Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #1665 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 08:07:12 »
A tak z ciekawości - który z polskich rysowników komiksów jest najlepszy?
Zorganizuj olimpiadę to się dowiemy  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Dzidek

« Odpowiedź #1666 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 10:07:12 »
Deprecjonowanie Thorgala mnie śmieszy. Takie tomy jak Alinoe, Władca Gór, Wilczyca, cykl Qa i nie tylko one to w swoich kategoriach majstersztyki. Sentyment to można mieć do Tajfuna czy Ekspedycji i do dziś przymykać oko na różne rzeczy, bo sentyment. Thorgal swego czasu to była pierwsza liga frankofońskiego komiksu.
Ja tych wszystkich rozważań i narzekań nad serią nie odbieram, że ktoś deprecjonuje serię jako całość, lecz tylko jej "nowszy" etap (często po "Wilczycy", ewentualnie po "Klatce"). Natomiast chyba nikt przy zdrowych zmysłach, kogo zafascynowały "stare" tomy (także te przez Ciebie wymienione), a komu nie podobają się te późniejsze, nie będzie oceniał całości głównie przez pryzmat tych bardziej teraźniejszych rozczarowań. Bo nawet jak ktoś teraz marudzi, to zarazem zastrzega, że wcześniej ta seria to był sztos.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1667 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 11:04:03 »
A tak z ciekawości - który z polskich rysowników komiksów jest najlepszy? Bowiem jeśli chodzi o Christę, to by się nawet do top 10 nie załapał.

Dlaczego nagle piszesz o Chriście? Liczyłeś na to, że mi dowalisz? To się przeliczyłeś :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #1668 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 11:34:23 »
(...)
A tak z ciekawości - który z polskich rysowników komiksów jest najlepszy? Bowiem jeśli chodzi o Christę, to by się nawet do top 10 nie załapał.
Ty tak serio?!  :o

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1669 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 11:39:37 »
I takich "Gurów" nam potrzeba!  ;D

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #1670 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 11:59:01 »
Dlaczego nagle piszesz o Chriście? Liczyłeś na to, że mi dowalisz? To się przeliczyłeś :)
Jak zerknąłem wcześniej na ten temat, to post tutaj wyglądał inaczej :P. Niemniej z racji, że gdzieś niedawno pisałeś o sobie, że jesteś fanem jego twórczości i jeszcze prowadzisz tematycznego bloga, od razu przychodzi na myśl, że w przypadku deprecjonowania umiejętności Rosińskiego możesz wyskoczyć z Christą. Dlatego odbiłem w tym kierunku piłeczkę.

Nadal czekam na tych lepszych od Rosińskiego polskich rysowników komiksu.

I tak, serio. To, że Christa zrobił dla polskiego komiksu bardzo wiele i jest ciągle najpopularniejszym twórcą w kraju, to nie oznacza z marszu, że jest genialnym rysownikiem.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1671 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:07:24 »
I tak, serio. To, że Christa zrobił dla polskiego komiksu bardzo wiele i jest ciągle najpopularniejszym twórcą w kraju, to nie oznacza z marszu, że jest genialnym rysownikiem.

Nie wiem po co to powtarzasz, bo ja nie jestem fanatykiem ani "wyznawcą" Christy. Lubię jego komiksy, lubiłem jego samego, znam się na tym temacie chyba najlepiej w Polsce (więc również na świecie) i dlatego prowadzę bloga.

Aha, poprzedni mój komentarz masz tutaj, tak że nie zdawało Ci się:
https://forum.komikspec.pl/kosz/odp-thorgal-2617/
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:13:09 wysłana przez Kapral »

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #1672 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:22:28 »
Nie wiem po co to powtarzasz, bo ja nie jestem fanatykiem ani "wyznawcą" Christy. Lubię jego komiksy, lubiłem jego samego, znam się na tym temacie chyba najlepiej w Polsce (więc również na świecie) i dlatego prowadzę bloga.

Aha, poprzedni mój komentarz masz tutaj, tak że nie zdawało Ci się:
https://forum.komikspec.pl/kosz/odp-thorgal-2617/

Pierwszy raz takie coś tutaj napisałem. Nie powtarzam się. Możliwe, że nie jesteś fanatykiem o ile nie śpisz w różowym podkoszulku i nie nosisz na co dzień mini szyszaka (jarmułka też się nie liczy).

I nadal czekam na listę tych twoich polskich rysowników komiksów lepszych od Rosińskiego, bo coś nabrałeś wody w usta po swoich heheszkach.

Offline starcek

« Odpowiedź #1673 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:30:41 »
Poszedł po musztardę i ketchup, a potem jeszcze musi popróbować polskich twórców, więc potrzebna chwilka z odpowiedzią na pytanie kto lepszy od Rosińskiego.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1674 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:36:34 »
I nadal czekam na listę tych twoich polskich rysowników komiksów lepszych od Rosińskiego, bo coś nabrałeś wody w usta po swoich heheszkach.

