Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667363 razy)

Offline adamarluk

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2220 dnia: Nd, 17 Kwiecień 2022, 12:25:40 »
Rosja - stan umysłu.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2221 dnia: Nd, 17 Kwiecień 2022, 12:42:40 »
Jakiego umysłu?
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #2222 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 08:23:56 »
Najpierw Grzegorz Rosiński wychwalał Surżenkę, jaki to doskonały rysownik, jak wpasował się w thorgalowski klimat. Wcześniej na różnych festiwalach m.in. w kontekście komiksu europejskiego podkreślał - jak to rysownik przejmujący serię nie może szaleć, musi się dopasować do tego co było robione, bo wydawca, bo czytelnicy, itd. itp.

I Surżenko rysował te wszystkie gnioty pisane przez Yanna, prowadził dwie serie, wydaje mi się że jednego roku pocisnął dwa albumy.

Po czym Rosińscy nie powierzają mu głównej serii: "(...) Bo potrzebowałem rysownika obdarzonego pewnym nerwem i niedoskonałością rysunku, którą i ja miałem. Interesowała mnie nie perfekcja, a niedociągnięcia. I Fred Vignaux, którego znalazł mój wydawca, ma w sobie ten niepokój, (...)".

Może trzeba było to Romanowi powiedzieć wcześniej? Może by zaszalał, pokazał ten tajemniczy "nerw"? Mistrzu?

Nie piłem z Surżenką wódki, jak być może niektórzy z tego forum / widziałem faceta raz w Warszawie, jak rysował dla fanów - sprawiał wrażenie naturalnie miłego gościa.
Rusek zrobił swoje, Rusek może odejść?
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline misiokles

« Odpowiedź #2223 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 08:32:29 »
To nie jest aż takie trudne do zrozumienia, czemu zrezygnowano z usług Surżenki w obecnych czasach.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2224 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 11:17:53 »
Dla niektórych jest. Co dla jednych jest sufitem dla innych jest podłogą.
Batman returns
his books to the library

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2225 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 13:54:06 »
To nie jest aż takie trudne do zrozumienia, czemu zrezygnowano z usług Surżenki w obecnych czasach.
Jest trudne do zrozumienia w kontekście niezadowolenia z Surżenki już 2/3 lata temu. Teraz po prostu można wywalić go czystymi dłońmi.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2226 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 14:07:16 »
Pewnie tak. My znamy go jedynie jako 'miłego gościa' a możliwe że współpraca Surżenki a Rosińskimi dość szybko zaczęła skrzypieć po obydwu stronach, ale wiązały ich wieloletnie umowy. Teraz nadarzyła się okazja. Bywa. Lombard znajdzie nowego rysownika, Surżenko złapie jakąś fuchę w Wielkiej Rosji. Nikomu specjalna krzywda się nie stała.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2227 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 14:19:58 »
Oczywiście, że nie. Chciałem jedynie zwrócić uwagę jak chaotyczna i nieprzemyślana jest polityka Piotra Rosińskiego. Ja naprawdę mam nieodparte wrażenie, że Rosiński Jr. serii Thorgal nie traktuje z sercem, czułością i pasją. To dla niego jedynie biznes i maszyna do drukowania $.

Online freshmaker

« Odpowiedź #2228 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 15:23:40 »
spotkałem się z opinia ze surzenko rysuje jak młody rosinski i coś w tym jest. w opinii ze brakuje tym rysunkom pazura tez coś jest. znałem autora jako miłego gościa ale dla mnie denazyfikacyjne podejście go skreśla. czekam może na jakiś oficjalny statement autora albo komentarz wydawnictwa.

Offline ryba

« Odpowiedź #2229 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 23:59:16 »
Rusek zrobił swoje, Rusek może odejść?

Takie stwierdzenie to jednak przesada. Nie robił tego za darmo, dodatkowo wyrobił sobie jakąś markę.

Offline bosssu

« Odpowiedź #2230 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 14:42:51 »
A on nie ma czasem rysować teraz SUPERPUTINA? ;)

Offline keram2

« Odpowiedź #2231 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:47:21 »
Na stronie kultowe komiksy z czasów prl informacja o tym, że miasta Łódź i Warszawa wspólnie przygotowują wielką wystawę prac Grzegorza Rosińskiego.
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:49:12 wysłana przez keram2 »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2232 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:54:44 »
Widzę, że rośnie nam konkurencja i parę nowych osób może pojawić się w kolejce przed MFKIG  ;D :P
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Klint

« Odpowiedź #2233 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 11:44:01 »
W najnowszym katalogu Egmont nie umieścił 10 tomu Młodzieńczych lat. Pytanie czy ten tom zostanie wogóle wydany ?

Offline misiokles

« Odpowiedź #2234 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 12:17:55 »
We Francji na razie jest wydawany w częściach w jakimś periodyku.