Autor Wątek: Hanami  (Przeczytany 152974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arczi_ancymon

Odp: Hanami
« Odpowiedź #435 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 11:45:38 »
Czy to coś nowego w przypadku tego wydawnictwa?

Offline szulig

« Odpowiedź #436 dnia: Wt, 09 Grudzień 2025, 13:59:33 »
czy dobrze rozumiem, że Old boy to 4 tomy w polskim wydaniu i historia zakończona?

Offline srogin

« Odpowiedź #437 dnia: Wt, 09 Grudzień 2025, 14:19:25 »
czy dobrze rozumiem, że Old boy to 4 tomy w polskim wydaniu i historia zakończona?

dobrze rozumiesz

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #438 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 16:12:39 »
Proszę państwa, piekło zamarzło, ale jestem to wydawcy winien po tym jak już parę razy ich tu skrytykowałem.

Przyszedł do mnie 1 tom wydania „deluxe” Samotnego Wilka od Dark Horse i niestety duże rozczarowanie. Pierwsza historia ma zjebane skany i w rezultacie rysunki są rozmazane (!), onomatopeje są tragicznie zrobione, papier też nie jest najlepszy, biorąc pod uwagę cenę wydania. Wszystkie wymienione nie są problemem w wydaniu Hanami, no może poza papierem (wg mnie do tej mangi powinien być kremowy). Porównywałem też tłumaczenie i to jest w Samotnym wilku wyraźnie lepszej jakości niż w Poranku. Ergo, wg mnie wydanie Dark Horse mimo pięknej okładki nie jest warte zachodu i ja po pierwszym tomie ze smutkiem odpuszczam, gdyż wolę już nieskopane wydanie Hanami.

Offline indyk1983

« Odpowiedź #439 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 12:04:35 »
Proszę państwa, piekło zamarzło, ale jestem to wydawcy winien po tym jak już parę razy ich tu skrytykowałem.

Przyszedł do mnie 1 tom wydania „deluxe” Samotnego Wilka od Dark Horse i niestety duże rozczarowanie. Pierwsza historia ma zjebane skany i w rezultacie rysunki są rozmazane (!), onomatopeje są tragicznie zrobione, papier też nie jest najlepszy, biorąc pod uwagę cenę wydania. Wszystkie wymienione nie są problemem w wydaniu Hanami, no może poza papierem (wg mnie do tej mangi powinien być kremowy). Porównywałem też tłumaczenie i to jest w Samotnym wilku wyraźnie lepszej jakości niż w Poranku. Ergo, wg mnie wydanie Dark Horse mimo pięknej okładki nie jest warte zachodu i ja po pierwszym tomie ze smutkiem odpuszczam, gdyż wolę już nieskopane wydanie Hanami.

była by opcja na jakieś fotki w porównaniu do naszego wydania?

Offline Midar

« Odpowiedź #440 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 22:48:02 »
Raport, bo pogoda niestabilna.
W poprzednim roku zakończyliśmy Sagę winlandzką tomem o numerze 15 (nieco cieńszym niż standardowe 2 w 1, ale też nie aż tak cienkim jak pojedyncze tomy).
Do druku obecnie poszedł dodruk 12 tomu i powinien być jeszcze w tym miesiącu (i jest szansa, że przez chwilę będą wszystkie tomy, ale kończą nam się już znów 7-9 oraz niedługo zacznie się kończyć 13). Liczymy, że również w tym miesiącu trafi do nas MONSTER 7, tutaj już się nam w magazynie skończył 9, a niedługo skończy się 8...
Co dalej? Trochę musieliśmy przearanżować nasze plany, bo oczywiście nie dostaliśmy na czas wszystkich materiałów, ale też coś wpadło.
Tak to wygląda obecnie plan, który oczywiście może ulec zmianie.
Styczeń: dodruki: Saga winlandzka 12 / MONSTER 7
nowość: Issak 5 (tak, dostaliśmy materiały i pognaliśmy z pracą)
Luty: dodruki: Balsamista 5 / 20th Century Boys - Chłopaki z XX wieku 2 i 7
nowości: Przypadek Darwina 2 (ponieważ odcinki anime wychodzą w odstępach, zdecydowaliśmy się przerzucić drugi tom na później, żeby więcej osób zdążyło kupić pierwszy tom)
Samotny Wilk i Szczenię 14
Marzec: dodruki: Poranek ściętych głów 1 i 3
nowości: Billy Bat 5 / Promienie Gwiazd
Kwiecień: dodruki (decyzja powinna zapaść do końca miesiąca)
nowości: Issak 6 / Mujirushi (jednotomówka Urasawy, niestety, nadal nie mamy materiałów... i ten termin stoi pod znakiem zapytania)
Maj: to czas Komiksowej Warszawy, więc z pewnością będą dodruki (chcemy wrzucić coś mistrza Taniguchiego), Samotny Wilk i Szczenię 15 i może coś jeszcze 😉
Uważajcie na siebie, bo ślisko!

