Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669286 razy)

radef i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3120 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 18:48:47 »
A podstawki z Emmą Frost  :-*
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3121 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 22:01:16 »
Kraina Lodu 3: Thorgal w poszukiwaniu Ptaka Czasu.

Offline bosssu

« Odpowiedź #3122 dnia: Nd, 16 Luty 2025, 15:36:03 »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3123 dnia: Pn, 17 Luty 2025, 09:52:56 »
Ja brałbym to:
Batman returns
his books to the library

Offline Takesh

« Odpowiedź #3124 dnia: Pn, 17 Luty 2025, 12:27:29 »
Te okładki są lepsze od tych francuskich.... 8)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3125 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 10:09:43 »
Drobiazg z profilu "Polski Komiks" na FB:

NIESAMOWITE ODKRYCIE NR.14

Okazuje się, że postać Barr-Finda z kultowego komiksu "Szninkiel" bardzooo przypomina postać z komiksu "Billy Ray Cyrus Vol 1"
wg. scenariusza
Paula S. Newmana.
To już nawet nie jest inspiracja, bo te postacie są prawie identyczne!
Sami porównajcie!
Swoją drogą za rysunki w "Cyrusie" odpowiadał Dan Barry, uznany rysownik, u nas znany m.in. z opublikowanych częściowo przez TM-Semic "Przygód Młodego Indiany Jonesa".

« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Marzec 2025, 10:12:39 wysłana przez Nawimar III »

Offline Death

« Odpowiedź #3126 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 10:55:37 »
No to chyba odwrotnie. To postać z tego komiksu przypomina postać ze Szninkla. Różnica.

Jest nawet na okładce. :)
https://marvel.fandom.com/wiki/Billy_Ray_Cyrus_Vol_1_1
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Marzec 2025, 10:57:19 wysłana przez Death »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3127 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:39:04 »
Faktycznie autor wpisu na FB nie do końca fortunnie sformułował swój przekaz. Plus sytuacji jest taki (jakkolwiek jeszcze mniej fortunnie to zabrzmi), że autor rysunków do tego komiksiku z ojcem "Hanny Montany" jako frontmanem, nie żyje... Bo coś mi się zdaje, że pewne osoby kręcące się wokół GR, mogłyby Danowi Barry'emu czynić zbędne problemy...

Offline Szekak

Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #3129 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 19:41:32 »
Ależ bym sobie pograł w grę na podstawie Pana Lodowego Ogrodu. To bardzo dobra książka jest. A jeśli chodzi o Thorgala, to nie wiem czy on nie jest zbyt grzeczny jak na główną postać w grze video.

Offline komiks

« Odpowiedź #3130 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 20:22:13 »
Tutaj do posłuchania o tej aferze Mighty Koi z grą Thorgal

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline JanJ

« Odpowiedź #3131 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 21:17:34 »
A tu oświadczenie Grzegorza Rosińskiego:

https://cdaction.pl/newsy/tworca-thorgala-niezadowolony-ze-wspolpracy-z-mighty-koi-czuje-sie-oszukany-i-rozgoryczony?fbclid=IwY2xjawJBbOtleHRuA2FlbQIxMQABHa2dR0MlBXYMhPlCvoEc8uvPt3DCApZsgz5qnbIcpN3pshXYLFusNMd3zw_aem_dY8t3JMFgU6gawxP5QqhEg

Jedyne co mnie dziwi, to że nikt Rosińskiego nie ostrzegł przed podpisaniem umowy z firmą, która wcześniej nie wypuściła żadnej gry.

Offline komiks

« Odpowiedź #3132 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 21:35:20 »
Z tego oświadczenia jasno wynika, że pan Rosiński zdaje sobie sprawę, że nie jest biznesmenem i się na tym nie zna. Właściwie w tym oświadczeniu przyznał, że nie miał pojęcia z kim podpisuje umowę. Nasuwa się pytanie, dlaczego nie wynajął biura prawniczego, żeby zweryfikowali to wszystko za niego? :-\
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Masonna

« Odpowiedź #3133 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 21:41:10 »
Ja w ogóle nie jestem zaskoczony, od początku było wiadomo, że to wałek. Cieszy mnie jedynie to, że szydło z worka wyszło tak szybko. Spodziewałem się wielu lat "tworzenia" gry/gier, debiutu na NC, emisji akcji, nawijania inwestorom i fanom makaronu na uszy, itp. Thorgal (ale też Pan Lodowego Ogrodu) powinien szybciej dostać grę na miarę Wiedźmina i od dużego dewelopera, jak np. CD Projekt.

Ale to co jest ciekawe, to tłumaczenie Rosińskiego. Sprawia wrażenie bardzo naiwnego człowieka i to jednocześnie rzutuje nowe światło na rozkminę z innego wątku, czyli jego relację z Garulą. Garula to cwaniak, więc bez problemu może wodzić za nos naiwnego dziadka. Dziwi jedynie faktycznie brak rozumnego doradcy w otoczeniu Rosińskiego. Ma syna przecież, czyżby on nie był zbyt lotny intelektualnie? Bo akurat tłumaczenie Grzegorza przyjmuję - jest artystą a nie biznesmenem, nie każdy musi się znać na inwestycjach. Powinien sobie zorganizować jakiegoś ogarniętego menadżera...

Z tego oświadczenia jasno wynika, że pan Rosiński zdaje sobie sprawę, że nie jest biznesmenem i się na tym nie zna. Właściwie w tym oświadczeniu przyznał, że nie miał pojęcia z kim podpisuje umowę. Nasuwa się pytanie, dlaczego nie wynajął biura prawniczego, żeby zweryfikowali to wszystko za niego? :-\

... albo prawnika. Właśnie.
Komary rypią...

Offline Szekak

« Odpowiedź #3134 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 22:05:01 »
IMO Grzegorz Rosiński to najchętniej juz by nic nie robił z marka thorgala, tylko sobie odpoczywał na emeryturze, natomiast ma syna, ktorego kocha, który tez ma swoje potrzeby i łapie sie różnych sposobów bby je spełniać. Gdyby nie on, to imo żadnych gier czy światów thorgala by nie było.
Piękno jest w oczach patrzącego.