildia.pl/komiksy/483219-kajko-i-kokosz-nowe-przygody-4-zacmienie-o-zmierzchu

a i wnuczka Christy też go w tym projekcie chciała

Offline freshmaker

« Odpowiedź #727 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:35:33 »
ja osobiście żałuje ze bednarczyk nie robi spinoffu z lamignatem a samojik z milusiem. fajny potencjał był w tych komiksach i nie musiały kopiować christy.

Online michał81

« Odpowiedź #728 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 13:34:31 »
Kur jeszcze długo nie wyleci bo przewagę bardzo pozytywnych opinii ciężko ukryć, zwłaszcza w przypadku "Zaćmienia"
https://www.empik.com/zacmienie-o-zmierzchu-kajko-i-kokosz-nowe-przygody-tom-4-kur-maciej-kielbus-slawomir,p1267185194,ksiazka-p

https://www.gildia.pl/komiksy/483219-kajko-i-kokosz-nowe-przygody-4-zacmienie-o-zmierzchu
Ale dlaczego mają nie być jak są zasłużone?
Królewska Konna też zasłużyła na dobre recenzje. To są Nowe przygody. I tak jest to 100 razy lepsze niż to co odbywa się w przypadku kontynuacji Thorgala.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #729 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 14:11:50 »
kur dawał radę w tych krótkich formach w pierwszych dwóch albumach nowych przygód. pelnometrazowki przeczytałem z przyjemnością ale pamietam z nich na prawdę mało. wiem ze nie ma na to już szans ale dla mnie wymarzone duo kontynuacji kajkosza to autorzy kica przystojniaka.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #730 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 14:41:33 »
Ostatnio widziałem w jakiejś audio-recenzji, że nowa seria zła bo Kiełbus nie rysuje gwiazdek nad głowami postaci jak obrywają (choć rysuje ale mniejsza) "a przecież bez tego Kajko i Kokosz nie jest Kajkiem i Kokoszem za którego wszyscy pokochali tę serie"  ::) Znawców jest wiele!

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 14:42:57 »
ja osobiście żałuje ze bednarczyk nie robi spinoffu z lamignatem a samojik z milusiem. fajny potencjał był w tych komiksach i nie musiały kopiować christy.

No niestety wydawca ugiął się pod falą krytyki starych pierdzieli, nie rozumiejących, że danym uniwersum czy postaciami można się kreatywnie bawić, a kontynuacja nie musi polegać na próbie ślepego kopiowania co do kreseczki. Osobiście dużo bardziej sobie cenię takie zabawy jak Lucky Luke rysowany przez Mawila czy Ralpha Koeniga czy Sprycjan i Fantazjusz autorstwa Flixa.

Offline martin685

« Odpowiedź #732 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 15:56:35 »
Pewnie zostanę ukrzyżowany, ale jako osoba która zapoznała się z KiKiem dopiero za sprawą złotej kolekcji, to ostatni komiks Kura/Kiełbusa/Bednarczyka podoba mi się bardziej niż autorstwa Christy. Nie przeczę że w swoich czasach te komiksy na pewno mocno się wybijały, natomiast obecne Nowe Przygody (2 ostatnie albumy) są bez wątpienia nowocześniejsze i osobiście lepiej mi się je czyta. Paradoksalnie najgorszymi momentami są te w których na siłe są wciskane nawiązania do oryginału. Także cieszę się że autorzy nie idą w ślepe naśladownictwo ale starają się dodać coś swojego. To może przyciągać nowych czytelników.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #733 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 16:19:39 »
a kto waszym zdaniem mógłby go zastąpić? skarzycki?
Jakbym wiedział, to byłbym szefem Egmontu :D Ale dawno temu Kiełbus wrzucał do neta swoje fanarty z KiK i jego poczucie humoru jest o niebo lepsze od paździerzowatego Kura. Kura to akurat byłby w stanie zastąpić autor tekstów do kabaretu słynnego na dwa powiaty.

a samojik z milusiem
To jest jedyne dobre w kontynuacjach: pogonili Samojlika.

Kiełbus jako rysownik i scenarzysta:

Pewnie zostanę ukrzyżowany, ale jako osoba która zapoznała się z KiKiem dopiero za sprawą złotej kolekcji, to ostatni komiks Kura/Kiełbusa/Bednarczyka podoba mi się bardziej niż autorstwa Christy.
Czyli opinię zbudowałeś wyłącznie na podstawie Złotego pucharu? To trochę bez sensu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Grudzień 2021, 16:21:50 wysłana przez Pawel.M »

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #734 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 16:25:30 »

Kiełbus jako rysownik i scenarzysta:

Tylko do tego komiksu scenariusz pisał nie Kiełbus tylko Rafał Skarżycki (który nawiasem mówiąc w duecie z Kurem pisał odcinki serialu animowanego na Netfliksie)

Czyli opinię zbudowałeś wyłącznie na podstawie Złotego pucharu? To trochę bez sensu.
Mógł też na podstawie "Szranków i konkurów" które od jakiegoś miesiąca są w sprzedaży dostępne.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Grudzień 2021, 16:29:31 wysłana przez Kot Tip-Top »