A czekaj sobie. Może w międzyczasie zapytaj jeszcze kogoś.
Czy ja gdzieś napisałem, że jest lista lepszych polskich rysowników od Rosińskiego? Bardzo proszę o taki cytat, to sobie dalej pogadamy. Na razie idę po popcorn, bez keczupu.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1675 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 15:18:30 »
(...)I tak, serio. To, że Christa zrobił dla polskiego komiksu bardzo wiele i jest ciągle najpopularniejszym twórcą w kraju, to nie oznacza z marszu, że jest genialnym rysownikiem.
Nie przypominam sobie czy ktokolwiek tak stwierdził aczkolwiek to że Christa był utalentowany i niezwykły w swoim rzemiośle to fakty więc genialność sama się narzuca. Czego niestety o zbyt wielu rodzimych twórcach napisać nie można.
Chętnie poznałbym twoją topkę polskich rysowników. :)

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #1676 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 15:23:34 »
Nie było mowy o liście, bo to ja już dodałem, ale pisząc takie coś: A ty jako 8-latek byłeś w stanie ocenić, że Thorgal to pierwsza liga frankofońskiego komiksu, a Rosiński to najlepszy polski rysownik. Weź mnie nie rozśmieszaj od razu nasuwa się pytanie: jacy są ci lepsi polscy rysownicy od Rosińskiego? Bowiem sugerujesz że jacyś są. Dlatego chciałem poznać tych kilku polskich rysowników, których stawiasz wyżej, bo chętnie bym zobaczył ich prace, gdyby się okazało, że ich nie znam. Konkretny użytkownik, taki przysłowiowy facet z jajami, przy kolejnej wiadomości by wymienił jakichś, których uważa za lepszych a nie motał się z odpowiedzią na zwyczajne pytanie.

Chętnie poznałbym twoją topkę polskich rysowników

Wrócę z roboty, to napiszę.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Grudzień 2020, 15:26:18 wysłana przez Guru_Komiksu »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1677 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 15:29:40 »
Ha ha ha! Widzę, że lubisz dyskutować z własnymi projekcjami. To ja nie przeszkadzam :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #1678 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 16:03:29 »
Nie było mowy o liście, bo to ja już dodałem, ale pisząc takie coś: A ty jako 8-latek byłeś w stanie ocenić, że Thorgal to pierwsza liga frankofońskiego komiksu, a Rosiński to najlepszy polski rysownik. Weź mnie nie rozśmieszaj od razu nasuwa się pytanie: jacy są ci lepsi polscy rysownicy od Rosińskiego? Bowiem sugerujesz że jacyś są. Dlatego chciałem poznać tych kilku polskich rysowników, których stawiasz wyżej, bo chętnie bym zobaczył ich prace, gdyby się okazało, że ich nie znam. Konkretny użytkownik, taki przysłowiowy facet z jajami, przy kolejnej wiadomości by wymienił jakichś, których uważa za lepszych a nie motał się z odpowiedzią na zwyczajne pytanie.

Wrócę z roboty, to napiszę.
To nie ja, a i autora tych słów zdaje się źle zrozumiałeś i stąd te dalsze "projekcje". :)

Co do topki - ja pytam z czystej ciekawości, bez przekąsu. Frapującym się wydaje fakt braku miejsca dla J.Ch. w Twojej pierwszej dziesiątce.
Ogólnie to przydałaby się taka topka (tyle ich jest, a o autorach żadnej) dla całego forum. Zaznaczam na wstępie, że nie ogarnę tego ale gdyby ktoś chciał... ;)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1679 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 16:43:29 »
Dlatego myślę, że tu wcale nie chodzi o nostalgię, tylko o dumę narodową. Polacy dali sobie wmówić, że "Thorgal" to jest jakieś wybitne dzieło sztuki komiksowej, a właściwie najwybitniejsze. I dlatego reagują jak rozkapryszone dzieci, kiedy to dzieło obniża loty. Czują się oszukani, bo nagle okazuje się, że ten ich genialny "Thorgal" jest tylko zwykłą serią komiksową, jakich wiele (i co gorsza, zawsze tak było). Tymczasem im się wydaje, że Rosiński ma wobec polskich czytelników jakiś dług, że ma zafajdany obowiązek tworzyć genialne albumy do końca swoich dni. Tak to widzę.
Thorgal nie jest wybitnym dziełem sztuki komiksowej, np taka XIII czy Wieże Bois Maury są wybitniejsze ale wg mnie, wczesne albumy, tak do końca cyklu Qa były grubo ponad przeciętną europejską i ustępowały naprawdę nielicznym.

Zwykłą serią komiksową to są te wampiryczne i westernowe ramoty od Swolfsa czy wszelakie Kasprzaki. Thorgal liga wyżej.