Autor Wątek: Kotori  (Przeczytany 85834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Kotori
« Odpowiedź #210 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:06:11 »
Czy tylko ja nie rozumiem tego obrazka z panoramy?  ??? ??? ???
To nie jest panorama. Grzbiety są częścią ilustracji jaka jest z przodu i tyłu okładki każdego tomu.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #211 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:20:01 »
Przecież kuźwa wiem mordeczko  8) :D ;)

Online michał81

« Odpowiedź #212 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:52:16 »
Przecież kuźwa wiem mordeczko  8) :D ;)
Wiesz bo ci odpisałem mordeczko tak byś żył w niewiedzy :P

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #213 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:59:42 »
It was a prank bro  ::)

Dobra, a wracając do tematu Kotori, to ktoś zna tą Banana Fishę? Ktoś oglądał chociaż anime? Dobre to?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #214 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:23:36 »
Szkoda, że te nasze mangi na twardo są tylko w preorderze. Patrząc na takie zdjęcia aż chciałoby się w taką serię wejść, ale niestety to już niemożliwe. A jak tak patrzę, to zazwyczaj tylko pierwsze tomy chodzą za chore pieniądze, a kolejne nieraz wiszą latami na stronach wydawców, więc w sumie mogliby dodrukowywać tylko te początkowe i w miarę normalnie dałoby się to zbierać.

Online michał81

« Odpowiedź #215 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:38:41 »
Szkoda, że te nasze mangi na twardo są tylko w preorderze. Patrząc na takie zdjęcia aż chciałoby się w taką serię wejść, ale niestety to już niemożliwe. A jak tak patrzę, to zazwyczaj tylko pierwsze tomy chodzą za chore pieniądze, a kolejne nieraz wiszą latami na stronach wydawców, więc w sumie mogliby dodrukowywać tylko te początkowe i w miarę normalnie dałoby się to zbierać.
Zależy od serii. Miecz nieśmiertelnego nadal można kupić na twardo w komplecie, jednie nie dostaniesz widokówek które były dodawane w preorderze.

Z tego co kojarzę to Nana zeszła na twardo w preorderze. Był konkretny szał na nią.

Eden - It's an Endless World bardzo długo był do kupienia na twardo w komplecie. Teraz brakuje pierwszego tomu.

Gantza też można wyrwać na twardo od pierwszego tomu.

Nie musisz dziękować. ;)

« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:45:45 wysłana przez michał81 »

Offline Michał

« Odpowiedź #216 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:45:38 »

Akurat w tym przypadku kolego nie masz racji. Z niewiadomych mi przyczyn ta seria wcale nie jest hitem sprzedażowym i każdy tom w twardej oprawie jest jeszcze dostępny na ich sklepie mangastore. Najmniej jest 13 tomu bo parenaście sztuk, potem jednego jest 30, a dalej to już po 80 i ponad 100 sztuk. O ile ich sklep internetowy podaje rzeczywiste ilości egzemplarzy, a nie urojone :)
W każdym razie serie można dalej nabyć całą w twardej oprawie, co serdecznie polecam bo to jedna z ładniej wydanych na rynku, no i przede wszystkim komiksowe złoto  :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #217 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:36:47 »
Dzięki za info. Przyznam, że bardziej śledzę tytuły JPFu i u nich to wygląda właśnie tak, jak napisałem. Fajnie*, że ta seria jest wyjątkiem - nie wiedziałem - ale chodziło mi o ogólną zasadę HC premierowo, a dodruki tylko na miękko. Akurat mangi wydają mi się na tyle u nas popularne, że chyba nie ma potrzeby takich restrykcji. No i jeżeli dalsze tomy na twardo zalegają, to i ich późniejsza sprzedaż myślę, że byłaby lepsza, gdyby dało się zacząć serię od początku, a nie przepłacać za pierwsze tomy na Allegro.

*Znaczy no niefajnie pod tym względem, że oznacza słabszą sprzedaż od innych serii.

W każdym razie serie można dalej nabyć całą w twardej oprawie, co serdecznie polecam bo to jedna z ładniej wydanych na rynku, no i przede wszystkim komiksowe złoto  :)
Akurat z "Mieczem nieśmiertelnego" mam jeszcze ten problem, że dostępna jest wersja amerykańska w większym formacie i kołacze mi się pomył, żeby to po nią sięgnąć.

Online OokamiG

« Odpowiedź #218 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:45:24 »
Amerykańska wersja ma układ zachodni stron jakby co.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #219 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:48:56 »
Tak mi się właśnie wydawało, że gdzieś widziałem takie info, ale nie mam w planach brać tej serii "na już", więc jeszcze nie badałem tematu szerzej. No to już jest istotny argument za polskim wydaniem.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #220 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 15:17:31 »
Amerykańska wersja ma układ zachodni stron jakby co.

Wydanie Dark Horse to ciekawy przypadek.
Sam autor Mangi pomagał w ręcznym wycinaniu kadrów i układaniu ich taka by czytać od lewej do prawej.
Nie było to typowe "lustrzane odbicie".
Jako, że tytuł ten był jednym z 1 wydanych w USA mang przez dark horse jeszcze w zeszytówkach, pierwotnie robiono odbicie lustrzane a teraz w deluxe aby nawiązać do tych wydań zrobiono ręcznie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #221 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 18:02:20 »
Ale durni ci Amerykanie... :o :P

Offline Castiglione

« Odpowiedź #222 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 20:42:00 »
Na necie podają trochę inną wersję. Na początku wieku standardem było wydawanie mang w lustrzanym odbiciu (u nas też się tak wtedy wydawało), ale autor "Miecza nieśmiertelnego" zastrzegł możliwość takiej zmiany, dlatego ruszył cały proces, aby komiks odwrócić, ale zachować oryginalny układ rysunków. Pisali już o tym w 2002 roku, więc nie jest to pomysł specjalnie na tę edycję, tylko po prostu taką wersję drukują cały czas:

https://web.archive.org/web/20050107060833/http://www.animenation.net/news/askjohn.php?id=457

W innym miejscu ludzie spekulują, że przeróbki musiały być kosztowne i czasochłonne (plus brał w nich udział oryginalny autor), więc zachowano ten układ w kolejnych wydaniach.

Offline Archelon

« Odpowiedź #223 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 22:39:03 »

Dobra, a wracając do tematu Kotori, to ktoś zna tą Banana Fishę? Ktoś oglądał chociaż anime? Dobre to?

Bardzo dobry, przekrojowy, artykuł odnośnie Banana Fish. Fabuła, portret społeczny, dziedzictwo.

https://fumettologica.it/2026/01/banana-fish-akimi-yoshida-shojo/

Włoski, ciekawy portal. Na Google Chrome translator sobie radzi.

« Odpowiedź #224 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 10:10:06 »
a czy teraz można to kupić?
lubię podróżować i słuchać muzyki 🎶✈️