Autor Wątek: Hanami  (Przeczytany 104458 razy)

Offline Lipa

Odp: Hanami
« Odpowiedź #225 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 22:16:03 »
Widzę odważni ludzie na tym forum, wierzący w 4 tomy rocznie i zapominający jak to wygląda z poprzednimi seriami tego wydawnictwa

Dodajmy do tego covid, wojnę, problemy z papierem i jak będzie jeden tom rocznie, to trzeba będzie to uznać za sukces, jak przy Chłopakach, czy Poranku

Bardzo bym chciał skompletować tą serie, ale nie przy tym tempie i wydawcy..

Offline Tom17

« Odpowiedź #226 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 23:12:00 »
Najbardziej irytuje fakt, że inni wydawcy mangowi dają radę wydawać w cyklu jakim zapowiedzieli i tylko czasem trafią na trudność np. Akira za to Hanami zawsze znajduje wymówkę na to że w ciągu roku udało im się wydać jeden tom z serii co patrząc na ofertę wydawnictwa daje powiedzmy z trzy różne mangi na cały roku.

Offline Komediant

« Odpowiedź #227 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 23:40:14 »
Marudzicie jak stare baby. Kupować, czytać i się delektować, bo będzie (nie za często, ale jednak;)) czym.
Komiksy są do czytania a nie do kompletowania.

Wolałbym okładki Millera.
Miller zrobił tylko kilka początkowych, później byli jeszcze Sienkiewicz i Wagner z tego co pamiętam, chyba jednak sensowniej jest trzymać się okładek autorstwa rysownika serii, chociaż liczę po cichu że te amerykańskie znajdą się w dodatkach o których wspominał wydawca. Oby jeszcze czcionka była lepsza niż w "Poranku...".
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Październik 2022, 23:45:35 wysłana przez Komediant »

Offline Szekak

« Odpowiedź #228 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 23:55:18 »
Komiksy są do czytania a nie do kompletowania.

Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Komediant

« Odpowiedź #229 dnia: Nd, 09 Październik 2022, 23:58:34 »
Bo można sporo dobrego przegapić a nie warto.

Offline Midar

« Odpowiedź #230 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 07:09:48 »
Bo można sporo dobrego przegapić a nie warto.
Kompletowanie powoduje, że nie przegapiasz.
Co jest nie tak z czcionką w „Poranku…”? Czytałem wszystkie u nas wydane tomy i nie zauważyłem problemu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #231 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 09:44:03 »
Marudzicie jak stare baby.
No nie no, to przecież super, że za 20-tomową serię wzięło się wydawnictwo, które jest w stanie puscić kilka mang rocznie. Kto by tam chciał, żeby za wydawanie wziął się jakiś poważniejszy gracz.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #232 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 19:24:00 »
Nie zaszkodziłoby też wydawnictwo, które umie w przekłady (albo po prostu zatrudniające tłumaczy), bo Hanami to amatorka rodem z grup translacyjnych.

Offline Tom17

« Odpowiedź #233 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 19:46:15 »
Ja bym chciał by za to się wzięło kotori po tym jak fajnie wydali miecz nieśmiertelnego

Offline Komediant

« Odpowiedź #234 dnia: Pn, 10 Październik 2022, 20:06:54 »
Kompletowanie powoduje, że nie przegapiasz.
Co jest nie tak z czcionką w „Poranku…”? Czytałem wszystkie u nas wydane tomy i nie zauważyłem problemu.

Nie w tym sensie o którym tu się wspominało, tzn. 'nie ma kompletu to nie kupuję', czy 'wolno wychodzi, nie biore'.
Czcionka jest kiepsko dobrana, no brzydka po prostu.

No nie no, to przecież super, że za 20-tomową serię wzięło się wydawnictwo, które jest w stanie puscić kilka mang rocznie. Kto by tam chciał, żeby za wydawanie wziął się jakiś poważniejszy gracz.

A gdzie te wszystkie wspaniałe wydawnictwa były odkąd Mandra upadła i licencja była do wzięcia? Wzięło Hanami i fajnie że seria wróci do Polski, mówimy o legendarnym tytule powszechnie uznawanym za arcydzieło, tytule który razem z Akirą przecierał szlaki mandze na zachodzie, mającym wielki wpływ na styl m.in. wczesnego Franka Millera. Do Hanami sam mam dużo zastrzeżeń ale jednak to im najbardziej zależało na wydaniu Wilka i za to szacunek. Ciekawe że Radek Bolałek oddaje tłumaczenie tego tytułu. Liczę że będzie lepiej i szybciej, bo naczelny jest pewnie zajętą osobą, nie wiem na ile to ma wpływ na częstotliwość ukazywania się tytułów Hanami.

Offline hansior

« Odpowiedź #235 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 11:01:32 »
Marudzicie jak stare baby.

Niech sobie marudzą. Inna sprawa gdyby nie kupili fajnego komiksu, w którym fabuła kolejnych tomów nie wiąże się bezpośrednio ze sobą, tylko dlatego, że nie przeczytają kolejnych tomów.

Offline R~Q

« Odpowiedź #236 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 11:54:32 »
Niech sobie marudzą. Inna sprawa gdyby nie kupili fajnego komiksu, w którym fabuła kolejnych tomów nie wiąże się bezpośrednio ze sobą, tylko dlatego, że nie przeczytają kolejnych tomów.
To się wiąże, czy nie wiąże, bo nie zrozumiałem?

Offline hansior

« Odpowiedź #237 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 13:29:47 »
To się wiąże, czy nie wiąże, bo nie zrozumiałem?

Nie wiążą. Dlatego pisałem inna sprawa.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #238 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 07:07:56 »
Wiążą, widać że nie czytałeś, ale postanowiłeś się wypowiedzieć.

Offline horror

« Odpowiedź #239 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 13:16:59 »
Wiążą, widać że nie czytałeś, ale postanowiłeś się wypowiedzieć.

też miałem wrażenie, że się wiążą, ale , że dawno temu czytałem, a swoje tomy sprzedałem ze dwa lata temu to nie mam jak sprawdzić. Ale coś mi świta, że była chociażby jakaś grupa zabójców zawodowych, która przewijała się w więcej niż jednym tomie. Prawda to azaliż? Coś jeszcze?