Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2970 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 22:33:03 »
Jeszcze nie mam Wendigo, więc nie wiem, czy zgodzę się z opinią Deepdelvera, ale daję plusa za opinię z tak szczegółowymi opisami.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline JanJ

« Odpowiedź #2971 dnia: Cz, 06 Czerwiec 2024, 00:34:12 »
Właśnie przesłuchałem sobie wywiadu z Piotrem Rosińskim. Można by tu dużo komentować, ale ograniczę się do krótkiego podsumowania:
- to Piotr Rosiński długo przekonywał wydawcę żeby pociągnąć dalej Thorgala po odejściu Van Hamme'a - generalnie brakowało mu, że wokół Thorgala nic się nie dzieje
- dla Piotra Rosińskiego w komiksie najważniejsze są rysunki, a fabuła jest zdecydowanie mniej istotna (niektóre komiksy tylko ogląda zupełnie ich nie czytając) - woli czytać co innego niż "dymki"
- nie wtrącali się do scenariuszy nowych scenarzystów Thorgala

No cóż, to sporo wyjaśnia. Sam zastanawiam się co bym zrobił na miejscu Piotra Rosińskiego. Myślę, że jeśli już to jednak większą uwagę przykładałbym do scenariuszy. Rosiński jest wybitnym rysownikiem, ale bez wybitnego scenariusza Van Hamme'a (przynajmniej w kilku albumach), na samych rysunkach daleko by nie zaszli. Gdzieś ta dyskusja już się przetoczyła, czy ważniejsze są rysunki czy scenariusz - dla mnie obie te rzeczy muszą współgrać. Na samych rysunkach daleko się nie zajedzie jak zęby bolą od głupot scenarzysty i na odwrót.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2972 dnia: Cz, 06 Czerwiec 2024, 10:15:37 »
Z ciekawości - Xijinowie z oryginalnej tetralogii mieli solidniejsze podstawy etnograficzne, czy Van Hamme również poszedł na skróty?
Poza tym, że wg Van Hamma żyli tam jacyś prymitywni ciapaci, którzy nie byli w stanie sami z siebie rozwinąć żadnej kultury dopóki nie przybył biały człowiek, który w tym czasie to już nawet latał w kosmos i ich wszystkiego nie nauczył, bo inaczej to by do niczego nie doszli?  ;D

Tak, poza tym to też research etnograficzny na poziomie gdzieś zadzwoniło, ale nie wiadomo w jakim kościele.
Batman returns
his books to the library

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2973 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 10:57:38 »
No ale przecież od któregoś albumu już jest wiadome że uniwersum Thorgala to nie jest nasza historyczna Ziemia tylko jakaś jej alternatywna wersja co rozwiązuję ręce scenarzystom również w kwestiach etnograficznych.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2974 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 11:31:30 »
To zabawne, bo to ideologia o tym decyduje i kiedy ideologom jest wygodnie twórcy Thorgala ręce mają rozwiązane a kiedy im niewygodnie - ręce mają związane i trzeba bronić faktów.

Przypomnij sobie niedawną awanturę o Czarną Skraelingijkę. Ta straszna ideologia wdarła się do Thorgala i umieściła Afrykankę wśród załogi wracającej do Skandynawii! Zakłamują nam historię! Trzeba się trzymać faktów a tu macki lewackiej ideologii wcisnęły nam na siłę jakąś murzynkę w białej Europie!

...w komiksie, gdzie biały człowiek w średniowieczu latał w kosmos i lądował w Ameryce i dał rdzennym Amerykanom całą ich kulturę i cywilizację, bo wcześniej sami nie byli zdolni do niczego. Ja prdl.

Trzymając się faktów to wikingowie rzeczywiście utrzymywali kontakty z Afryką i sprowadzali stamtąd różne rzeczy. Czarni trafiali również do Polski co najmniej od wczesnej nowożytności. Natomiast żaden wiking ani inny biały człowiek nigdy nie odwiedził Indian Anasazi a tym bardziej niczego ich nie nauczył.

