Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2085 dnia: Pt, 10 Grudzień 2021, 11:15:58 »
Super podpórki na komiksy  8)

Właściciel Polishcomicart już zaciera rączki na kolejny sposób wyciągnięcia kasy od fanów Thorgala.

Offline Death

« Odpowiedź #2086 dnia: Pt, 10 Grudzień 2021, 11:21:18 »
Za pół roku na Libertago. 550 zł za jedną, promocja: 1000 zł za dwie. ;)

Offline bosssu

« Odpowiedź #2087 dnia: Nd, 12 Grudzień 2021, 22:58:13 »
Dziwny ten Thorgal. Co do rysunków to do połowy albumu nie mogłem się pozbyć myśli, że gdzieś juz te brzydnie zniekształcone opuchnięte twarze Thorgala i Kriss widziałem...Chyba w "Goście, goście " z J. Reno jak się w czasie przenosili... Choć bardziej to chyba Wiedźmin Polcha.... Rysunek strasznie brzydki i niechlujny...Przez bezpośrednie nawiązanie do drugiego tomu aż go sobie wyciągnąłem do porównania. Niestety nowy nie ma on nic wspólnego z rysunkami "Mistrza". Na plus kilka dużych klimatycznych plansz...naprawdę fajnych. Fabuła może słabo poprowadzona, ale ciekawe punkty zaczepienia. Album wciągnął mnie jak mało który z ostatnich: jest i zaczarowana wioska (jak Trzech Starców z Krainy Aran), jest nawiązanie do Wyspy Lodowych Mórz, jest i Kriss oraz w końcu akcja "na starych śmieciach" z Wikingami. Pierwszy raz od dawien dawna z niecierpliwością czekam na kolejny tom.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Grudzień 2021, 22:59:58 wysłana przez bosssu »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #2088 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 12:20:53 »
2. Jolan na str. 42 mówi : "a więc to jest statek, w którym się urodziłeś..." gdy tymczasem ze starych albumów wynikało, że urodził się on na zwykłym morskim statku w czasie burzy
Nie wiem jaki tam był statek, ale Thorgala znaleźli wikingowie, którzy wyciągnęli go z mini-kapsuły? Dawno nie czytałem Thorgala, nie pamiętam gdzie i jak się w niej znalazł.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2089 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 12:50:16 »
Ogólnie jest niespójność między wersją Slivii a tą pokazaną przez dziadka Thorgala, więc za którąkolwiek wersją się pójdzie - będzie źle.

Offline Death

« Odpowiedź #2090 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 14:38:48 »
W Gwiezdnym dziecku chyba stało, że ona urodziła Thorgala na tej tratwie, co nie?

Offline JanJ

« Odpowiedź #2091 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 16:15:27 »
Tak, a potem przełożyła do kapsuły ratunkowej.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2092 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 21:23:11 »
Po co w najnowszym Thorgalu szkicownik?

Offline misiokles

« Odpowiedź #2093 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 21:42:00 »
Zgaduję, że na życzenie francuskich czytelników. We Francji wychodzą od jakiegoś czasu wychodzą obok regularnych albumów wydania deluxe, które są droższe i mają dużo takich bonusów. Więc może wymogli na Lombardzie by do normalnych wydań dodawał kilka gratisów.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2094 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 22:06:53 »
A czemu nie? Zawsze to jakiś dodatek, nie pierwszy raz zresztą, był już w Górze Czasu.

Offline KarolKról

« Odpowiedź #2095 dnia: Wt, 14 Grudzień 2021, 21:44:44 »
Po co w najnowszym Thorgalu szkicownik?

