Autor Wątek: Studio JG  (Przeczytany 74383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Odp: Studio JG
« Odpowiedź #270 dnia: Pt, 25 Październik 2024, 18:56:45 »
Nie, komiks jest krzywo sklejony w drukarni. Posłużę się zdjęciem znajomego.

Jedna okładka jest dłuższa niż druga, grzbiet jest za szerowki (ewentualnie strony za cienkie, na jedno wychodzi) i ogólnie ten produkt to premium bubel.

Trochę odkopując dyskusję odnośnie Leviathana to miałem szczęście i mój egzemplarz jest praktycznie idealny. Jak wiecie kupuje dość dużo komiksów i z mojego doświadczenia wynika, że drukarnie coraz częściej odwalają jakieś krzywe akcje z jakąś częścią nakładu. Idą coraz częściej w ilość zamiast dopilnować jakości. To, że trafimy na bubel nie znaczy, że cały nakład taki jest

Niektóre przykłady z ostatniego czasu:

- Slaine: Pogromca smoków od Studia Lain

- Sława tom 2 od Timofa

- Skorpion tom 4 od Egmontu

Wszystkie 3 powyższe już powymieniałem na dobre egzemplarze. I to jest moja rada, reklamować do skutku. A jeśli sklep pisze, że ma u siebie tylko krzywe to zamówcie wtedy w innym miejscu (które korzysta np. z innej hurtowni).
Ja ogólnie w tym roku największe problemy miałem z Mglistym Wymiarem od Kultury Gniewu i Miastem od Lost In Time. Oba kilkukrotnie wymieniane/zamawiane w różnych sklepach, ale po 3/4 razach udało się zdobyć przyzwoity egzemplarz.

A jeszcze tak wyglądał obok siebie Slaine, Leviathan i Sława

Offline Kvothe

« Odpowiedź #271 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 17:10:40 »
Hohoho! Jak Wam się podoba Mikołajka Marin? W worku niesie wspaniały prezent - najnowszy tom mangi „Projekt: cosplay"! Ale to nie wszystko, bowiem będzie on dostępny także w edycji specjalnej z bookletem! W środku znajdziecie zbiór kolorowych ilustracji z serii, a także przewodnik po Ikebukuro, dzięki któremu będziecie mogli przyjrzeć się faktycznym miejscom, które odwiedzali nasi bohaterowie w mandze.

Jakby kogoś interesowało jak wygląda ten booklet, to poniżej link do skanu:

https://photos.google.com/share/AF1QipOTTgNrQKCmD0rx_HtBGA-_8-p2F3LynJ55wS8i5WvkGGErTnguNWnAUPRp_veSLg?key=dnZCQTBrdTJSakp1R2ZET2ZuOVFiMUlvd0w3MkNn

Offline Kvothe

« Odpowiedź #272 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 15:46:54 »
Kochani! Nareszcie, po wielu latach spełniło się nasze wielkie marzenie! Już w czerwcu oddamy w Wasze ręce pierwszy tom mangi „Kaze no Tani no Nausicaä"! Kultowy komiks Hayao Miyazakiego, który z czasem zaowocował słynną animacją, uznawaną za pierwszy film Studia Ghibli, nareszcie trafi na polski rynek!
Zgodnie z wymogami licencjodawcy nasze wydanie będzie całkowicie wierne oryginałowi - dlatego też ukaże się w pojedynczych tomach, formacie B5+, miękkiej oprawie z obwolutą i brązowej kolorystyce druku, a także z tłumaczeniem onomatopei w formie dopisków (bez wymazywania oryginalnych dźwięków). Dodatkowo, ze względu na bardzo złożony i restrykcyjny proces approvalowy, nie możemy obiecać, że do tytułu uda nam się zapewnić dodatki - wiemy jednak, jak bardzo Wam na nich zależy, więc zrobimy, co w naszej mocy!

