Autor Wątek: Hanami  (Przeczytany 104443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Hanami
« Odpowiedź #315 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 00:31:59 »
Samotny Wilk i Szczenię tom 4
Ogami podąża swoją drogą, na której tym razem pojawi się nie kto inny, a ścinacz głów, Yamada Asaemon! Świat wokół się zmienia, a mimo czasów pokoju są tacy, co pracują nad śmiercionośną bronią.
Najbardziej znana seria samurajska powraca do Polski w nowym, powiększonym wydaniu. Samotny Wilk i Szczenię to komiks, który wywarł niesamowity
wpływ na popkulturę. Na jego podstawie powstały liczne adaptacje filmowe oraz seriale telewizyjne. Do inspiracji tym cyklem przyznają się tacy giganci jak Frank Miller (Sin City) czy Max Allan Collins (Droga do zatracenia).
Autorzy serii zwani byli „Złotym Duetem” i są twórcami licznych hitów, w tym cyklu Poranek ściętych głów.

Cena okładkowa 69,99 zł (pamiętajcie, w wielu miejscach kupicie znacznie taniej)
Liczba stron: 408
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 148x210 mm
Papier: Amber Preprint 100g/m^2
Data premiery: 30.08.2023

Bardzo mi się podoba ta seria okładek.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Sierpień 2023, 00:45:42 wysłana przez Midar »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #316 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 00:59:25 »
Dobrze, że w miarę trzymają tempo. Niedawno czytałem pierwszy tom i biorę dalej.

Offline Midar

« Odpowiedź #317 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 05:54:59 »
Na razie jeden na 3 miesiące, więc jest dobrze. Przy 20 tomach to i tak jeszcze będzie że 4 lata.

Offline Warpath

« Odpowiedź #318 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 14:45:55 »
Jest dobrze, wydawnictwo trzyma się planu, niemniej faktycznie jest to bardziej maraton niż sprint : ) Za to Poranek ściętych głów jest na ukończeniu, zostały dwa tomy. No i padło pytanie na FB swojego czasu, czy potem jest ochota na "więcej samurajskiego dobra". Ciekawe czy mają coś konkretnego na myśli.

Offline michał81

« Odpowiedź #319 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 22:50:30 »
Cytat: Hanami
Chcieliście więcej samurajów? To będą!
Kolejna historia z czasów tych wojowników nosi tytuł "Pożegnanie jest blisko" i nie będzie to kolejna seria ani nowy tom, ale dodatkowa historia w "Sadze winlandzkiej". Autor postanowił ją dołączyć do japońskiego tomiku 23, więc u nas w podwójnym będzie miała premierę w tomie 12, który już się drukuje (dokładną datę mamy nadzieję podać w poniedziałek/wtorek).
W wersji angielskiej to opowiadania ukazywało się w częściach w początkowych tomach, my publikujemy je w całości zgodnie z japońskim wydaniem.

Offline Midar

« Odpowiedź #320 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:09:46 »
Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu „ruszyli z kopyta”😀.

Najważniejsze - jest dodruk PLUTO 1, cała seria znów dostępna. Przypominamy, że niedługo premiera anime! Tak prezentuje się na żywo!
W tym tygodniu pojawiła się również Saga winlandzka 12. Kolejny tom za około pół roku, będzie to ostatni tom, który obecnie jest dostępny w Japonii. Jeśli następny będzie ostatnim, wtedy postaramy się go wydać mniej więcej równo z japońskim. Jeśli nie, to 14 za około rok.
Premiera Szczytu bogów 3 (z 5) odbędzie się prawdopodobnie na MFKiG. Komiks jest w zasadzie gotowy, ale czekamy na akceptację. A jak jesteśmy już przy MFKiG, to będziemy tam na stoisku numer 10! (8.10.2023, Łódź)
Poranek ściętych głów 7 (z 😎 ma mieć miejsce pod koniec października.
Samotny wilk i szczenię 5 na festiwalu ALEgramy w Gdańsku w listopadzie.
20th Century Boys - Chłopaki z XX wieku:  mamy nadzieję podać więcej informacji podczas spotkania na MFKiG, gdzie ogłosimy nowość od Urasawy.
A jeśli ktoś śledzi naszą działalność książkową, to w październiku odbędzie się premiera Tradycji kulinarnych Danii. Natomiast w grudniu Tradycji kulinarnych Polski.
Co do dodruków, to w drukarni już są:
Poranek ściętych głów 2
20th Century Boys - Chłopaki z XX wieku 3
Polish Culinary Paths
Kolejne planowane dodruki (może ulec zmianie i kolejności, w szczególności, jeśli coś się wyprzeda z aktualnych serii):
Jednotomówka
MONSTER (brakujące tomy, czyli 4,5,7,8,9)
Balsamista (brakujące tomy)
Jednotomówka
Miłej niedzieli!