Offline drop

« Odpowiedź #441 dnia: Wt, 07 Kwiecień 2026, 00:03:08 »
wiadomo już co wyjdzie od Taniguchiego?

No i fajnie jakby Samotny wilk wychodził bardziej regularnie

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #442 dnia: Wt, 07 Kwiecień 2026, 10:29:52 »

No i fajnie jakby Samotny wilk wychodził bardziej regularnie

A nie wychodzi ? Wydawało mi się, że tak jak Hanami pisało, wychodzą 4 tomiki rocznie

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #443 dnia: Nd, 12 Kwiecień 2026, 00:33:43 »
No tak średnio, ostatni wyszedł w listopadzie... Jeśli w tym roku mają wydać 4, to musiałyby od teraz co dwa miesiące wychodzić.

Offline Midar

« Odpowiedź #444 dnia: Śr, 15 Kwiecień 2026, 21:05:25 »
Dwa najbliższe tomy mają być ponoć szybko, po sobie.

Jeszcze wpis Hanami z 4 kwietnia:
Kolejny tom (przepraszamy za poślizg!) w tym miesiącu. Postaramy się, żeby i tak w tym roku 4 tomy wyszły!
« Ostatnia zmiana: Śr, 15 Kwiecień 2026, 21:08:22 wysłana przez Midar »

Offline Midar

« Odpowiedź #445 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 12:52:41 »
No i du…

Raport, bo się nieco posypało…
Niestety, chcielibyśmy mieć dobre wieści. Ze względu na problemy zdrowotne jednej osoby z naszego zespołu musieliśmy sporo rzeczy nieco przełożyć i korzystać z zastępstwa, co niestety generuje dodatkowy czas pracy. Do tego nałożyło się jeszcze kilka niefortunnych zdarzeń związanych z zatwierdzaniem materiałów i dodrukami. Dlatego nie podajemy żadnych dat, dopóki się wszystko nie unormuje… Trzymajcie za nas kciuki.
Samotny Wilk i Szczenię 14 - materiały leżą w drukarni kolejne tygodnie. Normalnie akceptacja trwała nawet poniżej 24 h, teraz przeciąga się niemiłosiernie, a w Japonii zaczął się długi tydzień, więc druk się zacznie nie wcześniej niż za kilka dni.
Bily Bat 5 - mamy akceptację, pracujemy nad przygotowaniem do druku
Promienie gwiazd - akceptacja jest bardziej skomplikowana niż zazwyczaj (to pierwszy raz, gdy pracujemy z tym wydawnictwem)
Issak 5 - przetłumaczony, czeka na swoją kolej.

Dodruki:
MONSTER 8 - wydrukowany, czeka na dostawę
MONSTER 9 - w druku
MONSTER 2 - w przygotowaniu do druku
W przygotowaniu też:
Poranek ściętych głów 1 i 3
Saga winlandzka 7, 8, 13
20th Century Boys - Chłopaki z XX wieku 1 i 2.
Trzymajcie kciuki, żeby te wyboje były już za nami.

