Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 668788 razy)

Offline PJP

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2490 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 17:54:19 »
Przypominam że Putin jest chujem nie od roku tylko od zawsze był gnidą,  najpierw mordowanie Czeczenów a później w 2014 roku Ukraina
Nie zapominajmy o truciu i wysadzaniu bloków.

Offline Dzidek

« Odpowiedź #2491 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 18:24:39 »
W marcu Good Loot wydaje drugie już puzzle z Thorgalem.
Dobrze wiedzieć :) "Oczu Tanatloca" jeszcze nie ułożyłem, wenę szykuję na Wielkanoc. Ale "Łuczników" też nie omieszkam sobie sprawić.

Offline komiks

« Odpowiedź #2492 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 20:02:23 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jedyna wersja kolekcjonerska Thorgala jest od Libertago? Dlaczego jeden z najsłynniejszych komiksów w Polsce, ma tylko jedną polską wersję kolekcjonerską? Nie ubolewałbym nad tym, gdyby przynajmniej ta jedyna wersja kolekcjonerska, była rzeczywiście warta swojej ceny i nieco bardziej dostępna, a nie jako najdroższe polskie wydanie na zapisy. Proszę aby mi to ktoś wyjaśnił, dziękuję.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #2493 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 20:23:31 »
Proszę aby mi to ktoś wyjaśnił, dziękuję.
Jak ci zacznę wyjaśniać, to znowu zrobi się afera.  :o
Pro-tip, wejdź sobie na temat PCA (w dziale ogólnym) i poczytaj o pewnym układzie. To jest praktycznie ten sam wydawca i ten sam układ.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2494 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 21:00:29 »
Najprościej rzecz ujmując (jakkolwiek głupio to brzmi), jest tylko jedna wersja kolekcjonerska, bo tylko Libertago wspólnie z PCA wydają wersję kolekcjonerską po polsku (no, jest jeszcze wersja czarno-biała od tych samych wydawców). Być może wcześniej nikt się za to nie chciał wziąć, a być może takie wydanie nie było możliwe z jakichś względów (brak zgody licencjodawców, wyłączność Egmontu). Natomiast z Libertago związane jest nazwisko Rosiński (jest taka firma: Libertago Anna Rosińska), co pewnie tłumaczy, czemu Libertago ma możliwość wydawania takiej wersji. Nie liczyłbym na inne wydanie tak długo, jak wychodzi ta wersja, zwyczajnie Libertago nie pozwoli na konkurencyjne wydanie (jeśli ma taką możliwość). A później, kto wie, może Libertago samo (czy we współpracy) wyda kolejne wydanie kolekcjonerskie. A może ktoś inny. Sądzę, że kiedyś pojawi się bardziej budżetowe wydanie zbiorcze (pewnie od Egmontu), a i jakieś wydanie kolekcjonerskie też. Ale że to drugie będzie bardziej przystępne cenowo, to bym grubych sum nie stawiał.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2495 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 22:30:51 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jedyna wersja kolekcjonerska Thorgala jest od Libertago? Dlaczego jeden z najsłynniejszych komiksów w Polsce, ma tylko jedną polską wersję kolekcjonerską? Nie ubolewałbym nad tym, gdyby przynajmniej ta jedyna wersja kolekcjonerska, była rzeczywiście warta swojej ceny i nieco bardziej dostępna, a nie jako najdroższe polskie wydanie na zapisy. Proszę aby mi to ktoś wyjaśnił, dziękuję.
Chcialbys lepsza kolekcjonerke ktora by byla dostepna 3 lata od premiery? No nie, to tak nie dziala. Dostepnosc nie jest na zapisy, niedlugo 5 tom powinien trafic do sprzedazy i bedziesz mial mozliwosc jego zakupu.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Midar

« Odpowiedź #2496 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 22:42:29 »
Chcialbys lepsza kolekcjonerke ktora by byla dostepna 3 lata od premiery? No nie, to tak nie dziala. Dostepnosc nie jest na zapisy, niedlugo 5 tom powinien trafic do sprzedazy i bedziesz mial mozliwosc jego zakupu.
Z dostępnością piątego tomu, z tego co mi wiadomo, też nie będzie tak różowo (dużo chętnych na zwalniane egzemplarze), choć nie wiem po co komuś piąty tom, jak wszystkie pozostałe są niedostępne.

Offline komiks

« Odpowiedź #2497 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 23:25:25 »
Chciałbym integral porządnie wydany, nie mam ciśnienia na kolekcjonerkę, na którą i tak się nie załapałem, bo pierwsze części poszły dość szybko, a potem chodziły z przebitką na Allegro. Kupiłem więc trzecią cześć, ale okazało się, że nie jest warta tych pieniędzy, papier zbyt cienki i faluje. Widać cała para poszła w zdobienia okładki i dołączoną grafikę, a zapomniano o najważniejszym.

