Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669527 razy)

bosssu, Bushiken i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Masonna

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3135 dnia: So, 15 Marzec 2025, 08:27:57 »
IMO Grzegorz Rosiński to najchętniej juz by nic nie robił z marka thorgala, tylko sobie odpoczywał na emeryturze, natomiast ma syna, ktorego kocha, który tez ma swoje potrzeby i łapie sie różnych sposobów bby je spełniać. Gdyby nie on, to imo żadnych gier czy światów thorgala by nie było.

Przecież ten syn ma z 50 lat albo i więcej. Tata nie musi mu organizować życia.
Komary rypią...

Online michał81

« Odpowiedź #3136 dnia: So, 15 Marzec 2025, 09:22:55 »
tu nie chodzi o organizowanie życia tylko czerpanie profitów z pracy ojca

Offline Dracos

« Odpowiedź #3137 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:16:08 »
Już tak nie dramatyzujcie, ani dorobek GR to nie jest jakaś świętość, ani dobro narodowe że trzeba chuchać i dmuchać żeby nikt tej świętości nie zszargał. Podejście że zakup licencji IP może dokonać tylko utytułowane studio które ma w swym dorobku przynajmniej jeden "duży" tytuł jest niedojrzałe. Przecież jak panowie z CD Projektu przyszli do Sapka to dlatego im powiedział chce kasę z góry, a nie jakieś tantiemy. Wszyscy wiemy jak się historia skończyła. Wiedźmin międzynarodowym sukcesem, książki tłumaczone na więcej języków i wzrost sprzedaży, serial i na koniec ugoda o zyski 8)

To co w tej historii jest karygodne to zaległości w wypłacie wynagrodzeń oraz ten wianuszek firm które powstają znikają, a zobowiązania są nieregulowane. A nie że firma krzak nie udźwignęła produkcji tytułu AAA. Nie oni to może się znajdą następni, oczywiście dużo zależy jak oni samą licencję sprzedali czy czasowo MK ją dostało czy uzależnione to jest od wydania gry, czy ma spełnić jakieś wymagania sprzedażowe etc... Ale to już pytanie do prawników z którymi współpracują bo chyba nie są takimi orłami że wszystko podpisali co im państwo z MK podsunęło?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3138 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:43:00 »
Generalnie Rosiński jest poobklejany ludźmi, którzy silnie monetyzują jego dorobek i wypracowane marki (a nawet kontakty z nim), ale nie chcą albo nie potrafią zapobiec ich rozwadnianiu. Trudno, nie każdy ma w rodzinie swojego Christophera Tolkiena. Przypuszczam, że sam Rosiński odnosi z tego wymierne korzyści, jego współpracownicy odnoszą takie na pewno.

A skoro autor nie ma z tym problemu i nie widzi przeszkód, żeby obok "Alinoe" dumnie stało "Królestwo pod piaskiem", to ja też nie robię z tego dramy. Po prostu w moich oczach marka Thorgal zredukowała się przez te lata z frankofońskiego topu do męczącego produkcyjniaka i jest to konsekwencja wyborów Rosińskiego, a nie zmiany mojego gustu. Nie zbulwersowałaby mnie nawet jakaś casualowa thorgalowa gra na komórki z mikropłatnościami, bo nie kontrastowałoby to z punktem w jakim obecnie znajduje się marka.

Tym samym nie podzielam i nie rozumiem czołobitnego stosunku do dorobku Rosińskiego, bo oceniam go w całej znanej mi rozciągłości - był czas gdy rysował świetnie i był czas, kiedy już mu to tak dobrze nie wychodziło. Szanuję jego artystyczny wybór, by zmienić techniki pracy w momencie gdy znudziły go dotychczasowe, ale jego malarska twórczość już do mnie kompletnie nie przemawia. Tym samym papieskie hołdy jaki mu się oddaje wydają mi się grubo przesadzone i teatralne.

Offline Death

« Odpowiedź #3139 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:53:16 »
Najgorsze jest to, że z ostatnich 40, jeśli nie 50 albumów tylko kilka jest naprawdę dobrych. Kilkadziesiąt można wywalić do kosza, bo szkoda czasu.

Offline roble

« Odpowiedź #3140 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:29:52 »
Wszystko wskazuje na to, że gry Thorgal nie będzie... a przynajmniej nie tej zapowiedzianej.

Dawno dawno temu ('96) była gra inspirowana twórczością Rosińskiego..  ;)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3141 dnia: So, 15 Marzec 2025, 16:20:43 »
Dawno dawno temu ('96) była gra inspirowana twórczością Rosińskiego..  ;)
Widzę, ze nie tylko ja zamawiałem KDP 100+. :)

Z "rosińskich" inspiracji w starych grach pamiętam też "Za Żelazną Bramą", gdzie na ścianach poziomów można było zobaczyć plakaty ze spółkującą Volgą.

Online michał81

« Odpowiedź #3142 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 07:58:09 »
Dla mnie ten dodatkowy album przy zamówieniu KDP+100 był niezła niespodzianką przy otwieraniu paczki.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3143 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 10:58:20 »
Ten trzeci tom z nowym kolorowaniem może być rarytasem, bo dodali go w kolekcji z którymś tomem po zakończeniu najlepszego okresu Thorgala. Ja nie dotrwałem do tych późniejszych części i pewnie wiele osób również.
Batman returns
his books to the library

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3144 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 16:14:54 »
Akurat ten trzeci zeszyt najmniej z nich wymagał przekolorowania.
Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że oryginalne kolory podobają mi się bardziej.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3145 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 08:58:33 »
Z "rosińskich" inspiracji w starych grach pamiętam też "Za Żelazną Bramą", gdzie na ścianach poziomów można było zobaczyć plakaty ze spółkującą Volgą.

Znalazłem :)

Screena znalazłem na blogu Retro na gazie:
https://www.retronagazie.eu/recenzja-za-zelazna-brama-amiga/
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Marzec 2025, 09:01:57 wysłana przez Deepdelver »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3146 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 14:38:38 »
To jest po prostu kultowa scena. Jak to czytałem w 2001 lub 02 roku, bo wtedy wyszło to kolorowe wydanie, to pamiętam do dziś jakie na mnie wrażenie wywarła. :)

Offline Klint

« Odpowiedź #3147 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:32:43 »
Nowy Thorgal Saga już w maju !

Offline Dracos

« Odpowiedź #3148 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:58:12 »
Vibe trochę taki mangowaty czy mi się tylko wydaje ?

Offline Pestak

« Odpowiedź #3149 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:00:50 »
Ale to już finalna wersja okładki? Straszna kupa. Najgorsza okładka Thorgala ever wliczając również serie poboczne.