Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 666970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline weiter

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2745 dnia: So, 21 Październik 2023, 21:48:05 »
Mam pytanie, u was też tak to wygląda?
Thorgal "Żegnaj Aaricio" twarda oprawa.
Strona 101 pusta, dalsze strony od 102 do 108 zadrukowane.
Czy to błąd w druku?

Offline pablomas

« Odpowiedź #2746 dnia: So, 21 Październik 2023, 21:59:48 »
Mam pytanie, u was też tak to wygląda?
Thorgal "Żegnaj Aaricio" twarda oprawa.
Strona 101 pusta, dalsze strony od 102 do 108 zadrukowane.
Czy to błąd w druku?

Tak pusta , chyba to celowe taki zabieg, ale jestem teraz sam ciekaw.
U mnie w miękkiej oprawie.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2747 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 02:01:51 »
Celowy zabieg, uzasadniony fabularnie.

Offline weiter

« Odpowiedź #2748 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 10:11:41 »
Jeszcze nie czytałem (dopiero co kupiłem w gildii) i trochę się zmartwiłem, że trafił mi się wybrakowany egzemplarz.
Dzięki za odpowiedzi.

Offline Archelon

« Odpowiedź #2749 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:54:23 »
Odnośnie kolejnych tomów Thorgal Saga.
Thorgal Saga: Wendingo, autorzy: Corentin Rouge / Fred Duval, stron 128, premiera 26.01.2024.
Akcja dzieje się po tomie "Między ziemią a światłem"
Płynąc w kierunku swoich ziem z kraju Qâ, Thorgal, Aaricia i Jolan wpadają w sam środek konfliktu pomiędzy Ludami Wody a Ludami Lasu. Aby ocalić Aaricię, ciężarną i kontuzjowaną, Thorgal nie ma innego wyjścia, jak tylko stanąć po którejś ze stron.
W innym streszczeniu pojawia się informacja, że Thorgal otrzymuje ofertę od Iroezów czczących wodę, pokonania Wendingo. Potrzebna jest do tego strzała wyrzeźbiona z Drzewa Życia.

Thorgal Saga 3: " Shaïgan-sans-merci " - Roman Surzhenko / Yann - 80 stron
Data ukazania się rok 2024.
Alter ego Thorgala w towarzystwie Kriss de Valnor zostaje piratem.

Thorgal Saga 4 (tytuł nieznany) Mohamed Aouamri / Antoine Ozanam – 2024 – 80 stron

Thorgal Saga T5 - "Huldra, la déesse d'Ambre" - Christophe Bec / Valérie Mangin

Thorgal Saga T6 - David Etien / ( Scenarzysta do potwierdzenia ) - 2026

Offline starcek

« Odpowiedź #2750 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 21:15:08 »
Cisną tę cytrynę bez litości.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Klint

« Odpowiedź #2751 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 09:52:56 »
Nie znalazłem nigdzie oficjalnego potwierdzenia co dokładnie będzie albumem nr 3 Sagi.
Mam przypuszczenie, ze uzależnione jest to nad postępem prac nad danym albumem.
Nie wykluczam sytuacji, że Aouamri wyrobi się z czasem i to jego album zostanie wydany jako 3.

Offline JanJ

« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Październik 2023, 13:03:03 wysłana przez JanJ »

Offline michał81

« Odpowiedź #2753 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 15:32:34 »
Jak patrzę na opisy na kartach to przypomina mi to pierwszą karciankę, tylko projekty kary wyglądają inaczej.

Offline volker

« Odpowiedź #2754 dnia: Śr, 25 Październik 2023, 07:45:27 »
Czy ktoś może mi podać jaka jest różnica w wielkości strony (długość i szerokość) nie licząc marginesu (same kadry) w starej i nowej serii Thorgal wydawanej przez Hachette?

Offline rekinn

« Odpowiedź #2755 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 18:37:39 »
Słuchajcie, jakbym chciał teraz pozbierać Thorgale, Jolany, Krissy i młodzieńcze lata, to dam rade na luzie w miękkiej (lub mniej chętnie twardej)? W gildi widzę, że są spore braki w tomach a ja nigdy tego nie kupowałem, nie interesowałem się i nie mam pojęcia jak jest z dodrukami.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2756 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 18:43:08 »
Nie ma dodruków w miękkiej okładce, więc skompletowanie takich wiąże się z czasem i sporymi wydatkami szperając po aukcjach. W twardej - bez problemu, dodruki są trzy-cztery razy w roku.

Offline tuco

« Odpowiedź #2757 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 21:59:25 »
Nie ma dodruków w miękkiej okładce, więc skompletowanie takich wiąże się z czasem i sporymi wydatkami szperając po aukcjach. W twardej - bez problemu, dodruki są trzy-cztery razy w roku.
w miękkiej nie ma dodruków ani nowych wydań, ale bardzo wolno schodzą nakłady. Co za tym idzie w przypadku wielu albumów cena pierwszego wydania w miękkiej vs dodruku (w nowej cenie) w twardej bywa bardzo atrakcyjna. Jeśli komuś  mniej zależy na jednolitym wyglądzie, a bardziej na kasie i miejscu w szafkach, to jest to kuszący trop.
innym faktem jest taki, że chyba nie da się od ręki kupić wszystkich tomów. trzeba czekać na dodruki (a w zasadzie nowe wydania).
ciekawostka: Nie wszystkie tomy doczekały choćby jednego dodruku, co świadczy o mocnym przesycie pomysłem "światów Thorgala" (w szczególności ludziska byli znudzeni i zniesmaczeni serią Louve i częściowo Kriss)

Offline vision2001

« Odpowiedź #2758 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 09:49:38 »
Jeśli dobrze rozumiem to w sytuacji "Wendigo" szykowana jest też wersja rozszerzona/z dodatkami posiadająca 182 strony z inną okładką:

(ja fr. nie znam, a Fred Duval u siebie na profilu napisał: Le petit 183e, dans sa version augmentee, paraitra (aussi) le 26 janvier aux editions du Lombard).

Offline misiokles

« Odpowiedź #2759 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 11:17:56 »
Chwyt marketingowy - to tej pory obok tradycyjnych albumów wychodziły deluxy z dodatkami w postaci szkiców. Teraz to będą nazywać wersją rozszerzoną:)