Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667205 razy)

thecrow21 i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gustavus_tG

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2820 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 13:38:55 »
A przy okazji jak już startuje ta kolekcja, jaki jest pierwszy dobry (fabularnie) moment, żeby się z niej wymiksować? Ewentualnie kiedy zaczyna słabować.

Offline Teli

« Odpowiedź #2821 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 13:54:52 »
A przy okazji jak już startuje ta kolekcja, jaki jest pierwszy dobry (fabularnie) moment, żeby się z niej wymiksować? Ewentualnie kiedy zaczyna słabować.

Pierwszy moment to wymiksowanie się: przed startem kolekcji ;)
A na serio to pierwszy sensowny moment to po tomie 16 ("Wilczyca" i potem poziom zaczyna lecieć choć nieznacznie), 23 (Klatka) w tym momencie zaczyna poważnie słabować (choć bywają lepsze tomy) 29 (Ofiara), a później to nie wiem bo ciężko przewidzieć jak w kolekcji poutykają spin offy (chronologicznie czy seriami).
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Styczeń 2024, 13:57:05 wysłana przez Teli »

Offline JanJ

« Odpowiedź #2822 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 13:55:37 »
Klatka (tom 23) to super zakończenie serii.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2823 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 17:15:01 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Można zamawiać  8)

Offline deFranco

« Odpowiedź #2824 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 17:32:50 »

Dla mnie albumem symbolicznie kończącym "starego dobrego" Thorgala jest "Kriss De Valnor".
Wszystko co dzieje się później jest już niestrawne zarówno fabularnie jak i graficznie.
Po "Klatce" jest jednak kilka przyzwoitych czysto komercyjnych akcyjniaków, których
ja osobiście bym nie odpuszczał.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline 79ers

« Odpowiedź #2825 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 18:40:24 »
Również uważam że po Wilczycy jest najlepszy moment na opuszczenie Thorgala, a właściwie to po Strażniczce kluczy  ;D

Offline misiokles

« Odpowiedź #2826 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 18:45:03 »
Nie można kończyć serii słabą Strażniczką Kluczy, która zawiera wskrzeszenie z d*py, scenariusz z taniej gry RPG (od questu do questu) i cliffanger na ostatniej stronie ;)

Offline 79ers

« Odpowiedź #2827 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 18:49:37 »
 :'( :'( :'( ale ja lubię Strażniczkę kluczy

Offline misiokles

« Odpowiedź #2828 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 18:51:21 »
To nie kwestia lubienia, tylko kiepski moment na odpuszczenie serii :)

Offline Pestak

« Odpowiedź #2829 dnia: Śr, 03 Styczeń 2024, 23:03:00 »
Jak dla mnie najlepszym momentem na opuszczenie świata Thorgala byłby album niewidzialna forteca. Moim zdaniem to ostatni numer narysowany przez Rosińskiego który należałoby zaliczyć do jego prime time. Później jest już tylko gorzej. Ale najgorsze jest to że później również Van Hamme traci formę. Przede wszystkim z dupy rozwiniety wątek Shaigana. Miało to potencjał ale niestety 3 lata życia Thorgala poznajemy tylko off panel. Zamiast tego dostajemy włóczęgę jego rodziny a potem naciaganą historie o Gigantach. Potem jest już tylko gorzej. Czasem trafi się coś lepszego ( np. Korona Ogotoia) ale to już nigdy nie będzie poziom z najlepszych lat.

Offline bosssu

« Odpowiedź #2830 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 17:02:49 »
Więc doszliśmy do następujących wersji- dla tych ze słabymi nerwami do Wilczycy (ew. Strażniczki) dla tych ze średnimi nerwami do Niewidzialnej Twierdzy, dla tych z dobrymi nerwami do Kriss de Valnor, wersja hard-core całość do 41 tomu, wersja cierpiętnik + serie poboczne.

Offline Megatron

« Odpowiedź #2831 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 17:45:43 »
Nie tak liniowo. Najgorszy dół jest między Klatka, a Kriss, potem finał runu o Anielu. Od tych numerów to i spinoffy są często dużo lepsze.

Kolekcja mnie nie interesuje, w sumie pierwszy raz w tym roku nie kupiłem Thorgali. Może kiedyś nadrobię, ale na razie nie mam takiej chęci. Muszę uważnie planować zakupy, a wymiana na nic lepszego od poprzednika nie wchodzi w grę

Offline Death

« Odpowiedź #2832 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 14:30:11 »
Do Klatki. Następne pytanie. :)

Offline nori

« Odpowiedź #2833 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 18:58:48 »
Ostatnio przeczytałem całego Thorgala, choć w dziwnej kolejności, zacząłem od Niewidzialnej Fortecy i do końca, wraz z seriami pobocznymi. I wcale to takie złe nie jest, serie poboczne mają lepsze momenty Louve i Młodzieńcze lata są naprawdę spoko, Kriss także ma fajne fragmenty. Sama saga o Anielu nie przypadła mi do gustu, łącznie z wątkiem wojny, i w sumie dobrze, że w miarę szybko to zakończyli.

Później powróciłem do pierwszych albumów i doczytałem do Strażniczki. No jednak jest różnica, Van Hamme z Rosińskim ewidentnie doskonale się rozumieli, i te albumy są po prostu bezkonkurencyjne. Zbyt wysoko zawieszona poprzeczka, i obawiam się, że osoby kontynuujące serię po prostu nie mają startu do poziomu wcześniejszych albumów.

Offline komiks

« Odpowiedź #2834 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 23:17:13 »
Nowy kalendarz 2024

Jeszcze nie ma na oficjalnej stronie ComicStuff, ale jest na Gildii.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness