Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669495 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3195 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 00:32:34 »
Oooo - interesujący opis. Taki prequel o rodzicach Thorgala i o tej całej wyprawie może być ciekawy. Tylko żeby pasowało to do tego co Tanatloc opowiadał swoim potomkom.

Offline greg0

« Odpowiedź #3196 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 12:03:53 »
Tylko żeby pasowało to do tego co Tanatloc opowiadał swoim potomkom.
Nie kupuję Sagi, ale ta zapowiedź mnie  zaciekawiła.
Kto wie, może kiedyś kolejna seria poboczna w uniwersum Thorgala? 
Ważne żeby narzekać...

Offline misiokles

« Odpowiedź #3197 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 12:13:19 »
Atlanci są zbyt OP by robić o nich dłuższą serię, to podobnie jak z Supermanem. Musieli bu dostać super potężnego przeciwnika, a to już by było mało thorgalowe.

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #3198 dnia: So, 24 Maj 2025, 08:23:13 »
Taka Thorgalowa (i nie tylko) ciekawostka do kupienia.

"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Klint

« Odpowiedź #3199 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 18:29:59 »
THORGAL SAGA t. 4 - SZRON I MRÓZ - oto kolejny tom odrębnych opowieści o gwiezdnym wikingu. Tym razem mamy do czynienia z opowieścią o charakterze fantastycznym silnie opartą na mitologii nordyckiej. Fabuła jest ciekawa, jednocześnie nie jest też odkrywcza. Co ciekawe bardzo trudno jednoznacznie umieścić ten album w chronologii serii, a nie ułatwiają tego liczne ester eggi. Solidnie przedstawia się również warstwa graficzna, stylowo odróżniająca się od głównego nurtu, lecz rozumiem, że zróżnicowanie stylowe jest jedną z wytycznych dla Sagi. Po wpadce z Shainganem, podtrzymuje zdanie że to właśnie Saga jest przyszłością dla serii.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #3200 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 20:26:54 »
Najlepszy z dotychczasowych Thorgal Saga. Ale głównie temu, że reszta była naprawdę średnia. "Szron i mróz" już faktycznie przypomina dawnego Thorgala. Mógłby to być nawet jakiś pojedyńczy album z tamtych dobrych przygód, odprysk od głównej fabuły w stylu Władcy gór czy Alinoe czy Trzech Starców z krainy Aran.

Online Bushiken

« Odpowiedź #3201 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 10:00:21 »
Jeśli ktoś siedzi na home office i ma możliwość to do 11 na TVN w "dzień dobry TVN" pojawi się wywiad na żywo z Grzegorzem Rosińskim.

Offline deFranco

« Odpowiedź #3202 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 20:24:20 »
Szron i ognień (jaki Mróz ;D) faktycznie najlepszy z dotychczasowej sagi. Najlepszy bo przywołuje
wspomnienia rasowego nordyckiego fantasy z orbitowych albumów Thorgala.
Nawet biorąc pod uwagę, że fabuła nie powala, a czytając miałem wrażenie, że gdzieś już to wszystko widziałem.
Spoiler: PokażUkryj
Już sam pierwszy akt z władczynią lodowej krainy i jej córką przywołuje miłe wspomnienia

Tak silny jest sentyment i nostalgia za starymi komiksowymi czasami, że wystarczy uderzyć w stare tony
i już czytelnik jest ugotowany.
Mi tam taki klimat, zimny, ponury, heroiczny, odpowiada (na próżno szukałem takich klimatów w Conanie).
Graficznie też jest bardzo dobrze. Komiks przeszedł mój test, czyli piękne kobiety są naprawdę piękne.
(w realistycznych kreskach, wizerunki atrakcyjnych kobiet są dla mnie wyznacznikiem na skali).
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline KarolKról

« Odpowiedź #3203 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 09:52:14 »
Jeśli ktoś siedzi na home office i ma możliwość to do 11 na TVN w "dzień dobry TVN" pojawi się wywiad na żywo z Grzegorzem Rosińskim.

Spotkanie z okazji wznowienia komiksu Pilot Śmigłowca, do obejrzenia na stronie:
https://dziendobry.tvn.pl/newsy/muzeum-wojska-polskiego-szykuje-niespodzianke-dla-fanow-komiksu-pilot-smiglowca-st8498012

Offline nocny

« Odpowiedź #3204 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 18:12:18 »
Najlepszy z dotychczasowych Thorgal Saga. Ale głównie temu, że reszta była naprawdę średnia. "Szron i mróz" już faktycznie przypomina dawnego Thorgala. Mógłby to być nawet jakiś pojedyńczy album z tamtych dobrych przygód, odprysk od głównej fabuły w stylu Władcy gór czy Alinoe czy Trzech Starców z krainy Aran.

Podzielam, najlepszy z czterech w Sadze, a lubię wszystkie. Pod kątem rysunku bajka, uwielbiam rysunki Etiena w Czwórce z Baker Street i tutaj chyba jeszcze bardziej, naprawdę dla samej strony wizualnej warto kupić ten komiks (ostatnia strona to fantastyczny art do powieszenia na ścianie).
A sama historia bardzo w porządku, raczej nic nowego, nic zaskakującego ale bardzo przyjemnie towarzyszyło się Thorgalowi w tej przygodzie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3205 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 19:13:10 »
Z całej historii najgorsza jest okładka.

Offline nocny

« Odpowiedź #3206 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 19:21:05 »
No jestem mocno zaskoczony, że tak ładnie narysowany komiks ma taką okładkę.

Offline starcek

« Odpowiedź #3207 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 19:40:27 »
On jest ładnie narysowany? Wolne żarty.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3208 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 19:58:48 »
Oczywiście to jest sprawa subiektywna, ale według mnie Etien wypracował sobie bardzo staranną i ciekawą kreskę, którą lubię oglądać.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline misiokles

« Odpowiedź #3209 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 20:08:43 »
On jest ładnie narysowany? Wolne żarty.
Jedne z ładniej narysowanych fal w ostatnich latach.