Batman returns
his books to the library

Offline Death

« Odpowiedź #2975 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 11:34:28 »
Pokaż mi no to palcem tę awanturę o Czarną Skraelingijkę, bo jakoś jej nie kojarzę. :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #2976 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 11:51:17 »
Chyba nie na tym forum ta awantura musiała być bo też nie kojarzę.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2977 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 12:34:08 »
Pokaż mi no to palcem tę awanturę o Czarną Skraelingijkę, bo jakoś jej nie kojarzę.
W takich sprawach zawsze można liczyć na to forum. Bardzo mądrzy ludzie ostrzegają, co się wyprawia - Batman będzie od teraz czarny, Superman zostanie gejem a superbohaterowie będą teraz grubi i brzydcy. :)
Nie chce mi się przeglądać post po poście wszystkiego o Thorgalu, ale tak dla przykładu:
Zabawnym był natomiast patent z wprowadzeniem czarnoskórej postaci, co pokazuje, że parytety mają być upychane wszędzie.
Dowiadujemy się również, kto szkolił młodego Thorgala we władaniu mieczem - czarna "księżniczka", która z łatwością pokonuje hordy Baaldów. No tak, że też wcześniej o tym nie pomyślałem  ::)

A dla równowagi - komuś tutaj przeszkadzało, że w Thorgalu biały człowiek uczy cywilizacji prekolumbijskich Indian w Nowym Meksyku?
Batman returns
his books to the library

Offline Dracos

« Odpowiedź #2978 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 13:34:02 »
Ale ich nie uczył biały człowiek tylko "kosmita" ;) Daniken był dumny.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #2979 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 14:42:21 »
Przypomnij sobie niedawną awanturę o Czarną Skraelingijkę.

W takich sprawach można liczyć na komunistów. :D Zawsze wytropią "awanturę" (ale nie ten fajny magazyn komiksowy) i wytłumaczą jak naprawdę było. Na ten przykład Anna Boleyn była czarna, wiem, wiem, widziąłem w BBC. A, i akcje girl on girl też lubiła, w pakiecie. Za dużo sojowej latte w tej bibliotece Wam zapodają.

...w komiksie, gdzie biały człowiek w średniowieczu latał w kosmos i lądował w Ameryce i dał rdzennym Amerykanom całą ich kulturę i cywilizację, bo wcześniej sami nie byli zdolni do niczego. Ja prdl.

Ooo, są emocje grane. Swoją drogą chyba macie w kolektywie nowa fazę, bo ostatnio spotkałem się z zarzutem, że "Młodzi gniewni" z '95 to film opresyjny bo biała (!) nauczycielka (Michelle) opresyjnie uczy czarnych inżynierów i lekarzy. ;D
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline Komediant

« Odpowiedź #2980 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 14:50:32 »
W takich sprawach zawsze można liczyć na to forum. Bardzo mądrzy ludzie ostrzegają, co się wyprawia - Batman będzie od teraz czarny, Superman zostanie gejem a superbohaterowie będą teraz grubi i brzydcy. :)
Nie chce mi się przeglądać post po poście wszystkiego o Thorgalu, ale tak dla przykładu:
Zabawnym był natomiast patent z wprowadzeniem czarnoskórej postaci, co pokazuje, że parytety mają być upychane wszędzie.
Dowiadujemy się również, kto szkolił młodego Thorgala we władaniu mieczem - czarna "księżniczka", która z łatwością pokonuje hordy Baaldów. No tak, że też wcześniej o tym nie pomyślałem  ::)
A dla równowagi - komuś tutaj przeszkadzało, że w Thorgalu biały człowiek uczy cywilizacji prekolumbijskich Indian w Nowym Meksyku?

No ale gdzie ta awantura?

Offline komiks

« Odpowiedź #2981 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 15:02:45 »
Czytam co piszecie i myślę, że można was pogodzić, wyjaśnienie jest tylko jedno:

“Efekt Mandeli” jest to teoria spiskowa, która sugeruje, że różnice pomiędzy naszymi wspomnieniami a rzeczywistością są dowodem na to, że przeskakujemy pomiędzy równoległymi wszechświatami. Nazwa pochodzi od Nelsona Mandeli, którego niektórzy ludzie pamiętają jako zmarłego w więzieniu, mimo że w rzeczywistości żył do 2013 roku i zmarł jako wolny człowiek.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #2982 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 15:07:16 »
No ale gdzie ta awantura?
Żodyn nie wiy, żodyn. :)

« Odpowiedź #2983 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 16:28:39 »
  Oj, oj, oj a cóż to za zła energia?

Offline Archelon

« Odpowiedź #2984 dnia: So, 08 Czerwiec 2024, 14:26:45 »
Thorgal numer 42. Okładka autorstwa G. Rosińskiego.