Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 670191 razy)

Offline Death

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3105 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 14:09:00 »
Fajnie, 11 na 12 to są obrazy, a nie regularne okładki.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3106 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 09:05:42 »
Nie mogłem odmówić sobie tej corocznej przyjemności (a później całorocznego comiesięcznego rytuału przewracania kolejnej planszy Mistrza Rosińskiego) i nabyłem drogą kupna kalendarz na 2025 rok. Na Facebooku obiecali, że wyślą jeszcze przed Świętami, więc trzymam za słowo, iż nie będzie powtórki z zeszłego roku, że dostałem kalendarz dopiero w styczniu i to chyba bardziej w jego połowie niż na początku. Już tego dobrze nie pamiętam, ale styczeń wisiał jakoś bardzo krótko. Są ludzie, którzy raz w roku kupują Fifę (teraz już pod nazwą FC), są tacy, którzy biorą Call of Duty, a ja sobie kupuję kalendarz z Thorgalem. Tradycja.
(...)
Posiadam bieżącą edycję i abstrahując od ceny tego produktu to należy zaznaczyć, że jest świetnej jakości i po spełnieniu swojej roli pozostanie u mnie w formie 12 pięknych reprodukcji. Nic tylko oprawić i zdobić ściany lub rozdawać w postaci oryginalnych prezentów. :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3107 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 18:08:53 »
Niezłe. Ale skoro co 2 tygodnie dostaję nową grafikę ze świata Thorgala, to taki kalendarz w którym część artów się powtarza, chyba jednak nie jest dla mnie. Wiem, że format jest inny, ale 35 grafik na raz może stworzyć fajny kolaż, jeśli ktoś ma wolną ścianę.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/kalendarz-thorgal-2025-a3?utm_feed=862ee648-9259-11ed-a1eb-0242ac120002&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_al_pmax_11-20_promo&ev_campaign_id=20975909219&matchtype=20975909219&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAvP-6BhDyARIsAJ3uv7Y9S2z2a37daWsscRKxXTCFWg9MTR5tFH0ueTlNt2mzdsD1dMRIFC8aAhqfEALw_wcB

Offline Death

« Odpowiedź #3108 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 11:14:12 »
Przyszedł kalendarz z Thorgala na 2025 rok. Obrazy Rosińskiego są obłędne, więc zrobiłem zdjęcia wszystkim miesiącom. :) Tym razem prawie żadna z plansz nie jest okładką albumu i takie alternatywne obrazy lubię najbardziej. Niestety będę musiał zareklamować kalendarz, bo choć pudło było całe, to widać, że kalendarz uszkodził się w trakcie produkcji lub gdzieś na magazynie. Z tyłu kalendarza jest takie jakby przebarwienie i walnięcie, które poszło na wszystkie plansze. Dlatego ewidentnie to się stało zanim zapakowali kalendarz w czarną folię i potem w karton.

Offline Death

« Odpowiedź #3109 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 14:10:42 »
Przepraszam, że tak post pod postem, ale widocznie przed Świętami kurier przyjeżdża do Paczkomatu dwa razy. :) Dziś dzień Thorgala. Teraz przyszedł album z Gildii. Znaczy godzinkę temu, bo nie mogłem się teraz przez godzinę oderwać od przeglądania. Dla mnie Cykl Qa z prologiem w postaci Łuczników i epilogiem zwanym Między ziemią a światłem, to najlepsza komiksowa superprodukcja wszech czasów. Nie zapraszam do dyskusji, bo nie ma o czym. :) Emocjonujący turniej łuczniczy, bagna, statki powietrzne, krokodyle, Kriss pod wodospadem, jeszcze niczego nieświadomy Thorgal patrzący na pomnik bogini w dżungli na ostatniej stronie albumu Kraina Qa, Tiall w Mieście zaginionego boga, same miasto, krwawe rytuały, no miazga i dycha jak stąd do Jukatanu. Niektóre plansze, szczególnie te mające dużo czerni lepiej wyglądają w tej czarno - białej wersji. Na przykład ta z wieżą i kradzieżą medalionu lub deszczem w mieście. Thorgal to komiks, dzięki któremu w ogóle czytam komiksy, więc pozwólcie, że się będę zachwycał. :) I naszła mnie taka refleksja...bo jeśli taki Cykl Qa jest komiksem na dychę, to ile uczciwie trzeba dać wielu albumom Yanna i Surżenki? 3? 4? Na 5, to nie wiem który zasługuje. Różnica jest kolosalna.

Offline Lipa

« Odpowiedź #3110 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 14:14:48 »
Jak dzień Thorgala to na całego

Ostatnia paczka z kolekcji w tym roku

Offline JanJ

« Odpowiedź #3111 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 15:17:47 »
I naszła mnie taka refleksja...bo jeśli taki Cykl Qa jest komiksem na dychę, to ile uczciwie trzeba dać wielu albumom Yanna i Surżenki? 3? 4? Na 5, to nie wiem który zasługuje. Różnica jest kolosalna.