Dla porównania mam wydania od Egmontu jak Przedwieczni i Doctor Strange, oraz złotą kolekcję Kajko i Kokosz, gdzie papier jest według mnie dobrany perfekcyjnie. Z resztą mam sporo innych wydań komiksów, gdzie mimo iż okładki nie są takie bajeranckie, a wydania super kolekcjonerskie, to zawartość trzyma co najmniej taki albo wyższy poziom jakościowy co w tych Thorgalach.

Wiec na rynku mamy już niedostępną w oficjalnym kanale kolekcjonerkę Thorgala, która jakościowo nie przystaje do ceny - kolekcjonerki innych wydawnictw miały cenę ponad połowę niższą: Prapradziadka Hieronima od Ongrys 209 zł, Funky Koval wydanie limitowane od Kurc 170 zł. Specjalnie podaję ceny popandemiczne, żeby nie było. Jaką mamy alternatywę, do tej najdroższej i już niedostępnej wersji kolekcjonerskiej Thorgala? Wydania dla dzieci, bo te cienkie deski 48 stron, wydaje się właśnie z myślą o niedzielnych konsumentach, odwiedzających Empik i kupujących je dzieciakom. Taki konsument nie kupi integrala, bo kto to widział, żeby za komiks dać więcej niż 40 zł? Dziękuję dobranoc.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2498 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 07:06:23 »
Ja obstawiam, ze E wyda swoje integrale, jak PCA wyda swoje, wiec jeszcze troche musisz poczekac. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2499 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 07:46:34 »
Po prostu kup pojedyncze tomy. Egmont cały czas dba o dostępność. To dobry komiks jest. Polecam czytać do Klatki.

Offline plast

« Odpowiedź #2500 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 14:12:40 »
Thorgal w twardej oprawie jest dostępny cały czas w Egmoncie, nie widzę potrzeby integrala, no chyba że jakieś wydanie specjalne z dodatkami, bo sama sklejka po 3-4 tomy żeby mieć jedną twardą okładkę zamiast 3-4 to nie ma sensu raczej. Integrale sensu stricte (bez dodatków) mają sens gdy coś jest niedostępne lub wyszło w miękkiej i integral ma to integr(al)ować :)

Offline komiks

« Odpowiedź #2501 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 14:46:06 »
Tutaj nie chodzi już o samo przeczytanie Thorgala, ale o posiadanie go w wydaniu, które uważam za wartościowe. W wydaniu 48 stron, okładki z przodu i tyłu są w sumie grubsze od komiksu, dużo to zajmuje na półce, ciężkie, kiepsko wygląda. Mogę kupić taki komiks, jeśli rzeczywiście jest to po prostu mało stronicowa pozycja, bo inaczej się nie da. Ale 20, 30, 40 tomów takich desek, jednej serii, to jest dla mnie nie do przyjęcia. Wydaliby to tak jak Przedwiecznych, mielibyśmy 4 tomy, do czytania niewygodne fakt, ale to nie ma być do czytania ciurkiem, tylko dawać możliwość przeglądania w super jakości, wracania do konkretnych fragmentów, do poszczególnych zeszytów, to ma być do posiadania.

Offline Mruk

« Odpowiedź #2502 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 22:31:40 »
Dlaczego jeden z najsłynniejszych komiksów w Polsce, ma tylko jedną polską wersję kolekcjonerską?

Powód jest tylko jeden - dlatego, że z jakiegoś sobie tylko znanego powodu szefostwo Egmontu nie wydało żadnego wydania zbiorczego.

Wszystko to, co tu się wypisuje o Libertago i PCA jest tylko skutkiem decyzji Egmontu, nie przyczyną.

A jaki powód miał Egmont - można tylko wróżyć z fusów. Podejrzewam, że podobny do tego, że KiK przez wiele lat nie miał wydania zbiorczego. I podejrzewam, że teraz, widząc jak dobrze sprzedaje się integral i że wcale nie spadła sprzedaż albumów, Egmont może tylko pluć sobie w brodę, że przez tyle lat strzelało sobie w stopę...

Offline turucorp

« Odpowiedź #2503 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 22:39:28 »
Powód jest tylko jeden - dlatego, że z jakiegoś sobie tylko znanego powodu szefostwo Egmontu nie wydało żadnego wydania zbiorczego.

A tu akurat możesz niestety tylko gdybać.
Bo nie wiemy, czy taka opcja w ogóle wchodziła w grę, czy może jednak właściciele praw trzymali ją dla siebie. Nie znamy treści licencji, która została udzielona Egmontowi.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Mruk

« Odpowiedź #2504 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 22:43:08 »
A tu akurat możesz niestety tylko gdybać.
Bo nie wiemy, czy taka opcja w ogóle wchodziła w grę, czy może jednak właściciele praw trzymali ją dla siebie. Nie znamy treści licencji, która została udzielona Egmontowi.

No bez jaj...

To co piszesz, teoretycznie jest możliwe, ale heloł, to Egmont!