Powodem jest liczba stron w albumie. Przy klasycznym albumie mamy 48 stron w tym 46 stron komiksu. Zostaje kartka na stronę tytułową. W albumach Góra czasu i Neokora komiks zajmuje 48 stron + 2 strony na początku. Dlatego dla dopełnienia do pełnego arkuszu dodali szkicownik i jeszcze jeden arkusz (2 kartki, 4 strony). Mogli zostawic 1 pustą kartkę (chyba był taki album, niethorgalowy) lub dać np. reklamy Egmontu jak w Zaćmieniu o zmierzchu (album 48 stron: 46 stron komiksu i 2 strony reklam albumów).
Plusem albumu Neokora jest powrót do historii przodków Thorgala, która ma duży potencjał. O rysunkach napiszę dyplomatycznie: z nastepców wolę te od Romana Surżenki, głównie z albumu Trzy siostry Minkelsön.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2096 dnia: Śr, 15 Grudzień 2021, 12:51:06 »
Plusem albumu Neokora jest powrót do historii przodków Thorgala, która ma duży potencjał.
Żeby tylko jeszcze ta historia była prowadzona konsekwentnie . Niestety już Van Hamme miał z tym problem. Pisałem o tym kiedyś ( nie jest może to tekst godny Pulitzera ale to było pisane z 18 lat temu, więc prosze o wyrozumiałość;):

https://www.kzet.pl/2003_02/thorgal.html

Offline bosssu

« Odpowiedź #2097 dnia: Śr, 15 Grudzień 2021, 13:24:59 »
To by wszystko kłóciło się z eksperckimi wypowiedziami specjalistek z Polskiej Agencji Kosmicznej gdzie udowodniono, że to Polacy byli w Edenie i od nich pochodzą wszystkie narody więc Thorgal też jest Słowianinem i Lechitą a nie dzieckiem z gwiazd :o :o :o
https://www.wiocha.pl/1700007?fbclid=IwAR2cjEhUqQyGmkdwJZsYGQs3zgRg70F_cTmNw5P1mqvHeaSioo4hJobc4bU

Offline misiokles

« Odpowiedź #2098 dnia: Śr, 15 Grudzień 2021, 15:42:04 »
Żeby tylko jeszcze ta historia była prowadzona konsekwentnie.

Wydaje mi się, że Yann próbuje połatać jak się ta obydwie wersje - jak to mu wyjdzie, zobaczymy pewnie w następnym albumie, ale wydarzenia z Neokory dają pewne możliwości.

Spoiler: PokażUkryj
Wiemy, że Atlantydzi są podzieleni na kasty, które raczej nie są w przyjaznych stosunkach. Świadczy o tym trwoga tej młodej przebudzonej przez Anihiltorem. Moja propozycja na zaszycie niezgodności:
Statek Slivi przybywa na ziemię 120 lat przez narodzeniem Thorgala. Na tym statku nie ma rodziców Thorgala, ci jeszcze się nie narodzili. Slivia z jakiegoś powodu ucieka z Nowej Atlantydy na Ziemię. Może wybuchła tam wojna domowa i kasta Slivi musiała opuścić planetę, więc udała się na planetę przodków. Niestety, rozbiła się na 'Grenlandii' mając na pokładzie swoich ludzi i ludzi z kasty inżynierów. Wiek później do Ziemii dociera statek z rodzicami Thorgala - ci nie mają wiedzy o statku Slivii, bo w końcu wyleciał w nieznane parę pokoleń wcześniej i stanowił dawną historię. Co się działo dalej znamy z Gwiezdnego Dziecka.
Gdy statek Vartha doleciał do Ziemi, na Grenlandii żyła Slivia, jej córka i pewnie jeszcze paru dogorywających Atlantan. Slivia nie chciała zdradzić swojej obecności - bała się ludzi z wrogiej kasty. Ale gdy statek 2 również się roztrzaskał mając ileś tam Altantan na pokładzie, mogła pojmać kilku z nich i dowiedzieć się o Varcie, Xargosie, Hayne i narodzinach Thorgala. Postanowiła odszukać Thorgala, jako gwiezdnego potomka nieskażonego 'kastowością'. Resztę znamy.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #2099 dnia: Cz, 16 Grudzień 2021, 20:27:33 »
W Gwiezdnym dziecku chyba stało, że ona urodziła Thorgala na tej tratwie, co nie?
Tak, a potem przełożyła do kapsuły ratunkowej.
Dla ścisłości sprawdziłem - to nie było w "Gwiezdnym...", a w "Oczy Tanatloca" i było to na łodzi, która zatonęła.