Offline Death

« Odpowiedź #321 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:59:13 »
I fajne jest to, że wydają z głową. Mają kilka serii, które konsekwentnie rozwijają, a nie trzydzieści rozgrzebanych i rozpoczynają nowe.

« Odpowiedź #322 dnia: So, 07 Październik 2023, 17:48:03 »
Ktoś wie co nowego Hanami ogłosiło od Urasawy?
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline overseer

« Odpowiedź #323 dnia: So, 07 Październik 2023, 21:43:26 »
Ktoś wie co nowego Hanami ogłosiło od Urasawy?
Billy Bat

Offline studio_lain

« Odpowiedź #324 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 15:10:51 »
polecam swietna rzecz :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Kandor

« Odpowiedź #325 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 15:52:52 »
Rzecz mi praktycznie nie znana, ale - tytułem anegdoty- napiszę że natykałem się na nią za każdym razem kiedy szukałem na internetach drugiego i trzeciego tomu "Bat-Mangi" (wydawanej na licencji w Japonii jakieś pół wieku temu - nie mylić z aktualnie wydawanymi mangami z Batmanem - ja poszukuję, oczywiście, wydania z USA) :-) "Tematyka podobna" - ale i tak chętnie "obczaję" ;-)
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 16:00:23 wysłana przez Kandor »

Offline Midar

« Odpowiedź #326 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 17:38:53 »
Już 31.10.2023 premiera przedostatniego tomu "Poranka ściętych głów"
Twórcy "Poranka ściętych głów", Kazuo Koike i Gōseki Kojima, to giganci komiksu samurajskiego, autorzy m.in. serii "Samotny wilk i szczenię", którzy inspirują swoimi pracami cały świat. Nie inaczej jest w przypadku tego tytułu. Opowieść o Yamadzie Asaemonie bazuje na autentycznych wydarzeniach, niosąc ze sobą sporą dawkę wiedzy historycznej.
Asaemon obejmuje pieczę nad stanowiskiem, które dziedziczy po ojcu. Jest odpowiedzialny za testowanie mieczy. Sprawdza je podczas egzekucji zlecanych przez władzę.
Zdarza się czasem, że skazani to nie wyrachowani przestępcy, lecz ludzie, dla których los nie był łaskawy.
Poranek ściętych głów 7
Liczba stron: 368
Cen okładkowa: 69,99 zł

Offline Lobo

« Odpowiedź #327 dnia: Nd, 29 Październik 2023, 16:06:52 »
A Mandragora na pewno wydawała poranek ściętych głów a nie samotny wilki szczenię? To jest tych samych autorów

Czy ktoś pomoże ? Mam 7 tomów od Mandragory. Do którego tomu z nowego wydania to się pokrywa ?

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #328 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 22:25:09 »
Czy ktoś pomoże ? Mam 7 tomów od Mandragory. Do którego tomu z nowego wydania to się pokrywa ?

Ostatnim rozdziałem wydanym przez Mandragorę jest rozdział 38 ("Penal Code Article Seventy-Nine" - polskiego tytułu nie pamiętam). Jeśli w tomie planowanym na listopad, czyli piątym od Hanami, tempo będzie zachowane takie jak w tomie czwartym (czyli siedem rozdziałów) to już listopadowy tom będzie miał nowy rozdział. Ponieważ tom czwarty kończy się rozdziałem 32. Jeśli będzie 6 rozdziałów w listopadzie to nie wydany dotąd w Polsce materiał zacznie się od tomu szóstego.

Oba wydania się jednak mocno różnią, jedno zamykałoby serię w 28 tomach, te od Hanami planowane jest na 20. Jest także znacznie większe niż te od Mandragory.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Midar

« Odpowiedź #329 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 17:13:19 »
Samotny Wilk i Szczenię tom 5
Podróż Ogamiego i jego syna ku zemście trwa. Natomiast zdradliwi Yagyū wciągają w swoje rozgrywki kolejny ród.
Najbardziej znana seria samurajska powraca do Polski w nowym, powiększonym wydaniu. Samotny Wilk i Szczenię to komiks, który wywarł niesamowity wpływ na popkulturę. Na jego podstawie powstały liczne adaptacje filmowe oraz seriale telewizyjne. Do inspiracji tym cyklem przyznają się tacy giganci jak Frank Miller (Sin City) czy Max Allan Collins (Droga do zatracenia).
Autorzy serii zwani byli „Złotym Duetem” i są twórcami licznych hitów, w tym cyklu Poranek ściętych głów.
Cena okładkowa 69,99 zł (pamiętajcie, w wielu miejscach kupicie znacznie taniej)
Liczba stron: 424
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 148x210 mm
Papier: Amber Preprint 100g/m^2
Data premiery: 21.11.2023 (przedpremierowo na aleGramy)
Tłumaczenie: Paweł Olejniczak

« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Listopad 2023, 17:15:31 wysłana przez Midar »