KAZE NO TANI NO NAUSICAÄ
Tysiąc lat po wielkiej wojnie i upadku potężnej cywilizacji przemysłowej, niegdyś tętniąca życiem planeta jest już tylko toksycznym pustkowiem. Trujący las zajmuje coraz większe obszary, zaś ocalała ludzkość zamieszkuje niewielkie królestwa na jego obrzeżach. Mimo tych trudnych warunków księżniczka Nausicaä z Doliny Wiatru wciąż wierzy, że ludzie mogą żyć w harmonii z naturą. Kiedy więc między państwami wybucha kolejny konflikt o cenne surowce, nie waha się ryzykować życiem, aby ocalić zarówno mieszkańców lasu, jak i swoich poddanych.

Autor: Hayao Miyazaki
Gatunek: fantastyka, przygodowy
Oprawa: miękka z obwolutą
Format: B5+ (180x256)
Liczba tomów: 7
Premiera: czerwiec

Szkoda, że na miękko. Ale i tak cieszy, że dostaniemy Nausice.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Grudzień 2024, 15:50:26 wysłana przez Kvothe »

Offline Murazor

« Odpowiedź #273 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 15:59:53 »
Wow, piekło zamarzło :o No to gratki dla wydawcy, ze sie udalo :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #274 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 16:00:00 »
O, bardzo ładny news.

Offline eyesore

« Odpowiedź #275 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 16:54:47 »
ja się zarówno cieszę jak i obawiam jak taka ramotka będzie odbierana w dzisiejszych czasach,
ostatnio odświeżyłem sobie anime, jest mocno specyficzne, wolne, spokojne, nie ma pierdyliarda wybuchów, strzałów, niesamowitych twistów fabularnych i to wszystko w ciągu jednej minuty  ;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #276 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 17:06:42 »
Świetna zapowiedź, prenumerata na wszystkie tomy zamówiona.

Offline Death

« Odpowiedź #277 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 17:39:56 »
I taką chińską bajkę chętnie kupię. Ależ się jaram. Ekranizacja tej mangi, to mój ulubiony film Studia Ghibli.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #278 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 17:47:55 »
W tym roku gwiazdka wcześniej  ;D
Wreszcie poznamy CAŁĄ historię, a nie jej sam początek :D

Offline Death

« Odpowiedź #279 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 18:34:16 »
Jedyne czego żałuję, to fakt, że to nie będzie to wydanie:

Offline Castiglione

« Odpowiedź #280 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:19:28 »
No właśnie, szkoda, że u nas nie może być fajne wydanie.

Offline zombie001

« Odpowiedź #281 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:38:08 »
Pewnie był zapis, że "twardo okładkowe, tak, owszem, damy zgodę na wydanie, ale tylko do kupienia razem, w boxie"

Kurcze... Ja bym jednak na to poszedł w takiej formie.

I coś czuję, że przy tej Akirze od JPF też był taki zapis...
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Castiglione

« Odpowiedź #282 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:45:40 »
To oczywiście tylko dywagacja, ale skoro to by były tylko dwa tomy, to dla mnie byłaby to bardzo spoko opcja.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #283 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 20:51:31 »
Bardziej obstawiam zapis z jakimś mega wygórowanym nakładem...

Offline Szekak

« Odpowiedź #284 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 21:06:06 »
To, że trafimy na bubel nie znaczy, że cały nakład taki jest
Widziałem z 8 sztuk i żadna nie była taka ładna jak twoja, wiec wychodzi na to, że wyjątek potiwerdzający regułę + jak sobie pomierzysz, to grzbiet jest za szeroki, wiec nawet przy udanym egzemplarzu widać amatorkę. Co do reszty to racja - co drugi komiks pokrzywiony praktycznie od każdego wydawnictwa. Mandioka ma chyba najmniej fuszery, ale może to po prostu przypadek. Ostatnio oglądałem artist edition i też pokrzywione niektóre niemiłosiernie. Wygląda na to, że taka jest po prostu technologia druku.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Grudzień 2024, 21:08:07 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.