1

Offline Archelon

« Odpowiedź #3112 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 15:06:58 »
Aktualizacja projektów dotyczących "Thorgal. Saga". Obecnie mamy 8 pozycji (3 już wydane). Nastąpiło przetasowanie kolejności wydań. Kolejnym tomem ma być: O mrozie i ogniu. Autorzy: David Etien, Olivier Legrand, Jean-Blaise Djian. Pojawiła się data premiery: 25.04.2025. Źródło:
https://www.eyrolles.com/BD-Jeunesse/Livre/thorgal-saga-de-givre-et-de-feu-9782808215275/

Obecna kolejność wydań:
Thorgal Saga Tom 1 -  Żegnaj, Aaricio. Robin Recht
Thorgal Saga Tom 2 -  Wendigo. Corentin Rouge / Fred Duval
Thorgal Saga Tom 3 -  Shaigan. Surzhenko / Yann
Thorgal Saga Tom 4 -  O mrozie i ogniu. David Etien / Olivier Legrand / Jean-Blaise Djian
Thorgal Saga Tom 5 -  Bogini bursztynu. Christophe Bec / Valérie Mangin
Thorgal Saga Tom 6 -  Tutuł niepotwierdzony. Mohamed Aouamri / Antoine Ozanam
Thorgal Saga Tom 7 -  Britannia. Valérie Mangin /rysownik niepotwierdzony
Thorgal Saga Tom 8 -  Tytuł niepotwierdzony. Fred Vignaux

Tom 4
Opis:
Złapany przez nadprzyrodzoną burzę i uwięziony na lodowatej krze, Thorgal odkrywa, że ​​Fimbulvinter, legendarna wielka zima ogłaszająca koniec świata, jest już blisko. Aby ocalić swój lud i powstrzymać to zagrożenie, będzie musiał udać się do serca królestwa gigantów i stawić czoła płomieniom Muspelheimu. W towarzystwie sojuszników równie tajemniczych, co niebezpiecznych, takich jak mag Vakva, córka Królowej Czarownic z Wyspy Mrozu, rozpoczyna niebezpieczną wyprawę mającą na celu kradzież Magicznego Ognia zdolnego odeprzeć wieczną zimę. Przyszłość światów jest teraz w rękach Thorgala.

Tom 5
Historia dzieje się po tomie: Upadek Brek Zarith i przed Alinoe. Gwiezdnego dziecka nie liczę.

Tom 6
Akcja między Strażniczką kluczy a Słonecznym mieczem.

Tom 7
Historia dzieje się po powrocie Thorgala z Ameryki (po cyklu Qa i albumie Wendingo).
Opowieść ma być w duchu tomu Wilczyca. Na miejsce akcji wskazuje tytuł.

Online misiokles

« Odpowiedź #3113 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 18:10:34 »
Jak na moje, tom 4 będzie dziać się podczas Wyspy Lodowych Mórz, pomiędzy potyczką z Bjornem, a pojawieniem się Thorgala u Eskimosów.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #3114 dnia: Nd, 26 Styczeń 2025, 16:06:41 »
Z tych trzech wydanych tylko ta fabuła o Shaiganie miała jakiś sens. Bo jaką wartość dodaną jest Wendigo czy Żegnaj Aricio? Bazowanie na sentymencie? Jakby Thorgal nie mógł spokojnie dotrzeć do domu więc trzeba coś mówić o tym co było między tomem 13 a 16 co wyszło zupełnie niepotrzebne. Shaigan jest jaki jest ale tu chciało się czytać o tym co się tam zadziało pomiędzy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3115 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 13:59:47 »
Zastanawiałem się nad kupnem Kalendarza Thorgala. Ale ponieważ ma on dużo grafik powtórzonych z tych dawanych w Kolekcji, to sobie odpuściłem. Aż takim fanatykiem nie jestem, żeby dokładać kolejną stówę, skoro już wydaję po 40 zł za kolejne albumy z podobnymi lub tymi samymi grafikami.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3116 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 22:46:55 »
Nie jestem jakimś ultrafanem Thorgala, ale z głupia frant postanowiłem za grosze kupić album z płytą dvd "Thorgal: Entre les faux dieux".

Sam album jest oczywiście po francusku, zawiera garść szkiców, sylwetki twórców i bohaterów, uproszczony diagram podcykli tej komiksowej serii, podstawowe informacje o kulturach prekolumbijskich, stylizowaną mapę krainy Qa  i... czarno-białą wersję komiksu "Przybysze" (nie wiem po co).

Ciekawiej prezentuje się płyta, bo po jej odpaleniu... mamy możliwość wyboru języka polskiego! Wszystkie materiały są przetłumaczone - wywiady w postaci napisów (poza krótkim filmem dokumentalnym o o ufo-incydencie w Emilcinie, który jest całkiem po polsku), a interaktywny komiks jest udźwiękowiony przez polskich aktorów! Dla mnie to był szok. Nawet informacje z zawartych na płycie quizach są zlokalizowane, np. krótkie notki o komiksach zawierają wskazanie polskiego wydawcy. Tak jakby na etapie produkcji płyty były plany publikacji w Polsce. Ciekawa sprawa, może ktoś wie na ten temat więcej.

W sumie polecam jako ciekawe thorgalowe kuriozum, nie pozbawione przy tym walorów poznawczych.
Teraz zapoluję na kontynuację, czyli Thorgal: Dans les griffes de Kriss.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3117 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 23:00:27 »
Mam oba. Świetna rzecz.

Offline Klint

« Odpowiedź #3118 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 19:17:02 »
Okładki kolejnego tom Lasów Opali to znaczy Thorgal Saga. Rozumiem swobodę artystyczną, jednocześnie jakoś dziwnie się na to patrzy. Niemniej czekam, czekam.

Online Kadet

« Odpowiedź #3119 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 19:21:45 »
Edycja prestiżowa: Thorgal. Pustkowie Smauga  ;D
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Luty 2025, 19:31:44 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!