Offline Midar

« Odpowiedź #446 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 21:22:44 »
Samotny Wilk i Szczenię tom 14
Po licznych perypetiach wracamy i mamy nadzieję, że uderzymy mocno!
Ścieżka krwawej zemsty wiedzie coraz bliżej stolicy. Ogami Itto, niegdyś szanowany kaishakunin, oraz jego syn Daigoró wciąż muszą odpierać ataki nieustępliwego klanu Yagyu. Do gry wchodzą nie tylko wybitni mistrzowie miecza i bezwzględni ninja, ale również podstępni truciciele. Najbardziej znana seria samurajska powraca do Polski w nowym, powiększonym wydaniu.
Najbardziej znana seria samurajska powraca do Polski w nowym, powiększonym wydaniu. Samotny Wilk i Szczenię to komiks, który wywarł niesamowity wpływ na popkulturę. Na jego podstawie powstały liczne adaptacje filmowe oraz seriale telewizyjne. Do inspiracji tym cyklem przyznają się tacy giganci jak Frank Miller (Sin City) czy Max Allan Collins (Droga do zatracenia).
Autorzy serii zwani byli „Złotym Duetem” i są twórcami licznych hitów, w tym cyklu Poranek ściętych głów.
Cena okładkowa 69,99 zł (pamiętajcie, w wielu miejscach kupicie znacznie taniej)
ISBN: 978-83-67799-77-7
Liczba stron: 432
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 148x210 mm
Papier: Amber Preprint 100g/m^2
Data premiery: 25.05.2025 (premierowo również na Komiksowej Warszawie!)
Tłumaczenie: Paweł Olejniczak

Offline Midar

« Odpowiedź #447 dnia: Cz, 21 Maj 2026, 21:42:27 »
Odebraliśmy dziś 14. tom serii “Samotny Wilk i Szczenię”! A to oznacza, że już zostało 6 tomów i mniej niż jedna trzecia historii!
Zwolniliśmy do druku (czyli już się drukuje) aż 5 pozycji!!!
Premiera czerwcowa – “Opowieści kulinarne z Polski” i jej anglojęzyczna wersja “Food Stories from Poland”! 
Dodruk MONSTER 2 – zapewne na początek czerwca
Poranek ściętych głów 1 i 3 – jeśli się uda to już w weekend na Festiwalu Komiksowa Warszawa.

A co z resztą?
Obecnie przygotowujemy do druku trzy nowości:
Billy Bat 5 – połowa czerwca
Issak 6 – druga połowa czerwca
Promienie Gwiazd (miękka i twarda oprawa) – nieco dalsza przyszłość
W wakacje:
Przypadek Darwina 3 (miękka i twarda oprawa)
Samotny Wilk i Szczenię 15
Nieco później:
Mujirushi: Znak snów – nadal nie mamy materiałów…

Co z innymi dodrukami?
MONSTER 9 – obiecany był przez drukarnię na początek tego tygodnia, a potem na koniec tego tygodnia, pewnie wezmą nas z zaskoczenia…
Dalej lecimy z (kolejność orientacyjna):
Saga winlandzka 7, 8, 13
20th Century Boys – Chłopaki z XX wieku 1, 2 i 3.
Balsamista 5
Przypominamy, że od czwartku widzimy się na Festiwalu Komiksowa Warszawa (razem na stoisku z Wydawnictwem KBOOM!).

Offline Midar

« Odpowiedź #448 dnia: Śr, 17 Czerwiec 2026, 17:54:07 »
Co z nowościami?
“Billy Bat” 5 – mamy akceptację, ale jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać (początek miesiąca)
“Issak” 6 – w przygotowaniu (planowany na lipiec)
“Samotny Wilk i Szczenię” 15 – przetłumaczony (planowany na sierpień)
“Promienie gwiazd” – w przygotowaniu (planowany na MFKiG)
“Przypadek Darwina” 3 – wrzesień/październik
“Mujirushi: Znak snów” – ciągle nie dostaliśmy materiałów…